Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Też jestem tego ciekaw, a co Magnata MC2 owszem to bardzo dobre mini, ale np. taki Kenwood R-K1 brzmieniowo półka wyżej, cena podobna. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

a co Magnata MC2 owszem to bardzo dobre mini, ale np. taki Kenwood R-K1 brzmieniowo półka wyżej, cena podobna. ;)

Chyba nie do końca, bo Magnat jest do kupienia za 400 Euro.

Okej, czyli około 2000zł z przesyłką, a Kenwood R-K1 za 3000zł. 1000zł różnicy. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

No to mnie zaskoczyłeś :) W takim razie jednak są to już jednak znaczne różnice cenowe.

Tak. Jak tam odsłuchy Chario, już po, czy jeszcze przed?

nie wiem czy w tym tygodniu dowiozą i je będą mieli , muszą ściągnąć ten model od dystrybutora mają na miejscu tylko wolnostojące i wyższe modele jak hyper itd,

ale z opisu wynika że może być to bardzo ciekawy monitor, mają w salonie solo mini i ten monitor słuchali w tym zestawieniu ponoć świetne połączenie dodające ciepła i aksamitności bez ostrości i zmęczenia z niezłym basem , pewnie początek następnego tygodnia będę na odsłuchu i to zweryfikuję, ponoć chario grają bardzo przyjemnie po ciepłej stronie ale bez mulenia i pozbawienia sceny w przekazie , stolarka w tej cenie jest świetna,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Witam Kolegów

Chciałbym rozszerzyć funkcjonalność PC-640 o możliwość słuchania radia internetowego, plików w formatach FLAC itp. Jakiego niedrogiego DAC'a polecacie? Drugie pytanie czy sygnał z transportu np. laptopa, karty muzycznej musi być wprowadzony do DAC'a poprzez złącze SPDIF lub COAXIAL? Czy ma to jakieś znaczenie dla jakości odtwarzanego dźwięku czy dźwięk do DAC'a podajemy analogowo czy cyfrowo?

Czy ma to jakieś znaczenie dla jakości odtwarzanego dźwięku czy dźwięk do DAC'a podajemy analogowo czy cyfrowo?

Do odpowiedzi na to pytanie wystarczy znaczenie słowa DAC - Digital to Analog Converter.

A jeśli to w dalszym ciągu wystarczająco nie wyjaśnia, to za wikipedią: "Przetwornik cyfrowo-analogowy, przetwornik C/A lub DAC (z ang. Digital to Analog Converter, DAC) przyrząd elektroniczny przetwarzający sygnał cyfrowy (zazwyczaj liczbę binarną w postaci danych cyfrowych) na sygnał analogowy w postaci prądu elektrycznego lub napięcia o wartości proporcjonalnej do tej liczby. Innymi słowy jest to układ przetwarzający dyskretny sygnał cyfrowy na równoważny mu sygnał analogowy."

osobiście od niedawna używam musical fidelity v-dac i mam go podpiętego do mac mini po usb i działa wyśmienicie jak dla mnie też słucham mp3 i flac i lepszych strumieni radiowych na nim , można go kupić jak się upoluje od 600-800 nówka

http://www.musicalfidelity.com/products/V-Series/V-DAC/V-DAC.asp

Focal + Naim

ja osobiście polecam nie napinać się na kupowanie czegoś z obsługą strumieni tylko dokupić np mf vdaca i spiąć go z kompem/lapciem i można cieszyć się i dobrym daciem i muzyką na wyjściu :) a nie jest to drogie ustrojstwo, jeżeli chcemy kupić lepszą kartę dźwiękową do tysiaka to można mocno myśleć mf vdacu, u mnie chodzi po usb i naprawdę jestem pod wrażeniem jego muzykalności.

tylko ja to chcę mieć bezprzewodowo!! komp w jedym miejscu (robi od czasu do czasu music push), NAS w innym miejscu (robi także za file/multimedia server) koło wi-fi n class router a wieża w innym miejscu (żadnych kabli, pudełeczek i innych złomów)!!

mamy f!@#@!g 2010 !!! a niedługo już 2011 ;-)

indolencja producentów jest dużej klasy... mam nadzieję, że Apple wejdzie niedługo na rynek poważniejszego audio bo jest tu sporo rzeczy do wyprostowania ;-) kto wyprodukuje rasowo grające mini o rozsądnej funkcjonalnośi sieciowe i porządnym design wytnie te stare i nieruchawe firmy bez polotu... yamaha do instrumentów, denon niech sobie przypomni coś kiedyś produkował a te angielskie marki o skądinąd super wyrobach niech zrewidują politykę cenową ;-)

te marki harman coś tam i inne co tu piszecie i tak do mnie nie trafiają, abstrakcyjny poziom ekskluzywności...

Edytowane przez technofil

tylko ja to chcę mieć bezprzewodowo!! komp w jedym miejscu (robi od czasu do czasu music push), NAS w innym miejscu (robi także za file/multimedia server) koło wi-fi n class router a wieża w innym miejscu (żadnych kabli, pudełeczek i innych złomów)!!

mamy f!@#@!g 2010 !!! a niedługo już 2011 ;-)

indolencja producentów jest dużej klasy... mam nadzieję, że Apple wejdzie niedługo na rynek poważniejszego audio bo jest tu sporo rzeczy do wyprostowania ;-) kto wyprodukuje rasowo grające mini o rozsądnej funkcjonalnośi sieciowe i porządnym design wytnie te stare i nieruchawe firmy bez polotu... yamaha do instrumentów, denon niech sobie przypomni coś kiedyś produkował a te angielskie marki o skądinąd super wyrobach niech zrewidują politykę cenową ;-)

te marki harman coś tam i inne co tu piszecie i tak do mnie nie trafiają, abstrakcyjny poziom ekskluzywności...

Czyli wszystko beee, a moze zbyt wygorowane wymagania. Co w takim razie proponujesz???

Zaprezentuj swoja wizje...,a i przydaloby pochwalic sie swoimi techno cackami na wypasie, miast li tylko trolowac. No chyba, ze u Ciebie tylko N Routery pogrywaja.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wg. mnie mając Piano Crafta E640/840/940, najlepszym sposobem na radio internetowe + muzyka z dysku to Ipod, najlepiej Ipod Touch. I nic Ci więcej do tego sprzętu nie trzeba, szczególnie że po to ta dock stacja tam jest.

Edytowane przez DawidM

Dzięki wszystkim za odpowiedź na moje pytanie.

Wydaje się, że propozycja DawidM będzie najlepsza. W cenie DAC mamy sprzęcik który ma WiFi i dekoduje bezstratne formaty plików muzycznych. Jednak cena DAC+transport z WiFi (przy założeniu, że całkowicie elimiujemy komputer/laptop z toru audio) niebezpiecznie zbliżyłaby się do ceny samego PC co nie jest dobrym rozwiązaniem. Pozostaje jeszcze kwestia jakości czy DAC wbudowany w IPod'a da radę to wszystko ładnie obrobić.

DawidM a który konkretnie model tego IPod'a Touch polecasz kupć bo trochę tego jest?

Edytowane przez VoodoGT

Ipod Touch gra na poziomie dobrej karty dźwiękowej za parę stówek, więc będzie nieźle. Polecam kupić Ipod Toucha, w zależności jakie masz kryteria w stosunku do wielkości dysku, kup taki który Cię by usatysfakcjonował. Grunt by była wersja od 3 generacji wzwyż.

do piano jak masz docstacje w nim to kup jak dawid mowi ipoda i po sprawie

gdybyś miał lepszy sprzęt to więcej byś uzyskał z daca zewnętrznego

na forum można poczytać że nawet najprostszy dac jakim jest vdac gra lepiej niż karty dźwiękowe do tysiaka.

Focal + Naim

Już ostatnie pytanie czy warto dopłacić do Ipod'a Touch 4G?

Czy te pudełeczko odtworzy radio internetowe w formacie wma np. trójka jest tak nadawana ?

Widzę, że Kolega Mikson nie ustaje w próbach znalezienia idealnych kolumn? Te Chario wyglądają nieźle. Ciekawe jak zagrają? Moim zdaniem do Arcama SM, warto by było poszukać głośników o skuteczności wyższej niż 90 dB :) Bo, tak Kolega ciągle kręci się w miejscu.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

skuteczność jest ważna ale moim zdaniem ważniejszy jest charakter brzmienia :)

solo mini dawał radę i z s520 82dB i z b&w 686 też okolice 82dB :) nie było zamulenia

tylko troszkę ciszej grały przy tym samym poziomie głośności co z rx1 czy b&w 685 ,

więc przy średnim poziomie 85dB powinno z chario być ok,

http://audio.com.pl/testy/chario-silhouette-200:1

z dwóch inny źródeł wiem że solo mini z tym modelem chario gra przyjemnie ale zweryfikuję to niebawem :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Oby. Osobiście, poszedłbym w stronę jakiegoś "chińczyka". Poważnie. W Chinach konstruują już bardzo dobre uniwersalne kolumny. Nie chcę wymieniać tu konkretych nazw, bo już kilka razy o nich pisałem. Ewentualnie, do ASM zbudowałbym "coś" opartego na szerokopasmowym Fostex'ie :) Jednak, "one way ticket" to nie było to samo.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

A moze mikson zdecydujesz sie na dokupienie koncowki mocy do Arcama. Mogloby to byc udane polaczenie i dopelnienie zestawu.

cyrus_xpower.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

albo coś takiego mf :) http://allegro.pl/musical-fidelity-x-150-i1293603666.html

tylko troszkę jeszcze się cenią, myślę że za tysiaka warto by kupić

przyszły chario do testów , podłączyłem i wygrzewam ale jest duże pozytywne zaskoczenie,

wykonanie rewelacyjne, fornir orzech fantastyczny, brzmienie i tu jeszcze nie opiszę więcej

ale jest dużo aksamitu wysokich i fajny dynamiczny basik i całkiem nisko schodzi

średnica lekko wycofana scena za monitorami całkiem głęboka ,,

moim zdaniem w tej cenie bardzo ciekawy monitor!

Focal + Naim

albo coś takiego mf :) http://allegro.pl/musical-fidelity-x-150-i1293603666.html

Tu troche taniej poszedl. zastanawialem sie nad nim.

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=130448308591&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

Spytam jeszcze o pudełeczko pod nazwą Logitech Squeezebox Touch cena na podobnym poziomie jak Ipod Touch 4G. Co lepiej Waszym zdaniem się sprawdzi jako odtwarzacz radia internetowego i plików FLAC (Ipod też je odtwarza po doinstalowaniu VLC)?

quote name='kichanadeta' timestamp='1288976832' post='2045697']

Tu troche taniej poszedl. zastanawialem sie nad nim.

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=130448308591&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

trzeba tylko upolować bo fajny jest ten mały mf i ma pilota :) do tego mały dac i muzyka płynie ;)

Focal + Naim

quote name='kichanadeta' timestamp='1288976832' post='2045697']

trzeba tylko upolować bo fajny jest ten mały mf i ma pilota :) do tego mały dac i muzyka płynie ;)

Kiedy kupowałem Denona zasadzałem się na monitory Chario. Facet jednak w sklepie coś kręcił nosem i namawiał mnie na Dali. Tym bardziej ciekawi mnie jak grają.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.