Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny które ma się podłączyć do mini wieży najlepiej odsłuchać. Krytykowany przeze mnie Denon z "maskującymi" pierdziawkami może i grał przyjemnie jak to o nim piszą (tylko co z tego jak te można co najwyżej do kibelka wstawić a i wad poza tym trochę mają, oprócz niewątpliwej zalety maskowania braków samej elektroniki). Cała prawda wyszła gdy podłączało się do niego normalne kolumny. Może wcale nie być lepiej z innymi głośnikami jak "firmowe";)

odlsuchalem KEF Q1 na piano:) i jestem pod wrazeniem, a byly to glosniki nie wygrzane:D takze poki co jestem na nie zdecydowany;) chociaz jeszcze pare odsluchow mnie czeka, wiec wszystko moze ulec zmianie:)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

stomasz mam do Ciebie pytanie odnośnie Denona f102. Około 2 tygodni temu kupiłem tę miniwieżę i jeśli chodzi o jej wygląd i wykonanie jestem zachwycony (mam wersję z czarnymi głośnikami). To, co mnie niestety irytuje, to dość "bezpłciowa" jakość dźwięku (słucham wszystkiego od klasyki przez jazz po rocka). W jednej z wypowiedzi wspominałeś o możliwości podrasowania głośników przez elektronika. Napisz, proszę, na czym dokładnie ten zabieg polega i czy poprawa jakości uzasadnia całą operację.

>runner

Pytanie, czy jest sens coś z tym Denonem robić? Runner, ja bym ci polecał wzięcie go pod pachę bez kolumn (stosunkowo mało do noszenia/wożenia) i przejście do dowolnego salonu audio z jakimś niedużym pokojem odsłuchowym.

Tam wypróbuj tego Denona w różnych kombinacjach. Jak z żadnymi głośnikami ci się nie spodoba, to najprawdopodobniej tuningiem firmówek zyskasz tylko tyle, że sprzęt jeszcze więcej straci na wartości przy odsprzedaży;)

Szkoda, że dopiero co zarejestrowałeś się na forum, bo być może gdybyś tu był wcześniej to odpuściłbyś sobie ten zakup. Jeśli kupiłeś to w sklepie za "półkową" cenę to szczerze współczuję.

DawidM, 25 Lut 2008, 14:26

>odlsuchalem KEF Q1 na piano:) i jestem pod wrazeniem, a byly to glosniki nie wygrzane:D takze poki

>co jestem na nie zdecydowany;) chociaz jeszcze pare odsluchow mnie czeka, wiec wszystko moze ulec

>zmianie:)

Posłuchaj jeszcze kilku :-) to da Ci pojęcie o monitorkach piano którymi się tak zachwycałeś :-D

nie no mysle;) ze za ta cene to Piano-monitory graja bardzo ladnie, jednak za kwote 800/900 zł i wzwyz, mozna kupic glosniki o bardziej detalicznym czy cieplejszym brzmieniu, ale trzeba tez uwazac na ich muzykalnosc, bo ta moze byc nizsza niz w Piano monitorkach;) Nie wiem jeszcze jak graja stuningowane Piano monitory, a tu byc moze znow sie mozna zaskoczyc;) Anyway, mam czas do 10 marca, co zrobie jeszcze nie wiem;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

clo2

Jestem wdzięczny za każdą radę. Na pewno masz rację, że rozsądnie byłoby posłuchać Denona z innymi głośnikami, żeby sprawdzić, czy aby na pewno problemem nie jest wieża sama w sobie. Tak, czy inaczej ciekaw jestem, co należy zrobić, żeby kitowe głośniczki grały trochę żwawiej. Jeśli chodzi o wcześniejsze korzystanie z forum, zaglądalem na nie przed dokonaniem zakupu i odniosłem wrażenie, że jedyną rozsądną alternatywą dla f102 jest Pianocraft. W sklepie przyjrzałem się obu i Pianocraft zrobił na mnie wrażenie bardziej "odpustowego", choć jakość dźwięku była niczego sobie. To co poza designem zwróciło moją uwagę, to bardzo długi czas upływający między włożeniem CD i gotowością do odtwarzania. Nie ukrywam, że wpływ na mój wybór miała także sugestia sprzedawcy, że połączenie DVD i CD nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o miniwieżę.

>runner

ale zaproponowany przeze mnie odsłuch to najprostsza i najmniej kłopotliwa droga do ustalenia, czy z tego Denona coś będzie czy nie. Jak ci podpasuje jego dźwięk z jakimikolwiek monitorami to już "jesteś w domu". Oczywiście nie musisz kolumn kupować tylko posłuchać czy jest sens kombinować.

Podpowiem ci, że miałem prawie to samo - zestaw F101. Głównym problemem po moich eksperymentach tego zestawu nie był amplituner tylko cedek. W f102 ma chyba trochę inny przetwornik (bo ampli to samo), ale chyba specjalnie od modelu f101 nie odbiega. Kolumny to najmniejszy problem, bo najczęściej i tak przeznaczone na "odstrzał".

masz tu link do wątku (stosunkowo krótkiego) w którym w zakładce DIY pytałem jeszcze przed decyzją o odsprzedaży, co z tym fantem Denona począć:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=39040

Dodam, że zestaw Denona f101 z "fimowymi" pierdziawkami (Mission) nawet ładnie grał i ... nic poza tym. Te Missiony były do niego specjalnie "dostrojone" aby prawda się kupującemu w uszy nie rzucała. Podpinałem do niego Elaki oraz Tannoie i było gorzej jak na "fimówkach" (pod wieloma względami gorzej, pod niektórymi lepiej). Dlatego też możę sięokazać, że "nieruszane" firmówki zagrają lepiej jak takie "prostowane". Bo normalne głośniki dla tego zestawu są bezlitosne. Może w salonie dąloby sięakurat przy dużym wyborze wybrać coś, co by jak tako zagrało?

Dodam, że po zmianie dziadowskiego cd na inny sprawy zmieniały dopiero obrót o 180 stopni i dopiero sprzęt zaczął grać.

Kolega stomasz który ma F102 też zmuszony jest kombinować - używa do tego korektora.

Ty jesteś kolejny. Szkoda bo tyle w tym wątku się nawylewałem pomyj na tego Denona bynajmniej nie ze złośliwości dla firmy Denon, tylko chciałem ostrzec potencjalnych nabywców aby dobrze ten zestaw "obąchali" zanim wyciągną gotówkę.

hmm..a czy nie slyszales ze dvd potrafi tez dobre zgarac;) Dla mnie za cene Denona, to mogles miec Piano plus dobre kable jeszcze podkrecajace dzwiek "o klase" plus mase plyt, sprzet po miesiecznym wygrzaniu gra wrescie swoim dzwiekiem, a co do odsluchow to tak po 30 min rozwija skrzydla..cena denona to dla mnie porazka:/ Ktos tu mowil, ze problem denona to wlasnie naped cd. Teraz musisz czekac az sprzet sie wygrzeje i kombinowac. Nie martw sie, ja tez teraz przechodze na "wyzszy level" i widze na co stac elektronike Piano z lepszymi kolumnami:) Takze mam dylematow co nie miara.

Pozdrawiam

>DavidM

Ja do tej pory nie czytałem/słyszałem na tym forum nikogo, kto jako źródło polecałby DVD Yamahy (a w Piano jest najzwyklejsze DVD tego producenta jak mniemam).

Co do kabli, W Denonie prawie nic nie robiły, różnice to faktycznie można było złożyć na karb autosugestii. To nie ta klasa sprzętu, więc i na kable szkoda pieniędzy. Kupić najtańsze normalne kable (normalne, czyli nie druty od lampki po 1,5zł/mb) i to myślę wystarczy w zupełności.

Nie wiem jak Yamaha, ale też nie przypuszczam, aby kable w przypadku podłączenia DVD do wzmacniacza odgrywały aż tak ważną rolę. To oczywiście tylko moje zdanie.

>DavidM

Spróbuj raz zrobić eksperyment. Znajdź jakieś tanie ale przyzwoite cd (z przyzwoitą rozdzielczością i przestrzenią ) i podłącz do amplitunera Yamahy. Ciekaw jestem rezultatu. Dal pewności możesz zamiast firmówek Yamahy (bo te też mogąbyć"dostrajane" do systemu) podłączyć jakieś fajne monitorki.

W Denonie amplituner nawet fajnie grał po podpięciu innego cd, do tego segmentu nie miałem żadnych zastrzeżeń. Ciekawe jak wyszłybyby w jednakowym zestawieniu amplitunery Denona i Yamahy z podpiętym takim samym przyzwoitym cd i osobnymi przyzwoitymi głośnikami.

clo2

Jeszcze raz serdeczne dzięki za wszystkie wskazówki. Chyba masz rację. Jak sobie kupiłem no to mam. Najważniejsze, żeby nie oczekiwać od fiata 125p osiągów ferrari. Siedzę sobie teraz w wygodnym fotelu i słucham sympatycznych dźwięków Norah Jones i nie będę chyba zbyt wiele kombinował, a pewnego dnia po prostu zmienię Denona na coś przyjemniejszego do ucha.

Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.

zle mnie zrozumiales..mialem na celu stwierdzenie ze nawet dvd potrafi zagrac, w budzetowym sprzecie, a nie ze polecam. Prosze o wyluzowanie. Co do dvd, to Yamaha czy NAD potrafia zagrac jak niejeden cd. Co do kabli, gdybys czytal moje posty, to bys wiedzial ze kupuje takie ktore bede mogl przekladac z systemu na system. Wiec mieszanka interkonekt Sommer xxl plus glosnikowe procaby LS25 mi wystarczaja:)

Oczywiscie chodzilo mi o wyzsze modele dvd Yamahy czy NADa. Ten w Piano sprawdza sie idealnie, jako budzetowy. Nierobmy z mini systemow, systemow za 4000 czy 5000zł, bo gdyby byly tyle warte, to by tyle kosztowaly. ;)

Dodam jeszcze raz to ze wiekszosc systemow mini oferuje dzwiek w klasie D(jesli bym ja podzielic tak jak ja dzieli pismo AV). Takze nie mamy powodow do wstydu, po prostu systemy oferuja wkroczenie do swiata HIFI, a niektore z nich zaskakuja swoimi ukrytymi mozliwosciami. Np. kto by sie spodziewal ze taki maly system poprawnie wysteruje duze kolumny Ushera. Po drugie, nie porownujmy tych mini z kompaktowymi i masowymi wiezami. To zupelnia inna jakosc dzwieku. Uwazam tez ze wiekszosc zestawow mini jest bardzo muzykalna, bo wybacza tez sporo bledow w masteringu plyt. Takze sprzet podyktowany muzyce, nigdy odwrotnie. Cytujac Ciebie. Istnieja rozne sciezki wyboru w doborze sprzetu(second hand) w podobnej kwocie, ale to wlasnie jest to, co klient lubi najlepiej-czyli wybor. Takze nie ma co sie wstydzic, kazdy wybierze to co mu sie podoba.

>Koledzy

a tak wogóle .... tytuł wątku "Klub miłośników DOBRYCH miniwież ..."

Może ktoś z was przybliżyć w jakiś sposób pojęcie "dobrej miniwieży", co by sprawa była jasna?

Dobra miniwieza musi oferowac dzwiek ktory miesci sie w standartach dzwieku HiFi. Czyli niewiele jest takich mini systemow.

a wg. mnie ulegl zlemu doradzaniu z strony sprzedawcy. Nie robmy z tego denona az takiej porazki...po prostu kwota jaka trzeba zaplacic za ten sprzet jest troche za duza do jego dzwieku. Tu placi sie raczej za marke-troche jak Ipod;)

"Urzadzenia tej kategorii stanowia wstep do swiata HiFi. Ich brzmienie jest juz na tyle poprawne i neutralne, ze umozliwia komfortowy, nieznieksztalcony odbior muzyki. Mimo ze jest to kategoria najnizsza, wcale nie powinna byc utozamiana ze sprzetem klasy popularnej. Sprzed tej kategori spelnia okreslone kryteria odnosnie wiernosci przekazu i moze zadowolic zdecydowana wiekszosc poczatkujacych entuzjastow sprzetu HiFi."

sorry za "standart" nie wiem jak to sie stalo:D pewnie wczesna pora, czlowiek zaspany;)

>DavidM

Ten Denon nie byłby taki zły, gdyby dali jakiegoś przyzwoitego cdeka. Szkoda, bo jakość wykonania (choć mi F101 bardziej się podobał) samych klocków jest naprawdę na wysokim poziomie. Chłopakom tylko zbrakło tej "iskry" przy opracowywaniu całego systemu, jeszcze tylko dobre cd i byłby sukces a tak ... każdy nowy nabywca tego czegoś klnie;).

Tak pewnie bedzie z kazdym systeme, ze cos tam mozna ulepszyc, cos wymieniajac;) Ja w tej chwili mysle o glosnikach. Mysle tez, ze to bedzie jedyna zmiana w tym systemie.

>DavidM

"Urzadzenia tej kategorii stanowia wstep do swiata HiFi. Ich brzmienie jest juz na tyle poprawne i neutralne, ze umozliwia komfortowy, nieznieksztalcony odbior muzyki. Mimo ze jest to kategoria najnizsza, wcale nie powinna byc utozamiana ze sprzetem klasy popularnej. Sprzed tej kategori spelnia okreslone kryteria odnosnie wiernosci przekazu i moze zadowolic zdecydowana wiekszosc poczatkujacych entuzjastow sprzetu HiFi."

Myślisz, że np z miniwież LG można wybrać "DOBRĄ mini wieżę"?

Ten model LG którego fotkę wkleiłem powyżej był testowany w grupie m.in z innym Denonem. W czasie testu kosztował 999zł, dziś można go znaleźć (wyszukiwarka cen) w sklepach internetowych za 599zł.

Cytat po testach tego czegoś: "Najdroższa wieża LG. Nowoczesny wygląd i ZRÓWNOWAŻONY dźwięk". Dostała 4 kropki na 5 możliwych w kategoriioceny brzmienia i 5 kropek w kategorii jakość/cena przy cenie 999zł.

Przy aktualnej cenie 599zł to już pewnie wogóle rewelacja. Może to być DOBRA mini wieża czy nie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.