Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś zrobił już super wzmacniacz ?

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

nie do końca bo jak sam zauważyłeś w czasie sobotniego odsłuchu , że zrobiły b. dużo, dzwięk zmienil się znacznie, prawie jakby grały inne systemy niestety.

>Lulu

Różnica była przygnębiająca.

Chciałoby się rzecz obalająca mity i legendy.

Z drugiej strony są rózne systemy. Ale gdy system gra to ceny kabelków czy samego systemu są już mniej istotne. Zabawa , na szczęście jak się okazuje nie musi być utopijna.

Darkul czy zamierzasz udostępnić jakieś informacje na temat budowy tego wzmacniacza, czy można darować sobie czytanie tego wątku? Wiesz to jest zakładka DIY i chętnie bym posłuchał, ale jak sam go zbuduję. Chętnie zaprojektowałbym PCB do tego.

Znając Cię to pewnie są tam wzmacniacze operacyjne i MOSFETy. Co dalej?

Jest też gałka głośności i jakieś gniazda ;)

Słuchałem już trzech egzemplarzy "nowych" wzmacniaczy Darka. Aprops Darek - jak nazwiesz swoją konstrukcję?

Słuchałem w różnych konfiguracjach, mniej i bardziej wypasionych. Wszytkie trzy (dwa wzmacniacze zintegrowane oraz jeden z oddzielonym zasilaczem w śmiesznie małych obudowach) zestawiałem z CD SA Sarah, gramofonem Wilson Benesch Full Circle/ACT 0.5/Ply, phono GSP Revelation i kolumnami ATC SCM-35. Jedna konstrukcja zintegrowana zagrała z CD Amplifikator Bitofon i Ancient Audio Prime oraz z kolumnami ART. Kolejna konfuguracja to wersja "dzielona" z LP12/Shelter 901/phono Amplifikator i kolumnami VA Beethoven.

Pierwsza dobra wiadomość: wzmacniacze są powtarzalne :) Wszystkie trzy osłuchiwane przeze mnie egzemplarze grały tak samo i pokazały klasę.

Druga dobra wiadomość: grają naprawdę dobrze. Dynamicznie, żywo, dźwięcznie, soczyście, barwnie i jednocześnie szybko. Zadziwiająca kontrola głośników - w końcu zamknięte trójdrożne SCM-35 ze swoją 85dB efektywnością to nie bułka z masłem - przez minimalistyczny wzmacniacz w małym pudełku... Im dłużej obcuje się z urządzeniem, tym bardziej docenia się jego naturalne brzmienie. Trzyma głośniki "za pysk" jak bardzo wysoko ocenione przeze mnie końcówki mocy NuForce o wielokrotnie wyższej mocy. Ma ich zalety dynamiczne, ale przewyższa tym, że dla osiągnięcia naturalnej barwy nie wymaga lampowego przedwzmacniacza. Nie męczą, są dalekie od brzmienia technicznego, chyba, że takie jest źródło. Bo...

Trzecia wiadomość: są czułe na klasę źródła - niby nic szczególnego... ale świadczy o ich przezroczystości. Lektor Prime zagrał jak w tym duecie pięknie. Gramofony wypadły super! Nawet starsze tłoczenia LP nabierają barwnych rumieńców i muzyka ożywa.

Czwarta wiadomość: wymagają pewnej uwagi przy doborze okablowania, na pewno głośnikowego, podobno nie są wybredne co do sieciówek, ale na wszelki wypadek stosowałem Fadel Coherence :) W ich przypadku droższe okablowanie nie zawsze oznacza lepsze brzmienie.

Piąta wiadomość: Trzymam kciuki za Darka!

I pozdrawiam

Papamek

>>Lulu

>Różnica była przygnębiająca.

>

>Chciałoby się rzecz obalająca mity i legendy.

troche mocno reklamujecie - jak to bywa na rynku...

moze teraz ostudzimy glowy... a przemowia prawdziwe odsluchy?

Darku - tez trzymam za Ciebie kciuki - przeca wszystkim nam przydalby sie taki zloty Gral!!!

i sam zaryzykuje jakas kase :)) zeby posluchac na wschodniej malopolsce....

trzeba tylko dorobic solidno w miare solidna obudowe - konekty - i dawac na odsluchy!!!

- chetnie zmeczuje z moim Sony 9000 ES i MF A300 a jak bedzie lepszy to kto wie :))

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Czy ktoś zrobił już super wzmacniacz ?

Tak, pan Dudek,czy to nie cudo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też dorzucę do ogródka.

Mam wzmaka w chacie , słyszałem i byłem świadkiem kilku szerszych odsłuchów.

Nikt, dosłownie nikt nie powiedział że jest źle , tylko same superlatywy przeplecione z niedowierzaniem , czy nawet zaskoczeniem, zażenowaniem.

Co więcej nowe darkulowce zaprzeczają teorią lampowym jak i tranzystorowym.

Bo pogodził wszystkie cechy dodatnie oby typów urządzeń.

Moje pierwsze określenie gdy zobaczyłem wzmaka , O ku...a , do czego to do słuchawek czy na gwizdki ?!

Pierwsze kilka minut grania już zadecydowało o moich dlaszych ruchach.

Panowie to jest REWELACJA.

>hanscz, 21 Sty 2008, 22:59

>

Ukryta Zawartość

może i nie dorówna, ale jak się śmieznie czyta tamto forum :-)

normalnie czytając już można odnieść wrażenie, że wzmacniacz brzmi lampowo i eksponuje średnicę

:-))))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

hanscz, 21 Sty 2008, 22:59

>Czy ktoś zrobił już super wzmacniacz ?

>Tak, pan Dudek,czy to nie cudo?

>

Ukryta Zawartość

łojezu a po cholerę tyle rezystorów? co to ma niby dać takie klekotanie ich jeden za drugim?

Ukryta Zawartość

reklamujemy ? Moze w/g niektórych to reklama. Ale jesli to by był krell , aleph, levinson ze swoimi mega wzmakami to bym sie nie przejął ale taki wzmaczyk takie mikro ??? :))) i TAAAKIE brzmienie. Jak juz pisał Papamek o testach odsłuchowych i porownawczych zresztą też wspólnych ten wzmak wypadł świetnie. Jak juz pisałem jest zaprzeczeniem dotychczasowych konstrukcji darkula. Darek też to pojał w końcu i robi coć dobrego. Wydaje mi sie, ze odsłuchów w W-wie w którymś miejscu publicznie dostępnym raczej nie można się spodziewać ze zrozumiałych względów ale w zaciszu prywatnych mieszkań na pewno tak. Jest to duzy sukces konstrukcyjny ale czy handlowy to się okaże. Mam nadzieję, że tak.

>Jar1

Dziwne prawda ?

Ciekawe czy w KAiM moglibyście coś dorównującego wystawić ?

Coś co gra , posiada barwę dzwięku z różnymi strojami .... i może podrażnić złotouchych ?

Ja tylko powiem tyle, że dobrze i bardzo się cieszę że go skonstuowałeś i że ja dołożyłem swoje trzy grosze do obudowy i że mi gra i to tak, że hoho (za dużo tych "że") ale żem niespokojny duch to już sobie wyobrażam jak mi przekopiesz mojego aktywnego i wsadzisz nowe kości to powinna byc juz nirvana :)))

Poszalejemy na AS.

Ciekawe kiedy kolega Audio Show postawi coś godnego do porównań.

Bo jak narazie przeżuca się jedynie cenami klamoctwa ze złotouchymi.

>Ciekawe czy w KAiM moglibyście coś dorównującego wystawić ?

>

>Coś co gra , posiada barwę dzwięku z różnymi strojami .... i może podrażnić złotouchych ?

darkul, ja bym sie tak nie łonanizował ;-) Z cudów, to tylko w II Irlandię wierzę :-)

>Wszystkie laterale popędziłem.

>Sam schemat zbyt rozbudowany.

>Gra przeciętnie.

oki

to moze do konkretow

czy schemat tego cuda jest skalowalny? (przyrost mocy z zwielokrotnienia elementow???)

czy mozna osiaga duze moce - np 2 trafa po 200 W - jaka moc bedzie wystepowac?

czy latwo mozna zrobic 2 razy mono?

- jak wyglada sprawa potka - ma na sobie - czy jest tylko koncowka mocy?

czy moze byc wersja symetryczna?

czy pracuje na niskich ohmach - tak od 2 ohm? (ale realnie a nie bzdetliwie!!!)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

>Mily

Paaanie Milyyy.

Wzmak jest stosunkowo prosty.

Podobny do Drakuli, staruszek jest protoplastą.

Opamp driver i trany p-p.

Ma wysoką sprawność , dzięki bardzo niskim spadkom na złączach elementów wyjściowych mocy.

Może sterować speaki 1 Ohm jak i stare 16 Ohm.

Ma DF 80-8 Ohm.

Bardzo szerokie pasmo mocy i SR 20 V'us.

A ja mam naprawdę poważne pytanie. Czy to diy czy zwykła komercha?

Jeśli to komercha, to zasady wiadomo jakie.

Jesli diy, to schemacik i konstrukcja.

Nie ma mowy o żadnych porównaniach i 'obalaniu' czegokolwiek ani kogokolwiek bez określenia powyższego.

Na razie jest tylko gdakanie na grzędzie. :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.