Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

z tym bym polemizowal. robilismy dzisiaj testy zeby dojsc co jest nie tak ze 107 i paczki wyszly godnie. znaczy podpiete pod inne zestawy stereo graly normalnie. to elektronika ma problem.

facet z horna, ktory gadal z facetem z denona, powiedzial mi ze koles od denona powiedzial mu ( hue hue hue), ze cos skaszanili ze wzmakiem. kombinowali z zasilaniem koncowek i to nie jest typowa klasa d. jak w przypadku dm-38. cos tam przekombinowali.

ps. audioholik, fajnie ze znowu sie udzielasz na lamach :)

Konkluzja z Twojej wypowiedzi i z moich odsluchow jest taka ze i elektronika i kolumny osobno graja bardzo dobrze ale sparowane juz na pewno nie tak. Wyglada wiec na to ze to po prostu zle zestawienie i tyle. Zdarza sie w najlepszej rodzinie :))) Niezgodnosc charakterow :)))

z tym bym polemizowal. robilismy dzisiaj testy zeby dojsc co jest nie tak ze 107 i paczki wyszly godnie. znaczy podpiete pod inne zestawy stereo graly normalnie. to elektronika ma problem.

facet z horna, ktory gadal z facetem z denona, powiedzial mi ze koles od denona powiedzial mu ( hue hue hue), ze cos skaszanili ze wzmakiem. kombinowali z zasilaniem koncowek i to nie jest typowa klasa d. jak w przypadku dm-38. cos tam przekombinowali.

ps. audioholik, fajnie ze znowu sie udzielasz na lamach :)

Mam dwa wzmaki (drugi to T-Amp Topping) i switch do szybkiego przełączania sygnału. W porywach miałem nawet trzy wzmaki. I większej różnicy pomiędzy nimi nie słyszę na tych głośnikach.

Co do kwestii techniczych, to właściwie o konstrukcji niewiele konkretnego piszą. Niemniej nigdzie nie znalazłem wyraźnego stwierdzenia, że wzmacniacz jest w klasie D. Na ogół mysli się, że jak ma zasilacz impulsowy, to powinna być klasa D, ale jak jest w rzeczywistości.

będę rozstawał się jednak z Arcamem solo mini jest wystawiony w ogłoszeniach,

zainteresowanych zapraszam na pw,

solo mini zarezerwowany

Focal + Naim

Jeszcze nie tak dawno szczycono się w tym wątku, że wystarczy kupić mini i cieszyć się znakomitym dźwiękiem a przy okazji śmiać z frajerów, którzy wydają mnóstwo forsy na dokupowanie coraz to droższych komponentów do swoich systemów by podnieść półkę.

Obecnie to samo można zaobserwować tu. Żonglowanie ampli, kolumnami i kablami. To przecież to samo tylko na mniejszą skalę finansową. W dodatku nie rzadko przerost formy nad treścią.

Czyżbyście panowie w końcu zaczęli wyrabiać sobie gusta? ;]

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

O tym mówi się już w poszczególnych mini od dawien dawna. Może przeczytaj jeszcze raz wątek od początku. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jeszcze nie tak dawno szczycono się w tym wątku, że wystarczy kupić mini i cieszyć się znakomitym dźwiękiem a przy okazji śmiać z frajerów, którzy wydają mnóstwo forsy na dokupowanie coraz to droższych komponentów do swoich systemów by podnieść półkę.

Obecnie to samo można zaobserwować tu. Żonglowanie ampli, kolumnami i kablami. To przecież to samo tylko na mniejszą skalę finansową. W dodatku nie rzadko przerost formy nad treścią.

Czyżbyście panowie w końcu zaczęli wyrabiać sobie gusta? ;]

Tu właśnie nie chodzi o przeskakiwanie na "wyższe półki", ale o przystoswanie brzmienia do własnych upodobań, co odbywa się na "tej samej półce". Właściwie to sprawa ogranicza się do doboru/wymiany kolumn i zastąpienia kabli dodawanych fabrycznie na solidniejsze. To nie jest ta słynna gonitwa za króliczkiem, która tyle kosztuje.

Ogólnie w Polsce sprzęt audio jest za drogi (uwzględniając zarobki większości), a sprzęt audiofilski do tego, moim zdaniem, nie jest wart tyle, na ile go się wycenia.

I tu i tu chodzi o to samo. Jedni i drudzy chcą uzyskać optymalny dla siebie sound. Z tym, że jedni maja pieniądze, drudzy nadrabiają ich brak.

To co napisałem wyżej sapienti sat.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Może chodzi o coś innego, sprzęt należy dobierać mądrze, czyli trzeba sobie odpowiedzieć na kilka pytań. Jakich formatów głównie słucham? Jakiej muzyki głównie słucham? W jakim pokoju to ma grać? Na ile wyczuwam różnicę w brzmieniu? Jaki dźwięk lubię? To oczywiście tylko niektóre z nich. To wszystko wpływa na to z jakiej półki cenowej wybierzemy sprzęt, i gdzie się zatrzymamy w świecie audio.

Ps. A to że sprzęt można sobie tanim kosztem ulepszyć to tylko plus, a nie minus takiego sprzętu. Pierwszy lepszy przykład to Piano Craft, starszy jest lepszy niż nowszy, pod tym względem.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

to że ktoś ma mini system nie oznacza że nie może czegoś upgrejtować,

kiedyś umieszczałem

http://www.pioneer.pl/pl/products/42/99/161/S-A4SPT-VP/index.html

sympatyczne maluszki

Głośniki te zostały wykonane z 100- letnich dębowych beczek po whiskey. Drewno pozyskało szlachetne związki whisky , tworząc wyraźnie gładką i bogatą jakość dźwięku. W przeciwieństwie do konstrukcji z pierwotnego drewna .

Każdy zestaw głośników jest prawdziwym oryginałem - bogatą tradycję - ręcznie robionym, który wyraża precyzyjny, czysty dźwięk.

Głośniki te są również dostępne w kolorystyce Vintage Lightwood.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

niestety ProgRockJester ma rację, dlaczego wszyscy wymieniają, kolumny? przeciesz nawet to piano 640 gra dobrze, każdy to osłucha w MM czy Saturnie a i tak wymienia po pół roku kolumny i nie dlatego, że dźwięk nie odpowiada tylko z tak zwanej CHĘCI MIECIA i kompleksów chyba. niestety tak to wygląda i trzeba do tego przywyknąć. sam tak robiłem z mini ale na szczęście zakupiłem stare klocki yamahy i mi przeszło, na tą chwile nic nie zmieniam a nawet posprzedawałem część badziewia, zamiast słuchać muzyki, rozmawia się o kablach, a słuchając muzyki myślimy- o za mało punktowego basu trzeba to poprawić, może kabel może głośniki, Panowie to jest ten sam królik tylko na mniejszą skale.

Widocznie każdy musi przez to przejść i uczyć się na własnych błędach. Królik to cwana bestia. ;)

Poza tym wielu ludzi kupujących taki sprzęt, ma problem właśnie z płytami, niektóre brzmią fajnie, inne mniej, ludzie nie widzą że niektóre mini całkiem nieźle różnicują płyty, i te źle zmasterowane, po prostu usłyszą.

Drugi problem jest taki że ludzie kupują coś co jest polecane, a potem taka osoba która do takiego dźwięku nie przywykła, zaczyna szukać i myśleć "co by tu zrobić by to zagrało tak jak JA chcę" ;) Po prostu czytać opinie, recenzję, po to one są na forum, po to tu dyskutujemy, ale także brać pod to wszystko własną miarę, i odpowiedzieć sobie na te kilka pytań, a potem najlepiej posłuchać zestawów i wybrać świadomie.

Edytowane przez DawidM

niestety ProgRockJester ma rację, dlaczego wszyscy wymieniają, kolumny? przeciesz nawet to piano 640 gra dobrze, każdy to osłucha w MM czy Saturnie a i tak wymienia po pół roku kolumny i nie dlatego, że dźwięk nie odpowiada tylko z tak zwanej CHĘCI MIECIA i kompleksów chyba. niestety tak to wygląda i trzeba do tego przywyknąć. sam tak robiłem z mini ale na szczęście zakupiłem stare klocki yamahy i mi przeszło, na tą chwile nic nie zmieniam a nawet posprzedawałem część badziewia, zamiast słuchać muzyki, rozmawia się o kablach, a słuchając muzyki myślimy- o za mało punktowego basu trzeba to poprawić, może kabel może głośniki, Panowie to jest ten sam królik tylko na mniejszą skale.

tak samo można powiedzieć o kupujących ipody którzy zmieniają słuchawki bo inne lepiej grają, tak samo jest z kompletnymi mini systemami gdzieś są ukryte duże kompromisy a najczęściej właśnie w monitorach w zestawach

Focal + Naim

Panowie to wszystko prawda i każdy ma rację, nie chodzi mi o to, że tylko Wy gonicie królika bo dużo więcej osłuchaliście zestawów, ale jednak troche za mało sie słucha na tym forum muzyki a za dużo elektroniki. ale fakt jest faktem, że dobrze zejrzeć tutaj i sobie poczytać opinie lub czasami komuś pomóc, nie ma co sie zastanawiać bo wszystko to jest robione dla muzyki ale pamiętać trzeba, że kompozytor danego utworu może nie chce, żeby jego kawałek brzmiał ciepło i miekko a może czasami ostro i soczyście. w sumie to sie mozna poplatać w myślach idę słuchać nowej płyty Lennego K.

I tu i tu chodzi o to samo. Jedni i drudzy chcą uzyskać optymalny dla siebie sound. Z tym, że jedni maja pieniądze, drudzy nadrabiają ich brak.

To co napisałem wyżej sapienti sat.

Z tej wypowiedzi znaczyłoby, że posiadacze mini-wież to tacy ubodzy audiofile, którzy, gdyby mieli kasę, zaraz nakupili by Krellów i Levinsonów. Otoż tak nie jest. Ludzie mają różne priorytety i zasady. Ja np. staram się nie nabywać rzeczy z wartością naddaną, np unikam tzw. firmowych ubrań, gdzie płaci się dodatek prestiżowy za metkę. Nie znaczy to, że mnie na nie nie stać. Nie wiem też, czy byłbym w stanie docenić sposób, w jaki te drogie urządzenia reprodukują dźwięk. Więc byłaby to kasa wywalona w błoto lub tylko dla prestiżu. Niektórzy przecież zamienili duże, droższe nieraz, klocki na małe, bo małe daje im podobny i wystarczający poziom odtwarzania muzyki. Poza tym, moim projektem życiowym nie jest egzystencja samotnego onanisty w mieszkaniu zamienionym na pokój odsłuchowy ;)

Edytowane przez 4fury4

I slusznie. Tyle tylko, ze i maly zestaw (heed, cyrus, musical fidelity, audio analogue) potrafi zagrac na poziomie o wiele wyzszym niz gotowe zestawy np: Yamaha PC czy Denon.

Kupujac te urzadzenia na rynku wtornym, cenowo niewiele odbiegaja od gotowych zestawow mini - przy tym jak wspomnialem jakosc odtwarzanego dzwieku jak i wrazenia obcowania z muzyka poza zasiegiem gotowych mini.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

I slusznie. Tyle tylko, ze i maly zestaw (heed, cyrus, musical fidelity, audio analogue) potrafi zagrac na poziomie o wiele wyzszym niz gotowe zestawy np: Yamaha PC czy Denon.

Kupujac te urzadzenia na rynku wtornym, cenowo niewiele odbiegaja od gotowych zestawow mini - przy tym jak wspomnialem jakosc odtwarzanego dzwieku jak i wrazenia obcowania z muzyka poza zasiegiem gotowych mini.

To możliwe, ale nie słyszałem, to się nie wypowiadam. Mam tylko MF V-Daca i sobie chwalę. Możliwe też, że różnica nie byłaby dla mnie (!) na tyle znacząca, że byłbym skłonny za to dopłacić.

Kiedyś czytałem o Japończyku, który produkował urządzenia audio. I nie sprzedawał ich byle komu. Zapraszał na "ślepe" odsłuchy. Kiedy nabywca nie potrafił odróżnić klocków, to nie mógł ich nabyć.

Co prawda nie zarobił, ale ile kieszeni uchronił przez bezsensownymi zakupami. Bo, jak pokazują historie ludzi, którzy wygali miliony w loteriach, rozrzutność rychło zrobi z bogacza biedaka.

Edytowane przez 4fury4

To wiadomo, ale takiej wiedzy nie mają nowi userzy. ;)

zgadzam się , ale cenowo wychodzi jednak drożej np heed obelisk sh to koszt ok 3tys sam wzmak monitory rls callisto nowe 3tys do tego dac i jest już 7tys , brzmieniowo to zupełnie inna bajka niż piano czy denek za 2,5tys ale też inna kwota,

Focal + Naim

Obeliska bez Si mozna trafic za 450 ojro, Cyrusa 8 czy 7 za 300-400 ojro, audio analogue priom jeszcze taniej, Dynaudio audience 42, 52, 300-450 ojro,moga byc DM 2/6 nowe, V DAC'a 120-150 ojro wychodzi.

Cyrus 8+ DA 42 +V DAC = 820-1000 eurasow 3200-4000 zl mniej wiecej.

Yamaha 1330 kosztuje niewiele mniej.

Naprawde nie trzeba majatku, aby skompletowac poprawnie grajacy sprzet przy tym nie majacy kompleksow wobec duzych zestawow.

Zreszta w/w wzmaki napedza sporo wieksze (czyt. podlogowe) zestawy kolumniszczy. Jesli oczywiscie ktos bylby zaiinteresowany w przyszlosci takow posiadac.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Problem jest taki że Cyrus nie wygląda zbyt okazale. Cecha wyglądu jest dla wielu nabywców kluczowa przy kupnie zestawu mini/midi. Oprócz oczywiście walorów brzmieniowych. Koszt np. samej elektroniki Audio Analogue czy Primare to coś około 2000-4000zł do tego monitory czyli 1500-2000zł. Suma robi się już spora. ;)

Edytowane przez DawidM

Problem jest taki że Cyrus nie wygląda zbyt okazale. Cecha wyglądu jest dla wielu nabywców kluczowa przy kupnie zestawu mini/midi. Oprócz oczywiście walorów brzmieniowych. Koszt np. samej elektroniki Audio Analogue czy Primare to coś około 2000-4000zł do tego monitory czyli 1500-2000zł. Suma robi się już spora. ;)

kichanadata ma całkowitą rację, jak się wie czego szukać to można złożyć fajny zestaw za 3 - 4k. Brzmieniowo będzie to rozwiązanie lepsze, ale nie zapominajmy że sporo nowych w audio osób obawia się używanego sprzętu...

Dawid,

cyrus słabo wygląda tylko na zdjęciach! Na żywo jakość wykonania robi doskonałe wrażenie, podobnie ergonomia tych urządzeń.

Byc moze na zdjeciach rzeczywiscie cyrus nie wyglada okazale (kwestia gustu) nie mniej to kawal solidnego ciezkiego jak na swoje rozmiary pieca, dzwiekowo nie bede dyskutowal.

Ponizej przyklad zestawu za przyzwoie pieniadze, dobrze grajacego. Co prawda kolumny to male podlogowki nie mniej do pomieszczen 15-16 metrow pasuja. Jesli nie to mozna trafic dynie 42 badz nowe dm za podobne pieniadze. Do tego V DAC i mamy zestwa jak ta lala.

http://www.ebay.de/itm/160632954754?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

http://www.ebay.de/itm/200635112975?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

AA Primo widzialem juz za 250 euro na ebyu.Wiec nie jest to w zadnym razie suma 2000 czy 4000 zl.

Tu 399 jednak to audiokomis wiec i cena nieco wyzsza.

http://www.ebay.de/itm/Audio-Analogue-Settana-Toller-Highend-Einstieg-/270807021223?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item3f0d5b36a7

Za tyle 2000-4000 zl to mozna juz kupic pelno-wymiarowego Creeka Destiny

http://www.ebay.de/itm/190568353214?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Edytowane przez kichanadeta

Dzień dobry,

Niniejszym informuję P.T. Kolegów, że stałem się właśnie posiadaczem "mini-wieży" o nazwie Cocktail Audio X10.

Bardzo przyjemna rzecz :)

http://www.cocktailaudio.pl/

post-17176-0-15113400-1315657586_thumb.jpg

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

No to moze wrazenia. Czy toto bardzo glosne jest tzn. jak z praca wiatraczka??

Do sypialni to fajne pudeleczko. Do tego jakies male o przyzwoitej skutecznosci kolumniszcza i mamy ladny zestawik.

Czy mozna toto sterowac za pomoca iPoda badz androida po dokupieniu oczywiscie antenki WiFi???

Dzień dobry,

Niniejszym informuję P.T. Kolegów, że stałem się właśnie posiadaczem "mini-wieży" o nazwie Cocktail Audio X10.

Bardzo przyjemna rzecz :)

http://www.cocktailaudio.pl/

Fuj, jakie nieciekawe sprezynowe gniazda glosnikowe...

Drogo, jak na rozbudowany, ale tylko stacjonarny, odtwarzacz mutimedialny, z dolozonym na siłe wzmacniaczem... z 2A zasilaczem...

Jak dłużej nim "pobawię się", to więcej napiszę na forum. Pierwsze wrażenia są OK. :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.