Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na weekend pożyczonego sub'a Velodyne Impact 10. Podłączyłem go do wyjścia subwoofer OUT w PC MCR-640. Jednak bas był bardzo słaby buczący, dudniący jednym słowem dramat. Lepszy bas można uzyskać z taniego kina domowego w cenie 2x mniejszej niż ten sub.

Nie wiele pomagała regulacja odcięciem i zmianą fazy. Natomiast kiedy podłączyłem głośniki do jego zwrotnicy sytuacja uległa lekkiej poprawie, jednak nadal jest daleka od doskonałości. Bas niby jest ale bardzo krótki i twardy. Na dłuższą metę bardziej męczy niż gra.

Czy PC nie jest w stanie poprawnie wysterować tego sub'a czy po prostu ten typ tak ma i nie nadaje się do muzyki?

Sytuacja jest na tyle dziwna gdyż sub otrzymuje bardzo dobre oceny użytkowników na zagranicznych forach a firma specjalizuje się w budowie takich głośników.

Ciekawa sprawa, może wina gniazda/konfiguracji lub może samego Suba(nie jest przypadkiem uszkodzony?)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ciekawa sprawa, może wina gniazda/konfiguracji lub może samego Suba(nie jest przypadkiem uszkodzony?)

a tańczyłeś z subem po pokoju? mi się kiedyś po miesiącu suba udało dostroić i w odpowiednim kącie pokoju postawić żeby grał ok ale był wysterowany na 10% mocy więc go sprzedałem :)

jak duży pokój masz?

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Sub jest nowy wczoraj wyjęty z pudełka. Co do konfiguracji to jest OK wszystko ładnie słychać oprócz basu. Wogóle żeby cokolwiek z siebie wydusił trzeba głośność ustawić co najmniej na połowę jego skali. Co jest dziwne bo niby ma 150W. Sam już nie mam pomysłu co może być nie tak, bo PC nie ma raczej jakiś ustawień dotyczących współpracy z subwoofer'ami?

Sub jest nowy wczoraj wyjęty z pudełka. Co do konfiguracji to jest OK wszystko ładnie słychać oprócz basu. Wogóle żeby cokolwiek z siebie wydusił trzeba głośność ustawić co najmniej na połowę jego skali. Co jest dziwne bo niby ma 150W. Sam już nie mam pomysłu co może być nie tak, bo PC nie ma raczej jakiś ustawień dotyczących współpracy z subwoofer'ami?

A pusciles sygnal na wejscie subwoofera L oznaczone LFE IN czy R? Jesli do LFE IN to sprobuj jednak do R :)))

Ustawiłeś dobrze fazę?

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A pusciles sygnal na wejscie subwoofera L oznaczone LFE IN czy R? Jesli do LFE IN to sprobuj jednak do R :)))

Oczywiście sprawdziłem jedno i drugie wejście za każdym razem było tak samo źle.

Ustawiłeś dobrze fazę?

Tak zmieniałem ustawienie fazy. Z tyłu obudowy jest przełącznik na 0 lub 180st. i nie słychać żadnej różnicy w jakości dźwięku. Odcięciem też regulowałem i jedyne co słychać to to, że albo wcześniej lub później zaczyna buczeć i dudnić.

http://www.jvc.pl/product-list.php?id=100019

jvc jakieś bazarowe mini zaczyna robić ;)

ale ten jest ciekawy fotka niżej

http://www.jvc.pl/product.php?id=NX-AK1E&catid=100019

i ten

http://www.jvc.pl/product.php?id=UX-TB30E&catid=100019⊂=ts#product-tabs

ale nie pokładał bym wielkich oczekiwań w tym ostatnim

post-21279-033725600 1299407631_thumb.jpg

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

sonatę mam od trzech miesięcy a więc już się dobrze wygrzała kabelki jakie posiadam to IC proteus copper porządne sieciówki w rozsądnej cenie, kable głośnikowe to narazie procaby LS25, ale w najbliższej przyszłości zamierzam je zmienić na coś lepszego.Sonata gra bardzo ochoczo na początku denerwowała mnie góra pasma nie była ona co prawda ostra i natarczywa lecz było dla mnie za jasno miałem podpięty wówczas IC klotza GY107,po zmianie na proteusa wszystko się zmieniło góra zmalała jest teraz taka aksamitna przybło basu jest teraz zdecydowanie głębszy i bardziej rozciągnięty z dobra kontrolą scena dzwiękowa się poszerzyła,sonata gra u mnie z dali w związku z tym ze przymierzam się do zmiany monitorów wziąłem ja na odsłuch z chario hiper 2000mk2 i to co usłyszałem przerosło moje oczekiwania wbrew pozorom małych wymiarów sonata jest bardzo wydajna prądowo bez żadnych problemów poprawnie napędziła chario nic się nie ciągnęło z tyłu wszystko było na swoim miejscu jest to w tej chwili mój nr 1 kolumn które zamierzam nabyć.Mam nadzieję że pomogłem komuś kto nie jest jeszcze zdecydowany co kupić:)

Tam mam podpiętą ps3 pod nią z ps3 idzie kabel optyczny,który jest podpięty do konwertera C/A lindy a zniego idzie już bezpośrednio kabelek do sonaty ps3 uzywam tylko do grania

czesc.

a sluchales sonaty z kef q100/q300? ja nie mam takiej mozliwosci (w gdansku nie ma sonaty :P, moze sie myle? <-- pytanie do klubowiczow z 3city) i jestem ciekaw jak to zagra razem. jak bys zmienial monitory napisz na forum jak ar30 gra z innymi paczkami. pzdr.

ps. moze ca 540 r z kefami posluchac? "podobno" 540-tka gra podobnie do dr/ar30 ..

czesc.

a sluchales sonaty z kef q100/q300? ja nie mam takiej mozliwosci (w gdansku nie ma sonaty :P, moze sie myle? <-- pytanie do klubowiczow z 3city) i jestem ciekaw jak to zagra razem. jak bys zmienial monitory napisz na forum jak ar30 gra z innymi paczkami. pzdr.

ps. moze ca 540 r z kefami posluchac? "podobno" 540-tka gra podobnie do dr/ar30 ..

sie myslisz :))) - sklep Albatros, Gdańsk Przymorze. Polecam posłuchanie Sonaty z Celestionami lub z Chario, starszych Kef'ow z serii IQ nie polecam w tym zestawieniu, nowych jeszcze nie słyszałem.

sie myslisz :))) - sklep Albatros, Gdańsk Przymorze. Polecam posłuchanie Sonaty z Celestionami lub z Chario, starszych Kef'ow z serii IQ nie polecam w tym zestawieniu, nowych jeszcze nie słyszałem.

sprawdzalem u nich na stronie i nie widzialem sonaty. ale jak mowisz ze jest, to przejade sie tam :) dzieki za informacje!

pzdr.

sonata gra podobnie do CA540 obecnie posiadam dali concept,ale słuchałem ją juz z dali mentor menuet oraz chario hiper 2000mk2 i w tym zestawieniu było zacnie:)trzeba samemu posłuchac

czesc.

z tego co na forach uk można poczytać to q300 gra bardzo dobrze do ceny ale nie należy do najcieplejszych , bardziej wyrównane detaliczne jasne brzmienie ale nie ostre czy agresywne, moim zdaniem może być ciekawie ale też w reckach napisali żeby uważać z jaśniejszą elektroniką, warto posłuchać q300 choć nie wiem czy bas będzie ciekawszy od hiper 2000mk2 ;)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

z tego co na forach uk można poczytać to q300 gra bardzo dobrze do ceny ale nie należy do najcieplejszych , bardziej wyrównane detaliczne jasne brzmienie ale nie ostre czy agresywne, moim zdaniem może być ciekawie ale też w reckach napisali żeby uważać z jaśniejszą elektroniką, warto posłuchać q300 choć nie wiem czy bas będzie ciekawszy od hiper 2000mk2 ;)

;) no jeszcze jest kwestia ceny. 200mk2 do tanich nie naleza, no i tez sa spore 40cm wysokosci. bardziej by pasowaly do "normalnych" klockow. ale poslucham by miec punkt odniesienia. moze to nie jest audiofilski argument, ale kefy q300 bardzo mi sie podobaja :) i jeszcze jedna sprawa, daja dosc szerokie pole odsluchu..

Mogę sprawdzić czy podpięcie do listwy coś zmieni. Piano, którego również posiadam jest wpięty do listwy i na aux szum słychać dopiero po rozkręceniu na ok 75% głośności i jest to bardzo słaby szum.

Mi akurat szum w aux nie przeszkadza, gdyż praktycznie nic nie podłączam. Raz podłączyłem TV ale podczas słuchania dźwięku z TV ten szum w ogóle nie jest słyszalny.

Denon 38 kupiony był na początku stycznia więc wg mnie kwestia braku wygrzania odpada.

Podłączyłem denona do listwy zasilającej (niestety stary model z 96/97 roku) i szum w głośnikach w trybie aux 1 i 2 nadal występuje. Bez listwy, szum jest taki sam jak i z listwą. Być może listwa ze względu na swój wiek nie posiada jakichś tam filtrów i w tym przypadku chroni sprzęt tylko od przepięć. Mogę sprawdzić na lepszej, nowszej listwie (kupionej w komputroniku na początku roku) ale to znowu w weekend.

Co do samego szumu, to jest on słyszalny max do 1m od głośnika i trzeba się wsłuchać żeby go usłyszeć. Oczywiście im bliżej głośnika tym bardziej go słychać i jest bardziej wyraźny. Jednak w codziennym użytkowaniu wg mnie nie powinien mieć on wpływu na walory odsłuchowe.

hiper 2000mk2 do najmniejszych nie należy ale gra zacnie z sonata spokojnie do 20m2 wystarczy w takim pomieszczeniu nie trzeba nawe krecic na pół gwizdka i bedzie wystarczająco głosno:)

;) no jeszcze jest kwestia ceny. 200mk2 do tanich nie naleza, no i tez sa spore 40cm wysokosci. bardziej by pasowaly do "normalnych" klockow. ale poslucham by miec punkt odniesienia. moze to nie jest audiofilski argument, ale kefy q300 bardzo mi sie podobaja :) i jeszcze jedna sprawa, daja dosc szerokie pole odsluchu..

kef q300 355 x 210 x 302 mm

chario hiper 2000 mk2 420 x 210 x 320 mm jak widać jest ciut wyższy

nie słuchałem q300 ale hiper 2000mk2 mają świetną stereofonię i plastyczny przekaz z głębokim rytmicznym basem, to jest coś co lubię :)

kef kosztuje 2400 hiper 2000mk2 jak dobrze poszukasz nie wiele drożej wiem bo szukałem :)

Focal + Naim

Czasem tajemnica handlowa jest na cenę złota. heh ;) Kto szuka ten znajdzie.

A ja nieco wzorem kolegów też mam chęć na jakąś odmianę i zastanawiam się czy może już nie czas pójść dalej i zamienić mojego Teaca 500 na coś lepszego - pytanie na co?

Swego czasu myślałem o xindaku a06+c06 ale w bezpośrednim porównaniu przegrał z Teacem, Xindak przy Teac miał przede wszystkim mniej basu a i góra jakby nieco szeleszcząca, tak więc ma zagwózdkę jaki komplet w rozsądnej cenie pokona mego Teaca...

Do Xindaka trzeba dobrać umiejętnie kolumny, np. z Trianglami z serii ES jest wybornie.

nie powiem gdzie bo mi je podkupisz ;)

trzeba bedzie blizej zbadac temat :) sonata jest fajna, bo mozna kupic klocki osobno (np. do ampli, dvd plus dac, zamiast cd, albo net-playera) i rozlozyc wydatki sensownie w czasie.

btw. yamaha mcs 1330 juz za 2900 zl do wziecia. kenwood k-1000 kolo 3-tys, ale u helmutów. u nas nie widzialem.

dzwoniłem dziś do nautiliusa z zapytaniem o hyper 2000mk2, pan obsłuchany z chario polecił mi premium 2000 powiedział mi ze jest to zupełnie inna szkoła grania bardziej w kierunku delphiniusa pyatłem czy słuchał on ich z sonata powiedział ze nie powinna ona miec zadnych problemow z ich poprawnym napedzeniem maja jedna wygrzana pare mozna sobie przyjechac i odsłuchac na własnym wzmaku

dzwoniłem dziś do nautiliusa z zapytaniem o hyper 2000mk2, pan obsłuchany z chario polecił mi premium 2000 powiedział mi ze jest to zupełnie inna szkoła grania bardziej w kierunku delphiniusa pyatłem czy słuchał on ich z sonata powiedział ze nie powinna ona miec zadnych problemow z ich poprawnym napedzeniem maja jedna wygrzana pare mozna sobie przyjechac i odsłuchac na własnym wzmaku

z tego co wiem to do nich trzeba mieć mocniejszy wzmak bo potrzebują 50W przy 8 a nie 4 omach :) co nie oznacza że będzie źle grało

jak będziesz mógł to porównaj premium 2000 i hiper 2000mk2 , ja porównywałem na szybko delphinusa i hipera 2000mk2 , różnica jest :)

Focal + Naim

porównanie obu obu modeli razem jest nie mozliwe ponieważ posiadaja tylko premium 2000, niby te premiumy nie potrzebuja az 50w na kanał przy 8 ohmach jestem ich ciekaw jak zagraja sprzedawca który był bardzo obdłuchany z chario je zachwalał powiedział ze ich brzmienie bardziej mu sie podoba od delphiniusów a tak poza tym maja trzy pary oryginalnie zamknitych premium w fornirze mahogamy:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.