Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

będę wkrótce sprzedawał mój zestawik (amp+cd) Teaca Referenace 500 :)

przypomnę, iż mam bardzo rzadki model wzmaka z między innymi miedziowanym środkiem, elementy wewnątrz o lepszej tolerancji, inne terminale itd.

dźwiękowo 2 klasy wyżej od normalnego,

nie łatwo było przeskoczyć wyżej a i tak do końca nie jestem przekonany czy przeskoczyłem - bardziej to zmieniłem szkołę gry...

komplecik z kartonikami, papierkami itd jak fabryka dała

Witam.

Mam do wydania na miniwieże ok 1400zł i ani grosza więcej (zona nade mną :P).

Wytypowałem:

Pianocraft MCR-550

Pianocraft MCR-E730

Denon DM-38

Jakie są zasadnicze różnice pomiędzy tymi dwoma Yamaszkami (CD/DVD wiem)?

Czy ktoś odsłuchiwał i porównywał w/w wieżyczek.

Czytam tego posta i chyba miesiąca by mi brakło na jego zgłębienie :)

Mam nieciekawy pokój oraz ułożenie mebli do ustawienia audio (załącznik)

Może jakieś rady

Pozdrawiam

post-33434-004634700 1302158896_thumb.jpg

post-33434-091570600 1302158904_thumb.jpg

Słuchałem Yamahę MCR-550 i 730 - niestety ta z DVD czyli 730 gra dużo gorzej - ostre, zapiaszczone wysokie tony. MCR-550 jest wyraźnie lepsza brzmieniowo - dźwięk bardziej gładki i precyzyjny. Jesli chodzi o Denona to co prawda słuchałem DM-37, ale niewiele się rózni od 38, gra bardziej dynamicznie, z nieco podkreslona średnicą. Yamaha MCR-550 wydała mi się bardziej nastawiona na analizę, a Denon - na energię i emocje. zastanów się jeszcze nad Onkyo CS-545 lub Pioneerem X-HM50 - szczerze mówiąc to w zasadzie ta sama jednostka centralna, tylko inne logfo firmy i głosniki. Oba modele mają identyczną budowę jak sporo tańszy Sharp XL-HF200, nawet wszystkie 3 (Sharp, Onkyo i Pioneer) są produkowane w tej samej fabryce w Malezji, z tym że Sharp ma słabsze głośniki.

<><

Na miejscu kupującego wybrał bym Yamaszkę E320(poprzednik MCR550), jednak wg. mnie jest to ciekawsze mini niż nowsza Yamaszka, tu jest dobra cena:

http://www.rtvmax.pl/go.live.php/PL-H3/sklep/SNjQy.html?title=PianoCraft%20MCR-E320

Ew. Denon DM-37/38 nie ma między Nimi większych, a co ważne słyszalnych różnic.

Ograniczył bym się do tych dwóch Mini, ew. jesli w grę wchodzą używki to polecam zapolować na Yamahę E-410 lub Denona 102, zmieścisz się w tej cenie.

Resztę mini bym odrzucił.

Ps. Jeśli nie podłączasz mini do TV, z góry odrzuć wersję z DVD.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DavidM - a dlaczego nie polecasz wspomnianego przeze mnie Onkyo czy Pioneera (czy też - w gruncie rzeczy - Sharpa)?

Osobiście Denona bym nie wybrał, ze względu na napęd CD bardzo poważnie narażony na kurz. A dlaczego? Otóż w górnej ścianie obudowy umieszczono otwory wentylacyjne, także tuz na napędem CD. Gdy spojrzysz na obudowę od góry, bardzo dobrze widac obracająca się płytę CD.

Edytowane przez Bednaar

<><

Onkyo się opłaca do 900-1000zł. Potem to już wybrałem bym Yamaszkę E320/MCR-550 lub Denona D-M37/38 do 1400zł za nowy komplet. Choć najlepiej kupił bym jakąś używkę w bardzo dobrym stanie, np. Denon 102 lub Yamaszka E-410 w tej cenie.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

zastanów się jeszcze nad Onkyo CS-545 lub Pioneerem X-HM50 - szczerze mówiąc to w zasadzie ta sama jednostka centralna, tylko inne logfo firmy i głosniki. Oba modele mają identyczną budowę jak sporo tańszy Sharp XL-HF200, nawet wszystkie 3 (Sharp, Onkyo i Pioneer) są produkowane w tej samej fabryce w Malezji, z tym że Sharp ma słabsze głośniki.

Skad takie informacje ze te trzy wieze to w zasadzie ta sama elektronika? To ze sa produkowane w tej samej fabryce to troche za malo :))) Jakies konkrety? Ten Sharp na Allegro kosztuje 500 zł...

Były gdzieś wstawiane zdjęcia środka, różnią się tylko obudową, i kolumnami.

DavidM - a dlaczego nie polecasz wspomnianego przeze mnie Onkyo czy Pioneera (czy też - w gruncie rzeczy - Sharpa)?

Osobiście Denona bym nie wybrał, ze względu na napęd CD bardzo poważnie narażony na kurz. A dlaczego? Otóż w górnej ścianie obudowy umieszczono otwory wentylacyjne, także tuz na napędem CD. Gdy spojrzysz na obudowę od góry, bardzo dobrze widac obracająca się płytę CD.

Taa, tylko to dotyczy starej wersji 37. W 38 plyta jest juz zaslonieta.

Jezeli mialbym wybierac (nowe) mini w cenie do 2k, to wybralbym

Denona DM 38

Magnata MC2 lub MC1

Pianocrafta E410 (stary model).

Edytowane przez zentaur

Do 2000 zł jak dla mnie faworytem jest Marantz M-CR503, z kolumnami nowej serii Pianocraft kosztuje ok. 1600 zł. Zaznaczam jednak, że nie znam Magnata - w Łodzi jest bardzo trudno dostępny.

<><

Osobiście chcę wreszcie kupić nowy sprzęt na gwarancji w salonie - nigdy tak nie kupowałem :)

Kup tego Sharpa to przekonamy sie z pierwszej reki co jest wart :)))

Kup tego Sharpa to przekonamy sie z pierwszej reki co jest wart :)))

Juz prawie bym kupił, ale zachorowałem na Marantza i na niego teraz ciułam kasę.

A w Sharpie jedna rzecz mnie zastanawia - podczas przeskakiwania na kolejny lub wcześniejszy utwór na płycie słychać pracę lasera - na słuchawkach i przez głośniki - testowałem to na trzech różnych egzemplarzach Sharpa (w tym jeden XL-HF100 i dwa XL-HF200) w trzech różnych sklepach. W niedzielę będę u szwagra który ma Onkyo CS-325 czyli Sharpa XL-HF100 ;))) i sprawdzę czy u niego też tak jest.

PS. używki na pewno nie kupię.

A jeśli chodzi o opinie zwykłych szarych użytkowników to Sharp się przedstawia następująco:

http://www.ceneo.pl/;0158421802-10;0160-1.htm

<><

Juz prawie bym kupił, ale zachorowałem na Marantza i na niego teraz ciułam kasę.

A w Sharpie jedna rzecz mnie zastanawia - podczas przeskakiwania na kolejny lub wcześniejszy utwór na płycie słychać pracę lasera - na słuchawkach i przez głośniki - testowałem to na trzech różnych egzemplarzach Sharpa (w tym jeden XL-HF100 i dwa XL-HF200) w trzech różnych sklepach. W niedzielę będę u szwagra który ma Onkyo CS-325 czyli Sharpa XL-HF100 ;))) i sprawdzę czy u niego też tak jest.

PS. używki na pewno nie kupię.

Jesli ten Sharp jest podobny do tego Onkyo (chodzi mi o elektronike) to OK:

http://www.whathifi.com/review/onkyo-cs-545uk

a i elektronika od Yamahy MCR-550 zostala oceniona bardzo pozytywnie (firmowe kolumny nie):

http://www.whathifi.com/review/yamaha-mcr-550

w stanie idealnym masz od kolegi dawida e410 i to bym brał na twoim miejscu

Mojej E410 już nie ma, sprzedała się za grosze..ten kto kupił, to dostał mega okazję, taki sprzęt w takiej kwocie, w takim stanie(Elektronika poszła za 600zł, idealny stan, 18mc gwarancji, kolumny poszły za 300zł).

Edytowane przez DawidM

No za 600 zł to na używaną E410 bym się chyba jednak skusił, kolumny mam - Tannoy M1.

SZROT - to dokładnie to Onkyo. Porównywałem dziś wyjście słuchawkowe Sharpa i Yamahy MCR-550 - zdecydowanie górą Yamaha, więc Sharp i bliźniacze modele nie dla mnie - w 90% słucham przez słuchawki. Słuchałem też Yamahę MCR-640 i nie zauważyłem róznicy brzmieniowej w stosunku do 550 - chyba głuchy jestem ;) Jeszcze raz muszę porównać Yamahę i Marantza. Jedna rzecz denerwuje mnie w Pianokraftach - poziom głosności wyjscia słuchawkowego jest nizszy niż z głośników, wyjmując jacka z gniazda trzeba pamiętać o przyciszeniu głośności, inaczej głośniki rykną hałasem. W Marantzu tego zjawiska nie było.

Co do głośników MCR-550 - nie przejmuję się nimi, najprawdopodobniej je sprzedam i zostawię sobie Tannoye.

<><

Do 2000 zł jak dla mnie faworytem jest Marantz M-CR503, z kolumnami nowej serii Pianocraft kosztuje ok. 1600 zł. Zaznaczam jednak, że nie znam Magnata - w Łodzi jest bardzo trudno dostępny.

Dokładnie, tez myślę, z moich porównań, ze w tej cenie ten Marantz M-CR503 w tej konfiguracji jest bezkonkurencyjny w brzmieniu, pracy, wygodzie i funkcjonalności :) poza tym, choć to kwestia gustu oczywiście, wydaje mi się że jest najlepiej wykonany i ma najbardziej stylowy wygląd (gruby kształtowany aluminiowy front i subtelne wykończenie przedniego panelu z przyciskami) a z tyłu zamaskowane zaciski na okablowanie. Bez kompleksów można postawić go centralnie na widoku w pokoju/salonie i prezentuje się elegancko :)

wydaje mi się że jest najlepiej wykonany i ma najbardziej stylowy wygląd (gruby kształtowany aluminiowy front i subtelne wykończenie przedniego panelu z przyciskami) a z tyłu zamaskowane zaciski na okablowanie.

To chyba nie widziales Magnata...

A propos słuchałem też dziś Magnata, ale nie było systemu mini (konkretnie szukałem MC2), za to zestaw "pełnowymiarowy": odtwarzacz CD. tuner oraz wzmacniacz z lampką w pre - z wyglądu bardzo podobne do MC2. Posłuchałem tylko na kolumnach (podłogówki Canton) - faktycznie gra to pięknie, musze gdzieś dorwać to MC2.

<><

Jeśli posłuchasz Magnata mc2 nie będziesz myślał o żadnej innej miniwieży.Co do dostępności to jest firma w Iławie, która sprowadza Magnata i w zasadzie tylko Magnata.Ja swojego wyrwałem za 1500zł.

Jeśli posłuchasz Magnata mc2 nie będziesz myślał o żadnej innej miniwieży.Co do dostępności to jest firma w Iławie, która sprowadza Magnata i w zasadzie tylko Magnata.Ja swojego wyrwałem za 1500zł.

Ojejku, az taki koszmar ta miniwieza MC2, ze po jej posluchaniu juz nigdy nie bedzie sie myslalo o innych miniwiezach? No fakt firma raczej nieciekawa. Nie slyszalem zeby w swojej calej historii zrobila kiedykolwiek jakies dobrze oceniane kolumny, wiec niby czemu teraz mialoby jej sie udac :) nie mowiac zupelnie o elektronice. A i tej miniwiezyczki jakos zadne szanujace sie pismo audio nietestuje ani nie ocenia oprocz oczywiscie... niemieckich :))) Wiec to faktycznie taka beznadzieja? Moze przynajmniej do pokoju dla dziecka sie nada?

No fajnie że w Iławie, tylko ja mieszkam w Łodzi a chciałbym posłuchać przed kupnem, zwłaszcza jak zagra z moimi słuchawkami.

<><

Uwaga mała agitacja.

Sprzedam Yamaha Pianocraft 840 (3 miesięczna).

Więcej szczegółów http://www.audiostereo.pl/yamaha-pianocraft-mcr-840_79989.html/

-----------------

Miał ktoś do czynienia z kolumnami Magnat Quantum 603 ? Jak grają ? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych opisów.

Edytowane przez Marek76

No fajnie że w Iławie, tylko ja mieszkam w Łodzi a chciałbym posłuchać przed kupnem, zwłaszcza jak zagra z moimi słuchawkami.

chyba niepotrzebnie stawiasz brzmienie sluchawek, ktore niewiadomo czy beda docelowe jako jeden z glownych wyznacznikow jaki sprzet kupic.

Jezeli tak bardzo zalezy Ci na sluchawkach, to dokupisz z czasem jakis fajny wzmak sluchawkowy, np WBA,Forum czy cokolwiek innego.

To faktycznie gratuluje koledze SZROT, że czytanie recenzji stawia ponad odsłuch konkretnego sprzętu, którego domniemam na oczy nie widział.Pewnie faktycznie Magnat nic nie warty skoro nie ma o nim za wiele w recenzjach:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.