Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Ja powiedziałem 200zł za komplet okablowania(interkonekt + głośnikowe). I napisałem max. ;)

Z Piano Craftem dobrze gra(uniwersalne brzmienie) np.

http://allegro.pl/paradigm-atom-monitor-v6-jm-system-olkusz-i1399083720.html

lub(bardziej brytyjskie, ale także może się podobać)

http://allegro.pl/wharfedale-evo-10-wyprzedaz-salonwawa-i1399987782.html

Co do tych monitorów to wątpię paradigmy grają skrajami pasma tz dużo basu i wysokich środek wycofany, słuchałem ale z soniakiem nie wiem jak z pc a te wafle jak dla mnie to się nie nadaje do słuchania.Wolałbym coś innego jak już coś w stylu bowersów.Takie granie mi odpowiada.Monitor audio odpadają miały mały atak basu tz nie było tak słychać tego udeżenia średnica jak i wysokie idealne.Ale tak macie rację cieżko jest dobrać odpowiednie kolumny do tej wieżyczki.

Tak, na prawdę każdy musi posłuchać sam, te Pradigmy grały po prostu uniwersalnie, coś jak nowe kolumny od Piano Crafta tylko że lepiej. Wafle mają bardzo fajną średnicę, i nie porównuj serii Diamond do tych EVO. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dzięki za rady. Na razie muszę ograniczyć moje inwestycje w audio, trzeba tylko tak jak mówicie wymienić kable. Na wiosnę pomyśli się nad czymś dodatkowym (marzy mi się gramofon :-) ). Na razie to czego nie mam na oryginalnych płytach CD, tylko w mp3 będę zgrywał na cd-r. Mam nadzieje, że to jakoś szybko nie zniszczy to napędu cd, bo był kiedyś tu taki wątek ze lasery nie lubią czytać płyt z mp3.

Niestety, to prawda - trudno naprawdę optymalnie dobrać inne głośniki do PianoCraft'a niż te oryginalne z zestawu. Wydają się one być jakoś specjalnie "zestrojone" z resztą systemu. Sam przechodziłem taką "drogę cierniową" wymieniając po kolei kilka kompletów monitorów, by powrócić jak ten syn marnotrawny do ...stockowych monitorów Yamaha :)

Dzięki, Koledzy za link, ale wolałbym aby ewentualni P.T. Czytelnicy zapoznawali się z wersją opisu na Stereo Underground. Jest dokładniejsza oraz pozbawiona błędów.

"Test: Yamaha PianoCraft E810 z czterema parami monitorów - z subwooferem i bez"

http://stereo***.pl/revievsmenu/zestawymenu/147.html

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Niestety, to prawda - trudno naprawdę optymalnie dobrać inne głośniki do PianoCraft'a niż te oryginalne z zestawu. Wydają się one być jakoś specjalnie "zestrojone" z resztą systemu. Sam przechodziłem taką "drogę cierniową" wymieniając po kolei kilka kompletów monitorów, by powrócić jak ten syn marnotrawny do ...stockowych monitorów Yamaha :)

Dzięki, Koledzy za link, ale wolałbym aby ewentualni P.T. Czytelnicy zapoznawali się z wersją opisu na Stereo Underground. Jest dokładniejsza oraz pozbawiona błędów.

"Test: Yamaha PianoCraft E810 z czterema parami monitorów - z subwooferem i bez"

http://stereo***.pl/revievsmenu/zestawymenu/147.html

najbardziej optymalnie zestrojone są monitory od piano to trzeba przyznać, ale nie oznacza to że nie można dobrać innych z pozytywnym rezultatem trzeba wiedzieć co chce się osiągnać i zawęzić listę, moim zdaniem można tylko trzeba kilka konfiguracji posłuchać i samemu wyrobić odpowiednie zdanie na ten temat, w tym cala zabawa, nie ma uniwersalnego przepisu jest optymalny czyli firmowe monitory, a piano może ciekawiej zagrać niż na stokowych monitorach bo wg mnie ta ich optymalność z każdej strony po troszku zabiera jego potencjalne możliwości , dla mnie sam ampli jest najbardziej udany z całego systemu pianocrafta.

Focal + Naim

Witam.

W Piano najsłabszym komponentem IMO jest odtwarzacz cd. To się może naddaje do jakiegoś sypialnianego słuchania jazzu czy wolnych smutasów ala Knopfler, ale np. do rocka to wielka pomyłka. Led Zeppelin to brzmi jakby im cojones obcięli ;) IMO efekciarska góra robi za zimno całemu zestawowi. Taka moja refleksja. Mam SB Touch podłączony do 410 (a to nie jakiś rewelacyjny DAC w środku) i to ma wreszcie odpowiednia dynamikę i brzmienie!

Faktycznie jest dosc ciezko cos dobrac do piano ale czemu nie pokombinowac ;) pozatym sprawia to calkiem sporo frajdy i mozna byc pozytywnie zaskoczonym , co nieco mozna wiecej uzyskac z tego malenstwa :) Moje monitorki wzasadzie stoja jeszcze nie calkiem wypakowane czekaja na nowe kabelki glosnikowe. Teraz jeszcze jakis Dac , a monitorki wygladaja tak .

post-21568-066909100 1294349209_thumb.jpg

A kto powiedział, że nie warto eksperymentować? Właśnie, że jak najbardziej warto i trzeba! Dodatek DAC do PianoCrafta lub innnego mini-zestawu zawsze wniesie inny dzwięk, kolumny - także. Czy rzeczywiście zawsze naprawdę tzw. lepszy to już inna sprawa.

Edytowane przez Violet

Faktycznie jest dosc ciezko cos dobrac do piano ale czemu nie pokombinowac ;) pozatym sprawia to calkiem sporo frajdy i mozna byc pozytywnie zaskoczonym , co nieco mozna wiecej uzyskac z tego malenstwa :) Moje monitorki wzasadzie stoja jeszcze nie calkiem wypakowane czekaja na nowe kabelki glosnikowe. Teraz jeszcze jakis Dac , a monitorki wygladaja tak .

Czy to XTZ audio??

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Naprawdę, ładne.

Te głośniki?

http://www.xtz.se/se/produkter/hogtalare/93-wmt

Czy jest jakiś polski dystrybutor tego sprzętu?

Edytowane przez Violet

Witam. Przymierzam się do kupna standów pod kolumny do piano. Możecie coś polecić? Niewiem zupełnie na co zwrócić uwage, a rozpiętość cen jest duża. Oczywiście interesuje mnie najlepszy kompromis cena-jakość ;)

http://shop.xtz.se/bild-ljud/hogtalare/stativ/satellit/XTZ-93.23/93-WMT?stat=1

I Inne produkty XTZaudio

http://www.xtz.se/uk/overview

Z produktami spotkalem sie wczesniej w sieci. Jednak Niemiecki dystrybutor nie ma w swojej ofercie zestawow glosnikowych, a tylko elektornike, ktora tez wydaje sie byc dosc ciekawa.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Oto nabyłem tego taniego głośnikowca Belkina (PureAV Silver). Mogę już coś powiedzieć w porównaniu z posiadanym Linn K20. Po wpięciu nowego kabla do Denona D-F107 z V-Dacem słychać, że Linn ma nieco cofniętą gorę, co skutkuje podkreśleniem średnicy. Tak więc na Belkinie góra wydaje się dźwięczniejsza, lepiej słychać wszystkie instrumenty typu szuru-buru i dzyń-dzyń, daje to efekt większej szczegółowości. Linn gra też bardziej miękko. Belin jest nieco bardziej twardy, przynajmniej na początku i w porównaniu z Linnem, co może się nie podobać. Ale daje to wrażenie większego wykonturowania basu. W ogóle bas też wydaje się jakby mocniejszy.

Mam wrażenie też, że instrumenty nieco lepiej wybrzmiewają.

Dźwięk jest bardziej bezpośredni.

Te cechy sprawiają, że lepiej brzmi on np. w symfonice, dając dźwięk swobodniejszy. Z Linnem niekiedy miałem wrażenie pewnego ograniczenia. Przy takiej muzyce góra nie może być cofnięta.

Średnica nie jest też tak wyeksponowana jak z Linnem, co znowu może się nie spodobać.

Trudno mi powiedzieć jak to się ma innych kabli, bo tutaj mam za małe doświadczenie. Nie należy zatem traktować opinii, że jest nieco cofnięta średnica w sensie ogólnym, ale tylko w stosunku do Linna. Może w Belkinie po prostu pasmo jest bardziej wyrównane.

Tak czy owak, jeśli kabel 2,4 kosztuje ok 40 PLN, to sobie go warto nabyć np. dla eksperymentu.

Edytowane przez 4fury4

czyli belkin jest interesującym kablem z tej cenie

faktycznie jeżeli masz więcej gory to efekt wypchnięcia średnicy jest zmniejszony,

a czy podkreśla mocniej sybilanty czy dość gładko przechodzi? szz sss czzz? mocniej od linna k20? pytam bo np jak porównywałem bezpośredni solid cory reson i aq type4 to type4 miał też więcej góry i nie wypychał średnicy ale szeleścił czasem

pozdr

Focal + Naim

Ja płaciłem kiedyś(rok temu) 10 Euro(DHL) więcej za przesłanie koszulki z Niemiec do Polski(ale to było kupowane poprzez sklep internetowy). Nie wiem jak to wygląda z tymi kolumnami, ale myślę że przesyłka powinna wynieść nie więcej niż 30 Euro. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Co sądzicie o głośnikowym ultralink matrix 2, może ktoś miał do czynienia?

testowałem go z 2lata temu z rotelem i b&w 685, co mogę napisać

generalnie są ciekawsze kable w tej cenie, nie jest tragiczny ale też nie jest super,

bas lekko miękki, średnica troszkę z przodu i nawet przyjemna ale coś mi nie pasowało na górze czasem jakąś ostrość wywalił,

porównywałem go resonem często go testowałem i z aq type8 i wg mnie aq najlepiej się zgrał mi lekko wycofywać przełom średnicy

i najlepiej kontrolowal bas

jak masz możliwość przetestować to to zrób ale myślę że w tej ceni ok 50pln za mb są ciekawsze kable,

Focal + Naim

Co sądzicie o głośnikowym ultralink matrix 2, może ktoś miał do czynienia?

Witam.

Ja mam ultralinka matrix-2 podpiętego pod nowe Piano MCR840. Na razie jeszcze nie zmieniłen interkonektów, ale niebawem pewnie pokombinuję. Wracając jednak do Ultralinków. Kabelki potrzebują trochę czasu zanim zaczną grać dobrze. To co zauważyłem to... Zdecydowane poprawienie basu. Jest mocny i niski - jednak nie przyćmiewa średnicy. Wydaje mi się jednak, że nieco jest cofnięta góra. O ile nie można mówić o stracie na detaliczności o tyle po prostu trzeba nieco bardziej się wsłuchać, aby wszystkie smaczki wyłapać (np ciche szczotkowanie po werblu). Generalnie jestem bardzo zadowolony bo pewnie jest trochę tak, że szukam po prostu dziury w całym. Kabel jak dla mnie jest naprawdę super i chętnie teraz przetestuję interkonekty Ultralinka Matrix-2.

W razie dalszych pytań śmiało pisz.

Pozdr.

Łukasz

testowałem go z 2lata temu z rotelem i b&w 685, co mogę napisać

generalnie są ciekawsze kable w tej cenie, nie jest tragiczny ale też nie jest super,

bas lekko miękki, średnica troszkę z przodu i nawet przyjemna ale coś mi nie pasowało na górze czasem jakąś ostrość wywalił,

porównywałem go resonem często go testowałem i z aq type8 i wg mnie aq najlepiej się zgrał mi lekko wycofywać przełom średnicy

i najlepiej kontrolowal bas

jak masz możliwość przetestować to to zrób ale myślę że w tej ceni ok 50pln za mb są ciekawsze kable,

A to ciekawe bo w moim odczuciu góra nieco jest schowana :) Także jak widać nic tylko trzeba samemu iść i posłuchać. No, ale u Ciebie jeszcze dochodzi sprzęt z zupełnie innej półki. Jak do PianoCraft to wydaje mi się, że kabelek jest super.

Dzięki za odpowiedź. Twoja opinia po części pokrywa się z tym co wyszperałem w sieci. Narazie mam smak na interkonekt pro-jecta tylko cena mnie nie nastraja.

nie napisałem że ma dużo góry tylko że potrafił dość ostro zagrać na górze, taka bezpośredniość bez owijania a porównując go do resona i type8 nie miałem takiego efektu, możliwe że lekko kompresuje górę,, co do basu jest lekko miękki ale nie jest kluchem natomiast też nie jest tak wykonturowany i silny jak w type8,

moim zdaniem w cenie 50-60 za metr ciekawszym kablem jest chord rumor2 lub niewiele droższy atlas hyper 1.5 lub mam go obecnie synergistic research speaker decor a nawet reson :) ale to moje zdanie wynikające z moich preferencji.

Focal + Naim

w najnowszym audio video jest test kilku monitorów dali lektor 2 (wyróżnienie) magnat 653? chyba (najciekawsze) i o dziwo dynki 2/6 nie były wyróżnione, dodatkowo testowali denka ceol i napisali że gra dość zwiewnie ale przyjemnie oraz testowali philipsa i yamahe mcr1330 (dość analitycznie tak jak pisałem kiedyś), co by to miało znaczyć warto posłuchać , w innej gazetce nie pamiętam ktorej testowali piano mcr 550 i zdobył poklask ;)

te magnaty wypadły najciekawiej w porównaniu

http://www.magnat.de/index.php?id=3637&L=0&cHash=63cc2d38a7fefe9ac2f558e2410fd6e1

Focal + Naim

Będąc ostatnio przelotem w sklepie "dla bardzo mądrych ludzi" oglądałem przez chwilę ceola testowanego w styczniowym AUDIO i dla mnie plastik, taki sobie, monitorki małe, pomijam możliwości. Jak będzie okazja i czas to się posłucha. Czytając opisy wieżyczek w audio mci900, ceol, mas 100/110, mcs-1330 mam wrażenie że yamaha wypadła najlepiej brzmieniowo a może sie mylę.

w najnowszym audio video jest test kilku monitorów dali lektor 2 (wyróżnienie) magnat 653? chyba (najciekawsze) i o dziwo dynki 2/6 nie były wyróżnione, dodatkowo testowali denka ceol i napisali że gra dość zwiewnie ale przyjemnie oraz testowali philipsa i yamahe mcr1330 (dość analitycznie tak jak pisałem kiedyś), co by to miało znaczyć warto posłuchać , w innej gazetce nie pamiętam ktorej testowali piano mcr 550 i zdobył poklask ;)

Trochę pokręciłeś. :) W Audio Video 12/2010 jest test monitorów 1300-2000zł (Dali Lektor 2, Dynaudio DM 2/6, Magnat Quantum 653, Monitor Audio BX2, System Fidelity SF-4030 i Wharfedale Onyx 100), oraz Piano 550, a CEOL pojawia się tam jedynie w newsach, na początku pisma. Natomiast w Audio 1/2011 znajduje się test "Mini w sieciach luksusu", gdzie opisywane są Denon CEOL, Philips MCI900 i Yamaha MCS-1330. Zaraz za nim doklejony jest opis Harmana MAS 100/110 w tekście pod tytułem "Czwarty do brydża", w którym jednak głównie odwołują się do testu tego H/K w Audio 3/2010.

We wspomnianym wcześniej AV 12/2010 jadą też ostro po omawianej tu niedawno płycie The Orb 'Metallic Spheres'. W HiFi i Muzyka 12/2010 też jest opisywana niepochlebnie, ale w zdecydowanie nie tak ostrym tonie, jak w AV, gdzie autor tekstu naprawdę wyładował na niej swoją frustrację. :)

Będąc ostatnio przelotem w sklepie "dla bardzo mądrych ludzi" oglądałem przez chwilę ceola testowanego w styczniowym AUDIO i dla mnie plastik, taki sobie, monitorki małe, pomijam możliwości. Jak będzie okazja i czas to się posłucha. Czytając opisy wieżyczek w audio mci900, ceol, mas 100/110, mcs-1330 mam wrażenie że yamaha wypadła najlepiej brzmieniowo a może sie mylę.

Też odniosłem takie wrażenie widząc CEOLa osobiście - strasznie plastikowy z wyglądu. Zupełnie mi się nie podoba. Natomiast czytając "Mini w sieciach luksusu" odniosłem podobne wrażenie, ale szybko usprawiedliwiłem to faktem, że sam taką posiadam i dlatego tu najbardziej doszukiwałem się zalet, a u konkurencji wad. :) Miło słyszeć, że może jednak nie jestem tak do końca skrzywiony. :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.