Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie masz dużo racji, ale nie zapędzałbym się tak daleko. To, że ktoś słucha Rocka w cale nie oznacza, że szufladkuje się jedynie na ten typ muzyki oraz liczą się dla niego tylko dB.

W moim przypadku jest w sumie tak, że w muzyce rockowej na przykład bardzo rzadko brakuje mi basu. Najczęściej tego typu płyty słucham na "pure direct". Co ciekawe, subiektywnie, basu brakuje mi w jazzie. Ostatnio wałkowałem w weekend płytkę Możdżera - Live + koncert na DVD dodany do tego albumu. Najbardziej brakowało mi nieco więcej mięska przy kontrabasie.

Być może mam skrzywienie, być może faktycznie brakuje mi basu. Najważniejsze to chyba subiektywnie cieszyć się z dźwięku a nie na siłę się okłamywać :)

Ja podchodzę do sprawy tak, że wolę kupować płyty i słuchać muzyki, niż zatracać się w wydawaniu kroci na sprzęt i słuchać sprzętu :)

Wracając do mojego poszukiwania kabli do Piano...

Co sądzicie na temat tego kabelka?

Pełny link:

http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-3-3mm-ultralink-matrix-2-mtp-12-i1307380648.html

Skrócony:

http://tnij.org/i1op

Monitory od E640/840 przyjmą wtyki bananowe a amplituner? Wyciąga się tam jakoś te zatyczki czy niestety banany odpadają?

Pozdrawiam,

Łukasz

Kurcze az mi sie głupio zrobiło i chyba zmienię moje zainteresowania na cos bardziej ambitnego moze disco polo ;PPP chyba sie musze wyspowiadać tak moja wina lubię i kocham rock w 60%;P( i za to przepraszam w imieniu wszystkich słuchających rocka;PPPPPP) wiec nie jestem tylko do niego ograniczony lubie naprawdę różną muzykę ,co do głosnosci hmm mam 20m2 w którym ewentualnie stanęło to maleństwo i wierz mi nie będzie chodzić na 100% mocy ale chciałbym zeby na 30-40% ładnie nagłośniło to pomieszczenie detalami nawet tak wariackiej muzyki jakim jest ten nieszczęsny rock ,czy metal ;PPP

Co do aspektu medycznego ,wiesz codziennie wychodząc z mieszkania atakuje nas o wiele wiecej nieznośnych dźwięków niz przez słuchanie godzinne przy 30% mocy na tym piano lub wiecej ;))) ale masz racje co do tego o czym tu wspomniałeś tego negować nie mam zamiaru ,choc myślę ze o wiele szkodliwsze jest Suchanie muzyki przez słuchawki ale to raczej nie to forum.

Mam pytanie kupiłem tv z opcją odtwarzanie wszystkiego ;)) i jest jeden minus wyjście dźwięku tylko optyczne i w związku z tym mam pytanko czy piano takowe posiada,bo z tego co sie orientuje to nie ,a amplituner odpada a moze jak wyjdzie nowe piano to o tym ktos pomyśli .....i wtedy zaatakuje półki sklepowe :)) na razie sie powstrzymuje od zakupu miałem możliwość jeszcze raz posłuchać w mniejszym sklepiku tego piano i muszę powiedzieć ze ładnie to maleństwo gra na tych głosniczkach ,jednak duzo zalezy od pomieszczenia .pozdrawiam

witam wszystkich. przeczytełem chyba cały temat odnośnie miniwież.

Właśnie nosze się z zamiarem zakupu takowej. Nie jestem audiofilem a muzykę słucham głównie w samochodzie ale nadszedł czas zakupić coś do dumu. budżet skromny bo pewnie coś koło 2 tys. pomieszczenie ma jakieś 30 m2 to salon z kuchnią i właściwie ta cześć salonowa ma 18m2. słucham głównie rocka a żona jeszcze trochę jazzu, yn ogląda bajki więc dobrze byłoby aby miała też odtwarzacz dvd.

z tego co czytałem to wybralbym yamahe mcr 840 ale zastanawiam się jeszcze nad philips mcd909/12 ewentualnie Denon 107 (mimo że bez DVd)

wiem ze czytanie nie zastąpi odsłuchu ale jeździłem bo wszystkich sklepach w moim mieście i żadnej z tych wież tam nie było.

może doradzicie, którą z podanych wybrać?

Witam.

Nie jestem z tych fili, którzy muszą mieć wszystko ah i oh w średnicy czy dole, jednakże słuchając na słuchawkach (CAL!) flaców a potem na głośnikach (Genius HF 5050) słyszę że dźwięk się zamula w bardziej skomplikowanych kawałkach i brakuje paru dźwięków(!), stąd moja decyzja by porzucić komputer na rzecz stacjonarnego audio. Duże klocki odrzucam - za drogo, za dużo miejsca zajmują, na podstawkowe głośniki też nie ma miejsca - musi być mini. Słucham Rocka, Metalu i pewnie zaraz usłyszę "bierz Yamahę!" i tak zrobię bo ją odsłuchałem już w sklepie, ale mam parę pytań... Obecnie z Yamahy to tylko E640 wchodzi w grę, E840 nie potrzebuje - DVD mam, ale do pytań..

- Jak kolumny piano? Czy się rysują bardzo? czy aby ta farba piano nie odpadnie jak sie przypadkiem uderzy w kolumnę?

- Czy E640 odtwarza jakoś sensownie mp3? Podobno z pendrive odtwarza wszystko po kolei (ignoruje foldery) czy z płyty CD też tak jest?

- Czy bardzo mocno drażni dioda Pure Direct (szczególnie w ciemnym pokoju), mam mega awersję do niebieskich ledów

- Czy ma podtrzymanie zegara? Sprzęt będzie w listwę wpięty, nie używany będzie odłączany od sieci,

- Jak z czułością radia, dobrze stroi czy trzeba mieć dobrą antenę?

- Czy jak dokupię Ipoda (kiedyś tam) będę mógł FLACi z niego puszczać?

- Czy czytnik jest cichy? Wiem, wiele zależy to od tego czy płyta jest dobrze wyważona, ale chodzi mi o ogólną pracę czytnika CD

- Jak wygląda sprawa z cichym słuchaniem muzyki czy dźwięk jest nadal dobry czy szumi i jest płaski (przypadłość mojej starej wieży)

Wiem, są to problemy nie związane w większej części z dźwiękiem i jego jakością, ale nie ma nic bardziej irytującego jak coś co kosztuje kupe kasy a posiada irytujące niedociągnięcia. Myślałem nad F107 ma fajniej zorganizowane odtwarzanie mp3 (duży wyświetlacz), kolumny nie są w stylu Piano (błyszczące), ale cena to czasami grubo ponad 2000 zł i niestety nie słyszałem jak gra.

Aha czy ktoś widział, słyszał, używał nowego pioneera ? http://www.pioneer.eu/eur/content/press/news/x-hm50.html

witam

na wstepie napisze, że używam pc640 od czerwca tego roku, wiec troche sie osłuchałem.

1. kolumny piano delikatnie sie rysuja ale nie widac tego na pierwszy rzut oka, rysuje sie od wycierania

kurzu.sa to naprawde bardzo delikatne ryski.lakier jest trwały i nie ma mowy o odpryskach

2. 640 odtwarza mp3 zupełnie bez sensu, wyświatla powiedzmy kilka set utworów jeden po drugim bez wzgledu na foldery. co gorsze po wyłaczeniu nie zapamietuje ostatnio granego utworu. sporadycznie ale zdarza sie ze sie potrafi wylaczyc w trakcie sluchania, podobno jest to blad softu. mp3 z plyt cd niestety ma tak samo

3. czy dioda drazni , to raczej kwestia gustu, ale rozumiem, że moze przeszkadzac i jak jest ciemno to skupia swoja uwage.

4. nie korzystam z zegara nawet nie wiem czy ma cos takiego.

5. radio potrzebuje dobrej anteny,jest bardzo wyczulone i nie lubi grobych murow.

6. wczoraj byl u mnie znajomy z ipodem i gra to fajnie, ale byly to mp3 wiec sie nie wypowiem.

7. czytnik jest bardzo cichy, czyta kazda plyte.

8. przy cichym sluchaniu muzyki nic takiego nie zauwazylem jak szumy, czy jest plaski to kwestia ustawienia kolumn i chyba samej muzyki.

czy dzisiaj bym kupil pc640? mysle ze do 16m2 wystarczy, powyzej raczej bym nie bawil sie w mini, musze dodac ze ostatnio wymienilem kolumny na podlogowe magnaty 555 i teraz jestem w pelni usatysfakcjonowany, yamaha ladnie sie zgrywa z moim pre i gramofonem. dobrze też współgra z senkami hd600, polecam dla kogos kto szuka zestawu niedrogiego ale dosc detalicznego i nie podbarwiajacego

Edytowane przez Benjamin Braddock

Czytając opinie użytkowników Piano MCR-640 cieszę się, że kupiłem Denona D-M38.

W 17m2 jak na micro gra świetnie, a obsługa MP3 (chodzenie po katalogach, wybieranie utworów itd. itp.) jest taka jaka powinna być czyli bezproblemowa.

Jeszcze gorzej niż w MCR-640 jest w MCR-840 bo tam bez ekranu TV nic nie zrobimy, a w pierwszej wersji chciałem kupić PianoCraft'a.

Czytając opinie użytkowników Piano MCR-640 cieszę się, że kupiłem Denona D-M38.

W 17m2 jak na micro gra świetnie, a obsługa MP3 (chodzenie po katalogach, wybieranie utworów itd. itp.) jest taka jaka powinna być czyli bezproblemowa.

Jeszcze gorzej niż w MCR-640 jest w MCR-840 bo tam bez ekranu TV nic nie zrobimy, a w pierwszej wersji chciałem kupić PianoCraft'a.

No to E640 jest wielkim krokiem wstecz w stosunku do E410, którego chciałem kiedyś bardzo nabyć, ale priorytety były inne... Cóż... Jakość dźwięku to nie wszystko, albo klocki jednak będę musiał kupić (ale audio na początku przez DVD Ferguson :/) albo Denona F107 ew M38 posłuchać...

wybrałem się do sklepu słuchać Yamahy ale oczywiście nie było jej dostępnej w kilku sklepach. Natomiast w jednym nich sprzeawca powiedział że do mojego 30m pomieszczenia yamaha 840 będzie nieodpowiednia przez niewielkie glosniki i pewnie am racje.

Polecił mi natomiast wieżę Marantz MCR 503 a do tego głośniki podłogowe Monitor Audio Bronze BX5. calosc wycenil na 3500 czyli chyba całkiem niezle porownujac ceny w necie.

Ale dla mnie jednak to troche za dużo. i teraz pytanie, da się dobrać do tego marantza kolumny podłogowe które tez będą ładnie grać w pomieszczeniu 30m ale będą tańsze od tych podanych?

a wogole to taki maleńki sprzet dobrze napędzi tak duże kolumny?

paradokslanie dla mnie dm-38 gra ciekawiej od 107. Gra bardziej dziarskim basem, dynamiczniej. 107 troche taki uspokojony jak dla mnie, bez wyrazu, choc oczywiscie tez na dobrym poziomie.

paradokslanie dla mnie dm-38 gra ciekawiej od 107. Gra bardziej dziarskim basem, dynamiczniej. 107 troche taki uspokojony jak dla mnie, bez wyrazu, choc oczywiscie tez na dobrym poziomie.

Nie jesteś pierwszą osobą, która też ma takie odczucia, więc coś w tym musi być.

Ja niestety nie słuchałem żadnej z tych mini wież, ale starszy Denon D-M37 bardzo mi się podobał brzmieniowo.

Jeszcze jedno pytanie.

Zerknąłem do manuala od D-M38 i co widzę? Zestaw pobiera ~80Watt! (Co logiczne 30Watt x2 plus elektronika i straty na wydajności zasilacza) ale jak zobaczyłem pobór prądu F107 to oscyluje on w granicach 44Watt, yama E640/E840 - 115Watt (a ma niby 65Watt x2 czyli same głośniki niby potrzebują do pełni ~ 130Watt) o so chosi?

http://allegro.pl/rls-callisto-iii-sklep-audiopunkt-22-825-30-90-i1321080601.html

słuchałem ich na audioszoł z naimem grały, moim zdaniem jeden z fajniejszych dźwięków wystawy a kosztujący w sumie najmniej, miło plastycznie aksamitnie intymnie :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Cena 3.000zł tych RLS - fakt, że za nowe. No i w zasadzie zebrały po ostatniej wystawie audioshow same pozytywne opinie. Ciekawe, jak mają się te RLS do ProAc Tablette Reference 50 signature (uff, długa nazwa), które - oczywiscie używane - są w ogłoszeniach za ok. 2,5 tys. zł, lub do ProAc response 1sc, które bywają w ogłoszeniach w granicach 3,5 - 4 tys. zł. To uznane na świecie kolumienki o zbliżonych wymiarach...

pzdr

Właśnie to mi się w 107-ce podoba, bo nie słucham muzyki pop (w tym rocka). "Dziarskość" mi nie jest potrzebna. Są tacy, którzy szukają czegoś innego, czegoś co można nazwać "easy listening", czego miłośnicy muzyki prostej, szybkiej i głośnej nie chcą, bądź nie mogą, pojąć. Dlatego wygłaszanie opinii, że to jest lepsze od tamtego jest nieco naciągane. Raczej trzeba powiedzieć, że tego się na tym lepiej słucha, a tamtego na tamtym.

Otóż, kiedyś pisałem, że po koncercie muzyki rozrywkowej bardziej podobało mi się granie posiadanego przeze mnie Denona D-F107, niż to, co usłyszałem na tymże koncercie.

Tym razem wybrałem się na koncert muzyki klasycznej, bo też wjazd był free. Dawali kilka utworów Góreckiego przez chór a capella i Pendereckiego VIII Symfonię pod kompozytorem. Usłyszałem piękne, nasycone, głębokie i pełne głosy. Takież brzmienie instrumentów, które nadto nie zlewały się, były wspaniale wyodrębnione, wyraźne, soczyste, głębokie (kontrabasy) z tym, co określa się jako "powietrze" wokół, zwłaszcza słychać było to w przypadku instrumentów perkusyjnych o wysokich rejestrach.

Kiedy przyszedłem do domu odpaliłem tę samą symfonię z cd i doświadczyłem klęski. Usłyszałem, w porównaniu z koncertem, orkiestrę krasnoludków rzępolących na jakichś piszczałkach. Bez względu na to, czy słuchałem z głośników, czy na, ponoć "hi-endowych", słuchawkach. Dźwięk wydawał mi się skompresowany do niemal monofonicznych rozmiarów. Tego i następnego dnia nie mogłem w ogóle słuchać muzyki. Dopiero jak mi się ponownie słuch "wygrzał", wróciłem do audio.

Edytowane przez 4fury4

Właśnie to mi się w 107-ce podoba, bo nie słucham muzyki pop (w tym rocka). "Dziarskość" mi nie jest potrzebna. Są tacy, którzy szukają czegoś innego, czegoś co można nazwać "easy listening", czego miłośnicy muzyki prostej, szybkiej i głośnej nie chcą, bądź nie mogą, pojąć. Dlatego wygłaszanie opinii, że to jest lepsze od tamtego jest nieco naciągane. Raczej trzeba powiedzieć, że tego się na tym lepiej słucha, a tamtego na tamtym.

slucham roznej muzyki, od rocka, poprzez jazz, neofolk, po klasyke, - rachmaninova, chopina, schumanna, mozarta tutaj moglbym dlugo wymieniac - i moim zdaniem - i nie tylko moim, jezeli sprzet gra dobrze, ponizej pewnego poziomu po prostu nie zejdzie, niezaleznie od repertuaru. Na co dzien slucham na pełnym systemie, ktory jest bardzo daleki od efekciarksiego grania, gra detalicznie, bez podbicia wyzszego basu, choc lagodnie na gorze to raczej neutralnie i mniej wiecej mam wyobrazenie jak powinien grac sprzet i do jakiego brzmienia powinien dazyc rowniez system mini, nawet z jego ograniczeniami.

Zdania wiec o 107 nie zmienie. Bo widzisz, neutralne granie neutralnemu graniu nierówne. niestety neutralnosc i zrownowazenie w wydaniu 107 jest dalekie od mojego wyobrazenia o takim brzmieniu.

Edytowane przez zentaur

jezeli nie mozesz zaoferowac neutralnego, nieefekciarskiego grania na dobrym poziomie, to ja wole wlasnie troche efekciarskie granie ala Dm-37/38, ktore to efekciarstwo wynika tez pewnie z faktu, iz wieza musi nadrabiac braki wynikajace ze swoich gabarytow. Zreszta Piano stosuje podobny zabieg.

Jezeli chcemy neutralnego, audiofilskiego grania, to musi ono byc odpowiednio podane, inaczej efekt jest mizerny.

Edytowane przez zentaur

jezeli nie mozesz zaoferowac neutralnego, nieefekciarskiego grania na dobrym poziomie, to ja wole wlasnie troche efekciarskie granie ala Dm-37/38, ktore to efekciarstwo wynika tez pewnie z faktu, iz wieza musi nadrabiac braki wynikajace ze swoich gabarytow. Zreszta Piano stosuje podobny zabieg.

Jezeli chcemy neutralnego, audiofilskiego grania, to musi ono byc odpowiednio podane, inaczej efekt jest mizerny.

Ja bym powiedział trochę inaczej. 107-ka dąży do neutralności, natomiast "audiofilskie" systemy raczej do transparentności. "Mówta, co chceta", ale mnie się lepiej klasyki (pomijając "krasnoludkowość") lepiej słucha na 107. 37-ki co prawda słuchałem tylko w sklepach. Ale słyszałem w salonach Marantza 502, PianoCrafta 410 i 640. I z tych wybrałem Denona. Mimo że żaden z tych mini-systemów nie zagrał w pełni satysfakcjonująco. Na pierwszy rzut ucha też Piano w sklepie zagrał bardziej efektownie. Ale wydało mi się, że ten Denon posiada jakiś potencjał.

A do zmiany opinii nikogo nie zachęcam. Przecież w społeczeństwie pluralistycznym pono żyjemy. Dlatego np. jestem przeciwnikiem wszelkich rankingów (dla mnie to jeden z przejawów debilizmu konkurencyjności). Nie jestem też dealerem :)

ja oczywiscie nie twierdze, ze 107 to zly system wrecz przeciwnie, tez sie zastanawialem nad 107, oba systemy sa dobre, tyle ze inne. I warto zachecac ludzi do odsluchu obydwu, bo w tym wypadku dolozenie kilku stow niekoniecznie moze skutkowac wiekszym zadowoleniem.

Ja po prostu wole kiedy granie ala 107 realizowane jest z lepsza dynamika, przestrzenia i transparentnoscia (masz racje tutaj jesli chodzi o terminologie) czli za pomoca "duzego" systemu, a w przypadku wiezy, ktora ma pewne ograniczenia wiadomo jakie, wole kiedy bedzie potrafila troche oszukac swoje wymiary.

Proszę o podpowiedź. Mam Denona 38, bez kolumn. Jakie kolumny polecacie do niego. Ma grać jako dodatkowy "awaryjny" zestaw. MonitorAudio Br1, Mission 31i, a może coś innego?

uważam że m37 gra fajnie na firmowych

jeżeli nie masz ich to może model od f107

http://allegro.pl/glosniki-denon-sc-f107-szczecin-i1329367304.html

Focal + Naim

uważam że m37 gra fajnie na firmowych

jeżeli nie masz ich to może model od f107

http://allegro.pl/glosniki-denon-sc-f107-szczecin-i1329367304.html

Podejrzewam, że wolałby sprawne. ;)

"W Jednej Kolumnie nie Gra Głośnik Wysoko-tonowy"

Patrzac na wkręty to ktoś je już dobrze przebadał.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Z tego co wiem to w Polsce samych kolumn z zestawu nie sprzedają. Wiem, że firmowe robił dla Denona Mission, ponoć z tymi głośnikami, które są w Mission M31i. Więc są jedna z opcji... . Ale jak wspominałem może ktoś ma jakieś własne doświadczenia w tej kwestii i zechce sie nimi podzielić; czyli , które wybrać.:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.