Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc mam pytanko ,odsłuchałem denona 107(ktos gdzies napisał tak jak by był zamknięty w kartonie ;P w sumie odniosłem podobne wrażenie ) następnie przesłuchałem polecanego mi PianoCraft MCR-640 i jestem troche w szoku taki mały a głosno potrafi zagrac ale tylko tyle brakuje mi w nim niskich tonów i mam takie wrazenie jak by sie gubił przy gitarowej muzyce (rock,metal 60% sucham tego ;P) inna spokojna muzyka oki ,i w związku z tym mam pytanie jakie mozna tu dac inne kolumny tylko podstawkowe mnie interesują (brak miejsca na podłogowe ) jeszcze nie kupiłem wiezyczki wiec zakup bedzie ewentualnie z innymi kolumienami chyba ze cos innego mi wpadnie w ucho cena do 1000zł mysle ze w tej cenie są juz fajne kolumny za pare do tej wieżyczki generujące troszke kazdego dnia tracimy w jakims procencie słuch ;PP wiec audiofilem mozemy nazwac niemowlaka ;PP

Czesc mam pytanko ,odsłuchałem denona 107(ktos gdzies napisał tak jak by był zamknięty w kartonie ;P w sumie odniosłem podobne wrażenie ) następnie przesłuchałem polecanego mi PianoCraft MCR-640 i jestem troche w szoku taki mały a głosno potrafi zagrac ale tylko tyle brakuje mi w nim niskich tonów i mam takie wrazenie jak by sie gubił przy gitarowej muzyce (rock,metal 60% sucham tego ;P) inna spokojna muzyka oki ,i w związku z tym mam pytanie jakie mozna tu dac inne kolumny tylko podstawkowe mnie interesują (brak miejsca na podłogowe ) jeszcze nie kupiłem wiezyczki wiec zakup bedzie ewentualnie z innymi kolumienami chyba ze cos innego mi wpadnie w ucho cena do 1000zł mysle ze w tej cenie są juz fajne kolumny za pare do tej wieżyczki generujące troszke kazdego dnia tracimy w jakims procencie słuch ;PP wiec audiofilem mozemy nazwac niemowlaka ;PP

Co do Rocka i nowego Piano...

Ja również dużo słucham takiego grania i według mnie wieża w niczym się nie gubi, aczkolwiek jest to zupełnie subiektywna ocena. Widzisz w Rocku niestety jest dość duży problem z samymi płytami. O ile przy płytach jazzowych zdecydowanie rzadziej kupuję płytę źle zrealizowaną to przy Rockowych zdarza się to nagminnie. Piano dobrze bardzo zagra z płytami dobrze wyprodukowanymi. Na pewno spokojnie można sobie odpuścić wytwórnię Metal Mind i jeśli chcesz posłuchać ostrzejszej muzyki to lepiej kupić płytkę z innych wytwórni. Piano radzi sobie całkiem nieźle z rockiem. Ja jeszcze mam je na stockowych kablach i muszę przyznać, że potrafi to zagrać naprawdę bardzo ładnie. Zdarza się jednak, że wyjdzie płyta, tak jak np. nowy Santana, która brzmi płasko i niekiedy nawet słychać różnego rodzaju zapiaszczenia, ale czy to wina sprzętu? Zdecydowanie nie.

Także, nie skreślaj od razu wieży bez dobrego odsłuchu. Jeśli jeszcze odsłuchu dokonywałeś na przykład na tunerze gdzieś w centrum handlowym to tym bardziej ten obraz może być zniekształcony.

P.S.

Czekam na Waszą pomoc przy doborze kabelków :)

> ładna, ale nie męcząca góra

> ciepłe brzmienie, może lekko uwypuklające bas? :)

Coś takiego chciałbym osiągnąć i mam nadzieję, że pomożecie :)

Pozdrawiam,

Łukasz

ProCab LS25 lub płaska plecionka jantzen 2,5mm2.

Jeżeli chciałbyś innego rodzaju wrażeń to miedź srebrzona w teflonie, też z polinku:)

A powiedz jaka na ogół jest różnica w dźwięku między na przykład takim Chordem Silver Screen a ProCab'em ? Bo różnica w cenie przytłaczająca.

Jak się ten ProCab ma do jakości dźwięku? Rozumiem, że jest to kabel uwypuklający bas? Co ze średnicą i górą?

Pozdrawiam,

Łukasz

reson złagodzi górę i troszkę doda ciepła na dole

polecam przetestować

http://allegro.pl/dnm-reson-solid-core-2-x-1-5m-i1310356905.html

ewentualnie ten troszkę kremowy przekaz :)

http://allegro.pl/wireworld-luna-bi-wire-dostawa-0zl-salon-lublin-i1299434546.html

i ten bardziej rockowy

http://allegro.pl/przewod-glosnikowy-3-3mm2-c2sc-12-ultralink-i1313084452.html

silverscreen leciutko doświetla średnicę ale robi to w tej cenie nieźle

opinia jest w odpowiednim dziale :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Nie wiem jaka byłaby różnica, ten chord kosztuje 30zl za metr, więc jeżeli poczujesz się dzięki temu lepiej co kup chorda:))

Jak chcesz coś ze srebrem to załączony jantzen jest ciekawy, miedź srebrzona + teflon to nie byle co.

Sensowna przekrój 2 x 2,6mm2 wyszedłby z 4 linek. Czyli metr takiego kabla kosztuje 32zł.

post-2919-065099900 1289650060_thumb.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Rozumiem. W moim przypadku wygląda to tak, że zależy mi tylko i wyłącznie na poprawie dźwięku uwzględniając swoje preferencje co do barwy dźwięku :) w związku z tym nie jest dla mnie ważna konkretna firma a jedynie krótka charakterystka danego kabla z uwzględnieniem opisu barwy dźwięku w podziale na tony, dynamikę oraz stereofonię. Nie chcę wydawać bardzo dużych pieniędzy tym bardziej, że jeszcze w niedalekiej przyszłości czeka mnie wymiana interkonektów i zakup standów lub wymiana kolumn (np. Na wspomniane w wątku Magnaty 555).

Tak jak wspomniałem we wcześniejszych swoich postach. Teraz korzystam z pokręteł od wysokich i niskich tonów. O ile wysokie niemal odpowiadają moim preferencjom, o tyle niskie koryguję o jakieś 25-35 stopni.

Przy obecnej konfiguracji tj. Stockowe kable głośnikowe i interkonekty + głośniki na komodzie w odległości ok. 1,5-2 metry od siebie (z miejscem odsłuchu rozstawienie kolumn tworzy trójkąt. Niestety boczne ściany są gołe - ok. 0,5m jest od każdej z kolumn do ścian) mam niedosyt przede wszystkim w basie i trochę w wysokich.

Zmieniając kable nie chciałbym też zepsuć średnicy.

Dziękuję bardzo za Wasze zaangażowanie i za pomoc w doborze :)

Pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez l.gajewski

Tasma Jantzen. jak gra ? płasko :)

żartowałem

Rozumiem. W moim przypadku wygląda to tak, że zależy mi tylko i wyłącznie na poprawie dźwięku uwzględniając swoje preferencje co do barwy dźwięku :) w związku z tym nie jest dla mnie ważna konkretna firma a jedynie krótka charakterystka danego kabla z uwzględnieniem opisu barwy dźwięku w podziale na tony, dynamikę oraz stereofonię. Nie chcę wydawać bardzo dużych pieniędzy tym bardziej, że jeszcze w niedalekiej przyszłości czeka mnie wymiana interkonektów i zakup standów lub wymiana kolumn (np. Na wspomniane w wątku Magnaty 555).

Tak jak wspomniałem we wcześniejszych swoich postach. Teraz korzystam z pokręteł od wysokich i niskich tonów. O ile wysokie niemal odpowiadają moim preferencjom, o tyle niskie koryguję o jakieś 25-35 stopni.

Przy obecnej konfiguracji tj. Stockowe kable głośnikowe i interkonekty + głośniki na komodzie w odległości ok. 1,5-2 metry od siebie (z miejscem odsłuchu rozstawienie kolumn tworzy trójkąt. Niestety boczne ściany są gołe - ok. 0,5m jest od każdej z kolumn do ścian) mam niedosyt przede wszystkim w basie i trochę w wysokich.

Zmieniając kable nie chciałbym też zepsuć średnicy.

Dziękuję bardzo za Wasze zaangażowanie i za pomoc w doborze :)

Pozdrawiam,

Łukasz

typy dostałeś musisz sam wybrać

Focal + Naim

kichanadeta - mozesz powiedziec cos wiecej o tej tasmie (ogolnikowo), jaka ma "charakterystyke brzmienia" ?

Tasma gra wygladzonym, detalicznym dzwiekiem z dobrym atakiem basu. Czuc wyraznie podstawe niskich czestotliwosci przy czym nie snuje sie to basisko, a jest punktowe. Pozostale zakresy jak pisalem jest to takie leciutko doslodzone (wygladzone).

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja bym się wpierw pobawił a akustykę pokoju, można więcej zdziałać niż kablami, np. jak masz niewielki pokój i sprzęt na krótszej ścianie to bas usłyszysz dopiero z odległości 3-4 metrów od miejsca odsłuchu, jeśli masz na dłuższej ścianie, to usłyszysz go już z 2 metrów, tzn. trochę uogólniam, bo liczy się także jak masz ustawione kolumny, na czym one stoją i jak bardzo "zagracony" pokój, ale radzę wpierw tu poeksperymentować, a dopiero potem kabelki.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Kable dostarczane do zestawu pianocraft nie nadają się do audio, przekrój to pewnie z 0,75mm2, coś takiego samo z siebie ogranicza bas.

Na Twoim miejscu kupiłbym miedź srebrzoną w teflonie z polinku, 2 na + i 2 na - i zaplótł z nich warkocz. Sam miałem ochotę na takie rozwiązanie. Niestety "odkryłem" ten kabel po tym jak kable zmieniłem:(

Dziękuje za odpowiedz :) a swoją droga co do rocka to leciało z płyty i ty mam ale i zale dlaczego właśnie jak pan napisał w MM dali dvd które po prostu tam muliło mi płytkę lub był problem z przewijaniem itp itd dla mnie to tragedia na szczęście dla mnie model z dvd odpada mam nadzieje ze z cd nie ma takich cyrków,co do akustyki to raczej sklep wiec nie ma co wymagać ,muszę pany przyznać ze przesłuchałem wszystkie modele powyżej kwoty 1800zł tam stojących mini wieżyczek i pano mnie oczarował pozytywnie ,ale tez i troszkę rozczarował i moze ma to duzy wpływ ..otoczenie ..ale inaczej sie nie dało posuchac jak to gra a wracając do korony ;) to musze mu z pełną odpowiedzialnością oddac bo piano grał naprawdę ładnie jak na mini wieże i tu jestem w szoku bo maleństwo wygląda nie pozornie ale ładnie i głosno potrafi zagrać ,mam takie pytanko co do kolumn jakie mogą byc w zamian za oryginalne ,pomieszczenie to prostokąt 20m2 i tam będzie grac i troche mam obawy co do takich głośniczków bo co by o piano nie powiedziec to fizyki nie przeskoczymy i membrana 12cm raczej nie da takiego basu jak 16cm a o głośniku niskotonowym nawet nie mysle wole dołozyc do kolumn,w sklepie polecono mi takie B&W 686,Dali Concept 2 jestem ciekaw czy ktos podłączał te głośniczki i jak to gra z czyms wiekszym,przeczytałem tez kilka postów o tym ze w wiekszych przestrzeniach po prostu nie ma tonów niskich..dla mnie to wazne bo to mikto bedzie podpięte pod media htpc i chciałbym troszkę niższych tonów w filmach a o dodatkowym niskotonowym głosniku nie mysle nie mam na to za bardzo miejsca ( nie moge granic moze tak;P) pozdrawiam

Denon D-m38 za 1226zł w Media.

Zależy gdzie. W Szczecinie w MM cena 1799 zł. W promocji bez Vatu 1474,59 zł.

Słuchał ktoś nowego PIONEER X-HM50 ? http://www.pioneer.eu/eur/products/42/202/227/X-HM50-K/index.html

Edytowane przez AxelTores

mały pionek wygląda ciekawie i solidnie

Widziałem go dziś w MM, ale nie słuchałem bo sprzedawcy byli zajęci (promocja bez Vat), a nie miałem żadnego nośnika przy sobie. Anteny też było brak.

X-HM50 wygląda ciekawie, ale kolumny lżejsze, płytsze i nie tak masywne jak w Denon D-M38.

W tygodniu podjadę z pendrakiem i posłucham.

http://www.pioneer.pl/pl/content/press/news/x-hm50.html

Wymiary (szer. x wys. x głęb.)

Pioneer: 215 x 90 x 300 mm

Głośniki: 148 x 260 x 191 mm (3cm wyższy i 3cm płytszy niż w DENON D-M38

Edytowane przez AxelTores

Akurat to mnie nie dziwi bo Denon D-M37 czy D-M38 ma najlepiej wykonane kolumny w mini do 2000zł(zarówno jeśli chodzi o wygląd, jak i o przetworniki czy wnętrzności).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dzisiaj pewnie już 2patyki będzie kosztował ;)

Jak oceniacie tuner w denku w porównaniu z innymi mini do 2 tys. ??

Pod względem funkcjonalności jak i jakości odbieranych stacji, czułości itp.. ??

Nie miałem okazji porównywania z innymi...

Co do Rocka i nowego Piano...

Ja również dużo słucham takiego grania i według mnie wieża w niczym się nie gubi, aczkolwiek jest to zupełnie subiektywna ocena. Widzisz w Rocku niestety jest dość duży problem z samymi płytami. O ile przy płytach jazzowych zdecydowanie rzadziej kupuję płytę źle zrealizowaną to przy Rockowych zdarza się to nagminnie. Piano dobrze bardzo zagra z płytami dobrze wyprodukowanymi. Na pewno spokojnie można sobie odpuścić wytwórnię Metal Mind i jeśli chcesz posłuchać ostrzejszej muzyki to lepiej kupić płytkę z innych wytwórni. Piano radzi sobie całkiem nieźle z rockiem. Ja jeszcze mam je na stockowych kablach i muszę przyznać, że potrafi to zagrać naprawdę bardzo ładnie. Zdarza się jednak, że wyjdzie płyta, tak jak np. nowy Santana, która brzmi płasko i niekiedy nawet słychać różnego rodzaju zapiaszczenia, ale czy to wina sprzętu? Zdecydowanie nie.

Także, nie skreślaj od razu wieży bez dobrego odsłuchu. Jeśli jeszcze odsłuchu dokonywałeś na przykład na tunerze gdzieś w centrum handlowym to tym bardziej ten obraz może być zniekształcony.

P.S.

Pozdrawiam,

Łukasz

U mnie Piano gra z IC - CHORD CRIMSON PLUS i czasami QED Silver Spiral

i głośnikowe Monitor Atmos Air 195 Silver

CHORD daje zdecydownie lepszy bas niż na firmowych sznurkach i lepiej niż na innych testowanych przeze mnie kablach

QED to już inna bajka ;-)

Jak widzę posiadacze i zwolennicy PianoCrafta słuchają głównie rocka, lubią jak sprzęt gra "głośno" (nie zauważają efektów "loudness war"), zawsze brakuje im basu, więc podkręcają gałkami regulacji tonu, i testują na mp3 z penrive'a (nie dbając o spłaszczenie dynamiki, co zresztą jest i efektem stosowania "loudness").

Hm,

mały cytat z artykułu medycznego:

"Ciężki uraz akustyczny jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ upośledzenie słuchu nim wywołane może być stałe, a w skrajnych przypadkach kończyć się głuchotą. Warto wiedzieć, że koncerty rockowe powodują hałas o natężeniu ponad 100 dB, a młot pneumatyczny - około 120 dB, dlatego przebywanie na koncercie rockowym, w głośnej dyskotece jest podobne w skutkach jak narażanie się na dźwięk młota pneumatycznego, tak niekorzystnie wpływającego na stan naszego narządu słuchu: po pierwsze, w wyniku długotrwałego oddziaływania na narząd słuchu dźwiękami o natężeniu przekraczającym 80 dB, może dojść do uszkodzenia sprawności słuchu, co objawia się spadkiem ostrości słuchu; po drugie, w przypadku dźwięku na poziomie przekraczającym 130 dB może dojść do uszkodzenia struktury narządu słuchu, co może doprowadzić aż do głuchoty".

Dlatego pewnie miłośnicy rocka wolą sprzęt grający "wyraźnie" i efektowniej. Jak już kiedyś pisałem, rodzaj słuchanej muzyki ma znaczny wpływ na preferowany ty brzmienia i, co za tym idzie, sprzęt.

Ew. taka alternatywa:

Kenwood K-1000 lub Kenwood RK-1. Oba do wyrwania do 3k zł.

K1000 na pewno warto posłuchać, jak widać zestaw może konkurować z większymi od siebie ;-)

BTW, ciekawe czy dałoby radę kupić gdzieś w Polsce sam wzmacniacz z tego zestawu, możnaby na jego bazie zbudować niskim kosztem zestaw PC, czy jak kto woli, MAC Audio (zakładając że cyfrowe wejścia K1000 przyjmują 24/96).

post-17470-019867000 1289843361_thumb.jpg

Treść maila wysłanego do audioklanu przeze mnie, jednocześnie z pytaniem i opisem co się dzieje, napiszcie co sądzicie o sytuacji i co powinienem zrobić.

Około miesiąc temu kupiłem mini wieżę Yamaha E320 u Państwa w audioklanie, gwarancję przedłużyłem do 3 lat.

Wiedziałem od początku o tym, ze wieża ma dość głośny napęd CD i jest to dla mnie poziom akceptowalny.

Jednakże około 1 na 20-30 razy płytę zaczyna odtwarzać dużo głośniej niż zwykle, napęd nie szumi a świszczy, przebija się ten dźwięk przez nie za głośno grającą muzykę, jest to bardzo nieprzyjemne dla wprawionego ucha. Czasami dzieje się tak także podczas odtwarzania, pół godziny wszystko ok i nagle napęd zaczyna pracować głośniej, nieprzyjemnie. Sprawdzałem na około 20 różnych płytach, dzieje się to i na płytach oryginalnie wytłaczanych, ale także na ich nagrywanych kopiach.

Czy taka wada kwalifikuje się na serwis i naprawę/wymianę napędu?

napiszcie (...)co powinienem zrobić

kupic denona dm-38:)

a tak powaznie, zdecydowanie reklamacja, bo jak zaczniesz grzebac na swoja reke, to potem mozesz stracic gwarancje.

Jak widzę posiadacze i zwolennicy PianoCrafta słuchają głównie rocka, lubią jak sprzęt gra "głośno" (nie zauważają efektów "loudness war"), zawsze brakuje im basu, więc podkręcają gałkami regulacji tonu, i testują na mp3 z penrive'a (nie dbając o spłaszczenie dynamiki, co zresztą jest i efektem stosowania "loudness").

(ciach)

Dlatego pewnie miłośnicy rocka wolą sprzęt grający "wyraźnie" i efektowniej. Jak już kiedyś pisałem, rodzaj słuchanej muzyki ma znaczny wpływ na preferowany ty brzmienia i, co za tym idzie, sprzęt.

Pewnie masz dużo racji, ale nie zapędzałbym się tak daleko. To, że ktoś słucha Rocka w cale nie oznacza, że szufladkuje się jedynie na ten typ muzyki oraz liczą się dla niego tylko dB.

W moim przypadku jest w sumie tak, że w muzyce rockowej na przykład bardzo rzadko brakuje mi basu. Najczęściej tego typu płyty słucham na "pure direct". Co ciekawe, subiektywnie, basu brakuje mi w jazzie. Ostatnio wałkowałem w weekend płytkę Możdżera - Live + koncert na DVD dodany do tego albumu. Najbardziej brakowało mi nieco więcej mięska przy kontrabasie.

Być może mam skrzywienie, być może faktycznie brakuje mi basu. Najważniejsze to chyba subiektywnie cieszyć się z dźwięku a nie na siłę się okłamywać :)

Ja podchodzę do sprawy tak, że wolę kupować płyty i słuchać muzyki, niż zatracać się w wydawaniu kroci na sprzęt i słuchać sprzętu :)

Wracając do mojego poszukiwania kabli do Piano...

Co sądzicie na temat tego kabelka?

Pełny link:

http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-3-3mm-ultralink-matrix-2-mtp-12-i1307380648.html

Skrócony:

http://tnij.org/i1op

Monitory od E640/840 przyjmą wtyki bananowe a amplituner? Wyciąga się tam jakoś te zatyczki czy niestety banany odpadają?

Pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez l.gajewski

... Monitory od E640/840 przyjmą wtyki bananowe a amplituner? Wyciąga się tam jakoś te zatyczki czy niestety banany odpadają?

Pozdrawiam,

Łukasz

Wyjmuje się zatyczki i wchodzą banany. Trzeba użyć odrobine siły by weszły ale spokojnie pasują ;-)

Najlepiej brzmiace mini jakie bylo mi dane sluchac. Przesterzen, barwa, wypelnienie podparte krotkim dynamicznym basem. Bez podbarwien, przejaskrawienia. Pikene analogowe dynamiczne brzminie.

Smialo moze konkurowac z pelnowymiarowymi klockami. Ale ta cena...

post-1391-080657700 1289867069_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.