Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki :)

^^ A nie jest to zbyt mała skuteczność tych monitorów do ASM? To a propos ostatniego wpisu Kolegi.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

wszystko ok :)

kupiłem w dobrej cenie i w takiej sprzedaje :)

grają bardzo sympatycznie , wiesz jest tyle ciekawych monitorów na rynku

trzeba próbować :)

Focal + Naim

Kilka słów a propos moich prób dobierania innych głosników niż oryginalne do Yamaha PianoCraft E810 napisałem tu:

http://forum.mp3store.pl/topic/65652-test-yamaha-pianocraft-e810-z-czterema-parami-monitorow/

Porównywane monitory to: dedykowane do E810 - Yamaha NX-E800, Koda Harmony K-2000B, Usher S-520 i diy na szerokopasmowych Tang Band W4 657 SB.

post-17176-100001281 1276543445_thumb.jpg

post-17176-100001282 1276543445_thumb.jpg

post-17176-100001283 1276543445_thumb.jpg

Świetny test i miło się go czyta(jak zawsze). :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

^^ "Naskoczyłem", bo już wiedziałem, że to jest dość problematyczne zagadnienie. To powyższe porównanie to zresztą jest pewnego rodzaju pokłosie naszej nieustającej dyskusji, wymiany poglądów :)

Mikson, nie wymieniam co kilka miesięcy monitorów do E810, a jedynie zdecydowałem się naraz/jednocześnie porównać cztery pary monitorów z jednym mini-zestawem.

co do zestawienia piano i usherów to od siebie mogę napisać że właśnie s520 grają z piano bardzo dobrze,o bas tych monitów nie ma podbicia (pompowania) potrzeba oczywiście wydajniejszego prądowo wzmaka do nich (skuteczność 82dB ale łatwa impedancja) ale piano sobie zadziwiająco dobrze radził z basem tym bardziej że ma bardziej wyeksponowany wyższy bas co zwiększało uniwersalość brzmienia jego rytmiczność i motoryczność, średnice uszery mają do przodu a piano lekko wycofaną co też ładnie się uzupełniało natomiast jedynie góra pasma w piano nie ma najwyższej rozdzielczości a charakterystyka s520 jest lekko wznosząca co powodowało czasem za mocne rozjaśnienie i pokazywanie sybilantów (brak rozdzielczości się też przyczyniał i jednak słabe żródło cd) kopułka z s520 jest zdecydowanie lepsza niż w firmowych monitorach yamahy ale nie jest też jakimś hajendem, jest to podstawowa najtańsza wysokotonówka uszera co można sprawdzić i poczytać o niej na innych forach więc łączenie jej jakości możliwości z jakością naprawdę dobrego wzmaka jakim jest accu tylko ogranicza już w tym paśmie accu natoamiast na pewno świetnie się prowadzi pasmo średnicy i dołu.

i tyle ,

ja uważam inaczej że właśnie piano rozwija zasadniczo skrzydła z s520 i nie jest przesadą kupowanie do niego monitorów za 1500pln ( ja kupiłem kiedyś s520 w piano za 1300 a piano samo za 1000)

Focal + Naim

a swoją drogą słuchłem http://www.stx.pl/mx-140-diy.html

z solo mini

i powiem że jestem bardzo poważnie nimi zainteresowany do samodzielnego montażu

brzmienie zadziwiająco dojrzałe i poukładane i świetna relacja brzmienia do wartości

a i jeszcze jedno

co do moich zmian monitorów

od dłuższego czasu przy zmianach monitorów

nie tracę na ich wartości, jak dobrze się kupuje to i można bezpiecznie sprzedać ;)

więc żona dała mi pozwolenie ;)

Focal + Naim

Mikson, dzieki za polemikę i za ciekawe obserwacje.

I ja uważam, że Usher S-520 gra świetnie z Piano, lecz pozwoliłem sobie jedynie wyrazić wątpliwość co do sensu takiego połączenia, bo nie jest ono wcale takie oczywiste. Nie nazywam S-520 "high-endem", a jedynie głóśnikami o wybitnie udanej konstrukcji i nie ma tu znaczenia, że ich kopułka to model podstawowy, bo całość świetnie się zgrywa. Tekst napisałem jako przyczynek do możliwej dyskusji, a porównanie zrobiłem z czystej ciekawości i dla dobra eksperymentu ;)

Nie zbieram monitorów - normalnie grają one sobie w różnych miejscach, tylko na czas testu zgromadziłem je razem. I nic mi do Twojej ścieżki doboru monitorów, ale jeżeli dzielisz się tym tu na forum to pozwalam sobie czasem nieco komentarzy własnych po koleżeńsku dodać. Bo po to jest forum, nieprawdaż?

Te STX'y wyglądają ciekawie - może będą rzeczywiście właściwe do ASM? Kto Ci je złoży? Czy może Kolega sam, własnoręcznie?

sam będę składał :) cała w tym przyjemność,

dostajesz wszystkie gotowe elementy nawet zwrotnice już polutowane jedynie musisz to skręcić i tylko kable wewnętrzne dolutować w sumie na maks 2 godz roboty a masz kontrolę nad wytłumieniem okablowaniem i skręceniem,

widziałem też bardzo ładne wykończenie którego nie ma na stronie, przedni panel srebrny i bardzo jasna okleina/fornir, zdecydowanie mniej smutnej czerni a dalej klasycznie, ciekawiej przetworniki było widać na foncie,

mx-140 jak ktoś może posłuchać niech to zrobi bo jest to ciekawa konstrukcja na udanych przetwornikach które zbierają bardzo pozytywne opinie na forach diy, nie jest to granie skrajami pasm lecz poukładane i ze sporą dawką kultury dość zrównoważone z ładną sceną i detalami bez ostrości metaliczności którą można często spotkać w tym przedziale cenowym

Focal + Naim

I cena podstawowegomodelu z HDD 320Gb 809 euro. Do tego pilocik, kabelkek etc. Fajny , fajny...

Musze jutro depnac do Saturna moze bedzie wyprzedaz starych modeli.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

ja swojego mini kupiłem używanego 2.5rocznego z intelem c2d 2.0 za 1100, wymieniłem dysk na wdc 500 GB i ram do 4GB i śmiga super, co jest w nim najlepsze to masz zupełnie absolutnie cichy kompik , pilot do obsługi multimediów i malutkie wymiary , masz wyjście optyczne więc jako serwer audio jest super.

Focal + Naim

Jutro wyprawa. Jeszcze zajde do Apple Store moze tam beda mieli jakies koncowki lub Refurbished.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ciekwaie wygladaja sie tez odtwarzacze strumieniowe TEAC. poprawili software na tyle ze odtwarzaja FLAC. Poza tym cena atrakcyjna, mozna podlaczyc HDD prze USB bez odpalania kompa, do tego ciekawe piloty z ekranem, badz ekaranem dotykowym. Wkrotce pojawia sie rowniez streamyry z wbudowanym wzmacniaczem. Coraz ciekawiej na rynku. Najtanszy player ok 13o Euro.

http://dspd.teac.de/index.php?id=2879&L=1

Ciekawe, czy ten Teac odtwarza FLACi 24/96, bo mam podobny player WD i się na takowych wywala. Co więcej, przy dużych plikach APE i FLAC (cały CD w jednym pliku) się rwie. Poza tym, mam wrażenie, że jakość dźwięku przy odtwarzaniu, nawet przez DAC, z owego playera jest gorsza niż z karty Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi, oba połączenia po Toslinku.

TEAC odtwarza FLAC (starsze modele po akztualizacji softu). Kolega w innym watku posiada najnizszy model i jest zadowolony.

Wiecej na temat

http://www.audiostereo.pl/Odtwaracze_sieciowe/USB_TEAC_WAP_xxxx_49788.html

Panowie, po zakupie KD znowu pryszła kolej na coś małego do sypialni. Na początek szukam jakiś monitorków, może coś z dedykowanych do miniwież Yamahy czy Denona, będą chodzic do czasu zakupu klocka jako Zone2 w moim KD. Sprawdzałem z monitorkami rodziców z Onkyo cs525 i zagrało to nader przyjemnie... Jakby ktoś z Was sie pozbywał, czy znalazł na allegro to prosiłbym o PW. :P

Zastanawiam się jakby takie "chińczyki" zagrały z mini-wieżą? Wyglądają nieźle, cena akceptowalna.

http://www.hi-end.on9mart.com/cart/SP-NS-B2.html

post-17176-100000023 1277234043_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.