Skocz do zawartości
IGNORED

Czy klasa D to G?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Temat dzięki Wam zaczął być fajny, ale ten gość to porażka.

Chłopaki, mam do Was serdeczną prośbę. Zostawcie tego (...) samego ze sobą, to nie ma sensu. On na ten temat mniej wie niż starsza klozetowa w Ustrzykach Dolnych i dalej nie pójdzie, tylko śmieci. Zajmuje tylko Wam czas i tyle.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

A ja powiem tak jak ktoś szuka wydajnego ampli za małe pieniądze to właśnie klasa D to umożliwia ,np słyszałem taki cyfrowy ampli panasonic (SA-XR55/59)(około 1200zł) i można tam głośność mocno odkręcić i wzmak zachowuje się bardzo stabilnie na basach ,w innych tanich analogowych ampli sporo wcześniej zaczyna brakować prądu bo dają do nich za słabe transformatory i zbyt małe pojemności kondensatorów które przy większej głośności nie nadążają się ładować ,dopiero te topowe modele (lub bliskie) są prawidłowo wykonane a tym samym bardzo drogie .Myślę że w klasie budżetowej żaden analogowy amplituner za rozsądne pieniądze nie osiągnie takiej stabilności zasilania jaką daje klasa D ;) .Szkoda tylko że w tych ampli Panasonic nie ekranują cyfrowej końcówki mocy co jest powodem powstawania zakłóceń mogących wpływać na końcową jakość dzwięku . Może jak wyjdą nowsze modele to będzie to już w nich poprawione ;).

>Krak_oN

Prawda wygląda trochę inaczej. Bardzo udany jest model 45, można go jeszcze okazjonalnie złapać. Jego następca XR55 jest droższy i znacznie gorszy, widocznie taka myśl przyświecała producentowi odnośnie upakowania i oszczędności materiałów. Nie kupować 55, szkoda pieniędzy.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ważną sprawą w tych układach jest maksymalna stabilność i sztywne trzymanie nap. zasilania. Tu już też sprawdzają się zasilacze impulsowe o dużym wsp. regulacji {mV/A} i prądzie wyjściowym.

Układ konwertera z generatorem przebiegu piłokształtnego i komparatorem to chyba wczesne rozwiązanie klasy D gdzie fala nośna miała częstotliwość powiedzmy 200kHz i przez ten komparator zamykało się NFB.

Taki wzmacniacz to obecnie rodzaj 1-bitowego przetwornika chociaż styerowanego analogowo [cyfrowo też można] C/A o dużej mocy i z regulacją wzmocnienia / poziomu.

senicz, 7 Sty 2008, 19:46

>Policzylem i wyszlo mi ze dzisiejsze wzm w klasie D maja rozdzielczosc na poziomie 10 bitow.

No tego by było ciężko słuchać, 60dB dynamiki to jak z kasety bez użycia jakiegokolwiek Dolby, czyli kiepsko. Tej rozdzielczości na pewno jest co najmniej kilka bitów więcej - raz że można impulsy naprzemiennie dawać, a dwa że jak w sigma-delta jest precyzyjny komparator to ziarno amplitudy może być naprawdę maleńkie.

Poniżej jest zwięzłe podsumowanie czym jest klasa D

adym,22 Cze 2007, 12:47

>Rozwiazanie Texas Instruments to klasyczne rozwiazanie typu - DAC mocy.

Czyli PCM jest formowane w PWM duzej mocy, podane na fitry wyjsciowe LC i tyle... imho idealna koncepcja taniego, dobrego dzwieku.

A podstawową zaletą klasy D jest właśnie ''maksymalna stabilność i sztywne trzymanie nap. zasilania.''i to jest właśnie to co jest nieosiągalne w większości przystępnych cenowo analogowych wzmaków i ampli ;) .

>senicz, 7 Sty 2008, 19:46

>Policzylem i wyszlo mi ze dzisiejsze wzm w klasie D maja rozdzielczosc na poziomie 10 bitow.

A jak to się na decybele przekłada? Bo moje uszy jakoś bitów nie słyszą :-).

TI dla swoich wzmacniaczy podaje dynamikę 95-110 dB. I to zmierzoną, nie wyliczoną

(lub wydumaną).

Jestem Europejczykiem.

Co myslicie o takiej konstrukcji , patrzac oczami elektronika ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12662-100003658 1200113204_thumb.jpg

post-12662-100003659 1200113204_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauwazcie jaka ogromna ilosc elementow jest uzyta. Stanowczo zbyt duzo. jesli doda sie do tego elementy z wenetrza scalakow to jest to ilosc oszalamiajaca. Uzycie ferrytowych cewek w filtrach to duzy blad. Ferryt wprowadza duze znieksztalcenia sygnalu audio. Do wad takiego rozwiazania trzeba dodac awaryjnosc takich ukladow. Tranzystory pracujac z bardzo duzymi pradami w impulsach narazone sa na uszkodzenia. Wynika to z efektu piezo wystepujacego wew. krysztalu zlacza. Czesci osob podoba sie taki dzwiek jaki generuja wzm w klasie d. Graja one inaczej niz inne wzm i pewnie dlatego sa kupowane. Prawdopodobnie czesci sluchaczy podoba sie to ze wycinaja najmniejsze poziomy dajac zludzenie czystosci dzwieku. Podaba sie to ze jest tylko dzwiek podstawowy i koniec. Nie ma zadnych dodatkowych "szumow" przekazu.

Rozdzielczosc wzm w klasie d jest skonczone. Maja te wade ze nie potrafia prawidlowo - wycinaja - najnizsze poziomy gdyz konwertery AC na PWM nie sa w stanie przetworzyc najmniejszych poziomow. I to tych ktore sa super wazne dla przeniesienia klimatow muzy. Dlaczego najmniejszych poziomow ? a dlatego bo miedzy najwiekszym sygnalem ograniczony tylko moca zasilacza a najmniejszym jaki wzm jest zdolny oddac jest obszar liniowej pracy. Ponizej najmniejszego sygnalu wzm juz nie reaguje na zmiany sygnalu gdyz nieliniowosc procesora PWM a takze pojemnosci zlacz i inne ograniczenia nie pozwalaja na to aby wygenerowac mniejszy sygnal - krotszy impuls. Bo do tego sie sprowadza ten problem. W innych typach wzm te ogranizcenia pochodza od szumow czy thd. A w klasie d od najdrobniejszego sygnalu - szpilki jaki moze wygenerowac uklad. Zreszta latwo to policzyc. Najkrotsze impulsy powinny miec pojedyncze nS. I to przy amplitudach 100V.

>stinek

W filtrach na wyjściu zostały wykorzystane rezystory drutowe. To jest błąd. Powinny tam być użyte rezystory bezindukcyjne. Dla uzyskania najlepszych parametrów duże znaczenie ma także jakość kondensatorów filtrów wyjściowych. Powinny to być kondensatory polipropylenowe, o jak najmniejszej indukcyjności. Równoległe łączenie wielu kondensatorów nie jest prawidłowym rozwiązaniem.

>stinek

Dopiero teraz do mnie dotarło. Nie wiem dlaczego w filtrach wyjściowych zastosowano po dwa dławiki. Najlepsze wyniki dają filtry wyjściowe takie jak w notach aplikacyjnych Tripatha, z jednym dławikiem na rdzeniu Micrometals. Jakość tego rdzenia ma kapitalne znaczenie dla dźwięku wzmacniacza.

>senicz

>Uzycie ferrytowych cewek w filtrach to

>duzy blad. Ferryt wprowadza duze znieksztalcenia sygnalu audio.

Skąd przyszło Panu do głowy, że cewki są na rdzeniach ferrytowych? We wszystkich projektach Tripatha cewki filtrów wyjściowych nawijane są na toroidalnych rdzeniach proszkowych Micrometals. Więcej powiem: nie znam żadnej godnej uwagi realizacji wzmacniacza w klasie D z filtrem wyjściowym na rdzeniu ferrytowym.

A co za roznica czy proszkowe czy ferrytowe? jesli proszkowe to oznacza ze z zalozenia rozdzielczosc wzm dla niskich poziomow sygnalu nie jest duza gdyz najmniejsze sygnaly wymagaja najkrotszych impulsow wiec i prady wirowe w rdzeniach filtrow nie pozwolily by dodatkowo nawet na ich przekazanie do glosnika. A co do rozdzielczosci to przyjmujac zegara za 400kHz mamy na utworzenie dodatnich czesci sygnalu 1.25uS. Ten okres wypelniony daje max mocy dla + sygnalu. Np. 10A a najmniejszy sygnal bedzie utworzony z cienkiej pojedynczej szpilki reprezentujacy soba najmniejszy prad wydalany z ukladu. Stosunek tych wielkosci - dlugosci trwania impulsow - to jest dynamika wzm w klasie D. Dywagacje na temat impulsow korygujacych niema sensu gdyz zawsze o dynamice wzm decyduje najmniejsza porcja energii jaka moze wzm wygenerowac w impulsie.

>senicz, 12 Sty 2008, 07:33

Senicz, czy naprawdę jesteś takim młotem, czy tylko udajesz?

Już ci pisałem jak to działa, a ty dyskutujesz o wzmacniaczu

nie rozumiejąc zasady jego działania. Gdybyś pisał o brzmieniu, to O.K.,

tu jest miejsce na subiektywne oceny i dywagacje. Ale ty piszesz o technicznych

szczegółach po prostu bzdury. Zagadnienie tych mitycznych ns szpilek już ci

wyjaśniałem. Nie zrozumiałeś? Zapomniałeś?

>Stosunek tych wielkosci - dlugosci trwania impulsow - to jest dynamika wzm w klasie D. Dywagacje na temat impulsow korygujacych niema sensu gdyz zawsze o dynamice wzm decyduje najmniejsza porcja energii jaka moze wzm wygenerowac w impulsie.

Jeszcze raz widać, że nie rozumiesz działania wzmacniacza w klasie D.

Jakie impulsy korygujące? Przejrzyj sobie materiały wtóre ci wskazałem.

Coś tam intuicyjnie czaisz, ale nie do końca. Filtr wyjściowy uśrednia impulsy, więc na wyjściu nie masz żadnych

szpilek, tylko aproksymację sygnału wejściowego. Liczy się nie energia impulsu, tylko moc średnia sygnału.

Jestem Europejczykiem.

Nie masz racji gdyz ta energie sygnalu musisz zlozyc ze szpilek i tyle. Bo tylko one sa nosnikiem informacji i buduja sygnal zasilajacy filtr. Innej mozliwosci nie ma. Szerokosc szpilki to wlasnie ilosc energii. A to ze filtr z obciazeniem tworzy filtr to oczywiste. Przyrost energii o najmniejsza wielkosc to jest skok o najmniejsza szerokosc szpilki jaka ma mozliwosc wygenerowac dany uklad.

Andrzej - jakich najprostszych modyfikacji doknalbys w celu poprawy "performance". Nie jestem elektronikiem ,ale z prosta wymiana wiekszych elementow pradze sobie. Wzmacniacz gra na tyle dobrze ze chetnie wyciagnalbym z niego wiecej jesli mozna i jesli warto . Dziekuje !!!

>senicz, 12 Sty 2008, 14:58

Wystawiasz moją cierpliwość na ciężką próbę.

Pisałem o tym, podawałem źródła, a ty nic.

Jeszcze raz: weź sobie konfigurację bipolarną.

Sygnał wychodzi w postaci przemiennych impulsów dodatnich

i ujemnych. Jeżeli impulsy mają taką samą szerokość, to wartość

uśredniona=0. I impulsy nie muszą być superkrótkie, wystarczy

że są równej energii (czyli przy symetrycznym zasilaniu o równej szerokości).

Koniec i kropka.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.