Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chodzi o Sharpa XL-HF100, to są złącza, nie wiem jak to jest w przypadku Pioneera.

Chyba można założyć, że podobnie będzie co? Bo w sumie dla mnie to istotna sprawa

I find your lack of faith disturbing...

W Pioneerze są na stałe: http://www.kalaydo.de/kleinanzeigen/stereoanlage/pioneer-x-hm10-k-cd-receiver-system/a/25616061/

A oto Sharp od tyłu (200 co prawda, ale 100 ma te same głośniki):

muzichnij-centr-dok-stancja-pd-ipodiphone-sharp-xl-hf200p-hi-fi-jaksnij-zvuk-elektronika_rev008.jpg

Reasumując - warto dopłacić trochę do Sharpa, bo można wymienić kable głosnikowe na lepsze.

Edytowane przez Bednaar

<><

W Pioneerze są na stałe: http://www.kalaydo.de/kleinanzeigen/stereoanlage/pioneer-x-hm10-k-cd-receiver-system/a/25616061/

A oto Sharp od tyłu (200 co prawda, ale 100 ma te same głośniki):

muzichnij-centr-dok-stancja-pd-ipodiphone-sharp-xl-hf200p-hi-fi-jaksnij-zvuk-elektronika_rev008.jpg

Reasumując - warto dopłacić trochę do Sharpa, bo można wymienić kable głosnikowe na lepsze.

Dzieki, szukalem chyba z 1h zdjec pioneera od tylu i nic nie znalazlem. Kurde ale dupki w tym Pioneerze, co im szkodzilo dac te terminale do kabli. Kupie chyba tego sharpa w takim razie

No i bdb wybór, bo szwagiero pisał niedawno, że Pioneer gra słabiej od Sharpa.

wiesz. Ja i tak nie wiem czy uslysze roznice. Zawsze moglem wziasc kolumny z kina domowego. 7.1 rzadko na BD wystepuje i chyba przesadzilem z iloscia kolumn w salce kinowej. No ale podbiore tego Sharpa w takim razie. Dziekuje za pomoc

No a ja panowie mogę się przywitać z Denonem D-M37 - kupiłem używany. Jeśli chodzi o dźwięk jest dobrze. Stan wizualny jest idealny, frapuje mnie tylko jedna kwestia - odtwarzacz w połowie przypadków nie "załapuje" płyty za pierwszym razem, tak, jakby chciał wczytać ale nie słyszę nawet, że odpala silniczek, jak się wciśnie play, albo wsunie i wysunie tackę z płytą to za drugim albo trzecim razem załapuje i dalej idzie jak po maśle. Co więcej, płytę którą akurat odtwarza, po jej zastopowaniu i np. przełączeniu źródła albo wysunięciu i wsunięciu szuflady również ponownie często nie chce odtworzyć - trzeba kombinować. Nie jest to uzależnione od samych płyt w sensie oryginalności, porysowania itd. więc to raczej nie jest kwestia kondycji lasera (jak już załapie to czyta b.dobrze, przeskakuje z początku na koniec migiem itd.), może pada coś w mechanizmie (silnik?). Nie wiem co z tym zrobić, będę pewnie dzwonił do sprzedającego i wyjaśniał sprawę.

Co do Pioneer vs Sharp - potwierdzam, Sharp gra lepiej i jak widać w Pioneerze maksymalnie obcięli co się da i polecieli po kosztach.

Ja mimo wszystko uważam, że do kwoty 700-800 PLN najlepiej gra mała Yamaha MCR-040 - polecam posłuchać i porównać, bo w sumie Sharp niewiele tańszy.

Edytowane przez szwagiero

frapuje mnie tylko jedna kwestia - odtwarzacz w połowie przypadków nie "załapuje" płyty za pierwszym razem, tak, jakby chciał wczytać ale nie słyszę nawet, że odpala silniczek, jak się wciśnie play, albo wsunie i wysunie tackę z płytą to za drugim albo trzecim razem załapuje i dalej idzie jak po maśle. Co więcej, płytę którą akurat odtwarza, po jej zastopowaniu i np. przełączeniu źródła albo wysunięciu i wsunięciu szuflady również ponownie często nie chce odtworzyć - trzeba kombinować. Nie jest to uzależnione od samych płyt w sensie oryginalności, porysowania itd. więc to raczej nie jest kwestia kondycji lasera (jak już załapie to czyta b.dobrze, przeskakuje z początku na koniec migiem itd.), może pada coś w mechanizmie (silnik

To mechaniczna wada ale nie silniczka czy czego w tym rodzaju ale kiepskiego sposobu prowadzenia tacki z plyta. Az dziwie sie ze wiecej osob nie zglasza tego problemu w tym Denonie bo rozwiazanie firmowe jest naprawde kiepskie. Na szczescie latwe do naprawienia. Wystarczy o ile dobrze pamietam porzadnie skrecic odpowiednie srubki, ktore zapewne sie obluzowaly z czasem. Cala sztuka to sie po pierwsze do nich dostac po drugie zlokalizowac ktore sa za to odpowiedzialne. O ile pamietam to przy mechanizmie z przodu i po lewej stronie patrzac z gory. Ta wada sama nie minie - moze sie tylko pogorszyc i nie bedzie zupelnie czytac plyt. Nie wiem czy poprzedni wlasciciel sprzedal sprzet wiedzac o tej wadzie czy nie ale jesli tanio to sie oplacalo bo "naprawa" jest banalnie prosta.

No ale podbiore tego Sharpa w takim razie. Dziekuje za pomoc

Drobnostka ;) Jak już kupisz i się osłuchasz - napisz wrażenia.

A propos Denona - szkoda że w tak pięknie grającym systemie sknocili mechanizm CD. Byłem o krok od kupna D-M38, ale coś mi mówiło że mogą być tego rodzaju problemy - choć myślałem, że przyczyna będzie kurz.

<><

A propos Denona - szkoda że w tak pięknie grającym systemie sknocili mechanizm CD. Byłem o krok od kupna D-M38, ale coś mi mówiło że mogą być tego rodzaju problemy - choć myślałem, że przyczyna będzie kurz.

Wlasnie do mnie dotarlo ze moglem cos uzywanego kupic ale w sumie na tym forum nikt w podobnej cenie niczego nie sprzedaje a na allegro ani denona ani marantza ani yamahy uzywanej nie znalazlem. Z kolumnami bo bez i owszem

A właśnie dzisiaj słuchałem tego Denona (M38 i Onkyo CS-545) i myślałem o jego kupnie. A jak on się ma do D-F107? Czy występuje szum w głośnikach i ten trzask przy zmianie głośności? Jeśli tak, miałbym pytanie co zamiast nich (D-M38, D-F107)?

Wlasnie do mnie dotarlo ze moglem cos uzywanego kupic ale w sumie na tym forum nikt w podobnej cenie niczego nie sprzedaje a na allegro ani denona ani marantza ani yamahy uzywanej nie znalazlem. Z kolumnami bo bez i owszem

Warto poczekać i się rozejrzeć, np. ostatnio na allegro poszła Yamaha MCR-040 w dobrej cenie:

http://allegro.pl/yamaha-mcr-040-stan-idealny-gwarancja-i2041788363.html

Co do mojego D-M37 to dzisiaj (w zasadzie to wczoraj) go rozkręciłem, z grubsza oczyściłem kurz w okolicach napędu, według rady kolegi SZROTa dokręciłem śrubki, ale tylko te, które były na wierzchu dostępne bez rozkręcania mechanizmu (pewnie to i tak nie były te śrubki:), oczyściłem i lekko przesmarowałem prowadnice, soczewkę wyczyściłem izopropanolem i... działa jak ta lala :) Zobaczymy jak długo, ale oby jak najdłużej :) Stawiam na to, że to jednak soczewka lasera była trochę przybrudzona. Góra obudowy od środka została na 3/4 powierzchni (głównie nad mechanizmem) zaklejona tym co miałem pod ręką - szeroką taśmą dwustronną - mam nadzieję, że mi się to nie stopi ani ampli nie zagotuje, ale mało prawdopodobne.

Co do dźwięku to jak na mini gra bardzo dobrze, przede wszystkim nie męczy górą i nie buczy basem, pasmo dość wyrównane z dobrą, lekko ocieploną średnicą i górą. Reasumując - jestem zadowolony. Wszystkim ślę podziękowania za rady (szczególnie Bednaarowi).

Pozdrawiam,

Wszystkim ślę podziękowania za rady (szczególnie Bednaarowi).

Nie ma za co, od tego jest to forum :) Niecały rok temu sam szukałem mini, więc mam niejakie rozeznanie.

Blaszka, posłuchaj koniecznie tej Yamahy MCR-040 przed kupnem, bo wg mnie gra niezbyt przyjemnie, wolę Sharpa.

A właśnie dzisiaj słuchałem tego Denona (M38 i Onkyo CS-545) i myślałem o jego kupnie. A jak on się ma do D-F107? Czy występuje szum w głośnikach i ten trzask przy zmianie głośności? Jeśli tak, miałbym pytanie co zamiast nich (D-M38, D-F107)?

Co do D-M38: trzask przy szybkiej zmianie głośności zauważyłem, szumu ani w głośnikach, ani w słuchawkach nie stwierdziłem. D-F107 nie słuchałem. Onkyo CS-545 gra przyjemnie, choć nieco gorzej od Denona. Posłuchaj też czegoś z oferty Yamahy, Marantza, może jeszcze Teac czy Nad C715...

<><

Co do D-M38: trzask przy szybkiej zmianie głośności zauważyłem, szumu ani w głośnikach, ani w słuchawkach nie stwierdziłem. D-F107 nie słuchałem. Onkyo CS-545 gra przyjemnie, choć nieco gorzej od Denona. Posłuchaj też czegoś z oferty Yamahy, Marantza, może jeszcze Teac czy Nad C715...

Jeśli chodzi o ten trzask i szum to chodziło mi o model D-F107 (tak czytałem z różnych opinii). Również uważam, że Denon trochę lepszy od Onkyo. Yamaha nie podoba mi się brzmieniowo i wyglądowo. Szukam nowego pełnego mini z kolumnami do 2000 tyś, więc Marantz, TEAC czy NAD raczej odpadają, gdyż będzie drożej, poza tym nawet nie mam możliwości odsłuchać tych marek u siebie w mieście.

Powiem tak. Sharpa juz zamowilem w zasadzie choc nie zaplacilem. Nie wiem czy mi sie chce czekac. Jak w 2 dni nic nie znajde to zostaje przy ty Sharpie. Ta Yamaszka mi wlasciwie odpowiadala gabarytowo. Widzialem ja w paru sklepach ale nie sluchalem. Z reszta powiem tak. Ja niuansow i tak nie wychwyce. MOje podejscie do muzyki ewaulowalo z dobrego sprzetu -> w kierunku zdrowego rozsadku, czasu i stylu zycia. Skonczylo sie na tym, ze zaoszczedzilem troche kasy i w salonie np mam do wzmaka Rotela podpiety dvd Manty za ...100 zl. I w ogole mnie to nie razi. Czasem zal sie robi wspominajac stare czasy. Wyszlo mi, ze najlepszy sprzet powinienem miec w...aucie bo tam najwiecej muzyki slucham. W domu tylko cos brzeczy. Czasu brak na delektowanie sie.

MOje podejscie do muzyki ewaulowalo z dobrego sprzetu -> w kierunku zdrowego rozsadku, czasu i stylu zycia.

To trochę podobnie jak u mnie, z tym że wygospodarowałem sobie czas na słuchanie późnym wieczorem na słuchawkach, gdy reszta rodziny śpi. Najlepszy sprzet miałem, gdy byłem kawalerem i mieszkałem z rodzicami :)

Szukam nowego pełnego mini z kolumnami do 2000 tyś, więc Marantz, TEAC czy NAD raczej odpadają, gdyż będzie drożej, poza tym nawet nie mam możliwości odsłuchać tych marek u siebie w mieście.

Faktycznie ten "mój" Marantz teraz zdrożał, w momencie gdy go kupowałem można było dostać w komplecie z kolumienkami Yamahy za ok 1600 zł, ja kupiłem bez głośników (bo mam i nie chcę innych) za ok. 1450 zł.

<><

Faktycznie ten "mój" Marantz teraz zdrożał, w momencie gdy go kupowałem można było dostać w komplecie z kolumienkami Yamahy za ok 1600 zł, ja kupiłem bez głośników (bo mam i nie chcę innych) za ok. 1450 zł.

No właśnie, a teraz jest dobrze ponad 2000 zł. Może będę miał możliwość odsłuchania D-F107, o ile będzie w salonie. Jak nie to pewnie wezmę D-M38. Dziwnie tylko, że mało informacji nt. tego wyższego modelu i niektórzy narzekają na brzmienie, a będąc droższym powinien być w teorii być lepszy. Może tak nie jest.

No właśnie, a teraz jest dobrze ponad 2000 zł. Może będę miał możliwość odsłuchania D-F107, o ile będzie w salonie. Jak nie to pewnie wezmę D-M38. Dziwnie tylko, że mało informacji nt. tego wyższego modelu i niektórzy narzekają na brzmienie, a będąc droższym powinien być w teorii być lepszy. Może tak nie jest.

Mój egzemplarz nie trzeszczy, ale szum w głośnikach jak się przybliży ucho rzeczywiście słychać. Większy Denek chyba po prostu nie jest taki wyrywny jak mały. Dla mnie mógłby być nieco bardziej przejrzysty i mieć trochę bardziej otwartą górę.

Denon F107 ma mniej efektywny przekaz brzmienia niż Denon DM38.

107 gra bardziej średnicą, bez eksponowania skrajów pasma, brakuje mu wg mnie wigoru, świeżości i dynamiki, którą ma 38. Rozwiązaniem dla 107 jest wymiana kolumn na inne. Sam jestem na etapie odsłuchu innych monitorków, które w połączeniu ze 107 dałyby zadowalający mnie efekt.

Witam. Szukam monitorów do e730

Zalezy mi aby ta góra nie była taka zapiaszczona jak w nx-e700 i srednica bardziej z przodu. Budżet to do 1000 zł za komplet

Pomocy bo nie mam kolumn a przy tym jak słuchac muzyczki i radia trójki lub czwórki :P

Weź np. to:

http://allegro.pl/infinity-alpha-20-jak-nowe-made-in-denmark-i2063512294.html

http://allegro.pl/tonsil-fiesta-siesta-sat-nowe-promocja-f-vat-i2072886197.html

http://allegro.pl/infinity-primus-150-nowe-salon-raty-f-vat-gwaranc-i2050874463.html

http://allegro.pl/wharfedale-diamond-10-1-dealer-warszawa-i2053410293.html

Pod uwagę brałem to iż Twój system nie jest tak bardzo wydajny prądowo i potrzebujesz kolumn o niezłej efektywności i możliwie jak najbardziej zbliżonej impedancji do firmowych kolumn, po prostu grających trochę innym charakterem brzmienia niż firmowe monitory.

Ps. Chociaż zapiaszczona góra w firmowych monitorach to raz ich niedogrzanie, a dwa firmowe okablowanie które trzeba zmienić. Potem i tak pozostaje ich charakter, natomiast jest już bardziej ujarzmiony.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Weź np. to:

http://allegro.pl/infinity-alpha-20-jak-nowe-made-in-denmark-i2063512294.html

http://allegro.pl/tonsil-fiesta-siesta-sat-nowe-promocja-f-vat-i2072886197.html

http://allegro.pl/infinity-primus-150-nowe-salon-raty-f-vat-gwaranc-i2050874463.html

http://allegro.pl/wharfedale-diamond-10-1-dealer-warszawa-i2053410293.html

Pod uwagę brałem to iż Twój system nie jest tak bardzo wydajny prądowo i potrzebujesz kolumn o niezłej efektywności i możliwie jak najbardziej zbliżonej impedancji do firmowych kolumn, po prostu grających trochę innym charakterem brzmienia niż firmowe monitory.

Ps. Chociaż zapiaszczona góra w firmowych monitorach to raz ich niedogrzanie, a dwa firmowe okablowanie które trzeba zmienić. Potem i tak pozostaje ich charakter, natomiast jest już bardziej ujarzmiony.

Podobne do tych-> http://allegro.pl/tonsil-fiesta-siesta-sat-nowe-promocja-f-vat-i2072886197.html mam w domu. Jestem zadowolony. Podobne to znaczy ich poprzedniczki, siesty. Co prawda pracuja obecnie jako efektowe kolumny w kinie domowym ale przez jakis czas sluchalem na nich stereo i bylem nadzwyczaj zdumiony jak dobrze graja

Podobne do tych-> http://allegro.pl/tonsil-fiesta-siesta-sat-nowe-promocja-f-vat-i2072886197.html mam w domu. Jestem zadowolony. Podobne to znaczy ich poprzedniczki, siesty. Co prawda pracuja obecnie jako efektowe kolumny w kinie domowym ale przez jakis czas sluchalem na nich stereo i bylem nadzwyczaj zdumiony jak dobrze graja

Zastanowie sie nad siestami ,a np Pearl Monitor maja dobra opinie i super efektywnosc ?

Zastanowie sie nad siestami ,a np Pearl Monitor maja dobra opinie i super efektywnosc ?

Gdy miałem firmowe monitory to zmieniłem okablowanie ,ale tylko zewnetrzne na Klotz 1,5 mm . A kolumny po dwoch miesiacach powiny sie wygrzac

Przepraszam za ten bałagan z postami:

Moje typy Wharfedale 10.1 tylko czy one sie dobrze spisza z Yamaha ? Ktoś słuchał ?

Tonsil Siesta

Witam,

od jakiegoś czasu planuję zakup wieży w miejsce moich starych pierdziałek komputerowych(Genius 1800a).

Byłem już nawet blisko zakupu Onkyo CS-645(słuchałem i nie było źle). Rozważałem różne Pianocrafty i Denony. Dzisiaj trafiłem na ten wątek i wyszukałem nowe propozycje.

Obecnie interesuję się głównie Sharpem XL-HF100(ok. 560zł).

Moje pytania: Jak prezentuje się ww. Sharp na tle droższych wieżyczek Onkyo, Denona i Yamahy?

Jakie są różnice między Sharpem XL-HF100, a XL-HF200. W cenie to 100 zł. Gdzieś wynalazłem info, że różnią się głośnikami(mimo że wyglądają tak samo).

Czy ktoś ma inną, lepszą propozycję? Budżetu nie ograniczam, priorytetem jest jednak stosunek jakość/cena.

Z góry dzięki za pomoc!

Jakie są różnice między Sharpem XL-HF100, a XL-HF200. W cenie to 100 zł. Gdzieś wynalazłem info, że różnią się głośnikami(mimo że wyglądają tak samo).

200 ma stację dokująca dla iPoda, 100 jej nie posiada. Poza tym 200 ma zakręcane terminale głośnikowe, a 100 - sprężynkowe. Innych róznic nie stwierdziłem. A czy Yamaha MCR-040 jest lepsza - kwestia gustu, mnie się bardziej podobało brzmienie Sharpa.

<><

Ja kupiłem Denona D-M37 a i tak Yamaha MCR-040 chodzi mi cały czas po głowie, nie wiem czemu, ale ona "coś" w sobie ma... być może to kwestia szerokopasmowców?

Moim zdaniem MCR-040 kuleje trochę w kwestii góry - jest trochę szorstka, ale we wspomnianych Sharpach góra pasma też "dźwięczy", za to bas i średnica - tutaj według mnie mała yamaszka wygrywa. To co jest jej zaletą, to dynamika i szybkość.

Większe Yamahy i Denon to bardziej klasowe brzmienie ale o różnym charakterze i zależy kto czego szuka. Mały Denon brzmi świetnie, ale brakuje mu jednak troszkę szybkości i przejrzystości. No ale może zbyt dużo wymagam od miniwieży?

Koledze powyżej zdecydowanie polecam posłuchać MCR-040, Denon D-M38 i którejś z większych Yamaszek, bo po prostu wszystkie one brzmią trochę odmiennie.

No i juz podpiety. No i juz jestem wk... glownie na siebie, ze nie obejrzalem sprzetu w punkcie odbioru (kupowalem w morele.net ale odbieralemw Poznaniu)

Otóż glosnik wysokotonowy w jednej z kolumn jest wcisniety. Tzn taka mala kopulka na srodku (nie znam sie za bardzo). Jak na rysunku. Co prawda odnosze wrazenie, ze roznicy w "sopranach" miedzy prawa a lewa nie slysze ale moze mam cos ze sluchem.

Wlansie sie zastanawiam czy wystarczy jak odniose 1 kolumne czy musze zwracac caly sprzet? Nie bede go jutro taszczyl tylko zadzwonie i upewnie sie. Mam nadzieje, ze nie beda robili problemow.

Wieza, a wlasciwie cos w niej (transformator?) delikatnie brzeczy przywlaczonym sprzecie. slychac to tylko w momencie kiedy nie gra zadna muzyka. NIby ni ale powstaje pytanie-czy ten sprzet tak ma czy tak sie nie powinno dziac? Macie jakies doswiadczenia w tej materii? W koncu gra to w syialni.

Postanowilem nie zmieniac od razu kabli. Mysle, dam sobie 2-3 dni (tym bardziej, ze mam mal oczasu ostatnio) i potem zmienie kabeli oraz sprobuje posluchac na moich siestach ale... no wlasnie. WIecie jak jest z odsluchem w marketach- wiekszosc sprzetu brzmi podobnie. Chodzi o to, ze ja mam chyba wypaczony sluch przez "duży" sprzet bo...ta wiezyczka gra slabo. Podkreslam, ze w odniesieniu do normalnego sprzetu. Glownie brakuje mi gornego zakresu. To wszystko w ustawieniach equalizera: flat. Przy pokombinownaiu i podbiciu treble slychac lepiej. No nic, moze musi sie wszystko wygrzac. Zobacze tez czy z innymi monitorami jest lepiej.

IMAG0694.jpg

Edytowane przez blaszka

Co do wgniecionej kopułki - trzeba się skontaktowac ze sprzedawcą.

Co do brzeczenia transformatora - widocznie taki urok tego sprzetu, u mnie brzęczy wzmak Rotela.

Co do braku wysokich - też to zauważyłem, taki nieco przytłumiony dźwiek to wina kolumienek Sharpa, o wiele lepiej grał gdy do niego podłaczyłem moje słuchawki.

<><

Co do wgniecionej kopułki - trzeba się skontaktowac ze sprzedawcą.

Co do brzeczenia transformatora - widocznie taki urok tego sprzetu, u mnie brzęczy wzmak Rotela.

Co do braku wysokich - też to zauważyłem, taki nieco przytłumiony dźwiek to wina kolumienek Sharpa, o wiele lepiej grał gdy do niego podłaczyłem moje słuchawki.

No i dupa:

"Z opisu zgłoszenia można wywnioskować, że mamy do czynienia z uszkodzeniem mechanicznym.

Procedura postępowania w przypadku uszkodzeń mechanicznych jest podawana w mailach wysyłanych do klienta przed realizacją zamówienia.

Link na stronę z jej opisem podany poniżej:

http://morele.net/pokaz_pomoc/33/.

Jeśli jednak uszkodzenie nie ma charakteru mechanicznego i wynika z wad fabrycznych urządzenia bardzo proszę o przesłanie dokładnych zdjęć towaru wraz z opakowaniem. Zostaną one przekazane do producenta celem uzyskania akceptacji reklamacji.

Dział serwisu

Morele.net"

Jak widac odnosza sie glownie do kolumny. Odpisalem, ze nie bylo szans aby ja w transporcie uszkodzic bo sprzet jest tak zapakowany, ze to jest niemozliwe dodatkowo na kolumnie jest metalowa oslona. Glosnik uszkodzono wedlug mnie we fabryce lub podczas pakowania.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.