Skocz do zawartości
IGNORED

2Ch ok 5.1 grrrr

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro mówisz o bardzo małej różnicy, to już nic nie zrobisz. To efekt wprowadzany przez dekoder DD. W trubie stereo pewne procedury są pomijane. Tak więc musisz się z tym pogodzić. A do oglądania filmów kup koniecznie subwoofer. Wówczas poczujesz tę soczystość.

ArtS :)

suba juz robie praktycznei jest na wykonczeniu tylko wzmaka brak jeszcze

taki bedzie... teraz ju lepiej wyglada bo wytlumiony glosnik przykrecony i wszystko na kolcach antywibiracyjnych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jutro mzoe walne fotki juz poskladanego :)

mysle ze spokojnie osiagnie 120W chodz sam glosnik ma 150W a wzmak bedzie mial ok 200W.

a dzis jeszcze stare foty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> majmaj

"czego to jest wina tego ze plytka nagrana w 5.1 ma niski bitrat (pewnie z 200kbps na kanal)"

Jeśli odtwarzasz dźwięk DD czy dts, to niezależnie od tego, w jakim trybie (Stereo/Surround) amplituner gra, bitrate zostanie taki sam.

"albo moze to wina tego ze mam slabe satelity i tak jak pisze Kolega konradskala ze jakas czesc dzwieku zostaje przekierowana do innych glosnikow a w tym przypadku slabych sat. (...) Nie iwem mzoe to wina tego ze mam slabe sat"

Obawiam się, że to właśnie satelitki są winne (one są oparte na 8cm szerokopasmowcu, nieprawdaż?).

Moja rada dla Ciebie: postaraj się "skombinować" w miarę przyzwoite surround-y i porządnego centrala, skonfiguruj wszystko jak należy i posłuchaj. Moim zdaniem w tym momencie przy dźwięku dd i dts multichannel powinno zagrać jak należy. Swoją drogą u mnie filmy i muzyka wielokanałowa "downmix-owana" do stereo brzmi bardzo źle w porównaniu z 5.1...

-> SZYBA

"Masz za słaby amplituner a za duże głośniki by je rozbujał."

Sorry, ale jeśli amplituner "ciągnie" mistrale (a wg majmaja daje sobie radę), to dwie dodatkowe satelitki surround (każda kolumna to zaledwie bodajże szerokopasmowy głośnik 8cm) nie mają prawa "zmulić" wzmacniacza.

"I jeszcze przez kompa normalnie nie mogło być nic gorszego niż komp do filmów i muzyki."

Tja... ;) Też tu się nie zgadzam.

"model RXV 650 grał dobrze na fronty ale jak już odpaliłem jakieś mini tyły i center wtedy Yamaszka słabła."

Jesteś pewien, że słaby dźwięk był spowodowany słabnięciem amplitunera z powodu "mini tyłów i centra"? Ja bym się bardziej w tym momencie przychylał do opinii majmaja ("słabe satelity").

-> ArtS007

"Skoro mówisz o bardzo małej różnicy, to już nic nie zrobisz. To efekt wprowadzany przez dekoder DD. W trubie stereo pewne procedury są pomijane. Tak więc musisz się z tym pogodzić."

Akurat w przypadku majmaja nie mamy do czynienia z dyskretnym dźwiękiem wielokanałowym, gdyż sygnał z kanału centralnego jest "wmiksowywany" we fronty. Czyli akurat sztuczny efekt użyty w tym momencie może akurat dosyć mocno mieszać.

"A do oglądania filmów kup koniecznie subwoofer. Wówczas poczujesz tę soczystość."

Tu się zgadzam. Subwoofer absolutnie nie zaszkodzi.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam ponownie :)

dzis sie bawilem DD a dokladniej ustawieniami dzwieku....

i robilem takie male porownanie z odlaczonym Centralem.... na poczatku sluchalem na stereo... a potem pzrelaczalem na DD tak jak by byl central i z tego co slyszalem (a raczej nei slyszalem bo mialo to byc przekierowane do centrala ktorego nei bylo) to centralny jest odpowiedzialny za bardzo duza czesc dzwieku, zaskoczony bylem że za az tak wielka... w tedy fronty przestaja grac praktycznie srednica i gora...

Audio #2

Codec : AC3

Codec/Info : Dolby AC3

Channel(s) : 6 channels

Sampling rate : 48 KHz

Bit rate : 1,5 m/b

otwierane w VLC media player - ale na pewno szlo przez coaxial bo na ampli mialem znaczek DD

majmaj, wszystko się zgadza, kiedyś wypadł mi banan z centala i na Terminatorze miałem "niemy film" - aktorzy poruszali ustami, a nie było nic słychać. Oczywiście straciłem godzinę ustawień w apmli zanim na to wpadłem... Centralny to dla mnie nr 1 w zestawie kina, warto o tym pamiętać.

obiecalem fotke i o to ona ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kur** nie to :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hm. Ale żeby móc "rzucić" 6ch, to i tak musisz użyć dekodera dolby digital i/lub dts. Tyle, że w tym przypadku nie będzie to ten zamontowany w amplitunerze, lecz w odtwarzaczu dvd lub w karcie dźwiękowej (nie wiem, czy tam będzie pracował dekoder sprzętowy, czy systemowy). W każdym razie skoro aż tak bardzo nie podoba Ci się brzmienie multichannel, to podłącz kartę cyfrowo do ampli, a w tym ostatnim wybierz ustawienie "Stereo" albo "Direct".

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

zobaczymy... mam teraz w planie sklonowac central Totem Mite, mzoe to wniesie to cos brakujacego w tym wszystkim.

a tu ustawienie mojego sprzetu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.