Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie nie ma lepszych kolumn do klasyki czy jazzu do 2 tyś. złotych. Poza tym zagracenie w normie(wygłuszenie) pokoju to podstawa, nie ma nic gorszego niż puste gołe ściany i panele. Ile m2 ma Twój pokój odsłuchowy?

Nie mam pokoju odsłuchowego. Muzyki z głośników słucham głównie w tle przy pracy w niewielkim pokoiku, przy dość karkołomnie rozstawionych głośnikach. Dlatego też nie wypowiadam się raczej na temat przestrzeni, sceny itp. I nie jest to dla mnie punkt odniesienia. Kiedy mówię o niemożności odtworzenia muzyki tak, jak ją słychać w filharmonii lub kościele jest pamięć o tym, co słyszałem na koncertach i odsłuch sprzętu w salonach audio. Kiedyś też miałem większe klocki w pokoju ok. 30m2, w tym wzmak lampowy. Niemniej nie słyszałem nigdy jak grają np. takie kolumny za 1 mln USD w obszernym, przypominającym salę kameralną pomieszczeniu. Może...

Edytowane przez 4fury4

To oczywiste, musiał byś mieć odpowiednie warunki odsłuchowe, odpowiednio duży pokój, do tego też nieźle przygotowany pod względem akustyki, wtedy z odpowiednim sprzętem zbliżył byś się do tego, choć na pewno taki sprzęt nie zagrał by tak samo, to niemożliwe bez względu na cenę(po prostu nic nie zastąpi prawdziwego instrumentu czy to będzie drogi program muzyczny czy drogi sprzęt). Choć w mniejszym pokoju zawsze można mieć tego jakąś namiastkę. I te Triangle przy dobrym połączeniu ją dają, do dziś żałuję że je sprzedałem, wystarczyło się tylko trochę pomęczyć przy doborze elektroniki i miał bym swój zestaw na lata. ;)

Dla mnie przy kompletowaniu sprzętu ważna jest barwa, naturalność, nasycenie i spójność fazowa czyli to co odpowiada za muzykalność i przestrzenność grania zestawu.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja na przykład mam nadal, ogromną przyjemność z przebywania z audio i muzyką ,chyba to z mlekiem matki wypiłem ;) chodzi o to że uświadczyło mnie to w przekonaniu że bzdurą totalną jest stalowa zasada że żeby grało ładnie musi być dużo pe-el-enów...

To terasz sprawdz ile kosztuja kolumny trojwymiarowego.

http://www.linkwitzlab.com/

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Z góry przepraszam za mały off top ale zastanawiam się gdzie mógłbym kupić coś takiego ( MiniWatt N3 ):

PS. Mini lampowce można by też podłączyć pod wątek o mini...:P

post-26811-0-58277700-1316677067_thumb.jpg

To terasz sprawdz ile kosztuja kolumny trojwymiarowego.

http://www.linkwitzlab.com/

To jeszcze raz przeczytaj co napisałem wyżej a następnie cały blog, jeżeli się nie chce to piszę jeszcze raz PEWNYCH RZECZY SIĘ NIE PRZESKOCZY ,NIE OSZUKUJMY SIĘ , ZWŁASZCZA JEŻELI CHODZI O KOLUMNY!!! Napisałem również że niech każdy robi co chce, sam będę robił w przyszłości kolumny na flagowych scanach ale nie na razie bo mam inne hobby i wydatki :(. Czytałeś może kiedyś wątek : Trzy kroki każdego audiofila, powątpiewałem wcześniej coraz bardziej kiedy to entuzjazm mi opadł w ochy i achy na temat sprzętów , ale po zaznajomieniu się z ww. lekturą, siadam i słucham ,już od dawna nie wsłuchuję się w każde skrzypnięcie deski ,a zjawiska ,zwłaszcza przestrzenne które słyszę obecnie nie rzadko są dla mnie miłą niespodzianką :).

Nie chcę pisać tego samego więc z całym szacunkiem proszę czytać całe posty.Pozdrawiam,Sylwek.

P.S. Ten mini jest całkiem sympatyczny :)

Firma Yamaha zaprezentowała swoim klientom ostatnio jeden z ciekawszych produktów, a mowa o zestawie kompaktowym MCR 332. To nie tylko sprzęt audio, ale także urządzenie, które można wykorzystać, jako stację dokująca do iPhone czy iPoda. Ma to być odpowiedź na coraz większe zapotrzebowanie, na modele oferujące komfortowe warunki nie tylko odtwarzania ulubionych plików muzycznych. Warto dodać, że można go było oglądać na odbywających się na początku tego miesiąca targach technologicznych IFA 2011, które właśnie zakończyły się w Berlinie.

MCR 332 wyposażony jest w dobrej jakości odtwarzacz CD, radio FM, a znakomity dźwięk zapewniają odpowiednio dobrane głośniki. Maksymalna moc reklamowanego sprzętu ma wynosić 20 W x2ch. Wśród najważniejszych wejść warto zwrócić uwagę na USB, za pomocą którego podłączymy do zestawu różne inne urządzenia. Żeby jakość odtwarzanych plików audio była jeszcze lepsza, model posiada konwerter A/D, na co zwrócą uwagę przede wszystkim maniacy doskonałego brzmienia.

yamaha_mcr-332.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=A4HMJ8VNXws&hd=1

ten ipad droższy od tego mikrusa i teraz pytanie czy ipada podłączają do piano czy piano do ipada :)

osobiście nie lubię za bardzo urządzeń z dock stacjami , za bardzo starają się robić wszystko zapominając o esencji skupienia się na brzmieniu, yama właśnie to pokazuje

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Cześć!

Do tej pory miałem sprzęt: Onkyo cs-325 ze standardowymi monitorami na kablach klotz.

Po przemeblowaniu i remoncie chcę kupić monitory podłogowe. Problem pozostaje w kwestii mojego onkyo bo niestety nie mieści się on we wnęce stolika rtv, który ma 2 półki po 11 cm.... Chciałbym sprzedać tą miniwieżę i kupić coś mi się w tej wnęce zmieści... Co brać? Np. onkyo nowe modele( w mm patrzyłem to by się zmieściło) i wyrzucić standardowe monitory i brać podłogowe? Może jakiś inny manewr? Nie mam miejsca na otwarzacz + amplituner... Znacie coś "slim"? Dzisiaj widziałem philipsa coś ala slim ale nie chce nawet wiedzieć jak to gra hehe...

Jestem otwarty na wszelkie propozycje odnośnie sprzętu :)

Edytowane przez szeryf1989

Witam!

Nazywam się bartek i od zawsze słyszałem trochę więcej niż inni :) studiuje medycynę w Zabrzu i to tyle słowem wstępu :)

Mam 3500 zł na rozpoczęcie przygody z HIFI. Interesują mnie grajki nowe, nie chciałbym używanego sprzętu choć wiem ze byłby korzystniejszy.

Mam do wyboru w tej kwocie

1.Yamaha MCS 1330

2.Harman KArdon mas 101

Do nagłośnienia mam pokój około 15-20 m2.

Osobiście wybrałbym yamahę ale wolę jeszcze się upewnić czy dobrze robię, warto go wziąć? Wiem ze kilka osób ma ten sprzęt, na ich opinie liczę najbardziej!

Od wielu miesięcy śledzę wątek i dzięki wiedzy tu zdobytej wiele grajków odpadło z rywalizacji:)

W Katowicach masz sporo salonów audio, na pewno na miejscu odsłuchasz, tylko wcześniej sobie przedzwoń. Yamaszki odsłuchasz w Top Hi-Fi na Warszawskiej, Harmana posłuchasz w Audiohit na Chorzowskiej, w MegaHz na Słowackiego, lub w DELPHINUS na Gliwickiej. Z Zabrza to Katowic daleko nie masz(DTŚ-ka), więc warto się ruszyć cztery litery na odsłuchy przed kupnem. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zrobie to :) HK juz kiedys słuchałem a z Yamahy znam Piano 640. A tak poza odsłuchem który wiadomo ze jest najbardziej istotny to ten mcs to zabawka godna polecenia?

Cześć!

Do tej pory miałem sprzęt: Onkyo cs-325 ze standardowymi monitorami na kablach klotz.

Po przemeblowaniu i remoncie chcę kupić monitory podłogowe. Problem pozostaje w kwestii mojego onkyo bo niestety nie mieści się on we wnęce stolika rtv, który ma 2 półki po 11 cm.... Chciałbym sprzedać tą miniwieżę i kupić coś mi się w tej wnęce zmieści... Co brać? Np. onkyo nowe modele( w mm patrzyłem to by się zmieściło) i wyrzucić standardowe monitory i brać podłogowe? Może jakiś inny manewr? Nie mam miejsca na otwarzacz + amplituner... Znacie coś "slim"? Dzisiaj widziałem philipsa coś ala slim ale nie chce nawet wiedzieć jak to gra hehe...

Jestem otwarty na wszelkie propozycje odnośnie sprzętu :)

Mini Marantza ma 11 cm wysokości i powinno się zmieścić. Zazwyczaj sprzedawane bez głośników. Możesz do tego dokupić podłogówki albo monitory na standach.Osobiście mam Marantza MCR 503 i jak dla mnie gra bardzo przyzwoicie. Posłuchaj w Top hifi różnych zestawień i podejmiesz decyzję. Pozdrawiam Igor

Idąc za radą mądrzejszych od siebie dziś posłuchałem kilku konfiguracji

Dla mnie najlepszy dzwiekowo był komplet który zaoferowali mi w top hifi w kato Yamaha PianoCraft MCR-640 + B&W 685. Grało to o niebo lepiej niż pianocrafty na std. kolumnach i mcs 1330 tez na kolumnach fabrycznych. Harman mas mi sie nie podobał od poczatku a grał napewno nie lepiej niz zwyciezca konkursu.

tylko ta cena Yamaha PianoCraft MCR-640 + B&W 685 3499 i nic taniej zrobić nie chca:/

http://www.jvc.pl/product-list.php?id=100018

jvc też zaczęło komuś wchodzić w tyłek :( szkoda

no niestety szpeca nam sprzety. denon tu ladnie wypada. mimo ze kompatybilny z ipodem, to elegancko prez kablek usb, a nie dziure w obudowie. niedawno widzialem dokument o postarzaniu produktow. o tyle ile sprawa znana z zarowkami czy drukarkami, to o bateriach w apple nie wiedzialam. troche to zmienilo moje postrzeganie firmy jako synonimu jakosci, z openspacem w biurze projektowym, gdzie mlodzi projektanci smiejac sie, popijajac redbulla i grajac w ponga, mysla o better future for all..

krauker

polecam posłuchać ci sonatę, ja posiadam AR30+CD30 w niedalekiej przyszłości dojdzie NP30, do tego najnowsza wersja daca nostromo 3, do którego podpieta jest ps3, N i cd oraz nowe kolmienki od dwóch tygodni już sie wygrzewają DALI zensor 5, wcześniej concept 1 po nich chario silhouette 200 a teraz zensor i jest zacnie jak na mini

Mini Marantza ma 11 cm wysokości i powinno się zmieścić.

Jeśli półki u Kolegi szeryf1989 mają 11 cm wysokosci to Marantz mini wejdzie tam na wcisk :) Nie polecam takiego rozwiazania, to musi byc niestety coś bardziej slim, żeby były przynajmniej 1-2 cm luzu...

<><

Bez luzu sprzęt ci się zagotuje.

A co do szpecenia klocków nie rozumiem was, iPod a szczególnie taki z dużą ilością pamięci i pliki bezstratne na nim to idealny serwer muzyczny.

Na zachodzie wszyscy się na to przerzucili ze względu na wygodę i właściwości praktyczne jak też soniczne.

Sam czekam na jakiś pełnowymiarowy wzmak Yamahy z dedykowanym wejściem na iPoda. Póki co zostaje piano, które mimo wszystko jest dość wydajne prądowo, jednak kusi mieć coś mocniejszego ;] A może jakaś inna firma się wyłoni pierwsza...

Tak czy siak to tylko kwestia czasu zanim firmy zaczną wypuszczać klocki z dziurką na przenośne/stacjonarne grajki spod znaczka nadgryzionego owocu ;]

Edytowane przez ProgRockJester

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Sam czekam na jakiś pełnowymiarowy wzmak Yamahy z dedykowanym wejściem na iPoda. Póki co zostaje piano, które mimo wszystko jest dość wydajne prądowo, jednak kusi mieć coś mocniejszego ;] A może jakaś inna firma się wyłoni pierwsza...

Advance Acoustic EZY -7 ,tyle że raczej z drugiej ręki ,bo tego modelu już nie produkują :

post-23764-0-42987400-1316848657_thumb.jpg

To jedno, a z drugiej strony proponowanie sprzętu o wysokości dokładnie takiej jak przestrzeń między półkami jest ryzykowne - przecież może się okazac, że jednak sprzęcik jest o jakieś ułamki milimetra wyższy i w ogóle nie wejdzie.

A co do stacji dokujących - mnie tam ich obecność nie przeszkadza, przecież sama obecność takiej stacji dźwięku nie psuje, jak nie masz stosownego grajka to po prostu z tego nie korzystasz, a w przyszłości może się to okazać potrzebne. Podobnie jak obecność regulacji barwy dźwięku, balansu itp. Od nadmiaru funkcjonalności głowa nie boli :)

<><

Idąc za radą mądrzejszych od siebie dziś posłuchałem kilku konfiguracji

Dla mnie najlepszy dzwiekowo był komplet który zaoferowali mi w top hifi w kato Yamaha PianoCraft MCR-640 + B&W 685. Grało to o niebo lepiej niż pianocrafty na std. kolumnach i mcs 1330 tez na kolumnach fabrycznych. Harman mas mi sie nie podobał od poczatku a grał napewno nie lepiej niz zwyciezca konkursu.

tylko ta cena Yamaha PianoCraft MCR-640 + B&W 685 3499 i nic taniej zrobić nie chca:/

za 3500 można mieć z sh zdecydowanie lepszy sprzęt

właśnie sprzedałem solo mini do tego za 1500 dynaudio 2/6 lub chario silhouette 200 i zagra to moim zdaniem ciekawiej od piano z 685,

ale o gustach się nie dyskutuje

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Advance Acoustic EZY -7 ,tyle że raczej z drugiej ręki ,bo tego modelu już nie produkują :

No tak tyle, że jego moc to 2x80 W przy 8 Ohm czyli przy 6 jakieś 65W a przy 8Ohm będzie koło 50 W ergo... tyle samo co pianocraft.

Słuchałeś klocki AA, bardzo ładne brzmienie w swojej kwocie. W sumie jeśli myślisz głównie o Ipodzie to polecam to(bardzo dobry zestaw do Ipoda do 2000zł):

http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,93480,6309847,Roth_Audio_Music_Cocoon_MC4___Oli1___test_audiofilskiego.html

Edytowane przez DawidM

Też mi się tak wydaje... Marantz M-CR503 jest się sensownym rozwiązaniem jednak muszę trochę pokombinować bo wciskać go na siłę w tą wnękę to nie ma sensu, ale jego wymiary i tak są w miarę ok. Więc czeka mnie wycieczka do Bydgoszczy do Top HIFI jak kolega wyżej proponował.

Edytowane przez szeryf1989

Miałem kiedyś starego angielskiego Musicala w czystej klasie A. Grzało się to cholernie, prądu żarło, grało ok ale nie sterowało mi cięższych kolumn.

Dobry AB nie jest zły, a i ma zapas mocy pod ręką.

Lampy odpadają ze względu na ich awaryjność, wypalanie, zniekształcenia, które wytwarzają oraz małą moc.

Poza tym nadają się głównie do jazzu, a to tylko jeden gatunek muzyki spośród kilkudziesięciu.

Eee..że co? Lampy tylko do Jazzu? :0

Edytowane przez DawidM

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.