Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję Marku76 za odpowiedz - podpowiedź :)

Wyczytałem na tylnim panelu 109 impedencja 4-16 , czyli mogę pomyśleć o głosnikach 8 ohm-owych ?

Zastanawia mnie jeszcze jaki DAC siedzi 109 , może lepiej nabyć 107 + zewnętrzny DAC pod laptopa ?

Pozdrawiam .

Tofik01

Witam.

Byłem posiadaczem naprawdę dobrego systemu a mianowicie:

wzmacniacz- Baltlab Epoca v2

odtwarzacz cd- Rotel rcd02

kolumny-Avance dana 670 av

kable sygnałowe- Nordost red down 0,6m

kable głośnikowe- Albedo air1 4x2m

kable zasilające- neel 7 se gold wzmacniacz i shunyata diamondback do cd.

Pokój odsłuchowy miał18m kw, sprzęt grał fenomenalnie zestawienie go zajęło mi parę lat, między innymi w moim systemie pojawiły się moim zdaniem bardzo dobre kolumny Acoustik Energy aegis ewo one na porządnych podstawach, ale o tym później.

Czasy kawalerskie chyliły się ku końcowi jak i również perspektywa przeprowadzki w inny rejon polski skłoniły mnie do sprzedania całego systemu, poza sygnałowym nordostem.

W nowej rzeczywistości ze względów lokalowych i nie tylko w grę wchodził system mini, po wielu dniach spędzonych na czytaniu recenzji jak i odsłuchach w sklepach jak i w domu wybór padł na Yamacha MCR -640, od razu dokupiłem głośnikowy Nordost Spellbinder.

Pokój w jakim stoi ten sprzęt to 20 m "salon" i całość od jakiegoś roku grała dobrze, na tyle żebym nie odczuwał jakiegoś wielkiego niedosytu w porównaniu do mojego poprzedniego systemu.

Po ok półrocznym odsłuchu postanowiłem trochę zainwestować w mojego PC i wymieniłem wewnętrzne kabelki (bardzo słabej jakości chińskie druciki na wsuwki do głośników) w kolumnach na markowe Dnm Reson lutowane cyną Wbt z dodatkiem srebra, dźwięk nabrał trochę masy, przestrzeni i pojawiło się to czego mi trochę brakowało a mianowicie scena w głąb i tak zwane czarne tło, cisza miedzy dźwiekami. Tak sobie pomyślałem że skoro taki upgrade dał takie efekty to znaczy że i ampli i cd mają potencjał i warto by wymienić całe kolumny mając w pamięci jak graja Acoustic Energy aegis evo one zacząłem rozglądać się za takowymi używanymi na allegro, cena w okolicach 700zł no i trafiła się okazja Acoustic energy alite two, piękne duże monitory z dwoma głośnikami nisko-średniotonowymi w cenie 1100zł.

Fabryczne głośniki Yamachy sprzedałem za 500 zł, czyli nowe kosztowały mnie 600zł. Dokupiłem jeszcze drugą parę Nordostów do głośników. A dzwięk?:

Szok!

Dżwięczne wysokie tony, jest tu wszystko: precyzja, barwa podane z ogromną kulturą nic nie kuje w uszy a wszystko dokładnie słychać, średnica jest lekko przybliżona do słuchacza jest czysta i ma w sobie to coś co sprawia że głosów ludzkich słucha się tak jak na żywo i z ogromną przyjemnością . Bas schodzi bardzo nisko jest szybki i precyzyjny , nic nie dudni i nie muli ma się takie odczucie jak by był zawieszony w czasie jak i w przestrzeni, a propos przestrzeni jest ona chyba największa zaletą tego systemu, w symfonice poszczególne instrumenty można wrecz wskazywać palcem nie tylko w płaszczyźnie lewo, prawo ale też w głąb, dokładnie słychać pogłos sali koncertowej a kolumny całkowicie znikają z pokoju. Naprawę jestem zadowolony, o tak się zastanawiam czy to technika tak poszła do przodu od czasów Baltlaba czy jak to wszystko wytłumaczyć ale Yamacha naprawdę dzielnie walczy z pełnowymiarowymi systemami i w moim przypadku nie zastanawiam się nad wymianą systemu. Mam jeszcze w zanadrzu mały upgrade tzn wymiana tanich drucików zasilających na gniazda Iec i jakies konkretniejsze sieciówki. Podsumowując za trochę ponad 3500 zł mam w domu prawdziwy system stereo którego nie powstydził by się nie jeden audiofil.

• 2 tygodnie później...

Tofik01

Jak już zakupisz miniwieżę, niezależnie jaką, przed zakupem nowych kolumn koniecznie posłuchaj jak one grają z Twoim sprzętem. To, że producent podaje dane nt. impedancji 4-16 ohm, nie oznacza, że dane kolumny zagrają dobrze. Poza tym moc wzmacniacza przy 8 ohm będzie niższa niż 2x65 przy 4ohm. Przede wszystkim szukaj kolumn z wysoką efektywnością (dB).

Witam

Szukam wsparcia w sprawie podpowiedzi na temat miniwież. Mam w domu małe dziecko (11 miesięcy) i moje obecne klocki muszą zostać przestawione bo coś czuję (wiem to!!!), że zniszczenie to kwestia czasu. Myślę by elektronikę przestawić na regał ale niestety tam jest mało miejsca i jedyne dobre rozwiązanie to mini "all in one".

Posiadam kolumny usher s-520 na stojakach, które nie budzą zainteresowania dziecka więc póki co spokojnie mogą sobie stać.

Pytanie jakie się rodzi - czy znacie może jakąś mini wieżę all in one co poradzi sobie z usherami, które w moim odczuciu są kaprysne i nie zagrają ze wszystkim niestety.

Dopuszczam do siebie wizję wymiany kolumn na inne większe - pokój odsłuchowy to 18 m^2

Czy to ma sens? Czy jest szansa, że to zagra?? Takie małe coś plus np ushery lub inne małe podłogówki?

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Ushery mają małą efektywność i potrzebują sporo mocy żeby dobrze zagrać. Demon 107 nie dał rady ich dobrze wysterować przy mocy 2 X 65 W / 4 ohm. Dobre opinie ma Pianocraft, który ma chyba 2x 60 albo 65 W przy 6 lub 8 ohm - dokładne dane do sprawdzenia w necie. Na pewno przed zakupem elektroniki do usherów sprawdź czy dobrze się ż nimi zgra. U mnie ww demon gra z Monitor Audio RX1 i jest bardzo dobrze. Oczywiście cudów nie będzie z takich małych monitorów ale wg mnie dają one więcej niż monitory z zestawu.

Edytowane przez Marek76

Nie jestem pewny czy te Waty są aż tak ważne. Obecny Harman 120W na kanał słabiej sobie radzi z Usherkami niż Denon 60W na kanał...

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Nie jestem pewny czy te Waty są aż tak ważne. Obecny Harman 120W na kanał słabiej sobie radzi z Usherkami niż Denon 60W na kanał...

Wg mnie ushery potrzebują mocnego wzmaczniacza, żeby je napędzić. Producent podaje efektywność 86 db, zaś zmierzona (czytałem gdzieś o tym w testach) faktycznie wyniosła ok 82 db. Jak podłączyłem ushery do denona 107, to nie było w ogóle niskich tonów. Było plumkanie średnicą i wysokimi tonami, bez basu. Sporo pozytywnych opinii można znaleźć nt. połączenia pianocrafta 810/410 z usherami, więc wg mnie moc ma tutaj znaczenie.

Trudno mi się konkretnie odnieść do Twojego wpisu, że jakiś model harmana nie może napędzić tych monitorków. Tak czy siak, sam się przekonałeś, że przed zakupem trzeba posłuchać czy sprzęt się zgra, czy nie.

Do Usherów możesz śmiało podłączyć np.:

http://allegro.pl/wzmacniacz-lampowy-stereo-magnat-mc1-i2546361462.html

Ps. Dałem przykładową aukcje. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ten lampowy zestaw jest za drogi. 4 tyś bym wolał wydać na kolumny niż na elektronikę lub jak już na elektronikę to pełnowymiarowe klocki. Może to dziwne ale tak już mam.

Harman ma 120 W na kanał ale ma małe podbicia na skrajnych pasmach co oznacza, że bas gdzieś ucieka z usherków i efektem jest płaski dzwięk. Denon miał funkcję loudiness co w sumie bez problemu wystarczyło na wysterowanie trudnych usherków w dużym pomieszczeniu mimo iż miał bardzo mało W mocy.

Ogólnie mam mętlik w głowie i nie wiem co robić

Dałem Ci jedną z tańszych propozycji, normalnie Magnat kosztuję/ował około 2000zł, możesz go wyrwać taniej. Z droższych propozycji all in one które pociągną dobrze Ushery to mini Audio Analogue czy Primare. Jednak to już wydatek od 2500zł w górę za samą elektronikę. Funkcja Loudness to nie jest wysterowanie tylko coś jak EQ na ustawienie "Rock"(duży skrót myślowy), który zniekształca brzmienie. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie jestem audiofilem. Dla mnie wysterowanie to wprowadzenie głośniki w wychylenia co przekłada się na bas. W harmanie mogę gałkę przekręcić na 3/4 a głośniki tylko lekko się wychylają więc trudno się dziwić, że basu brakuje i jest płasko. W denonie już na godzinie 10-11 wychylenia głośników były za duże i pojawiały się przestery. Dla mnie Denon robił z tymi głośnikami co chciał - tam gdzie miał być bas - tam był. Harman... no cóż...

Dodam, że ushery już miałem podpięte pod kilka klocków (technicsa sa-390gx, pionka vsx-419, denona dra-435r oraz teraz harmana hk-4390) i tylko Denon dawał radę. Mimo wszystko miał lekko za ostrą górę. Wniosek taki, że chyba muszę pozbyć się uszatków bo za bardzo kapryszą i kupić coś bardziej uniwersalnego i łatwego do napędzenia.

Ja też nie jestem, bardziej melomanem. Uszatki to wymagające i kapryśne kolumny. Na Twoim miejscu właśnie sprzedał bym Ushery(trzymają cenę), sprzedał dotychczasową elektronikę i kupił właśnie coś ala ten Magnat + do tego kolumny(można spokojnie coś dobrać). Masz pewny sprzęt na lata który cieszy i oko i ucho. :)

Edytowane przez DawidM

miałem uszatki z pianocraftem i fajnie razem grały, uszatki potrzebują troszkę dynamicznego grania np z arcamem solo mini zagrały za jasno bez wypełnienia na dole,,

być może denon 107 jest też za spokojny do nich, moim zdaniem np heed obelisk si byłby ciekawy

swoją drogą w jakim pokoju je słuchasz? bo powyżej 15m2 to faktycznie mogą być za małe

Focal + Naim

Obecnie 18m^2 i stąd moje bóle :/ Pamiętam jeszcze przed przeprowadzką jak dokupiłem dobre stojaki pod uszatki i w 12m^2 z denonem efekt był jak dla mnie niesamowity. Zero podbić - wszystko liniowo a niczego mi nie brakowało, wszystko pasowało - wszystko było takie jak bym chciał. Teraz nowe mieszkanie - mały pokój ma córka a ja się męczę.

pokusił bym się o dołączenie jakiegoś dobrego małego suba np rel T5 i powinno załatwić sprawę.

ushery do dobre monitory, pomęczył bym też się z innymi kablami głośnikowymi np reson.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

hmm kable, które zaproponowałeś wydają się być ciekawe. Nie wiem tylko czy wierzę, że po zmianie kabli nagle będę miał w pokoju dużo basu. Odnoszę wrażenie, że fizyki nie oszukam. 13 cm woofer i 18m^2 plus harman, który tych dolnych rejestrów IMO nie ma za wiele.

Co do suba to mam bardzo mieszane uczucia - kiedyś eksperymentowałem ale nie podobało mi się. Do muzyki wolę 2 kolumny. Inna sprawa, że nie mam gdzie go ustawić a taki ustawny kosztuje 2 tyś ;> Lepiej już za te pieniądze kupić dobre podłogówki, które zagrają może nawet z Harmanem.

Wracając do mojego dylematu - sprzet pełnowymiarowy musi zniknąć i tak bo nie może stać tak nisko jak obecnie - u góry będzie wyglądął śmiesznie. Stąd musi być coś mini/mikro. Muszę udać się na odsłuchy denonów i pianocraftów - ale nie interesują mnie referencyjne kolumny.

jak sam mówisz jeżeli harman nie ma za wiele basu to zmień ushery na np dynki 2/8 to powinno załatwić sprawę, http://allegro.pl/dynaudio-dm-2-8-idealne-gwarancja-i2563783864.html

Focal + Naim

Używki już mnie nie interesują. Za dużo już kupiłem rzeczy w ciemno i za długo nie mam tego czego chcę żeby po raz kolejny kusić się na niby lepszy sprzęt w tej cenie jaką chcę wydać a potem wyjdzie jak wyjdzie czyli np mój obecny stan rzeczy.

Wolę kupic podstawowe modele ale zgrane ze sobą.

Co do usherów to mi potwierdziliście to co podejrzewałem więc nasze rozstanie jest już bliskie ( może ktoś chętny? stan salonowy :) ) Co do miniwież, to jeszcze nie mam wyrobionej opini ale z tego co podpowiadacie widzę, że łączenie ich z podłogówkami ma jakiś sens a ich moc powinna wystarczyć. Przynajmniej e-640 lub f107. Nie ukrywam, że cena też ma znaczenie. Jak już pisałem nie wydam na elektronikę 4 tyś, na kable tysiąc a do tego kolumny za 15 procent ceny - wolę odwrócić proporcję. Elektronika za 2 tyś musi wystarczyć.

Do 18 m2 dobre też będą Monitor Audio RX2. Poniżej link do aukcji.

http://allegro.pl/monitor-audio-rx2-okazja-i2535564457.html

Sam u nich kupiłem Monitor Audio RX1 (również z delikatnym otarciem, w niewidocznym miejscu) za ok 63% ceny katalogowej, z paragonem, gwarancją itp. Ten sklep jest autoryzowanym sprzedawcą MA. Uważam, że warto tam zadzwonić, potargować się i kupić - podstawki już masz. No chyba, że masz inne preferencje co do koloru :-)

rx2 są dosyć ociężałe na dole , porównywałem bezpośrednio z rx1 i wybrałem rx1 też :) być może seria br5 http://www.monitoraudio.pl/index.php?x=bronze_bx&y=bronze_bx5

od siebie proponuję a jest teraz wyprzedaż chario np model Hiper 2000 mk2 słuchałem go i bardzo fajny duży monitor z gładkim dźwiękiem o podbitych lekko skrajach pasm bez ostrości http://www.chario.pl/index.php?x=hiper&y=hiper_2000mk2 , osobiście miałem Silhouette 200 z arcamem solo mini w 14m2 i świetnie się połączyły.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

@ gokar83

Jak chcesz Piano Crafta to lepiej bierz poprzednie wersje, są porządniejsze, że tak je nazwe. ;) Z Denonem to poczekał bym na 109-ke. Pomyślał bym jeszcze nad Cambridge Audio One lub Marantz MCR 503 + kolumny. Są też nawet gotowe zestawy za około 2500-3500zł.

Wg mnie nie ma co przepłacać za Denona 109, tylko za dodatkowy klocek z obsługą flac i tunerem internetowym. Jeżeli nie przeszkadza komuś przegrywanie mp3 na pena, to 107 w zupełności powinna go zadowolić. Zamiast dodatkowego klocka lepiej wymienić kolumny.

Zawsze można kupić podobny klocek(obsługa radia internegowegi, wbudowany dysk twardy, możliwość zgrywania płyt do formatu bezstratnego lub mp3) taniej niż 107. Czyli Denon 103. Jednak to już tylko używka. Gdzieś w temacie jest moja jego obszerna recenzja wraz z zdjęciami. :)

Ps. Radio internetowe to zaraz będzie codzienność, jak znikną Nam fale FM.

Edytowane przez DawidM

Hmmmm. Po cyfryzacji radia, które nie wiadomo kiedy nastąpi, chyba trzeba będzie mieć tuner internetowy albo DAB. Jak na razie nie wiadomo kiedy ma nastąpić cyfryzacja radia, więc z moją 107-ką wytrzymam jeszcze kilka lat :-)

EDIT:

W denonie 109 nie podoba mi się to, że dołożyli dodatkowy klocek.Mogli to spróbować jakoś zmieścić w 2 klockach. Wzmak + cd włącznie z tunerem internetowym.

Edytowane przez Marek76

Powiem Wam koledzy, ze wyciagnalem dzis z piwnicy zakurzonego denona dcd 615 i podlaczylem go zamiast obecnego transportu pioneera dv 320k i musze przyznac, ze poprawa jest spora. Muzyka zrobila sie ciekawa, pojawil sie dol, ktorego nie bylo oraz pazur na wysokotonowkach. Srednica wciaga. Jutro jeszcze potestuje. Tak sobie mysle, ze moze faktycznie zainwestuje w te kable co mi wyzej proponowaliscie i dzwiek bedzie dla mnie na tyle poprawny, ze jedynym mankamentem to bedzie moje dziecko, ktore lgnie do Harmana jak do najlepszej zabawki...

Ps. Sorki za brak polskich znakow ale pisze z tabletu. Tu ogonki robi sie bardzo trudno.

Ps2. Masakra jak w torze audio wszystko musi do siebie pasowac. Gorsze zrodlo i caly system sie sypie he.

Hmmmm. Po cyfryzacji radia, które nie wiadomo kiedy nastąpi, chyba trzeba będzie mieć tuner internetowy albo DAB. Jak na razie nie wiadomo kiedy ma nastąpić cyfryzacja radia, więc z moją 107-ką wytrzymam jeszcze kilka lat :-)

EDIT:

W denonie 109 nie podoba mi się to, że dołożyli dodatkowy klocek.Mogli to spróbować jakoś zmieścić w 2 klockach. Wzmak + cd włącznie z tunerem internetowym.

To już właśnie zrobili w Denonie 103.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.