Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy kupowałem Denona, też chciałem go bez głośników. Pytałem czy jest taka możliwość i powiedzieli mi w Bestaudio, że można samą elektronikę. Jednak cena samej elektroniki u nich była niewiele niższa niż cena całości w innym sklepie. Tak więc wziąłem z głośnikami. Można jednak zadzwonić i zapytać.

Cena elektroniki jest bardzo podobna do zestawu elektronika/kolumny.

Ooo i jest mój były Denon(bardzo sobie go chwaliłem), szkoda że bez pilota i orginalnego pudła, bo bym się skusił.

http://allegro.pl/miniwieza-denon-dhr-f103-dra-f102-szczecin-gwar-i1372673165.html

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Szkoda tylko że droższy F102 gra gorzej od D38 :) Poza tym od handlarza kupować sprzęt? Owszem ale tylko nowy i na gwarancji!!! Oni nierzadko kupują złomy za grosze i je sami naprawiają. Z elektroniką niestety często jest tak jak z samochodami...

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

mikel, miałeś duży zestaw z Exposure, Arcamem i Dynaudio... teraz zachwycasz się maluchem. Jakbyś ocenił granie tego malucha z Missoionami w porównaniu do starego zestawu. Pewnie nie ma tego powera, za to jest uniwersalny (combo) a co poza tym?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Mam do oddania podstawke pod sprzęt dla mini wieżyczki wykonana z dębiny,na 4kolcach tak jak na foto wymiary to wysokość blatu 8,5cm szer 28cm gł 34cm gr blatu to 6cm miało to być do pianokrafta ale z racji że szukam pracy narazie rezygnuje z zakupu mini na dłuższy czas blat do oddania za 60złoty+koszty wysyłki, (same kolce 30złote z przesyłką)

Szkoda tylko że droższy F102 gra gorzej od D38 :) Poza tym od handlarza kupować sprzęt? Owszem ale tylko nowy i na gwarancji!!! Oni nierzadko kupują złomy za grosze i je sami naprawiają. Z elektroniką niestety często jest tak jak z samochodami...

Denon F-103 grał lepiej od 102(głównie dzięki cd-kowi który jest trochę lepsze niż w 102). Z kolei Denon 102 gra lepiej niż D37/D38, zapewniam(ma tylko inaczej ułożony dźwięk, coś ala 107). Poza tym Denon F-103 kosztował 4k zł na starcie, teraz można go kupić poprzez Ebay za około 2500zł(rzadko dostępny bo już nieprodukowany). Dawałem nawet kiedyś zdjęcia środka tego Denona w tym wątku, z Missionami E52 grał mi bardzo dobrze, w tym segmencie budżetowym. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

mikel, miałeś duży zestaw z Exposure, Arcamem i Dynaudio... teraz zachwycasz się maluchem. Jakbyś ocenił granie tego malucha z Missoionami w porównaniu do starego zestawu. Pewnie nie ma tego powera, za to jest uniwersalny (combo) a co poza tym?

No toć napisałem juz dużo przecież. Co mam jeszcze napisać? Wiadomo że tamten sprzęt grał detaliczniej i wyraźniej w każdym zakresie pasma ale cena była 5-8 razy większa? Trzeba przemyśleć jakie ma się pomieszczenie i nie podskakiwać wyżej niż akustyka pozwala. Przyjemnie było wtedy z droższym sprzętem ale i bardzo przyjemnie jest teraz. Cieszy to, że wydając parokrotnie mniej masz bardzo fajne granie. Teraz jeśli kupuje coś nowego to dla zabawy. Ot takie hobby :)

>>DawidM

Oczywiście długo by dyskutować i mozna by sie nawet pokłócic co jest lepsze ale przyznać musisz, że wiele osób miało takie same wrażenie jak ja. Kiedy odsłuchiwałem F107 i M38 miałem wrażenie że M38 gra lepiej (tak w skrócie mówiąc). Oczywiście Ty mogłeś mieć inne wrażenie bo masz swoje uszy a nie moje :)

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

lepiej do pojęcie względne,

dla mnie 107 gra kulturalniej jest bardziej powściągliwy i stonowany taki ugładzony różnica nie jest duża ale mi bardziej odpowiadało granie 107

Focal + Naim

Zgadzam się że D-M38/37 robią większe pierwsze wrażenie, grają trochę inaczej niż seria 102/103/107. Ja wolę szkołę tą drugą szkołę grania, Ty wolisz pierwszą. Nie ma się o co kłócić, no chyba że o elementy w środku, ale chyba nie warto. ;)

No toć napisałem juz dużo przecież. Co mam jeszcze napisać?

No pisałeś, że miód, malina ale bez odniesienia do poprzedniego systemu. A to mnie właśnie interesowało. Tak, że dzięki za odpowiedź.

BTW, jest tu kilku (no... może ze dwóch) użytkowników mini Yamahy - MCS-1330 ale jakoś bardzo mało informacji na jej temat. Nikt się nie pochwalił jak mu to gra. Aż tak źle, że wolą zmilczeć?

Aha no właśnie... Rzeczywiście pierwsze wrażenie M38 ma lepsze a F107 gra kulturalniej itp. Ale genaralizując M38 gra dynamiczniej i z większym impulsem i z zestawowymi kolumnami z m.in. gorszą głębią - i to o ile gorszą. Ale po zamianie kolumn w moim przypadku na Missiony nie mam wątpliwości, że to kolumny były ograniczeniem. Teraz M38 gra z taką samą klasą, głębią itp. jak F107 tylko że z tym impulsem którego F107 niestety brak co mogłoby niejedną osobę po prostu znudzić. Takie są moje wrażenia i obiecuję już nie wracać do porównań F107 z M38 ponieważ nie ma to sensu. Każdy ma inny gust.

Podsumowując... Denon obiecywał, że M38 będzie urządzeniem wyjątkowym, które zaskoczy i moim zdaniem słowa dotrzymali.

Edytowane przez mikel

.

Dla mnie nie ma watpliwosci _DM38 jest bardziej uniwersalny. Potrafi zagrac duzym dynamicznym dzwiekiem, rowniez plyty rockowe. F107 jest zbyt spokojny i najzwyczajniej w swiecie nudny. Nie mam nic przeciwko neutralnemu, audiofilskiemu graniu, ale nie w takim wydaniu jak prezentuje to f107.

Ale, pamietajmy, ze gra caly system. Jezeli mialbym wskazywac na slabosc dm37/38 to sa to kolumny, ktore oprocz wad, ktore wymienialiscie, sa tez po prostu male. Trzebaby wiec zrobic test porownawczy: zestawic dm37 z roznymi kolumnami i to samo zrobic z f107. Wtedy mielibysmy odpowiedz, ktora elektronika jest ciekawsza brzmieniowo.

No i potem porównać to do Denona 103/102 które miały Torida na pokładzie i generalnie różnią się trochę wew. względem 107.

Czyli potrzebujemy 3-4 rodzaje elektroniki i 2-3 rodzaje kolumn. Do tego lokal(najlepiej pokój od 14m2 do 18m2), wolny termin, ciekawe płyty, i dobre towarzystwo(My), oraz trochę chęci z przytaszczeniem sprzętu. :D

Edytowane przez DawidM

BTW, jest tu kilku (no... może ze dwóch) użytkowników mini Yamahy - MCS-1330 ale jakoś bardzo mało informacji na jej temat. Nikt się nie pochwalił jak mu to gra. Aż tak źle, że wolą zmilczeć?

Hehe, nie no, aż tak źle nie jest. :) Mikson już się kilkukrotnie wypowiadał tutaj o jej brzmieniu i moim zdaniem zrobił to całkiem trafnie, dlatego nie widziałem potrzeby się powtarzać. Ma brzmienie rozdzielcze, całkiem przestrzenne, żywe i nasycone, z zniezłym rozmachem i skalą jak na tak niewielki sprzęt, z mocnym i nisko schodzącym basem (lecz co ważne - nie kosztem jego rozdzielczości). Jeśli chodzi o charakter, to jest bardziej liniowo i obiektywnie niż np w E410/E810, gdzie jednak było sporo ciepełka. Ogólnie jest naprawdę nieźle, ale jeśli musiałbym się do czegoś przyczepić, to góra mogłaby czasem być ciut łagodniejsza. Ale to oczywiście kwestia gustu, bo jakości jej odmówić nie mogę.

Witam serdecznie Szanowne Zbiegowisko. Przepraszam za to niespodziewane wejście smoka, ale istotnie pierwszy wątek mi wcięło, a drugi wskoczył, mimo info o dłuuugiej weryfikacji :). Pozwolicie zatem, że przywitam się ponownie i zgłoszę swój akces do niniejszego wątku, a to z powodu niedawnego nabycia "drogą kupna" nie bardzo docenianego demona 107. Dla mnie produkty firmy denon od lat stanowiły mroczny przedmiot pożądania, były ikoną luksusu i "wdzięku" Przyznam szczerze, dźwięk nie opętał, ale.... nie najgorzej jest ;). Może to sprawka bylejakości towarów made in małe rączki? Sprzęt już zdążył nieco się wygrzać, zafundowałam mu z marszu jakiś nie najpodlejszy ic (Qed audio, cy co), a wczoraj trochę sznurka (profigoldy 2x2,5). Podobno kiedyś miałam słuch absolutny; chyba gdzieś się utlenił, bo wiele się nie zmieniło, no, może basik trochę dłużej wybrzmiewa, a był bardziej punktujący na p. direct. Tyle. Teraz pytanie: Jak ustawić kalumnie /stockowe/ w poszukiwaniu bogatej sceny? Sceny, na miarę możliwości, oszywiście. Więc tak: moje miejsce odsłuchowe przypada w kącie; pomieszczenie mam spore, 25 m. kw., kalumnie ustawiłam wzdłuż ścian, 3 metry ode mnie - wysokości trochę różne /mebelki/ - 70 i 90 cm. Jak usiądę w jedynym, z góry upatrzonym miejscu - czasem milesa gdzieś wyniesie pod kaloryfer do przeciwpołożnego kąta, czasem przeszkadzajki gdzieś zawisną pośrodku pokoju, miedzy podłogą, a sufitem, tylko tyle. Jak to ubogacić, pomóżcie proszę. Słucham zwłaszcza jazzu, muzykę latynoską, filmową, różne wynalazki, etno, lubię czasem i starego dobrego rocka posłuchać i takie tam... Liczę na Waszą przychylność i doświadczenie, pozdrawiam, Besimha

minimalnie można ocieplić przekaz głośnikowym , polecam przetestować atlas hyper 2.0 bardzo fajny kabel z rolki miałem go , http://www.atlascables.com/index.php?id=126

http://www.exaudio.net/brochuras/Atlas%20Brochure%20v5.pdf

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Chętnie bym spróbował, tylko te 96zł za metr mnie dość skutecznie zniechęca. 2x3m plus konfekcja i mamy ponad 1/5 wartości całego systemu. Średnio mi się uśmiecha taka inwestycja w sam drut głośnikowy.

czasem można kupić z alle używane taniej bez konfekcji, sam tak sprzedałem zabielone cyną 2x2 za 300 masz super kable do mcr1330,

trzeba się uzbroić w cierpliwość, możesz próbować upolować hypera hyper 1.5 ogładzi dźwięk otworzy średnicę ale zbytnio nie pokreśli basu,

http://allegro.pl/przewod-glosnikowy-atlas-hyper-1-5-2x2-6m-i1324253927.html

dość sympatycznym kablem ale bez takiego otwarcia na średnicy jest kimber 4vs i mam go na sprzedaży, ogładza dźwięki ale bez takiej detaliczności jak hypery, troszkę przyciemnia dźwięk , bas dynamiczny, średnica lekko wycofana co niekiedy pomaga

post-21279-083437100 1293652316_thumb.png

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Od wczoraj mój PianoCraft napędza AP Tempo VI. ;-)

Wiem, wiem mezalians ;-)

Rozwiązanie tymczasowe, zanim kupię elektronikę godną AP Tempo VI i ustawię sprzęt w pokoju do słuchania.

Przyznam że PC dzielnie sobie radzi, mimo niewielkiej mocy.

Kolumny się wygrzewają, tylko słuchać ;-)

Od wczoraj mój PianoCraft napędza AP Tempo VI. ;-)

Wiem, wiem mezalians ;-)

Rozwiązanie tymczasowe, zanim kupię elektronikę godną AP Tempo VI i ustawię sprzęt w pokoju do słuchania.

Przyznam że PC dzielnie sobie radzi, mimo niewielkiej mocy.

Kolumny się wygrzewają, tylko słuchać ;-)

Wow, nie sądziłem że Piano da radę je udźwignąć. ;)

Ps. Czy to prawda z tą holograficzną przestrzenią i stereofonią w tych AP. Nieukrywam że to cecha dźwięku na którą zwracam uwagę, więc chciałbym się dowiedzieć co nie co.

Edytowane przez DawidM

kiedyś słuchem jakiegoś modelu AP podłogówek i jakoś tak sterylnie to grało zabrakło czegoś angażującego , być może potrzeba do nich ciut cieplejszego wzmaka może to się równoważy wtedy, nie wiem ale to raczej nie mój kierunek :)

tu ponoć też jest dobra scena i holografia dźwięku :)

http://allegro.pl/zestaw-chario-constellation-lynx-standy-okazja-i1376934879.html

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Barton, jakiego repertuaru słuchasz na tej Yamaszce?

Dość zróżnicowanego, od smooth jazzu, po heavy metal. Ostatnimi czasy procentowo najwięcej tego pierwszego, ze sporymi przystankami po drodze przy rocku, progressive rocku i progressive metalu, czy też ogólnie muzyce akustycznej. Chętnie też posłucham klasyki, symfoniki, muzyki filmowej, jazzu, grunge'u, folku, a nawet niektórych dokonań popowych. Ogólnie jestem dość otwarty na muzykę. W dużym stopniu obce są mi jednak klimaty takie jak np. techno, trance, disco polo, polski hip hop, czy istotna większość muzyki powszechnie pojawiającej się w mediach wszelkiej maści. To tak po krótce, bo żaden ze mnie ekspert w dziedzinie gatunków i tak naprawdę rzadko się nad w ogóle zastanawiam, przez co nie potrafię za bardzo nawet tego kategoryzować. Zresztą podobnie jak filmy, które też raczej dzielę na dobre i słabe (wedle subiektywnego uznania oczywiście), a nie na sensacje i dramaty.

Jedna uwaga muzyka techno i jej pochodne nie ukazuję się w mediach(czyt. znane stację radiowe i telewizyjne). Wielu tak na prawdę nigdy w życiu nie słyszało techno, a tak nazywają ten gatunek. Mówię o tym celowo, gdyż w Polsce już dawno temu słowu została przypisana niewdzięczna metka nie mająca nic wspólnego z tym gatunkiem muzycznym. Więc staram się to niwelować, chociaż tu, na tym forum.

Wow, nie sądziłem że Piano da radę je udźwignąć. ;)

Ps. Czy to prawda z tą holograficzną przestrzenią i stereofonią w tych AP. Nieukrywam że to cecha dźwięku na którą zwracam uwagę, więc chciałbym się dowiedzieć co nie co.

Nie jest to pewnie idealny partner dla tych kolumn ale gra to ładnie.

Pełnym dzwiękiem.

I potrafi zagrać całkiem głośno i czysto - choć staram się nie meczyć zbytnio PC.

Wcześniej podłączyłem w salonie do DVD i amplitunera (też Yamahy) i mimo że to kiepska elektronika do tych kolumn to byłem pod wrażeniem. Grało powietrze miedzy kolumnami, dźwięk oderwany od głośników. Było wrażenie że gra coś na środku, że wykonawcy i instrumenty są szeroko rozstawieni.

Nikt nie kojarzył słyszanego dźwięku z kolumnami.

Ja mogłem ulec subiektywnemu odczuciu ale usiadła cała rodzina, żona dzieci - i jak nigdy słuchaliśmy wspolnie dłuższy czas - tylko płytki zmieniałem. Od rocka do klasyki. Wszystkim sie podobało. Pierwsze stwierdzenie że gra środek scena miedzy kolumnami, ich samych jak by nie było a nie są to małe skrzynki ;-).

kiedyś słuchem jakiegoś modelu AP podłogówek i jakoś tak sterylnie to grało zabrakło czegoś angażującego , być może potrzeba do nich ciut cieplejszego wzmaka może to się równoważy wtedy, nie wiem ale to raczej nie mój kierunek :)

tu ponoć też jest dobra scena i holografia dźwięku :)

http://allegro.pl/zestaw-chario-constellation-lynx-standy-okazja-i1376934879.html

Jak zawsze to kwestia gustu.

Słyszałem wiele opinii, że AP są przereklamowane i że można lepiej i taniej.

Nie wiem - pewnie tak - trzeba by przesłuchać wiele by znaleść - lepiej i taniej a i tak nie było by pewności że coś innego nie zagra "inaczej".

Mogę jedynie stwierdzić, że nie jest sterylnie - słychać dużo szczegółów ale nie jest to suche a raczej właśnie muzykalne. A dopiero się wygrzewają ;-) no i elektronikę muszę do nich dobrać - ale o tym nie będę tu zanudzał bo nie ten wątek.

Chciałem tylko powiedzieć że PC to zacna maszynka i daje radę nawet z Tempo VI - choć nie jest to napewno docelowe zestawienie ;-)

słuchałem ostatnio ścieżkę filmową zrobioną przez Duft Punk

http://trailers.apple.com/trailers/disney/tronlegacy/

całkiem sympatyczna muzyka , można na testy zassać z bita ;)

Focal + Naim

DawidM masz racje , zgadzam się w 100%, moze jeden procent z tego forum wie jak brzmi techno o którym mozna tak powiedzień.

Tak to niestety wygląda, jeśli ktoś czuję się na siłach zmierzyć się z tą muzyką to mogę polecić(z płyt które są klasykami, i które przeprowadzą słuchacza od Detroit Techno..Minimal Techno..Tech-House..Techno..aż po Hard Techno):

Na początek lektura obowiązkowa:

Tresor 216 Juan Atkins Metroplex 1985 2005

Później:

Plastikman: Sheet One/Artifakts

Model 500: Deep Space

Hardkiss: Delusions Of Grandeur

Derrick May: Innovator

Bryan Zentz: Seven Breaths

Mauro Picotto - The Others

Chris Liebing: Evolution

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.