Skocz do zawartości
IGNORED

Srebrzanka zamiast kabla głosnikowego.

Alton88

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Y B E R F i - F E A T U R E

THE GENESIS REPORT: INDUSTRY AND EXPERT FEEDBACK

By publishing The Genesis Report, QED has returned the Great Cable Debate to its scientific roots. CYBERFi asked a number of leading amplifier manufacturers for their response to the conclusions of QED's investigation. Representatives from Naim, NVA and LFD join cables expert Malcolm Hawksford of Essex University to case a critical eye over the new white paper, assessing its findings in the light of their own research

RICHARD DUNN of NVA says:

The report is both right and wrong. In my view high resistance is not the issue. What determines the way that cables affect system performance to a far greater degree is the output impedance of an amplifier. The question of cable inductance, capacitance and resistance has to be considered as an integral part of the amplifier/cable/loudspeaker interfacing equation. Amplifiers such as NVA's, Naim's and Exposure's which do no have a Zobell network on the output, are sensitive to the effects of capacitance and inductance. Transistor amplifiers with Zobell networks or output filtering and valve amplifiers with transformer coupling on their outputs are not so sensitive. If an amplifier has negligible output impedance (ie the damping factor is high), the effect of relatively high cable resistance is minimal. Our LS1 cable is a fairly high resistance cable, but our amplifiers have a 0.0065 ohm output impedance, so there are no ill effects.

Cable directionality is a audible phenomenon. Indeed cable performance can vary with even more obscure factors than this. I have found with solid core cable it is possible to create directionality over a period of time. It's as if the cable beds-in when used aligned one way. If you then reverse one of the cables it can sound worse. But if left, it will bed-in once more over a period of time.

I agree that the cable dielectric is more important than the conductor purity. However if you coat a copper cable in silver, the change will affect performance as much as any change in dielectric material. The dielectric is know to affect cable capacitance more than any other factor with the exception of using Litz construction. Output transformers and Zobell networks hide the deficiencies of cables. So the danger is the wrong cable solution can be prescribed. high capacitance cables apply a cure to the bad audible effects of Zobell networks and output transformers, but as in medicine, it would be much preferable to not have the condition in the first place!

I welcome QED's report. The use of scientific techniques to help evaluate cable is to be applauded. My concern is whether the tests have been carried out in sufficient depth. Individual manufacturers are usually the best source of recommendation for suitable cable to partner their products. Ultimately the big issues concerning cable are the same as those affecting systems. It's all about interfaces from the start of the recording chain to the final link when playing back through a hi-fi system.

-> yolaos

...OK w odpowiedzi użyłeś 3 słów i 1 inwektywy. To teraz może wydalisz z siebie jakąś wypowiedź

w której użyjesz racjonalnych argumentów żeby mi udowodnić że nie mam racji.

...z góry informuję że odpowiedzi typu "kolega szwagra podłączył se kolumny 500W srebrzanką 0.1mm w bawełnie i grało extra" - mnie nie interesują

-> Arek_45

...no i ???

...ten text to jeden wielki bełkot bez jakichkolwiek argumentów z którego ABSOLUTNIE NIC NIE WYNIKA.

..no i skoro to jest "REPORT" to gdzie wyniki jakichś pomiarów ?!

Tego typu texty to marketingowy bełkot dla uzasadnienia przy wyciąganiu

nieprzyzwoitej kasy od jeleni za sprzęt którego cena uwzględniająca koszt

projektowania, testowania i wytworzenia jest "przebita" o kilkaset lub więcej procent.

...a text o kierunkowości kabli kładzie człowieka na podłoge.

albert421

W swoim poprzednim wpisie nazwałeś mnie, i pewnie parę tysięcy innych użytkowników - debilami. Ja sobie nie życzę. To dupku, że nie jesteś w stanie pewnych rzeczy wysłyszeć, a innych sobie wytłumaczyć - nie daje Ci do tego prawa. Po co tu piszesz? Kaganek oświaty niesiesz? Zdrowiej by było, gdybyście z kol. seniczem zaczęli uszczęśliwiać inne gremium.

albert,tu coś co dotyczy kierunkowości kabli ogólnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:D Ciekawie rozwinął sie temat....przekonaliście mnie kupie OFC 2x2,5mm (około 90żyłek w jednej żyle :)

Co do totem mite, jednak pomimo że głośniki tonsila to niemozna żałowac kasy na kable.

albert

moge napisac tylko jedno, to że Ty tego nie słyszałeś lub nie miałeś okazji to nie znaczy ,że tak nie jest, wydaje mi sie ,że pomyliłes fora, to jest forum dla audiofili, melomanów , ludzi słyszących przecietnie lub lepiej, ale nie dla technokratów , elektroników z miernikami i oscyloskopami słyszących słabo lub bardzo słabo, nawiasem mówiać jak mam katar czy jestem chory to też mi wszytko jedno jaki kabel gra , nawet wtedy słuchac mi sie nie chce .

Kiedys myslałem ,że ludzie na tym forum słyszą podobnie czyli dobrze lub bardzo dobrze , ale jak czytam taki tekst , "trzeba byc debilem zeby kablami kreować brzmienie"to poprostu uwazam ,że się myliłem , może to jest jak ze wzrokiem jeden widzi krótko drugi lepiej z daleka a trzeci wogóle niewiele. Nie ubierając okularów z korekcja nie mozna tego zrozumieć, ale czy jest korekcja wady słuchu , bo mniemam ,że aparacików jeszcze nie nosicie?

pozdrawiam

-> yancho

...jeżeli ktoś nie jest w stanie uznać RACJONALNYCH argumentów to: albo nie chce ich uznać z sobie znanych powodów, albo posiada ułomność intelektualną zwaną debilizmem.

Całe szczęście że jest trochę ludzi do których racjonalne argumenty trafiają, jak np. kolega Alton88 który założył ten wątek. Natomiast odnośnie twojej osoby, to widze że masz trudności ze zrozumieniem textów pisanych.

Przeczytaj co napisałem w moim pierwszym poście - najlepiej spokojnie, powoli i kilka razy.

JA NIE TWIERDZE że kabel nie zmienia brzmienia toru audio. Ja napisałem " Trzeba być kompletnym debilem żeby za pomocą kabla poprawiać lub kształtować sobie brzmienie toru audio."

Nie tędy droga. Tor akustyczny powinien być jak najbardziej zbliżony do toru elektrycznie "przezroczystego",

tzn. nie powinien dodawać ani zdejmować żadnych składowych widma sam od siebie. Powinien WIERNIE przenosić sygnał. A więc wracając do tego nieszczęsnego kabla - kabel idealny pownien mieć zerową rezystancję i indukcyjność szeregową, zerową pojemność równoległą i nieskończenie wielką rezystancję równoległą (izolacja). Przy takich warunkach wpływ takiego kabla na brzmienie toru jest zerowy.

Poprawa brzmienia powinna być dokonywana przez np. poprawę liniowości wzmacniaczy i głośników, szybkości

pętli NFB w celu minimalizacji zniekształceń TIM, zmniejszenia wrażliwości wzmacniacza na rodzaj obciążenia itd itp

Jeżeli tego nie jesteś w stanie zrozumieć to w sposób całkowicie uprawniony możesz się zaliczyć do grupy osób

z ułomnościami o których napisałem powyżej.

-> Alton88 - ...gratuluję zachowania zdrowego rozsądku i powodzenia.

->yolaos

...jak widzę jest tutaj więcej osób które nie rozumieją textów pisanych.

Więc dla ciebie jeszcze raz przytoczę fragment mojej odpowiedzi dla kol.yancho ktorą napisałem przed chwilą

" Przeczytaj co napisałem w moim pierwszym poście - najlepiej spokojnie, powoli i kilka razy.

JA NIE TWIERDZE że kabel nie zmienia brzmienia toru audio. Ja napisałem " Trzeba być kompletnym debilem żeby za pomocą kabla poprawiać lub kształtować sobie brzmienie toru audio."

Nie tędy droga. Tor akustyczny powinien być jak najbardziej zbliżony do toru elektrycznie "przezroczystego",

tzn. nie powinien dodawać ani zdejmować żadnych składowych widma sam od siebie. Powinien WIERNIE przenosić sygnał. A więc wracając do tego nieszczęsnego kabla - kabel idealny pownien mieć zerową rezystancję i indukcyjność szeregową, zerową pojemność równoległą i nieskończenie wielką rezystancję równoległą (izolacja). Przy takich warunkach wpływ takiego kabla na brzmienie toru jest zerowy.

Poprawa brzmienia powinna być dokonywana przez np. poprawę liniowości wzmacniaczy i głośników, szybkości

pętli NFB w celu minimalizacji zniekształceń TIM, zmniejszenia wrażliwości wzmacniacza na rodzaj obciążenia itd itp "

podajesz przykład idealny a takiego nie ma, za wolny bas można dac "szybszy kabel"jeśli jest za mocna góra mozna ja przyciąc kablem zamulic ,oczywiście może i przeżroczysośc elktryczna spadnie jak to nazwałeś nikt nie pisze ,że bedzie bardziej idealnie i ,że byc moze wartośc takich kabali nie bedzie za duza w stosunku do systemu, ale w kategorii poprawy dla naszego słuchu to efekty będą niezaprzeczalne, oceniane przez nas samych, więc nie nazywaj ludzi debilami

->yolaos

...a w kwestii mojego słyszenia czy też nie to możesz być spokojny. Słysze dość dobrze

i co najważniejsze słucham wielu koncertów na żywo, więc przy odsłuchach sprzętu mam bardzo

dobry wzorzec do porównań. Wiem jak brzmi muzyka na żywo i to jest jedyne kryterium oceny.

Sprzęt i pomieszczenie odsłuchowe buduję tak żeby jego brzmienie było jak najbardziej zbliżone

do brzmienia na żywo. I jeszcze raz powtórzę - nie twierdzę że kable nie mają wpływu na brzmienie,

twierdzę tylko że nie tędy droga w budowie toru audio.

Jeżeli w budowie toru audio nie będziesz używał wiedzy technicznej i sprzętu pomiarowego, to będziesz grzebał

do usranej śmierci bez gwarancji powodzenia, ponieważ ilość współzależnych parametrów jest tak wielka że zmiana jednego z nich ma wpływ na 5 innych. ...no chyba że ktoś traktuje grzebanie dla samego grzebania jako hobby dla zabicia czasu i wydawania kasy - to prosze bardzo, nic nie stoi na przeszkodzie.

a propo liniowości wzmacniaczy nastepne brednie podręczników do elektroniki, że niby to przekłada się na lepszy odbiór muzyki?a kolego wzmacniacz lampowy ,który tak bardzo nie jest liniowy ilu ludzi na nie go składa miesiącami, a sprzedaje swoje potwory liniowe za psie pieniądze , ja widziałem miny i zachowanie ludzi po odsłuchu po raz pierwszy tych mocno nielinowych wzmaków,co chcesz jeszcze napisać na tym forum,że Kondo był głuchy, prawda jest taka mało słyszałeś i szczekasz , ewolucja przed Toba nie bede sie wiecej udzielał w tym wątku bo dzialą nas lata kręcenia volumem.

pozdrawiam

-> yolaos

co to znaczy "szybszy" kabel ? Jaki parametr kabla odpowiada za jego szybkość ?

chodzi ci o prędkość elektronów w kablu czy jak ?

...jeżeli masz "wolny bas" - to raczej szukałbym poprawy w bardziej wydajnym zasilaniu i impedancji wyjściowej wzmacniacza - oczywiście zakładając że ten nieszczęsny kabel i zaciski na wzmaku i kolumnie mają odpowiedni przekrój do przeniesienia "dupa" basowego

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.