Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów

Jestem tutaj zupełnie nowy i chciałbym małymi krokami wejść w świat lepszej muzyki. Od kilku dni z zaciekawieniem śledzę wątki w klubie miłośników dobrych wież i mam do Was pytanie. Chodzi mi o wieżę Pioneer'a X-HM50. Po przeczytaniu wszystkich opinii na temat Pianocraft'ów i innych tego typu miniwież, moją uwagę bardzo przykuł w/w micro system marki Pioneer. Czy ktoś już miał okazję odsłuchiwać tego sprzętu w jakichkolwiek warunkach? Jakieś wstępne uwagi, wrażenia? Dodam, że posiadam pokój o powierzchni ok. 12m kw., o budowie prostokątnej (mniej więcej 3x4) i szukam jakiegoś mini do odtwarzania muzyki. Muzyka jakiej słucham to bardzo zróżnicowane dźwięki, z przewagą muzyki rockowej. Zaznaczę od razu, że interesuje mnie tylko i wyłącznie miniwieża, żadnych składaków itp.. Myślę, że jak na początek przygody ze światem odsłuchu "lepszej jakościowo" muzyki, to dobry wybór. Gdyby ktoś miał styczność z w/w wieżyczką, to chętnie poczytam wszelkie spostrzeżenia.

Pozdrawiam wszystkich,

Piotr

Witam wszystkich. Ostatnio sprzedałem swoje stereo ze względu wyjazdu za granice (potrzebne były pieniądze. Gdy wrócę to na pewno z powrotem złoże jakieś stereo. W tej chwili jednak myślałem o jakimś mini. Nie przejrzałem jeszcze całego tematu dlatego zwracam się pytaniem do was. Miał ktoś styczność z Kenwoodem K-1000? Jak to gra? Jakie wrażenia? Zastanawiałem się też nad TEAC H300 plus jakieś monitory. Miałem wcześniej MA RX2 i powiem że ich granie bardzo mi odpowiadało. Czy ten teac poradzi sobie z jego mniejszym bratem?

mniejszym tzn RX1

To nie będzie dobra kombinacja, będzie bardzo jasne brzmienie. Kenwooda K-1000 jedna osoba tu posiada, nawet był opis i zdjęcia gdzieś tam wcześniej.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

jest ktos zainteresowany monitorkami od Pianocrafta e730 dodam ze maja 8,9 miesiecy i posiadaja jeszcze ponad 2 lata gwarancji co do ceny mozna sie dogadac wszelkie pytania [email protected]

No właśnie w tej chwili nie mam jak tego odsłuchać. Na chwilę obecną po prostu się przymierzam do kupna :) Ale za około dwa tygodnie pocisne do większego miasta.

Które monitorki zgrały by się jeszcze z Teac'iem oprócz BR2 i Chario? No i czy w ogóle warto kupić Teac'a z serii 300?

Z Teaciem dobrze grają kolumny NHT(Absolute Zero, Classic Two, Classic Three, w zależności od możliwości finansowych i wielkości pokoju).

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

pokój to jakieś 15m2 max i jest to sypialnia. Akustycznie zero przystosowania.... występuje echo ale nad tym popracuje później. Na kolumny mogę przeznaczyć jakieś 2k

To na Twoim miejscu spróbował bym z Classic Two. Oczywiście zależy też jakich klimatów byś głównie słuchał, ale jeśli nie dominowało by nic skrajnego(metal, mocna muzyka elektroniczna), to powinno być ok.

o żadnej dominacji z któregoś z pasm nie ma nawet mowy, ponieważ w grę wchodzi często wielogodzinne, spokojne słuchanie. Vocal trance, rock, pop, hmm ogólnie to będzie więcej i na pewno zróżnicowanie bo prawie każdy gatunek ma to coś co może wpaść w ucho (disco polo, rap czy metal odpada, za wyjątkiem gothic metal a konkretnie grupę Within Temptation i niesamowity głos Sharon). Na pewno duży nacisk na wokale co jest dla mnie bardzo ważne. Domyślam się że od mini nie można zbyt wiele wymagać ale mimo wszystko byłoby super gdyby się udało osiągnąć przyzwoity poziom

ja bym spróbował chario http://www.chario.pl/index.php?x=silhouette&y=silhouette_200

albo 100 wystarczy nie są strasznie drogie a bardzo ciekawie grają w stosunku do ceny, tylko czy zabierzesz ze sobą teaca?

pw jak chcesz to wyślę Tobie na pw namiar do salonu który wysyła za kaucją , ja tak zrobiłem i kupiłem monitory chario , a testujesz u siebie w domu bez ganiania po salonach co jest najlepszym sposobem na dobór sprzętu.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

NHT kreują wg. mnie jedną z najlepszych scen w tym przedziale cenowym, oraz właśnie mają idealnie nadają się do muzyki akustycznej(np. Katie Melua), easy listening(np.AIR), jazz(np. Diana Krall), lekka elektronika(np. Zero 7, Nosaj Thing), czy progresywny rock(np. Pink Floyd). Najlepiej weź pod rękę Teaca i posłuchaj, te Chario także mogą być niezłe, choć już na pewno trochę mniej zrównoważone tonalnie niż NHT.

chario czarują i dają przekaz lekko wykonturowany ale bardzo przyjemny w odbiorze, nie męczą przy długim odsłuchu a to dla mnie było ważne i drugi plus to potrafią grać muzykę a nie dźwięki.

Focal + Naim

Panowie zaszło małe nieporozumienie. Napisałem że przymierzam się do tego mini tzn. zakupu Teac h300 plus jakieś monitory. Prosiłem o poradę czy warto wziąć tego Teac'a? Więc na chwilę obecną nie mam jeszcze z czym iść :) Dziękuje mikson ale namiar raczej jest mi zbędny bo na chwilę obecną mieszkam w Irlandii i stąd planowany zakup czegoś mniejszego ze względu na przeprowadzki, brak odpowiedniego miejsca i ulokowania sprzętu. Ale coś wymyśle. Gdy wrócę do Polski to na pewno wezmę ten namiar od ciebie :)

ciekawe dlaczego nowa ma zupełnie inny przetwornik , poprzedni był słaby?

http://audio.com.pl/newsy-sprzetowe/xaviannowa-primissima_66

Xavian w kazdej nowej serii ma inna konfiguracje glosnikow.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W ogóle bierzecie udział w konkursie :P

oczywiście bierzemy :)

zentaur tnx za linka

faktycznie tesla padła i wsadzili niemca dla odmiany, dla mnie troszkę takie skakanie po markach przetworników nawet jak są świetne to tylko rozmydla jakoś mi czar danego produktu,, szkoda że nie przemyśleli tego w xavianie, w sumie i tak wsadzili tam pewnie najtańszy głośnik pewnie za kilkanaście pln a mogli bardziej się postarać i poszukać czegoś z peerlesa etc, żeby utrzymać linie produkcyjną a tak chcieli zaoszczędzić zrobili krótką serię bo tesla padła i muszą przestawiać się na nową firmą i zrobić nową wersję "mk2" i teraz osłodzą to reklamą "mk2 brzmi dojrzalej" i na półki ;)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Bardzo proszę o pomoc. Chcę kupić jedną z tych dwóch miniwież Yamaha PianoCraft Micro 330 lub Onkyo cs-325, do sypialni. Jest wielce prawdopodobne że za jakiś czas miniwieża odziedziczy kolumny Tannoy M1, które w tej chwili graja w salonie. W związku z tym pytanie. Który z tych modeli poradzi sobie lepiej z tymi Tannoyami?

Problem w tym że u mnie w mieście mogę tylko odsłuchać yamachę 330... No i jeszcze jedno pytanie, czy ta yamacha 330 zastąpiła 410? Czy jest z porównywalna 410? Wiem, że na pewno jest mniejsza:). No i nie wiem czy sobie poradzi z tymi tannoyami. Z drugiej strony Onkyo niby jest super, ma fajną cenę, tylko ma słabe kolumienki, ale ja mam tannoye które by mogły do niego pójść.

porównuję sobie pianocrafta e-320 i danona m38 i ten drugi pod względem budowy kolumn jest jednak lepszy:

http://techtalk.parts-express.com/showthread.php?p=1641061

Widać, że ktoś w denonie pomyślał i dał w zwrotnicy minimum, które jest wymagane do normalnego brzmienia:) Brawo denon!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.