Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

taki japoński naciągany vintage ;)

ale wymyślili kabel :)

http://www.harman-japan.co.jp/jbl/accessory/jsc1500/

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Ciekawe jak to gra.

Dla mnie "dizajn" fatalny ale to rzecz gustu, pomijam już te napisy z boku monitorów.

Jeszcze są takie odmiany głośnikowe:

http://www.harman-japan.co.jp/jbl/home/sas101/gallery/photo10.jpg

http://www.harman-japan.co.jp/jbl/home/sas101/gallery/photo09.jpg

A co do tej wieży, to według mnie bardzo dobrym pomysłem jest zastosowanie dwóch wejść cyfrowych.

Edytowane przez Krak_oN

Dla mnie ładniejsza jest z tymi mini vintage JBL. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Patrząc na to zdjęcie http://www.harman-japan.co.jp/jbl/hifi/4312m2bk/ wydaje mi się, że owe pokrętła to "Mid Freq. Level" i "High Freq. Level"...

Jest, ale on ma stockowe kolumny, tą wersję z stockowymi kolumnami można wyrwać za 2800zł za MAS100 i 3050zł za MAS110, wersja z tymi kolumnami mini vintage ma wynieść około 5000zł, powołując się na to źródło: http://www.newlaunches.com/archives/jbl_unveils_3_cradle_audio_systems_for_iphone_and_ipod.php#

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Też nie brzydkie JVC.

Opis:

• Głośniki z drewnianymi membranami

• Technologia przednich głośników przestrzennych

• Złącze HDMI z konwersją do 1080p/720p

• HDMI CEC

• Technologia K2

• Odtwarzanie DixV® Ultra

• USB Host z funkcją "Music Clipping"

• Wyjście Digital Direct Progressive Scan

• Głośniki przednie z opcją montażu ściennego

• 16 cm subwoofer

• Uniwersalny pilot

• Dekodery Dolby Digital/DTS/Dolby Pro Logic II

• Calkowita moc wyjściowa 350 W

• Odtwarzanie DVD-Audio/Video, DVD-RW/-R, DVD-R DL, +RW/+R, MP3/WMA/WAV/JPEG i MPEG-4 (ASF)/-2/-1/DivX®

http://www.newlaunches.com/archives/jbl_unveils_3_cradle_audio_systems_for_iphone_and_ipod.php#

Swoją drogą to za cholerę te kolumny z wyglądu nie pasują do tych mini klocków.

Widzę też, że nastąpił powrót do 3-drożnych konstrukcji, nawet schemat rozstawienia głośników w kolumnie jak w mojej japonce z przełomu wieków :D

Edytowane przez wieżozwierz

Te mini monitory mają nawiązywać do Hi-Endu JBL'a, w sumie to jedna z najtańszych propozycji z tej serii. Cena około 3000zł za parę monitorów gwarantuję to że na pewno nie brzmią źle, teraz tylko pytanie w jakim kierunku idzie ich brzmienie. Dla mnie ten wygląd coś w sobie ma, może tzw. duszę starych urządzeń.

Edytowane przez DawidM

dla mnie osobiście 3 tys nie daje żadnej gwarancji że to brzmieć będzie dobrze, dodatkowo wygląd "vintage" jest specyficzny,

w sumie troszkę się dziwię że zrobili głośniki stylizowane na lata 70-80 w czasach gdzie pożądana jest większa estetyka sprzętu audio i jego wykończenia poza oczekiwaną również oczywiście jakością brzmienia,

zawężają sobie grono odbiorców i jeżeli ten głośnik nie zagra lepiej od większości konkurentów z tego przedziału cenowego to moim zdaniem odbije im się to dużą czkawką ala vintage :)

Focal + Naim

Zobacz sobie ceny pozostałych kolumn z tej serii, kończą się gdzieś przy okolicy 50000zł.

to tym bardziej jestem zdziwiony w sumie w obecnych czasach jbl nie robi jakościowo i brzmieniowo najwyższej klasy sprzętu a raczy sobie przywalić za te pudełka taką kasę, troszkę to dziwne na wskroś bo z jednej strony chce zrobić wielki powrót jako duży gracz na rynku audio domowego jakim był przed laty a z drugiej strony robi to właśnie przemodzonym kombekiem ala vintage :) ale faktycznie jak ktoś w japan to przesłucha i napisze że gra to na poziomie cenowym europejskich odpowiedników to zrobię pokłon w stronę jbla

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Jeśli te kolumny były nastawione na rynek japoński(pewnie to gra z ich drogimi i dobrymi lampkami), to na pewno to gra dobrze, zobaczymy jak potraktują ten sprzęt w Europie. Wg. mnie dizajn jest ok, mi przypadł do gustu.

U nas może nie bardzo się to przyjmie, ale patrząc na nowe pełnowymiarowe klocki Yamahy to Japończyki mają teraz lekkiego hopla na tym punkcie ;)

wiesz tu nie chodzi o to że tam mają drogie lampki z którymi miało by to zagrać dobrze etc tylko faktycznie czy jbl zrobił coś więcej w jakości brzmienia niż dotychczas bo ostatnimi laty nie wiele na rynku pokazał co zdobyło by uznanie i był by to towar gorący na rynku SH , więc aby tak się stało musieli by się bardzo w tej chwili postarać a w moim przekonaniu raczej jest małe na to prawdopodobieństwo że tak się stanie ale mogę się mylić,

Focal + Naim

Pod poniższym linkiem są jeszcze dodatkowe dwie konfiguracje z innymi kolumnami, od prawej strony obok każdej fotki przy opisach zestawów, tuż pod podanym symbolem kolumn są linki ze specyfikacjami kolumn (po otwarciu klikać na kolejne linki tuż pod fotką kolumn) :

http://www.harman-japan.co.jp/jbl/home/sas100/special/jblspeaker.html

Edytowane przez Krak_oN

W budżetówce seria E sobie radzi, seria L także uzbierała dobre noty, "nowa" seria LS już nie zachwyciła jak miała, z kolei K2 i Everest odwrotnie, zachwycił prasę.

Jakość wykonania tych vintygowych monitorów jest taka sobie a pokrętełka to już wogóle super, ważą też niewiele 4 kg.

http://www.harman-japan.co.jp/jbl/hifi/4312m2wx/#tab-intro

Cena przetworników pewnie, z tego co się orientuję nie są najtańsze. Wystarczy zajrzeć do wątku JBL i zobaczyć ile kosztują przetworniki jak chce się samemu odnowić stary model Vintage kolumn JBL.

Edytowane przez DawidM

jeżeli składają nowe monitory tzn że mają bieżącą linię produkcyjną a patrząc na te przetworniki to osobiście może nie znam się ale jakoś nie napawają wiarą w doskonałą relację ceny do brzmienia , tym bardziej że widać iż na samych skrzynkach sporo oszczędzili więc moim zdaniem nawet jak są dobre przetworniki to nie rozwiną skrzydeł w skrzynkach z mdf 10mm o całkowitej wadze 4kg, to chyba głośniki od piano są cięższe.

Focal + Naim

Mi się one jednoznacznie kojarzą z tym zawieszeniem w przetoworniku nisko-średniotonowym Triangla, a tam była niesamowicie dobra średnica, praktycznie bez konkurentów do 2tyś. złotych. Wiem że to inna marka, strojenie kolumny itd. Jednak sam rodzaj przetwornika także ma duży wpływ na brzmienie.

zdjcia0007z.th.jpg

Edytowane przez DawidM

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.