Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

f107 nie gra efektownie nie posykuje i nie dudni basem , to brzmienie jest wymodelowane do długiego nocnego słuchania przy niskich poziomach głośności,

co do kolumn do m38 to uważaj bo firmowo nie jest on zaprojektowany do podłączania 4omowych konstrukcji i jego mało wydajna końcówka mocy i wyprofilowanie dźwięku (czyli bez głębokiego basu - można poszukać wykresów pomiarowych jak jego moc lawinowo zagina się w dół poniżej 60Hz chodzi o elektronikę) efektywnie nie wysteruje większych monitorów jeżeli chcesz uzyskać potężniejsze brzmienie może być na granicy przesterowania, jeżeli ma wyjście na woofer to prościej i bezpieczniej z niego skorzystać

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Witam szanownych kolegów,

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu sprzętu audio.

Początkowo mój wybór padł na Yamahę E840.

Jednak ostatnio zastanawiam się nad takim zestawieniem:

Yamaha RX-497

http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B116588/cid/5001/refId/ceneo/

plus kolumny

Wharfedale DIAMOND 10.5

http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B259717/cid/1004/Wharfedale_DIAMOND_105/

plus jakies DVD yamahy, najlepiej uzywane a allegro.

Przeważnie słucham rocka a pokój to 18m2.

Moje pytanie do obeznanych w temacie: Czy ten zestaw yamaha + Wharfedale zagra znacznie lepiej od E840 jeśli chodzi o jakość dźwięku i jego siłe?

Koledzy czy ktoś pomoże?

Bo jestem w kropce.

Czy zestaw pokazany powyżej zagra znacznie lepiej od Pianocrafta 840?

Skłaniam się jeszcze w stronę takiej konfiguracji:

ampli: Yamaha Rs 500

monitory: Monitor Audio BX2

lub Mission M33i

lub JBL ES30

Ale gnebi mnie pytanie czy te zestawy są znacząco lepsze od E840?

Niedawno pojawił się amplituner stereofoniczny Onkyo z obsługą plików i radia int po sieci w cenie nieco ponad 1500zł i według mnie jezeli ktoś chce kupić np pianocrafta a nie będzie wykorzystywał wbudowanego CD tylko będzie podłączał pod niego kompa, to znacznie lepiej będzie kupić właśnie taki ampli + jakieś kolumny.

Amplituner stereofoniczny obsługuje Radio internetowe, obsługiwane typy plików to MP3, WMA, WMA Lossless, FLAC, WAV, Ogg Vorbis, AAC, i audio LPCM. Sterowanie może się odbywać z ipoda.

I wtedy wyjdzie z tego taki nowoczesny zestawik:

http://onkyodirect.jp/av/images/TX8050_s2.jpg

http://www.phileweb.com/review/article/201104/18/284.html

http://news.ecoustics.com/bbs/messages/10381/675970.html

Ale jaja, teraz to już wogóle padłem bo nawet nie pomyślałem że jeżeli ten ampli posiada wejście sieciowe, to będzie posiadał do tego jeszcze wejścia cyfrowe do podłączenia tunera sat/kablowego, konsoli itp. A tu teraz zerknąłem i patrzę na tylną ściankę i oto co widzę :

http://www.eu.onkyo.com/ir_img/22009432_ae97b710b2.jpg

4 Digital Audio Inputs (2 Optical and 2 Coaxial)

Po prostu killer dla tych co szukali uniwersalnego ampli stereo z wbudowanym DAC ;).

Edytowane przez Krak_oN

W sam raz np. do PS3. :P

Koledzy czy ktoś pomoże?

Bo jestem w kropce.

Czy zestaw pokazany powyżej zagra znacznie lepiej od Pianocrafta 840?

Skłaniam się jeszcze w stronę takiej konfiguracji:

ampli: Yamaha Rs 500

monitory: Monitor Audio BX2

lub Mission M33i

lub JBL ES30

Ale gnebi mnie pytanie czy te zestawy są znacząco lepsze od E840?

Budżetowa Yamaha i Monitor Audio to szpilki dla uszu. Z Missionami już lepiej, JBL gra charakterystycznie, nadaję się generalnie do bardziej rozrywkowych klimatów. Nie będzie to brzmienie lepsze, będzie to brzmienie inne. Klasowo to mniej więcej ta sama półka.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ale jaja, teraz to już wogóle padłem bo nawet nie pomyślałem że jeżeli ten ampli posiada wejście sieciowe, to będzie posiadał do tego jeszcze wejścia cyfrowe do podłączenia tunera sat/kablowego, konsoli itp. A tu teraz zerknąłem i patrzę na tylną ściankę i oto co widzę :

Po prostu killer dla tych co szukali uniwersalnego ampli stereo z wbudowanym DAC ;).

Szkoda tylko ze nie ma sie on nijak do tematu miniwiez :))) a amplitunerow pelnowymiarowych z wejsciem cyfrowym jest juz troche na rynku...

Szkoda tylko ze nie ma sie on nijak do tematu miniwiez :))) a amplitunerow pelnowymiarowych z wejsciem cyfrowym jest juz troche na rynku...

No jak to się nie ma ja się ma, no bo wiele osób posiadających mini wieże np harmana albo pianocrafta nieraz kładzie na półce obok siebie wzmaka i CD, i już tym samym zabiera tyle samo miejsca na półce co takim ampli. A takich ampli z takimi możliwościami w tej cenie jeszcze nigdy nie było. Po pierwsze obsługa radia int i plików z muzyką po sieci z kompa, i to wszystko jest obsługiwane z ipoda gdzie widzisz na ekranie katalogi z muzyką albo spis stacji int. Po drugie cztery wejścia cyfrowe wystarczą aby obsłużyć z lepszą jakością (niż budżetowe urządzenia po analogu) większość przydatnych a nawet niezbędnych urządzeń takich jak tuner sat/kablowy, konsola itp. A tym bardziej że na fotkach posiadaczy mini wież często widać podpięte do nich telewizory,dvd itp. Wcześniej w stereofonicznych ampli było co najwyżej tylko jedno wejście cyfrowe co nie było funkcjonalne a o funkcji sieci można było tylko pomarzyć. Dlatego według mnie właśnie ten ampli jest najlepszym zastępstwem dla większości mini wież które mogą tylko pomarzyć o takiej funkcjonalności.

Edytowane przez Krak_oN

to nie jest szerokość mini i koniec tematu.

znajdź sobie wątek oknyo albo załóż i tam o tym pisz.

No ale jeśli na półce nie postawisz już nic obok tego ampli, to się jeszcze wtedy zmieścisz w konwencji mini na rzecz rezygnacji z dodatkowej skrzyneczki z CD. Ale za to można nawigować po sieci po plikach z kompa zarówno na ipodzie jak i z poziomu menu tv no bo ten ampli posiada wyjście wideo, poniżej jest fotka z fragmentem menu wyświetlanym na tv :

http://www.phileweb.com/review/article/image.php?id=284&row=4

Tor audio też jest raczej co najmniej na poziomie pianocrafta jak nie lepszy, no ale dalsza dyskusja o tym ampli to już w poniższym wątku, no bo tutaj jednak temat jest bardziej kierunkowy tj mini zestawy wieżowe wraz z kolumnami. No ale o alternatywie dla mini wież też można chyba porozmawiać i rozważyć wszystkie za i przeciw.

http://www.audiostereo.pl/wzmacniacze-stereo-z-wejsciem-cyfrowym_30292.html/page__st__50

Edytowane przez Krak_oN

czy do Ciebie trzeba pisać drukowanymi? :)

tu jest wątek o mini systemach czyli o połowie szerokości i nie ważne jak dane elementy postawisz

jest szersze nić połowa to w innym wątku pisz.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

W sam raz np. do PS3. :P

Budżetowa Yamaha i Monitor Audio to szpilki dla uszu. Z Missionami już lepiej, JBL gra charakterystycznie, nadaję się generalnie do bardziej rozrywkowych klimatów. Nie będzie to brzmienie lepsze, będzie to brzmienie inne. Klasowo to mniej więcej ta sama półka.

Dzięki wielkie za odpowiedź.

W takim razie zastanowię się jeszcze nad Pianocraftem.

Trochę tylko mnie martwią te malutkie 13cm niskotonowe.

Do tej pory używałem JBL LX155 gdzie niskotonowy jest 25cm (mam je w stanie idealnym).

No ale do nowego mieszkania są za duże gabarytowo.

Wybiorę się na odsłuch i porównam E840 z Yamaha RS500 + Mission Mx2 lub JBL ES 30.

Myślę że te JBL z racji 17cm głośnika niskotonowego będą grały znacznie mocniej od E840 i być może to przeważy.

pozdrawiam

Ktoś już miał okazje obcować z nowym sprzętem Philipsa?

DCD7010/12

dcd701012fv.jpg

DCD8000/12

philipsharmonydcd8000.jpg

Jeśli gra jak wygląda to hoho ;]

mi sie bardzo podoba brzmienie mini philipsa. ktos tu jednak napisal ze sie psuja strasznie. i cos w tym jest. ostatnio jak sluchalem jednej z nich w mm, padl jeden kanal :P

Faktycznie sporo jest opinii na temat psucia się mini Philipsów. Grają fajnie, ale tylko przez głośniki. Wyjście słuchawkowe jest chyba tylko do ozdoby, bo gra fatalnie.

<><

Michał Q którego modelu słuchałeś? Na DCD8000/12 trzeba będzie pewnie wybulić ze 3 patole, tutaj nie powinno być żadnej wpadki. Tak czy owak trzeba posłuchać.

Michał Q którego modelu słuchałeś? Na DCD8000/12 trzeba będzie pewnie wybulić ze 3 patole, tutaj nie powinno być żadnej wpadki. Tak czy owak trzeba posłuchać.

Philips MCD909. jak debiutowal tez kosztowal 3 patole wiec.. :) gra to fajnie, ale trudno oprzec sie wrazeniu ze to taka zabawka a nie prawdziwe audio. z tego co juz sluchalem yamaha mcs 1330 jako kompletny produkt gra najlepiej. decyzje utrudnia mi marantz mcr603 plus bmw 685 albo kef q300, ale to troche inna kasa. yamaha ma jednak maly ten wooferek. przydala by sie 16stka. marantz kusi filtrem odciecia pasma, wejsciem optycznym i odtwarzaczem strumieniowym. ale yamaszka to powazniejszy zawodnik. wydajna koncowka, zadnych bzdetow typu biamping itp, poza stacja do ipoda. troszke leciwy juz i dlatego nie ma tych wodotrysków jak ceol czy marantz. inne podejscie. trzeba by dokupic daca do yamaszki plus nas zeby miec funkcjonalnosc marantza. wracajac do philipsa, swietny projekt, brzmi ok, ale.. to nie ta filozofia tworzenia sprzetu jak w przypadku firm robiacych tylko audio. yamaha jest tu wyjatkiem, ale pralki yamahy nie widzialem ;) oczywiscie to tylko moje subiektywne opinie.

Wystarczy kupić Ipoda i po problemie. Dostęp do radia internetowego i dysku. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

co do małego wooferka w monitorach to mnie ostatnio te monitory http://www.highfidelity.pl/@main-568&lang= na 4.5calowym midbasie http://www.akustyk.com.pl/wavecor/WF120BD02.html niesamowicie zaskoczyły rozciągnięciem basu (jak i całym ułożonym wysokiej klasy kulturalnym brzmieniem) do 41Hz przy -6dB! br strojony ok 46Hz , nawet blisko ściany nie buczą nie brumią idealne do pomieszczeń do 15m2 ale na AS grały w 24 i dawały radę ! niesamowite małe monitory zaskakują brzmieniem jakością małe paczki wielki dźwięk ale okupowane to jest niską skutecznością choć po podłączeniu do heeda jakoś mi to nie przeszkadzało zbytnio mimo że wypożyczyłem je na 2dni to zrobiły na mnie ogromnie pozytywne wrażenie i są to najlepsze do tej pory monitory jakie gościły u mnie a w tym czasie miałem też na testach dynki x12 2/8 i focusy 110 i nie do końca się sprawdziły , mam 2/6 obecnie na sprzedaż,, tak więc osobiście przekonałem się że nie zawsze większy midbas daje lepszy jakościowo bas z lepszym zejściem, ważny jest przetwornik jego budowa/możliwości oraz jego dostrojenie przez konstruktora i dopasowanie wielkościowo do pomieszczenia równie istotne ,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Philips MCD909. jak debiutowal tez kosztowal 3 patole wiec.. :) gra to fajnie, ale trudno oprzec sie wrazeniu ze to taka zabawka a nie prawdziwe audio. z tego co juz sluchalem yamaha mcs 1330 jako kompletny produkt gra najlepiej. decyzje utrudnia mi marantz mcr603 plus bmw 685 albo kef q300, ale to troche inna kasa. yamaha ma jednak maly ten wooferek. przydala by sie 16stka. marantz kusi filtrem odciecia pasma, wejsciem optycznym i odtwarzaczem strumieniowym. ale yamaszka to powazniejszy zawodnik. wydajna koncowka, zadnych bzdetow typu biamping itp, poza stacja do ipoda. troszke leciwy juz i dlatego nie ma tych wodotrysków jak ceol czy marantz. inne podejscie. trzeba by dokupic daca do yamaszki plus nas zeby miec funkcjonalnosc marantza. wracajac do philipsa, swietny projekt, brzmi ok, ale.. to nie ta filozofia tworzenia sprzetu jak w przypadku firm robiacych tylko audio. yamaha jest tu wyjatkiem, ale pralki yamahy nie widzialem ;) oczywiscie to tylko moje subiektywne opinie.

przepraszam komp zrobil mi psikusa ;) yamaha 1330 a marantz z b&w 685 to po prostu inny charakter brzmienia, parametry tech oba zestawy maja zblizone :) moim zdaniem wiekszy nisko/sredniotonowy w 685 oraz nieco wiekszy litraz tych monitorow w stosunku do monitorow yamahy, co przeklada sie na swobode gry. A co do wspomnianych filtrow (podbicie w zakresie 400 hz i jednoczesne odciecie ponizej 60 hz) daje to faktycznie odczuwalna poprawe brzmienia, wrazenie nasycenia dolnej srednicy i generalnie lepsza dynamike :) i jest przydatne w przypadku waskich monitorow ktore maja w tym przedziale oslabienie. Poza tym z mojego doswiadczenia marantz to jednak wieksza funkcjonalnosc, zwlaszcza w temacie polaczen sieciowych i przede wszystkim w obsludze mp3 z portu USB

Wystarczy kupić Ipoda i po problemie. Dostęp do radia internetowego i dysku. ;)

wlasnie, po co mini. ipod plus bose glosniczki i po sprawie ;) a subik daje ze az milo ;)

btw. nie w temacie nowych ipodow jestem, ma to to wifi?

wlasnie, po co mini. ipod plus bose glosniczki i po sprawie ;) a subik daje ze az milo ;)

btw. nie w temacie nowych ipodow jestem, ma to to wifi?

Ma, inaczej bym Ci o tym nie wspomniał. Choć, smartfon z Androidem to także dobre wyjście dla np. systemów Mini Sonusa.

Ps. Jakościowo środek lepszy ma Yamaha MCS-1330 niż Marantz. W kwestii brzmienia po wymianie kolumn w Marantzu podobna półka, z małą przewagą Marantza, choć tu także mamy specyficzny charakter grania.

Ps2. Mikson ma rację, ja także się o tym przekonałem, i to nie raz. ;)

Edytowane przez DawidM

własnie czekam na ten model , na razie w polsce dostępny niższy ampli 8030 bez DAC i net

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

a ten dalej swoje

koleś to jest pełny szeroki wymiar klocka i wymiataj z tym z tego wątku!

A co ja wcześniej powiedziałem ? ano powiedziałem że dalszą rozmowę o tym ampli prowadzimy już pod linkiem który powyżej podałem, no a to że ktoś tutaj zapytał, no to mu odpowiedziałem. Więc w czym jest problem ?. A jak by ktoś wcześniej tego nie zauważył, to wklejam tego linka jeszcze raz :

http://www.audiostereo.pl/wzmacniacze-stereo-z-wejsciem-cyfrowym_30292.html/page__st__50

Edytowane przez Krak_oN

Phlipsa 7010 i 8000można nabyć w Polsce za ceny odpowiednio 1200 oraz 2000 zł .Oba z czytnikiem dvd a ten droższyna pewno z hdmi .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

możesz sobie wklejać linki do tego ampli a mało kto się tu nim zainteresuje bo to nie mini i tyle w temacie.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Odnośnie zestawów mini z funkcją sieci i sterowania z ipoda, to ciekawy jest jeszcze zestaw marantza M-CR603 bo ma wzmacniacz z funkcją Bi-ampingu ale ma za to tylko jedno wejście cyfrowe i nie posiada wyjścia do wyświetlana menu na tv, co dla kogoś nie posiadającego ipoda będzie się wiązało z dodatkowym wydatkiem aby móc w pełni skorzystać z komfortowej nawigacji po folderach z muzyką.

http://www.tophifi.pl/towar/id/1672/mcr603_melody_media_bw_cm1

http://marantz.co.uk/uk/Products/Pages/ZoomImage.aspx?img=/Assets/images/products/M-CR603/XL_M-CR603_back.jpg

Bez kolumn ten marantz chodzi tak gdzieś od 2600zł.

Edytowane przez Krak_oN

Phlipsa 7010 i 8000można nabyć w Polsce za ceny odpowiednio 1200 oraz 2000 zł .Oba z czytnikiem dvd a ten droższyna pewno z hdmi .

faktycznie:

http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/philips-dcd7010.bhtml

http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/philips-dcd8000.bhtml

co do małego wooferka w monitorach to mnie ostatnio te monitory http://www.highfidelity.pl/@main-568&lang= na 4.5calowym midbasie http://www.akustyk.com.pl/wavecor/WF120BD02.html niesamowicie zaskoczyły rozciągnięciem basu (jak i całym ułożonym wysokiej klasy kulturalnym brzmieniem) do 41Hz przy -6dB! br strojony ok 46Hz , nawet blisko ściany nie buczą nie brumią idealne do pomieszczeń do 15m2 ale na AS grały w 24 i dawały radę ! niesamowite małe monitory zaskakują brzmieniem jakością małe paczki wielki dźwięk ale okupowane to jest niską skutecznością choć po podłączeniu do heeda jakoś mi to nie przeszkadzało zbytnio mimo że wypożyczyłem je na 2dni to zrobiły na mnie ogromnie pozytywne wrażenie i są to najlepsze do tej pory monitory jakie gościły u mnie a w tym czasie miałem też na testach dynki x12 2/8 i focusy 110 i nie do końca się sprawdziły , mam 2/6 obecnie na sprzedaż,, tak więc osobiście przekonałem się że nie zawsze większy midbas daje lepszy jakościowo bas z lepszym zejściem, ważny jest przetwornik jego budowa/możliwości oraz jego dostrojenie przez konstruktora i dopasowanie wielkościowo do pomieszczenia równie istotne ,

cos w tym jest. troche ot, ale przyklad z mojej branzy. potezne paczki basowe na 4 glosnikach 15 calowych i mocy 300 watt, zastepuja "male" w porownaniu do tego co bylo, na 4 10 calowych (aluminiowe membrany, magnesy neodymowe) o mocy 800 watt. i sieja prawdziwe spustoszenie na scenie. gitarzysci dalej graja na 12"paierzakach, ale basici wyciagaja swoje male potworki i jest naprawde masakra. do tego liniowe wzmaki tez sa juz powszechne, wielkosci denona df 107 ;). zeby nie byc goloslownym: np. wzmak - yamaha bbt 500 (250 watt przy 4 ohm, 378cm x 88 cm x 26 cm) i paczka - swr golight (800 watt przy 4 ohm, 64.1 cm x 58.4 cm x 46.7 cm) :))

w "cywilnym" audio, nie spotkalem sie z neodymowym magnesem w wooferze. tylko gwizdki je maja. pewnie chodzi o ekranowanie. ja ciagle nie moge sie przestawic, jak sluchalem yamahy mcs 1330, bylo ok, tylko ten spory wychyl membrany i optyczne wrazenie ze zaraz cos sie rozpadnie. spokojniej bym sie czul przy wiekszym wooferze. w przypadku midbasu duzy wychyl (co jest nie uniknione przy malym glosniku) nie sprzyja prznoszniu srodka, ale zbyt szeroka membrana tez. btw. z tymi dynkami mnie zaskoczyles. myslalem ze 2/8 sprawdza sie znakomicie. 2/7 sprawdzales?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.