Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

będzie troszkę grało to raczej ostro i sucho ale całkiem dynamicznie. słuchałem 502 z 685 kiedyś.

Focal + Naim

A ja właśnie najprawdopodobniej kupię tego Marantza w takim zestawie:

http://www.tophifi.pl/towar/id/1663/mcr503_melody_music_nsbp200/

Potem te Yamahy sprzedam i zostawię sobie Tannoye M1 (chyba, że będzie odwrotnie, kto wie, może w moim pokoju lepiej zagrają Yamahy?) - z nimi raczej nie powinno być sucho i ostro.

Edytowane przez Bednaar

<><

http://allegro.pl/audio-analogue-primo-settanta-jak-musical-fidelity-i1509738325.html

http://allegro.pl/musical-fidelity-x-t100-xt100-lampowy-triple-x-i1525539981.html

Świetna ceny! Szkoda że teraz nie mam funduszy, chętnie bym się skusił na któryś z tych oferowanych mini, chyba bardziej nawet na tego Musical Fidelity.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

ten audio analogue jest w dobrej cenie :)

ja się przymierzam do wzmaka może niedługo zakupię :)

podpowiem że dosyć wąski w rozmiarze mini ;)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Tego nowego Pianocrafta MCR-550 ktoś juz słuchał?

http://www.tophifi.pl/towar/id/1548/pianocraft_mcr550/

Będzie w moim przypadku trochę tańszą i gabarytowo mniejszą alternatywą dla Marantza. Z Philipsa rezygnuję - trochę się naczytałem opinii o awaryjności, co prawda droższego modelu (podobnie jak Magnat ma lampę w przedwzmacniaczu), ale w moich oczach rzuca to cień na produkty holenderskiego giganta :/

<><

witam

będe miał na sprzedaż nową Yamahe pc640 sam wzmacniacz i cd bez kolumn, zainteresowanych zapraszam na mail, gwarancja od daty zakupu. kolor do wyboru.

Wiem ze to nie na temat ale chcialbym prosic Was o rade ;) Chodzi mi o obciazenie standow głośnikowych , czy sadzicie ze wypelnienie komory standow kamyczkami dostepnymi w sklapach akwarystycznych bedzie ok , oczywiscie po wczesniejszym umyciu i osuszeniu :)

Pozdrawiam

@marcusSE

może zwykły piach będzie dobry ? Niektórzy stosują śrut ołowiany ale to pewnie droższe rozwiązanie od kamyczków / piachu.

Co sądzicie o głośnikach Chario Silhouette T100

http://chario.pl/index.php?x=silhouette&y=silhouette_100t

Trochę nie to forum ale co mi tam :P

Jak mogłyby zagrać te głośniki z nw zestawami:

1) Denon DCD-710AE + PMA-710AE

2) Music Hall cd15.2 + a15.2

3) Cambridge Audio Azur 650C + 650A

Edytowane przez Marek76

http://audio.com.pl/testy/chario-silhouette-100t:1

trzeba posłuchać jak grają , typowe firmowe brzmienie chario podbite skraje pasm bez ostrości na górze, z domieszką plastyczności w brzmieniu :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Wiem ze to nie na temat ale chcialbym prosic Was o rade ;) Chodzi mi o obciazenie standow głośnikowych , czy sadzicie ze wypelnienie komory standow kamyczkami dostepnymi w sklapach akwarystycznych bedzie ok , oczywiscie po wczesniejszym umyciu i osuszeniu :)

Pozdrawiam

Ja tak mam i wydaje się, że jest OK. Ale niektórze polecają to zalać woskiem, bo kamyki mogą wibrować. Ołów byłby dobry, ale jest toksyczny. To już trzeba być fanatycznym gnostykiem audiofilizmu (a takich guru na tym forum nie brakuje), żeby narażać zdrowie i życie za lepsze brzmienie :)

To pozostane przy tych kamykach ;) , o olowiu tez slyszalem i paru innych wynalazkach dostepnych w sklepach audio :) jednak cena hmm nie dokonca jestem wstanie ja zrozumiec ;)

Dzieki za odpowiedz .

To pozostane przy tych kamykach ;) , o olowiu tez slyszalem i paru innych wynalazkach dostepnych w sklepach audio :) jednak cena hmm nie dokonca jestem wstanie ja zrozumiec ;)

Dzieki za odpowiedz .

to może małe stalowe kuleczki na wagę? tylko nie wiem gdzie kupić :)

Focal + Naim

to może małe stalowe kuleczki na wagę? tylko nie wiem gdzie kupić :)

Na allegro tego pełno. Do pistoletów i proc, a nawet są analne (ale to nie to forum).

http://allegro.pl/kulki-stalowe-bbs-4-46mm-polerowane-gratisy-i1520636212.html

Edytowane przez 4fury4

A co myślicie o połączeniu Denona DF107 z kolumnami Magnat Quantum 653, chyba powinny poprawić ten dół u Denona? I zestaw można dostać spokojnie do 2500zł.

Jeśli te kolumny mają go podbity, wyeksponowany to tak, poza tym to nie poprawią, tylko zmienią brzmienie, bo Denon 107 w sam sobie jest poprawny, po prostu nie gra za każdym razem efektownie(też dość mocno jak na mini w tej cenie selekcjonuje płyty).

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Masz w sumie racje Dawid. Najwieksza zaleta tego Denona jest chyba nieraz jego wadą.

Mam ptyanie do posiadaczy, lub znajacych temat magnata MC2, jak z jego obsłógą zbliżona jest do prostoty w Danonie czy bliżej mu do Piano Craft.

witam od godz grają u mnie chario silhouette 200 z sonatą wcześniej było dali concept 1 jednym słowem jest teraz rewelacyjnie:)za kilka dni napiszę jak grają w takim zestwieniu

Witam

Czy ktoś posiada Teac'a 380? Kupiłem go pare tygoni temu, i zauważyłem że przycisk tone direct nie rozłącza balansu. Czy to normalne w tym modelu?

Dziś posłuchałem tego Sharpa XL-HF200PH - identycznego z Onyko CS-545 i Pioneerem X-HM50 - urósł do roli mojego faworyta - bo po co przepłacać, skoro wiezyczka za 7 stów daje tyle radochy? Szczególy tutaj: http://www.audiostereo.pl/sharp-xl-hf200pbk_75266.html

<><

Miniwiezyczka NAD C717 za 850 zł? http://www.amazon.co.uk/NAD-C717-MICRO-HIFI-SYSTEM/dp/B001SUUM3G/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1301416128&sr=8-1 Czy ktos testowal to malenstwo? A może gdzies juz sa o niej jakies opinie? Cena wg mnie bardzo atrakcyjna jak na taką firmę.

Edytowane przez SZROT

Cena bardzo atrakcyjna, ja swego czasu chciałem kupić, ale cena ciągle obstawała przy blisko 2k zł za samą elektronikę.

Michał Q - co prawda nie posiadam Marantza M-CR503, ale umówiłem się na jutro na odsłuch w łódzkim Top Hi-Fi - porównam go z Yamahą MCR-550 i jako referencja Rotel RCX-1500 :) Wszystko głównie pod słuchawki AKG K530LTD, głośniki traktuję drugorzędowo dlatego będą tylko stockowe z zestawu Yamahy MCR-500. Po odsłuchu oczywiście zdam relację. Dziś przy okazji tak na szybko posłuchałem sobie Yamahę MCR-550 na głośnikach i wybiłem sobie z głowy Sharpa - ta Yamaha gra od niego lepiej (bardziej otwarty i wypełniony dźwięk, brak efektu pudełkowatości) a także lepiej od MCR-730 (mniej natarczywa góra, brak efektu zapiaszczenia)

<><

Michał Q - co prawda nie posiadam Marantza M-CR503, ale umówiłem się na jutro na odsłuch w łódzkim Top Hi-Fi - porównam go z Yamahą MCR-550 i jako referencja Rotel RCX-1500 :) Wszystko głównie pod słuchawki AKG K530LTD, głośniki traktuję drugorzędowo dlatego będą tylko stockowe z zestawu Yamahy MCR-500. Po odsłuchu oczywiście zdam relację. Dziś przy okazji tak na szybko posłuchałem sobie Yamahę MCR-550 na głośnikach i wybiłem sobie z głowy Sharpa - ta Yamaha gra od niego lepiej (bardziej otwarty i wypełniony dźwięk, brak efektu pudełkowatości) a także lepiej od MCR-730 (mniej natarczywa góra, brak efektu zapiaszczenia)

Hm, najczęściej dźwięk w wejściu słuchawkowym nie jest taki sam jak w wyjściu na kolumny. Rzadko chyba zdarza się, by w integrze gniazdo słuchakowy było wysokiej jakości (kiedyś chwalili np. dziurki w niektórych Marantzach). Na ogół buduje się odrębne "wzmacniacze". Rzadko dźwięk przekierowany jest z wyjśc głośnikowych (tak miałem w Creeku). Dlatego trudno sobie wyrobić opinię o tym, jak gra sprzęt na podstawie odsłuchu na słuchakach.

Do słuchawek najlepiej dokupić jakiegoś słuchawkowca.

Edytowane przez 4fury4

http://estore.nuforce.com/products/NuForce-Icon-uDAC2.html

http://allegro.pl/nuforce-udac-v2-hit-z-usa-testuj-w-sklepach-i1524425688.html

podpinasz pod kompa po usb i masz ponoć niezłą dziurkę słuchawkową z dobrym daciem też ma wyjście na rca a wszystko kosztuje ok 450pln

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

witam.

czy ktos z szanownych forumowiczow jest moze dumnym posiadaczem marantza m-cr503/603? wrazenia, opinie?

Witam

Jestem tu nowy :)

Posiadam od prawie roku Marantza mcr502 podpietego do B&W 685. Jest to ciut slabsza i starsza wersja obecnego mcr503.

Zestaw gra w pokoju ok. 18 m.kw., dobrze wygluszonym akustycznie wykladzina na podlodze i innymi pochlaniaczami.

Kupujac zestaw odsluchiwalem za jednym razem kolumny Mission 31, 32 (graly tak sobie), nastepnie B&W 686 (zdecydowanie bardziej szczegolowe i zywiolowe), lecz dopiero B&W 685 zagraly z odpowiednia swoboda, przestrzenia i oddechem.

Jesli chodzi o samego marantza to wedlug mnie gra mocna i szczegolowa srednica i gora, bas raczej delikatny, moglby byc bardziej zdecydowany. Glosnosc wyskalowana jest 0-60, ponad 30, czyli 50% mozliwosci, zaczyna sie balagan w basie i w srednicy. Zazwyczaj slucham w przedziale 10-20 i wtedy gra czysto, krystalicznie i bez znieksztalcen.

Ma duza funkcjonalnosc i latwosc obslugi, zwlaszcza folderow i pojedynczych plikow mp3 z przedniego portu USB, sterowanie podobne jak odtwarzacza, lacznie z przewijaniem kawalkow :) CD pracuje cicho i szybko, tuner jest b. czuly.

Generalnie sprzet ze wzgledu na przyjemnie i sczegolowe brzmienie nadaje sie do dlugiego relakujacego odsluchu. Wg mnie najlepiej nadaje sie do sluchania jazzu i muzyki okolojazzowej, akustycznej, wokalnej, ale tez dobrze brzmi na nim elektroniczny chillout. Nie przekonuje mnie natomiast w rocku lub energetycznej elektronice, gdzyz potrafi stracic przejrzystosc i pogubic sie, zwlaszcza przy glosnym graniu.

super :) pozdrawiam!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.