Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Spytam jeszcze o pudełeczko pod nazwą Logitech Squeezebox Touch cena na podobnym poziomie jak Ipod Touch 4G. Co lepiej Waszym zdaniem się sprawdzi jako odtwarzacz radia internetowego i plików FLAC (Ipod też je odtwarza po doinstalowaniu VLC)?

ja nie wiem co oferuje ipod ale Touch jest fajny z tego co czytałem. Ma największą paletę formatów radia internetowego jaką znam (MP3, Ogg Vorbis, HE-AACv2 i WMA) - naprawdę nie wiem czy ktoś daje więcej, przeważnie to jest MP3 i WMA i to jeszcze z jakąś rejestracją, bazami albo vtuner albo inne. Duży plus

Ma cyfrowe optyczne (niestety sporo mini z kolei nie ma takiego wejścia - choć z szybkiego przeglądu forum temat przesyłu tradycyjnym RCA nie jest chyba traktowany jako specjalnie gorszy).

Ja się czaję tylko jeszcze kilka złotych taniej ;-)

oczywiście wg info forumowych bez DAC ani rusz, dla mnie przy słuchaniu radia internetowego nie ma to znaczenia no natomiast przy odsłuchu ze źródłem NAS/PC już ma. No ale tu zawsze można wpiąć do mini po prostu pendrive jeśli chcemy się rozkoszować...

tyle ode mnie, nie wiem co daje ipod w temacie strumieni radiowych, może ktoś oświeci? ale wątpię czy więcej niż logitech... apple robi bardzo dobrze ale jednak nigdy zbyt szczodrze albo w sposób otwarty ;-)

Edytowane przez technofil

Kiedy kupowałem Denona zasadzałem się na monitory Chario. Facet jednak w sklepie coś kręcił nosem i namawiał mnie na Dali. Tym bardziej ciekawi mnie jak grają.

grają ciekawie pod koniec niedzieli jak więcej posłucham i się wygrzeją to opiszę,

a może założymy mały klubik i będziemy się wymieniali monitorami we własnym gronie ? :)

jest tyle fajnych konstrukcji sam nie dam rady tego przerobić ;)

Focal + Naim

a może założymy mały klubik i będziemy się wymieniali monitorami we własnym gronie ? :)

jest tyle fajnych konstrukcji sam nie dam rady tego przerobić ;)

To pewnie zależy ile będzie kosztowało wpisowe do tego klubiku. ;)

zakładamy że każdy posiada ciekawy monitor do np 2tys i potem zamieniamy się między sobą odpowiednio wyrównując różnicę wartości, :)

dzięki temu każdy z nas ma możliwość przetestowania przez dłuższy czas lub zamiany na stałe :)

Focal + Naim

zakładamy że każdy posiada ciekawy monitor do np 2tys i potem zamieniamy się między sobą odpowiednio wyrównując różnicę wartości, :)

dzięki temu każdy z nas ma możliwość przetestowania przez dłuższy czas lub zamiany na stałe :)

U mnie leżą Eposy M5. Jak ktoś chce wypróbować no problemu ino proszę jakieś w zamian ... chętnie wypróbuję :)

Gorzej będzie jak dojdziemy do wspólnego wniosku, że wszystkie monitory do 2000zł grają tak samo ;)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

hehe ;)

W tej kategorii znam już wygranego. Mission E52 w wersji lakierowanego drewna wiśniowego. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

kolego l.gajewski po pierwsze wymień kable. Na firmowych to nie warty słuchania jest ten sprzęt. Co do kabli-ja się zdałem na poradę sprzedawcy z Top hifi i nie żałuję. Tak samo należy wymienić interkonekty. Z tym podobnie-posłuchałem porady sprzedawcy. Wg mnie po zmianie kabli sprzęt gra lepiej, duuuuużo lepiej i dopiero wtedy było słychać jego klasę i cenę ;)

Co do potencjometru to masz rację-jest dziwny na samym dole. Jest nagły skokowy spadek lub wzrost. Najwyraźniej tttm. Co do regulacji-nie dotykam żadnych, po zmianie kabli tylko tryb "pure direct" jest wykorzystywany. Zaś co do basów-myślę nad subem, ale to w dalekiej przyszłości.

Ps. Wzmak Piano Crafta wysteruję większość kolumn które są 4-6 omowe i mają efektywność min. 86DB. Nie pakował bym się raczej w 8 omowe z podobną efektywnością. Bo będzie trochę zamulać i tu potrzeba więcej prądu...

->DawidM, im niższa impedancja kolumn tym kolumny będą zasysać więcej prądu ze wzmacniacza. Wyższa impedancja kolumn wymaga (ciągnie) mniej prądu od wzmacniacza, ale dla uzyskania takiej samej głośności przy takiej samej efektywności kolumn, będzie trzeba nieco więcej woltów tj mocy z końcówki.

Edytowane przez Krak_oN

słuchałem solo mini z chario hyper 2000mk2

http://www.chario.pl/index.php?x=hiper&y=hiper_2000mk2

, dla mnie rewelacja

nawet mały arcam dawał radę, dla porównania podłączone były dynki x12 i 2/8 , powiem tak x12 z solo mini wypadały słabo ponoć potrzebują pradu ale nie podobała mi się scena bardziej precyzyjny charakter troszkę już ostrawy bardziej analityczny jak dla mnie na wyższej średnicy basu praktycznie nie było, lepiej już 2/8 ale to nie jest ta plastyka bas i głębia sceny jak w chario hyper 2000mk2, jestem ciekaw jak grają delphinusy ale to już z dobrym wzmakiem i ze smakiem trzeba łączyć :)

jestem pod dużym wrażeniem chario ich się chce słuchać i nie wyłączać dla mnie jest to brzmienie które mi przypadło do gustu

obecnie mam najtańszą podstawkową serię i w tej cenie jest ok,

ale chyba uciera się kierunek brzmienia w którym będę podążał - muzyka ma grać i chcieć jej się słuchać a nie analizować jej składowe :)

violet sorki że wyślę tekst z mejla ale nie chce mi się pisać tego samego :)

jak grają najtańsze chario Silhouette 200, tak króciutko bardzo melodyjnie, tzn

bas jest z dużym podbiciem ale całkiem nieźle kontrolowany i schodzi niżej niż papierowe 60Hz, jest dynamiczny łatwo kreśli rytm jest plastyczny , średnica jest lekko wycofana co dodaje głębi sceny i muzycy wokale trąbki nie wchodzą na głowę, wysokich jest sporo ale są delikatne, chario nie jest neutralny dość mocno narzuca swój charakter przez właśnie wykonturowanie wysokich i basu ale robią to przyjemnie dla uszu, nie jest to męczące bo jest to wygładzone melodyjne, muzyka nabiera barw nie tracąc przy tym zbyt dużo detali, w porównaniu do rx1 średnica jest o wiele przyjemniejsza i lekko wycofana wygładzona (troszkę podobna to usherów) , bas jest dynamiczniejszy bardziej ochoczo kreśli melodyjność bez buczenia w porównaniu do rx1 a jest zdecydowanie go więcej niż w usherach, wysokich jest ciut więcej od rx1 ale są przyjemniejsze delikatniejsze i nie mają absolutnie metaliczności którą czasem było można wychwycić w rx1, oczywiście nie są to kolumny idealne bo mają swoje niedociągnięcia nie są maksymalnie detaliczne, super trzymające wszystko pod kontrolą i idealnie płaskie w charakterystyce ale właśnie jest coś w nich przyjemnego,

nie ma zbytniej suchości pojawia się plastyka są lekko po ciepłej stronie ale są radosne i przyjemne przy dłuższych odsłuchach, za 1400 są naprawdę ciekawymi muzykalnymi monitorami warto ich posłuchać, wykonanie fornir orzech świetny, jedynie troszkę kolorki membran mogą być odbierane różnie ale moim dzieciakom się podobają ;)

Focal + Naim

Przyznam, że to jest ten charakter brzmienia, którego się po Chario spodziewałem. Nie każdy to lubi, ale ja akurat tak. Ciekawe jak grają wyższe modele monitorów tej firmy.

chario hiper 2000mk2,, model wyżej od mojego ,, gra zdecydowanie lepszym basem i ciekawszą średnicą i jeszcze lepszą górą więcej powietrza i słodkości ,nie spodziewałem się że solo mini mi je pociągnie ale nawet dawał radę, była fajna dynamika scena bas kurcze dawno nie słyszałem tak fajnego monitora , ponoć Constellation Delphinus jest jeszcze lepszy (nie słuchałem ale widziałem najmocniejszą serię i macałem wykonanie robi wrażenie) i cena zdecydowanie większa, ja osobiście rozczarowałem mocno się dynkami zwłaszcza x12 z solo mini zagrało słabo bez basu głębi dość chłodna średnica i góra nawet ok, warto posłuchać chario bo rock pop czy elektronika na nich jest świetna , jazz też ok, chario lubią grać muzykę! nie są to idealne kolumny ale są plastyczne i dynamiczne w przekazie i nie męczą krzykliwością średnicy czy mega analitycznymi zapędami chudej średnicy etc muzyka ma rytm, głębię i delikatność dźwięków a to pożądane cechy.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

to jest dokładnie to samo tylko inne kolorki przetworników,

są fajne jeszcze malutkie hiper 1000mk2 i premium 1000

http://allegro.pl/chario-premium-1000-salon-hifi-wroclaw-i1291194880.html

polecam zadzwonić i pogadać, facet jest niesamowicie sympatyczny i można porozmawiać z nim o chario

a tu taki teścik znalazłem ciekawy tych maluszków

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=it&u=http://www.videohifi.com/5_HFL_chario_1000.htm&ei=5pTVTNfUFYSeOuXgsfEJ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CBgQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.videohifi.com/5_HFL_chario_1000.htm%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DhxS%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26prmd%3Div

docelowo bym celował w delphinusa szary mat ;)

http://www.chario.it/obj_attach/1278496637315114.pdf

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Mikson, dzięki za opis.

Rozumiem, że Chario Silhouette zostają u Ciebie na stałe?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Mikson, dzięki za opis.

Rozumiem, że Chario Silhouette zostają u Ciebie na stałe?

prawdopodobnie z solo mini tak, chyba że mnie coś nawiedzi i jakieś upoluję używki chario wyższy model jak hiper 2000mk2

który mnie na odsłuchach nieźle "zaczarował" ;)

docelowo będzie coś z chario ale z serii Constellation jak posłucham wybiorę z mocnym wzmakiem w większym "salonie" za jakiś czas.. na dłużej to już będzie poważny związek a nie przelotne małe romansidła ;) mam przeczucie że w końcu trafiłem na brzmienie które chciałem osiągnąć czyli dynamiczny mocny bas z gładką średnicą lekko wycofaną i delikatną aksamitną górą osłodzoną której jest sporo, jest to efektowne granie ale zrobione moim zdaniem z klasą.

prawdopodobnie z solo mini tak, chyba że mnie coś nawiedzi i jakieś upoluję używki chario wyższy model jak hiper 2000mk2

który mnie na odsłuchach nieźle "zaczarował" ;)

docelowo będzie coś z chario ale z serii Constellation jak posłucham wybiorę z mocnym wzmakiem w większym "salonie" za jakiś czas.. na dłużej to już będzie poważny związek a nie przelotne małe romansidła ;) mam przeczucie że w końcu trafiłem na brzmienie które chciałem osiągnąć czyli dynamiczny mocny bas z gładką średnicą lekko wycofaną i delikatną aksamitną górą osłodzoną której jest sporo, jest to efektowne granie ale zrobione moim zdaniem z klasą.

no proszę tylko szkoda że taki drogi

http://www.whathifi.com/Review/Naim-UnitiQute/

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Kto na Audioshow slyszal ten zestawik?

http://www.audiostereo.pl/aktimate-maxi_73473.html

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

kolego l.gajewski po pierwsze wymień kable. Na firmowych to nie warty słuchania jest ten sprzęt. Co do kabli-ja się zdałem na poradę sprzedawcy z Top hifi i nie żałuję. Tak samo należy wymienić interkonekty. Z tym podobnie-posłuchałem porady sprzedawcy. Wg mnie po zmianie kabli sprzęt gra lepiej, duuuuużo lepiej i dopiero wtedy było słychać jego klasę i cenę ;)

Co do potencjometru to masz rację-jest dziwny na samym dole. Jest nagły skokowy spadek lub wzrost. Najwyraźniej tttm. Co do regulacji-nie dotykam żadnych, po zmianie kabli tylko tryb "pure direct" jest wykorzystywany. Zaś co do basów-myślę nad subem, ale to w dalekiej przyszłości.

Dziękuję za odpowiedź. Jakie kable Ci poradzono? Ile na wymianę kabli do piano (głośnikowe ze 2x2-3m + interkonekt) muszę liczyć? (pytam raczej o granicę rozsądku za taki zestaw do Piano).

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Łukasz

mam miesiać denona d-m38 w porownaniu z moim starym harmanem pm645, brak sceny, przestrzeni...

kable mam procab ls25, czy jest sens zmianiać kable które to polepszą ?

Jeśli tak to jakie ?

kablami przestrzeni nie wyciągniesz ale możesz spróbować może chord carnival silverscreen

nie drogi przyzwoity głośnikowy jak możesz przetestuj

te małe czerwone kolumienki z ipodem na as przelotnie słyszałem grały czysto i calkiem dynamicznie

ale więcej nie powiem bo ciężko było się dopchać :)

Focal + Naim

jak na miniwieze, denon gra wlasnie niezla scena i przestrzenia. oceniam ja wyzej niz w piano.

jak na mini oczywiscie w tej cenie. moze tutaj jest problem:)

Mikson, mialem Cyrusa, swietny sprzet, chyba najlepszy jaki mialem, pobil go tylko Roksan na razie. Ale, nie zaluje góry, pamietaj o tym. Tzn poprzedni model Cyrusa tak gral, czarujaca srednica, fenomenalna przestrzenia, ale tez gory nie chował. Nie wiem jak gra Chario jesli chodzi o górne pasmo, ale trzeba to wziac pod uwage.

Edytowane przez zentaur

caspian, mk1

gra dobrze kontrolowanym basem, bez podbicia gornego basu (co powoduje, ze roksan bezlitosnie pokazuje nędze slabych "plaskich" realizacji), srednica bardzo detaliczna ale po cieplej stronie, góra łagodna, aksamitna, kremowa. Przestrzen i dynamika dobre, na 4 z plusem powiedzialbym.

Calosc wiec rowna, bez podbic, szczegółowa, ale tez w strone analogowosci. Muzykalnosc osiagana nie przez zamulenie tak jak to robi MF czy Electrocompaniet, ale poprzez homogenicznosc aksamitnosc brzmienia. Roksan pokazuje wiec ze mozna polaczyc analitycznosc, detalicznosc wglad w nagranie z muzykalnoscia.

Kto wie, czy z Chario tez by sie nie sprawdzil.

to faktycznie musi przyjemnie grać bez ostrości, a z jakimi monitorami masz go obecnie?

a słuchałeś może już coś z chario?

te monitory są ponoć bardzo przyjemne i muzykalne

http://www.chario.it/panoramica.php?IDP=10&IDO=26

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

z koniecznosci gra z AE Neo 1, ktore jednak zaskakujaco dobrze sobie radza. Oczywiscie upgrade przewiduje ale dopiero w przyszlym roku. Chario nie sluchalem ale sa tez na mojej liscie, wlasnie o serii Constellation myslalem. Aczkolwiek ja musze uwazac z przebasowionymi kolumnami ze wzgledu na pomieszczenie. Musialbym je na spokojnie odsluchac.

Poniewaz Roksan gra dla mnie zrównowaznym dzwiekiem, z lekkim tylko ociepleniem, to pole manewru mam duze - jesli bede chcial pozostac prz bardziej neutralnym graniu (ale nie klinicznym) moge szukac neutralnych kolumn, jesli bede chcial jeszcze bardziej ocieplic brzmienie, to wezme kolumny po cieplej stronie mocy - z kontrola basu roksana i jego detaliczna srednica mysle ze nie powinno byc "buly". Z pewnoscia bede chcial zostac przy Roksanie wlasnie z powodu o ktorym pisalem - jego przekaz jest muzykalny ale nie zamulony.

Cyrusa jednak bym sprobowal. Ten "airy" sound moze robic wrazenie. Pamietam, ze Z ESA Ostinato to gralo fantastycznie...

Edytowane przez zentaur

tak pamiętam pisałeś kiedyś o tym,

nie wiem czy kojarzysz brzmienie nowych wzmaków arcama seria a18 a 28 czy a38

bo właśnie z arcamem chario dość dobrze się łączy a z opisów sądzę że jest jednak arcam ciut jaśniejsz vs roksan

więc pewnie też by fajnie zagrał,

gdybym miał celować do systemik 25m2 docelowy na dłużej to chario delphinus z a38 poszedł by na pierwszy ogień odsłuchowy,

hiper 2000mk2 mnie zaskoczył pozytywnie a to dwie półki niżej :)

dla ciekawości w fajnej cenie poszły http://allegro.pl/chario-delphinus-prawie-nowe-najtaniej-i1280817286.html

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.