Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie chciał bym trochę ulepszyć u mnie dźwięk, ogólnie to brakuje mi tu wszystkiego ale głównie sceny.

Słucham z mp3 320kbps, muzyka to typu głosy Beaty Kozidrak, pop, dance 90'.

Nie chce zmieniać kolumn, a kable.

Od początku mam ls25 z poprzedniego systemu.

Chciał bym zmienić na inne np. chord odyssey 2

Tylko czy odczuje różnice ?

oddysey 2 można ale to już w sumie drogi kabel do m38 :)

polecam przetestuj rumour2 połowę tańszy z rolki 4 metry utniesz za 200

co jest moim zdaniem maks co można dać do takiego denka finansowo

ewentualnie np chord silverscreen mniej detaliczny jak rumour

tańszy i też lekko rozjaśniający ale nie wyostrzający dobry kabelek

co do wcześniejsze jazgotliwości to zgadzam się z dawidam atlas lekko ociepla (też bas)

ale też nie wycofuje mocno sybilantów niższe modele kabli atlasa, przetestował bym tez wireworld luna 16/4

Focal + Naim

Panowie chciał bym trochę ulepszyć u mnie dźwięk, ogólnie to brakuje mi tu wszystkiego ale głównie sceny.

Słucham z mp3 320kbps, muzyka to typu głosy Beaty Kozidrak, pop, dance 90'.

Nie chce zmieniać kolumn, a kable.

Od początku mam ls25 z poprzedniego systemu.

Chciał bym zmienić na inne np. chord odyssey 2

Tylko czy odczuje różnice ?

knopek,

na Twoje problemy kable nie pomogą... pokombinuj ze standami, ustawieniem sprzętu i może ustrojami.

Na dobrze zrobionym mp3 192kbps pojawia się dopiero zalążek sceny, trochę lepiej jest na 320kbps(dobrze zrobionym), ale to ciągle i tak mało z tym jaką scenę otrzymasz z orignalnych płyt AUDIO CD, VINYLI czy bezstratnych plików.

Kable po prostu tylko trochę pogrubiają brzmienie(mowa o tych ProCabach), względem tych firmowych. Mowa oczywiście o dobrze ustawionych kolumnach i przynajmniej poprawnej akustyce pokoju. Kablami tylko możesz ukształtować brzmienie, a nie wpływać na nie w znaczący sposób.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tak się zastanawiam z tymi kablami za 400 PLN i wiecej do Piano... czy to nie jest trochę overkill? Chyba już wolałbym zmienić źródło na jakieś za 800 PLN... chyba, że to też przesada do Piano?

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Tak się zastanawiam z tymi kablami za 400 PLN i wiecej do Piano... czy to nie jest trochę overkill? Chyba już wolałbym zmienić źródło na jakieś za 800 PLN... chyba, że to też przesada do Piano?

O ile nie przekraczasz ceny elektroniki to jest jeszcze ok;)

Któryś z was zrobił mała rozpiskę charakterystyki kabli kilka stron wcześniej i polecał te chordy, a moje procaby nazwał zamulaczami:).Kolumny też podobno dobre więc dlatego zastanawiam się czy jest sens zmieniać czy to kolumny czy to kable mimo to, że słucham z mp3 (wygoda:)

Czy może sprzedać te procaby i zapiąć oryginalne kable denka skoro nie ma sensu ? :)

Edytowane przez knopek

chcesz się przekonać wypożycz lepsze kable np chord rumour podepnij i posłuchaj co z tego wyjdzie.

kablami nie przechylisz mocno brzmienia ani nie wpłyniesz na nagły skok jakości dźwięku czy kreowania sceny

warto sprawdzić ale też od m38 nie należy oczekiwać wielkiej przestrzeni i to z mp3

Focal + Naim

http://www.audiosklep.com.pl/zdjecia/teflon.jpg

te kable prawdopodobnie "zagrają" bez zamulenia z mocniej zaakcentowaną górą

sam z ciekawości bym je kupił i sprawdził

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

w sumie dobra rada, wypożyczenie kabli. bo pare stówek piechotą nie chodzi.

Jak wygląda sprawa wypożyczenia ?

U mnie w czestochowie jest sklep delta-audio.

Panowie gdzies wyczytałem w siecu ze jest problem z Piano Craftem z DVD ze strasznie długo sa wczytywane płyty oraz ze jest bardzo głosno czy ktos z was moze sie wypowiedziec na ten temat

Ja się mogę wypowiedzieć :)

- po zapuszczeniu CD muzyka zaczyna płynąć po 14 sekundach (właśnie zmierzyłem stoperkiem), dla jednego długo dla mnie zupełnie OK,

- napęd faktycznie nie jest za cichy, na początku mnie to irytowało, ale po jakimś czasie przestałem na to zwracać uwagi - faktycznie przy cichym słuchaniu zauważa się "cykanie"

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Miałem Piano Crafta z DVD i CD. Jak rzadko oglądasz filmy to bierz CD(jest szybszy, i ma trochę kulturalniejszą pracę). Inna sprawa jest taka że Piano Crafta z DVD MUSISZ podłączyć do tv, bo na ekranie odtwarzacza nic nie zobaczysz(np. folder z mp3).

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja się mogę wypowiedzieć :)

- po zapuszczeniu CD muzyka zaczyna płynąć po 14 sekundach (właśnie zmierzyłem stoperkiem), dla jednego długo dla mnie zupełnie OK,

- napęd faktycznie nie jest za cichy, na początku mnie to irytowało, ale po jakimś czasie przestałem na to zwracać uwagi - faktycznie przy cichym słuchaniu zauważa się "cykanie"

No właśnie i o takie informacje mi chodziło :)

Witam ponownie. Kiedyś pytałem na forum o "duży" zestaw... Puknąłem się jednak w głowę i stwierdziłem, że mini na początek jest znacznie bardziej rozsądnym wyjściem. W zasadzie mam tylko jedną wątpliwość: Denon DM38 czy Denon DF107. Za prawie 1000 różnicy w cenie różnica w dźwięku powinna być oczywista i bezdyskusyjna. Jest? No dobra druga wątpliwość: zostawić zestaw z fabrycznymi głośnikami, czy zdecydowanie szukać innych?

Witam, w zakładce stereo założyłem nowy wątek i chyba niepotrzebnie. Wydaje mi się, że tutaj znajdę odpowiedź na moje pytanie.

Otóż chciałbym się dowiedzieć jaki sub polecacie do tej micro-wieży?

Podoba mi się jej granie ale ze względów oczywistych brakuje mi wypełnienia. Nie jestem żadnym bassheadem jednak lubię ciemne i ciepłe granie, które sprawdza się zarówno w Jazzie jak i mocnej muzyce.

Wiele dobrego czytałem na temat Velodyne Sub i zastanawiam się czy to nie byłaby właściwa droga. Jednakże nie przekreślam skrzynek innych firm. Potrzebowałbym dość szybkiego suba, który nadążyłby za monitorami Denona. Jednak zależy mi również na dość subtelnym gabarytowo subwooferze. Nie chciałbym dopinać do tak dyskretnego systemu jakieś olbrzymiej skrzyni, która nijak nie wpasowała by się w całokształt.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Sub Velodyne lub B&W(te w zamkniętej obudowie), przedtem upewnij się że masz pomieszczenie które nie wzbudza basu, i czy sub to coś czego oczekujesz. Inna droga to poszukać innych paczek do Denona. Po ciemniejszej strony mocy grają np. Wafle 10.

Zależy w jak dużym pokoju będzie grało. ja np. w niewielkim pokoiku mam zatkane w tym Denku bass reflexy. I w ogóle mam wrażenie, że gra raczej ciepło, średnicą, a może gładko (te metafory!), przynajmniej w porównaniem z nowym PianoCraftem.

Warto dołożyć suba do mini-wieży. Używam Mordaunt-Short Avant 907W do Yamaha PianoCraft E-810 w 20m2. Kapitalna sprawa. Nie warto oszczędzać na subie, choć np. taka tania Koda potrafi zrobić dość porządny głośnik.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Co do różnicy w brzmieniu denka 38 i 107, to mogę od siebie dodać, że denek 30 gra bardziej muzykalnie, dynamicznie i wg mnie bardziej detalicznie. Denek 107 gra w bezpośrednim porównaniu do denka 38 bardziej średnicą niż skrajami pasma i ma się wrażenie, że jest nudny i powolny. Polecam wybrać się do MM lub innego dużego marketu, gdzie co prawda nie ma porządnych warunków do odsłuchu ale różnice, o których wyżej napisałem na pewno da się usłyszeć. Wybierzesz, to co będzie Ci bardziej odpowiadać.

Ja z denka 38 jestem bardzo zadowolony. Kupiłem go z nastawieniem jako sprzęt sypialniany ale jak na razie okazale "prezentuje" się ;-) w salonie - 18 m2. Miałem też pianocrafta 840 ale sprzedałem i kupiłem duży zestaw (też denka ale 710AE, który docelowo stanie właśnie w salonie a mały denek 38 wyląduje tam gdzie jego miejsce, tj. w sypialni. W przyszłości być może będę kupował również mini wieżę - pracuję w delegacji - i się zastanawiam nad denkiem 107 lub teac'em, który wypuścił ostatnio ciekawe produkty jednakże jak na razie drogie. Zobaczymy co czas pokaże ale pewnie producenci pójdą w kierunku radia internetowego i strumieniowania plików + tradycyjny czytnik CD.

P.S.

Za ten 1000 zł różnicy wielkiej nie usłyszysz pomiędzy ww denonami. Będzie to inne brzmiemie.

Witam ponownie. Kiedyś pytałem na forum o "duży" zestaw... Puknąłem się jednak w głowę i stwierdziłem, że mini na początek jest znacznie bardziej rozsądnym wyjściem. W zasadzie mam tylko jedną wątpliwość: Denon DM38 czy Denon DF107. Za prawie 1000 różnicy w cenie różnica w dźwięku powinna być oczywista i bezdyskusyjna. Jest? No dobra druga wątpliwość: zostawić zestaw z fabrycznymi głośnikami, czy zdecydowanie szukać innych?

Za 1000 zl jest bezdyskusyjna i oczywista roznica w dzwieku pomiedzy Denonem M38 a F107 - pytanie tylko czy na korzysc dla tego drozszego? Niektorzy twierdza ze wlasnie nie :) Fabryczne glosniki w M38 sa calkiem znosne, jednak dosyc kaprysne. Po pierwsze nie lubia stac blisko sciany, po drugie maja kiepskie maskownice, które delikatnie mowiac ingeruja w brzmienie, a po trzecie warto do nich dokupic odpowiedniej jakosci kable glosnikowe np. do lekkiego rozjasnienia - QED. Krótko: kupiłbym M38 i pobawil sie przede wszystkim z odpowiednim ustawieniem kolumienek w pokoju, a wiec solide, odpowiedniej wysokosci podstawki i poprawne rozmieszczenie, conajmniej 0,5 od sciany tylnej, minimum okolo 1 m od bocznych. Fabryczne "kable" od razu powinny pojsc do smieci, wiec kombinacje z ustawieniem robilbym juz od razu z nowymi. No i te nieszczesne maskownice - ustawienia brzmienia dokonalbym na pewno bez nich, a pozniej ewentualnie sprawdzil jak mocno wplywaja na dzwiek... i na pewno potem zdjał :)))

Edytowane przez SZROT

Czy to kwalifikuje sie jako zestaw mini?

http://www.youtube.com/watch?v=Q78cLa1d7_c

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam,

Przeczytalem wątek od ok 150 strony ale mimo cennych komentarzy mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem :)

Ale żeby nie było trochę też posłuchałem. PC 840 z fabrycznymi, PC 840 z B&W685, Marantza 503 z B&W685, dla porównania ampli Yamahy 471 a źródłem był PC840 - chciałem się przekonać czy faktycznie jest słyszalna różnica pomiędzy stereo a ampli kina domowego. Dzisiaj w MM posłuchałem Denona M38, 107 i jeszcze raz PC840. Niestety ciągle mam mieszane uczucia :) ale najbliżej mi do PC840 i B&W685 (cena 3499)

I tak się zastanawiam nad prawidłowym podejściem do wyboru mini i ogólnie zestawów audio.

Najpierw funkcjonalność jakiej oczekujemy ?

Potem wybór elektroniki ?

Na koniec ewentualne próby zmiany fabrycznych głośników?

Docelowe pomieszczenie i akustyka ?

Obecnie mam do dyspozycji pół pokoju 20m2. Za około rok salon zwiększy się do 35m2 ale chyba żadne mini z monitorami nie zagra w takim pomieszczeniu dobrze, bo z akustyką mogą być problemy.

Więc mini pewnie trafi do 12m2 sypialni :)

Czy oprócz PC840 mamy jeszcze jakieś opcje z dvd i divx?

Z góry dzięki jeśli komuś zechcę się odpowiedzieć na część z moich dylematów.

pozdrawiam

I tak się zastanawiam nad prawidłowym podejściem do wyboru mini i ogólnie zestawów audio.

Najpierw funkcjonalność jakiej oczekujemy ?

Potem wybór elektroniki ?

Na koniec ewentualne próby zmiany fabrycznych głośników?

Docelowe pomieszczenie i akustyka ?

Pamiętaj, że to będzie Twój sprzęt, zatem prawidłowe podejście jest takie, które będzie pasować akurat Tobie. Sam powinieneś wiedzieć, czego chcesz i nie ufaj ślepo opiniom innych - często jest tak, że co osoba, to inne zdanie, bo np. kazdy słyszy inaczej.

Mnie np. najbardziej pod względem dźwięku przypadł do gustu Denon D-M38, ale inne aspekty zadecydowały jednak o kupnie Marantza M-CR503.

<><

Witam,Przeczytalem wątek od ok 150 strony ale mimo cennych komentarzy mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem :)Ale żeby nie było trochę też posłuchałem. PC 840 z fabrycznymi, PC 840 z B&W685, Marantza 503 z B&W685, dla porównania ampli Yamahy 471 a źródłem był PC840 - chciałem się przekonać czy faktycznie jest słyszalna różnica pomiędzy stereo a ampli kina domowego. Dzisiaj w MM posłuchałem Denona M38, 107 i jeszcze raz PC840. Niestety ciągle mam mieszane uczucia :) ale najbliżej mi do PC840 i B&W685 (cena 3499)I tak się zastanawiam nad prawidłowym podejściem do wyboru mini i ogólnie zestawów audio. Najpierw funkcjonalność jakiej oczekujemy ? Potem wybór elektroniki ? Na koniec ewentualne próby zmiany fabrycznych głośników? Docelowe pomieszczenie i akustyka ?Obecnie mam do dyspozycji pół pokoju 20m2. Za około rok salon zwiększy się do 35m2 ale chyba żadne mini z monitorami nie zagra w takim pomieszczeniu dobrze, bo z akustyką mogą być problemy. Więc mini pewnie trafi do 12m2 sypialni :)Czy oprócz PC840 mamy jeszcze jakieś opcje z dvd i divx?Z góry dzięki jeśli komuś zechcę się odpowiedzieć na część z moich dylematów.pozdrawiam

W razie czego chętnie odpowiem na pytania dotyczące D-M38

Pamiętaj, że to będzie Twój sprzęt, zatem prawidłowe podejście jest takie, które będzie pasować akurat Tobie (...)

Jest takie równanie: DM38 + parę groszy == http://allegro.pl/denon-pma-510-dcd-510-monitor-audio-m2-i1701344204.html

Lub ewentualnie (jeszcze gorzej) D-F107 == http://allegro.pl/denon-pma-510-dcd-510-monitor-audio-m2-i1701344204.html

Biorąc pod uwagę że Monitor Audio M2 to seria Bronze tyle, że z kiepską okleiną, to moje podejście jest takie, że bliżej mi do prawej strony równania... Co prawda nie jest to już mini, ale sami widzicie, trudno przejść wobec powyższego obojętnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.