Skocz do zawartości
IGNORED

Reference Recordings 24bit/176 jako WAV

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Reference Recordings zdecydowało się zacząć wydawać swoje nagrania w formacie 24-bit/176kHz na płytach.

Płyty tej oczywiście nie przeczyta żaden odtwarzacz, ale będzie można je w tym formacie odtworzyć z komputera wyposażonego dobrą kartę muzyczną.

Kupujemy, wgrywamy na HDD i ognia z jakością jak z master tapes. Jeżeli więcej firm podąży tą drogą (a pewnie z czasem tak się stanie - muzyki nie będziemy kupować na płytach tylko downloadować) to będzie można ostatecznie powiedzieć good-bye CD, DVD-A, SACD itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/39184-reference-recordings-24bit176-jako-wav/

Jednocześnie RR zdecydowało się na rozpoczęcie tłoczenia LP :-) Oto i przyszłość dobrego brzmienia: winyle i pliki z Sieci, bo kupowanie płytek z plikami to jakaś proteza.

Za kilka lat na AS serwery, audiofilskie karty dźwiękowe do laptopów i... gramofony. Ja jestem za! Właśnie kupiłem gramofon i mam ochotę wywalić wszystkie CDA...

Przy okazji: 24/196 nie 24/176!

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

No to nic innego nie zostaje niż tłoczenie plików na vinylu wgrywanie póżniej przez kartę audio do kompa ,wypalenie na CD-R i słuchanie na zwykłym CD chyba pogodziłem przeciwników ;D

Tak w ogóle Jerzy Kordowicz na szybkiego przechodzi w 3PR historię muzyki elektronicznej i co ciekawe było to na początku tłoczone na vinylu, takie pliki fuj na vinylu mocium Panie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Terrapin, 8 Sty 2008, 02:12

>Przy okazji: 24/196 nie 24/176!

176, a dokładnie 176.4 czyli 4x 44.1kHz

192kHz to lipa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość rochu

(Konto usunięte)

Terrapin>

>Jednocześnie RR zdecydowało się na rozpoczęcie tłoczenia LP :-) Oto i przyszłość dobrego brzmienia:

To że ktoś zdecydował się wydawac vinyle nie świadczy jeszcze o tym że jest przekonany do ich przewagi co do jakosci. Po prostu wyczuł w tym interes, ponieważ moda na LP jeszcze trwa.

Swoja drogą wydawanie vinyli z cyfrowego materiału to pomyłka jakaś w naturze.

>Płyty tej oczywiście nie przeczyta żaden odtwarzacz, ale będzie można je w tym formacie odtworzyć z komputera wyposażonego dobrą kartę muzyczną

Powinny sobie z tym poradzić odtwarzacze obsługujące DVD-Audio, bo taki format jest przewidziany w standardzie...

"Kupujemy, wgrywamy na HDD i ognia z jakością jak z master tapes. Jeżeli więcej firm podąży tą drogą (a pewnie z czasem tak się stanie - muzyki nie będziemy kupować na płytach tylko downloadować) to będzie można ostatecznie powiedzieć good-bye CD, DVD-A, SACD itd."

Wszystko pięknie tylko jak sobie poradzą z prawami autorskimi i jak je zabezpieczą?

Nie chodzi mi o parametry stosowane w nagraniach dostępnych na rynku, tylko wartości przewidziane w specyfikacji standardu. Rozumiem, że urządzenia zgodne z normą powinny być w stanie prawidłowo odtwarzać sygnały z określonymi częstotliwościami próbkowania. Zresztą w specyfikacjach odtwarzaczy/ amplitunerów można trafić na wartośc 176,4.

Marduk, 8 Sty 2008, 10:57

Oj jakiś kolejny zatroskany interesami ZAIKSu i BSA? (żal d... ściska jak się takich czyta).

Nijak sobie nie poradzą. Obecnie coraz więcej sklepów internetowych wymaga udostępniania niezabezpieczonej muzyki. I wytwórnie muszą się do tego dostosować.

Kiedyś w cenie każdego urządzenia nagrywającego była umieszczona opłata na rzecz organizacji ochrony praw autorskich. Tak było w cenie magnetofonów i magnetowidów, nie pamiętam ale w cenie czystych nośników chyba także. I teraz prawdopodobnie jest też taka opłata zawarta w cenie urządzeń nagrywających.

Więc najbardziej poszkodowani z powodu "nie radzenia sobie" z zabezpieczeniami będą najwyżej jakieś pasożyty zaiksowe i tym podobne cwaniaczki... "Wielka" szkoda.

1. Nie "ktoś", tylko Reference Recordings, pioner technologii HDCD, więc to trochę takie "signum temporis"...

2. Ja nie mam już żadnych wątpliowości co do przewagi jakościowej LP nad CD, jeżeli przez tę przewagę rozumiemy przede wszystkim subiektywną przyjemność czerpaną ze słuchania muzyki.

3. Moda na LP nie "trwa", tylko w najlepsze się rozwija - coraz więcej sprzętu, coraz więcej płyt!

4. Materiał na płyty LP był realizowany w domenie cyfrowej już od lat 70-tych. Problem nie tkwi w "cyfrowości" nagrania, ale o tym, żeby z mastera 24/196 nie degradować sygnału do postaci 16/44,1

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

---->>> powyższy wpis to odpowiedź na post kolegi rocha, rzecz jasna.

Re: Terrapin, 8 Sty 2008, 02:12

>Jednocześnie RR zdecydowało się na rozpoczęcie tłoczenia LP :-) Oto i przyszłość dobrego brzmienia:

>winyle i pliki z Sieci, bo kupowanie płytek z plikami to jakaś proteza.

>Za kilka lat na AS serwery, audiofilskie karty dźwiękowe do laptopów i... gramofony. Ja jestem za!

piszę o tym na forum od ponad dwóch lat, na przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

graaf, 8 Sty 2008, 23:44

>Re: Terrapin, 8 Sty 2008, 02:12

>piszę o tym na forum od ponad dwóch lat...

Ale ja dopiero od tygodnia mam gramofon :-) :-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Terrapin, 9 Sty 2008, 00:11

>Ale ja dopiero od tygodnia mam gramofon :-) :-)

A ja od dwudziestu z pewnym okładem.

Swoją drogą niech sobie moda na vinyle trwa. Mam kilka tysięcy płyt do opchniecia : )

>Terrapin - najpierw skompletuj dobry zestaw co poprawnie odtwarza 44100 i 16 bit - potem pogadamy

>co jest lepsze

ponad 20 lat minęło i jest problem ze skompletowaniem zestawu, który "poprawnie odtwarza" Red Book CD?

:-))

co za totalna porażka :-))

Bedziecie sie smiać(albo i nie), ale ostatnio sluchalem u siebie muzyki z kompa(i to w cale nie z plyt CD) ....wczoraj sluchalem u znajomego...ostatnimi czasy wiecej slucham co ludzie mowią:) ...kumpel stwierdzil ze podoba mu sie czasami lepiej z mp3 niż z CD(nie sa to jakieś super odtwarzacze...ale w koncu bydzetowy player też 1,5Kzl kosztuje...lepiej uwazam wydać tą kasę na karte)...reszta systemu musi niestety póki co spelnaić wymagania "jak zwykle'...a nad gramkiem ostatnio sporo myślę...mam już plintę obmyśloną...teraz tylko cała reszta :)

Apropos... zna ktoś moze firme zdolna do precyzyjnej obróbki metalu(lożysko talerza) ????

sorki za offtopa z tym łożyskiem.

Gość rochu

(Konto usunięte)

lancaster, 9 Sty 2008, 10:42>

>Bedziecie sie smiać(albo i nie), ale ostatnio sluchalem u siebie muzyki z kompa(i to w cale nie z

>plyt CD) (ciach)

Ja to robię od dwóch lat bez mała.

Przy pewnym rygorze co do zgrywania materiału na HD jak i przy odtwarzaniu, pecet może być świetnym źródłem dzwięku.

Mam od przedwczoraj w moim kompie kartę Lynx Two B i słuchać tego co ona potrafi to jest po prostu bajka.

rochu, 9 Sty 2008, 00:16

>Terrapin, 9 Sty 2008, 00:11

>

>>Ale ja dopiero od tygodnia mam gramofon :-) :-)

>

>A ja od dwudziestu z pewnym okładem.

>

>Swoją drogą niech sobie moda na vinyle trwa. Mam kilka tysięcy płyt do opchniecia : )

Chętnie kupię to i owo :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.