Skocz do zawartości
IGNORED

problem z sony cdp-950 - pomocy

mecek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poradzono mi, żeby może w DIY zapytać

kopia z wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kupiłem jakiś czas temu soniaka jak w temacie, grało to ładnie, bez problemów. Aż parę dni temu mnie podkusiło, żeby ustrojstwo rozebrać, bo wiekowy sprzęt jest, wszyscy gadają, że trudno niegrzebanego dostać. Pomyślałem - sprawdzę jak to u mnie wygląda. No i rozkręciłem, wypiąłem wszystkie wtyczki z PCB, wyjąłem PBC żeby zerknąć pod spód, czy jakichś lutów nie ma... zdjąłem jeszcze tą górną płytę (nie wiem jak to się zwie) od napędu, żeby zerknąć, czy laser nie jest brudny...

potem poskładałem i d... - po włączeniu nie reaguje na płytę. Silnik nie obraca jej wcale, nawet nie zaczyna - zero reakcji. Po prostu szuflada wjeżdża z płytą i nic, nic nie brzęknie, nie zabuczy, nic się nie dzieje.

Jak szuflada jest pusta to nie wyświetla napisu, który pokazywał wcześniej (to cd z cdtextem czy jakimś tam innym nazywaniem płyt jest) - disk empty czy coś w tym stylu...

oczywiście posprawdzałem czy włączyłem wszystkie kable, podłączyłem masy (chyba ze dwie)...

jakieś pomysły? nic w sprzęcie nie kręciłem poza wyżej opisanymi czynnościami...

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39189-problem-z-sony-cdp-950-pomocy/

a laser świeci ? odkręć jeszcze raz ta metalową pkrzykrywkę z dociskiem nad laserem, wysuń i wsuń szufladę , zobacz czy laser świeci ?

wypnij i wepnij jeszcze raz wszystkie wtyczki - może coś niezakontaktowało

sprawdz przewody zasilające od trafa do PCB - one lubią się ułamywać (a piszesz że odkręcałeś PCB więc trochę musiałeś ta płytą ruszać - mogło się urwać)

nie - laser nie świeci

ale czy to możliwe, żeby padł tak od niczego? od wypinania kabelków?

może to jakiś brak zasilania lasera? abo co :)

przewody trafa OK, wszystkie tasiemki sprawdzone i wpięte ponownie. D....

:(

-->cudak10

możesz coś bardziej łopatologicznie :) bo ja to elektryk jestem jak z koziej dupy trąba - nie wiem po co się brałem za rozkładanie tego, skoro działało :(((

jak mam coś wylutować to raczej odpadam :) no, chyba, żebym się wziął za rozwój swych umiejętności w tym temacie

te bezpieczniki się normalnie wyjmuje? jak je poznam?

sorrki za takie lamerstwo :)

Mam podobny problem do autora wątku. Otóż zakupiłem ostatnio Sony XB920 QS. Po literaturze tego forum postanowiłem pobawić się w wymianę wzmacniaczy operacyjnych w tym CD. Niestety przez swoją nieudolność zrobiłem zwarcie i mam nadzieję, że to tylko kwestia wymiany bezpieczników.

I tu powstaje problem - jakie są bezpieczniki w tym modelu i jak wyglądają. Nie ma tu bezpieczników przypominających tranzystory o dwóch nogach. Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Mile widziana ilustracja tychże bezpiecznikiów.

Pozdrawiam

wklejam zdjęcia nieszczęsnego CD.

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu bezpieczników i ewentualnej ich wymianie.

Ukryta Zawartość

post-6863-100003430 1200325882_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu ich nie wiadać. Równie dobrze mógł się uszkodzić któryś stabilizator lub rezystor bezpiecznikowy - często są takie szare lub zielone 1/3W na dłuższych wyprowadzeniach nad płytką.

• 11 miesięcy później...
  • 1 rok później...

dołącze do tematu bo sprawa cdp-950

chciałem się podpiąć pod

TDA1541

z preampem

ktoś mi może powiedzeć do której łapy TDA mam się podpiąć

i wjaki sposób

nie mogę tego nigdzie wygooglać :(

TNX

POZDRAWIAM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.