Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po co komu funkcję loudness przy mini. Korektora EQ także się nie dotyka. ;)

To że tak pisze przy terminalach to wymóg UE(tak samo jest z praktycznie każdym sprzętem elektronicznym), spokojnie można podłączyć do większości zestawów mini kolumny 4 omowe, ważne by ich efektywność była w miarę wysoka, szczególnie że nie ma tu w kolumnie więcej niż 2 przetworniki dźwięku, więc nie ma się czego bać.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

To że tak pisze przy terminalach to wymóg UE(tak samo jest z praktycznie każdym sprzętem elektronicznym), spokojnie można podłączyć do większości zestawów mini kolumny 4 omowe, ważne by ich efektywność była w miarę wysoka, szczególnie że nie ma tu w kolumnie więcej niż 2 przetworniki dźwięku, więc nie ma się czego bać.

nie zgodzę się ,

producent pisze na terminalach po to aby brać to pod uwagę, jak jest napisane 6-8 to nie powinno się podłączać kolumn 4omowych

w denku m38 jest napisane 6-16 a w denku f107 4-16 ,

w małych systemach trzeba wbrew pozorom bardziej uważać co z czym łączyć , końcówki mocy mają z reguły mniejszą wydajność prądową

i nie są zdolne prawidłowo w reżimie małych zniekształceń poprawnie pracować, dodatkowo mogą wchodzić częściej w punkt pracy w którym termiczne zabezpieczenia jeżeli takie są zaimplementowane będą starały się zaingerować przez wyłączenie układu, nie jest to tak prosta sprawa, mocne duże wzmaki łatwiej znoszą niższą impedancję niż mini systemy, które często mają zasilacze o wydajności max 80W .

Focal + Naim

To że sie słucha na zero to ja wiem. Tylko zapytałem czy cos takiego posiada ten malec.

Dajcie spokój z tym obowiązkowym słuchaniem "na zero". Słyszeliście kiedyś o psychoakustyce? Czasem jestem zmęczony i mam problemy z percepcją basów, wtedy daję korekcję na jakieś + 3-4 dB. Liczy się przede wszystkim przyjemność ze słuchania muzyki.

Edytowane przez Bednaar

<><

Dajcie spokój z tym obowiązkowym słuchaniem "na zero". Słyszeliście kiedyś o psychoakustyce? Czasem jestem zmęczony i mam problemy z percepcją basów, wtedy daję korekcję na jakieś + 3-4 dB. Liczy się przede wszystkim przyjemność ze słuchania muzyki.

Kazdy słucha jak mu pasuje. Sztuka w tym żeby znależć optymalny dzwiek dla siebie. Tak jak napisano wyzej - Liczy sie przyjemność słuchania !Komu pasuje podkreca i korektuje - komu nie nie dotyka EQ i tyle. niektórzy sie meczą na siłe sluchajac na "zero" i bardziej ich denerwuje ta muzyka niż jest przyjemna. Sztuka to dobrac barwe pod siebie. Niektórzy poprostu wolą podkrecic "gałke" niz wydac nastepne tysiące na wymiane sprzetu. Nie mówie tu o mnie akurat , ale wiem tak jest.

Edytowane przez angel

Korekcja EQ jak najbardziej, tylko ta akustyczna(Dopasowana do pomieszczenia), a nie ta którą spotykamy tak często w sprzęcie audio. Z tym męczeniem się z słuchaniem na zero, to dotyczy głównie dwóch kategorii osób(w dużym uogólnieniu):

1) Osoby które źle zestawiły sprzęt.

2) Osoby które mają kompletnie nieprzystosowany pokój do słuchania muzyki.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czasem to kwestia przyzwyczajenia i rodzaju słuchanej muzyki. Kiedy jeszcze słuchałem rocka, equalizer był obowiązkowo ustawiony na "rock", czyli z podbitymi skrajami pasma. Nawet później tak klasyki słuchałem. Jak nabyłem wzmak bez korekcji, to początkowo mi czegoś brakowało. Musiałem przyzwyczaić słuch do nowych warunków. A i tak nie mogłem słuchać na zmianę rocka i klasyki w niewielkich odstępach czasu. Więc albo słuchałem dłużej rocka, albo klasyki. W końcu rock odpadł.

Oj, nie podchodźmy do tego tak na sztywno. Przez moje ręce przewinęło się trochę sprzętu i zawsze było tak, że czasami wydawało mi się, że gra super, a w inne dni, że beznadziejnie. Różne rzeczy miały na to wpływ - pogoda, mój stan psychiczny i fizyczny itp. Poza tym nie zapominajmy też, że płyty są nagrane bardzo różnie. Dlatego jak dla mnie sprzęt bez regulacji barwy jest nie do końca użyteczny. Przeważnie słucham na zero, jednak czasem dla czystej przyjemności podbijam trochę bas - i tak gra przez kilka dni, potem znów przez jakis tydzień na zero i tak w kółko - w zależności od aktualnego nastroju, byleby tylko przyjemnie się słuchało. Nie mam zamiaru zmieniać sprzętu, pieniążki wolę powydawać na płyty. A co do nieprzystosowanego pokoju - w 90% słucham na słuchawkach.

<><

"słuchałem Chario 100T i wg mnie grają lepiej od MA BX5. Mają dodatkowy głośnik niskotonowy umieszczony w podstawie i skierowany do dołu. Basik całkiem fajny. Jednak jak dla denka 107 to zbyt duża kasa. Chyba, że używki."

Skoro grało lepiej i się podobało to czemu zbyt duża kasa? Jak by to nie było to takiego Denona to już nie byłaby za duża? Dziwne jest dla mnie takie podejście.

Jak dla mnie wydatek ok 3000 na Chario 100T (tyle wtedy one kosztowały) do zestawu mini za ok 2200 (tyle mniej więcej kosztował Dnon DF 107) to zbyt duże pieniądze. Po prostu uważam, że zestaw mini nie "wyciągnie" pełnych możliwości z tych głośników.

Podobna sytuacja jest ze sprzętem przeznaczonym do mnie do domu - zestaw Denon 710 + AA Phoebe III - gdzie elektronika jest bardzo przeciętna w odniesieniu do tych kolumn. Jednak był to celowy zakup gdyż tego zestawienia będzie słuchać głównie moja żonka a ja jedynie weekendami. W planach jest coś lepszego z elektroniki z obsługą odtwarzania strumieniowego. Ten denek jest na start. Stąd również mój awatar - zielony, klonowy liść :-) - znaczy początkujący ;-)

marek bo już się pogubiłem jak duży pokoik???

Zarówno w domciu jak i obecnie w delegacji to pokój 18-20 m2, jednak odsłuchów chario, MA i AA dokonywałem w salonach audio.

Tak to wygląda obecnie u mnie w delegacji.

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-academy-audio_52526.html/page__view__findpost__p__2224928

a tu rzut pokoju w domciu, gdzie ww zestaw wyląduje.

http://www.audiostereo.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=175061

A jak już wyląduje to będę musiał się sprężyć z zakupem mini zestawu, który będę targał ze sobą w delegację.

Edytowane przez Marek76

Poszukuję jakichkolwiek wiadomości na temat zestawu Denon D-M03. Skierowano mnie do tego wątku, jak do klubu specjalistów od miniwież. Mam nadzieję, że znajdzie się tu ktoś, kto słuchał tego sprzętu i jest w stanie powiedzieć czego można się po nim spodziewać? W internecie praktycznie nic nie znalazłem, poza tym, że to model z 1997 roku.

Właśnie weszły nowe pianocrafty z obsługą funkcji sieciowych :

http://europe.yamaha.com/en/products/audio-visual/hifi-systems/

Ciekawe kiedy wyjdą następcy modeli dwuczęściowych.

Być może optymalne kolumny do niejednego mini który ma grać w powyżej 16m2.

http://highfidelity.pl/@main-963&lang=

Edytowane przez DawidM

Słuchał już ktoś tych pylonów? Z jaką muzą się najlepiej sprawdzają, czy łatwo je wysterować i czy ogólnie ma to ręce i nogi?

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Z danych technicznych wygląda że łatwo je wysterować, w sam raz do elektroniki za 2-3 tysiące. Zresztą wystarczy popatrzeć:

Impedancja: 6 Ω

Pasmo przenoszenia: 43 - 23 000 Hz

Efektywność: 88 dB

Wymiary [W x H x D]: 200 x 900 x 250 mm

Waga: 11 kg

Głośnik niskotonowy: GDN 17/40 4 Ω

Głośnik wysokotonowy: GDWK 10/80/26 8 Ω

Do tego tylko dwa przetworniki. Tak jak mówię, to mogą być jedne z najlepszych kolumn do pewnych mini do metrażu 16m2 wzwyż. Szczególnie po opisie jak grają.

Opis Pacuły to akurat można włożyć między bajki, jemu wszystko się podoba. A liczby sam sobie poczytałem.

Chodzi o doświadczenia empiryczne jakiegoś bezstronnego użytkownika tych kolumn. Póki co najbardziej przemawia za nimi cena i dość estetyczny wygląd.

No i ciekawi mnie ta waga czy te 11 kg to chodzi o sztukę czy o parę ;]

Edytowane przez ProgRockJester

Głośniki z Tonsilu włożone do dobrej skrzynki mogą naprawdę dobrze zagrać.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

No i ciekawi mnie ta waga czy te 11 kg to chodzi o sztukę czy o parę ;]

Stawiam na to, że jest to waga 1 szt. Ciekawi mnie jak te kolumny wyglądają i brzmią na "żywca".

@Violet

dryndnij gdzie trzeba, to może Ci prześlą na testy ;-) Mielibyśmy porównanie z Kodą 5500T.

Jeżeli te kolumny będą dostępne do odsłuchu i/lub pojawi się więcej dobrych, pozytywnych opinii o nich, to mogą trochę namieszać w segmencie (i tu konsternacja) D czy C ? Chyba D.

Stawiam na to, że jest to waga 1 szt. Ciekawi mnie jak te kolumny wyglądają i brzmią na "żywca".

@Violet

dryndnij gdzie trzeba, to może Ci prześlą na testy ;-) Mielibyśmy porównanie z Kodą 5500T.

Jeżeli te kolumny będą dostępne do odsłuchu i/lub pojawi się więcej dobrych, pozytywnych opinii o nich, to mogą trochę namieszać w segmencie (i tu konsternacja) D czy C ? Chyba D.

wygladaja solidnie, recenzja wrecz pochwalna niczym tekst sponsorowany, cena faktycznie atrakcyjna.. ale to kolumna na bazie konstrukcji tonsilowskich wiec nie nalezy spodziewac sie cudow :) a co do ceny i i wykonania podobna do Mission M33i i pewnie brzminiowo cos kolo tego, co najwyzej o nieco innym charakterze. Inna sprawa ze to produkt polski, wiec.. wspierajmy krajowych producentow :)

Też by mnie właśnie interesowało zestawienie ich razem z Kodą 5500T.

Zastanawia mnie, która zagra cieplej i przyjemniej.

Fakt pojechał, ale z tego co widzę to będzie można je wyrwać do 700zł. Myślę że w tych rejonach zakończy się aukcja. ;)

Wziąłem udział w tej aukcji, zobaczymy jak to się skończy i co to warte ;]

Szkoda że teraz nie mam gotówki na taki zakup, brał bym bez zastanawiania się(choć cena na kup teraz powinna być około 2000zł, przecież jest to zestaw bez kolumn):

http://allegro.pl/denon-dra-f-102-chr-f103-jedyna-taka-na-allegro-i1809283997.html

Szkoda że teraz nie mam gotówki na taki zakup, brał bym bez zastanawiania się(choć cena na kup teraz powinna być około 2000zł, przecież jest to zestaw bez kolumn):

http://allegro.pl/denon-dra-f-102-chr-f103-jedyna-taka-na-allegro-i1809283997.html

A ile takie cudo kosztuje w sklepie ? on łaczy sie z netem i odbiera stacje radiowe ? Warto na to wydac te 2,5 tys ?

A ile takie cudo kosztuje w sklepie ? on łaczy sie z netem i odbiera stacje radiowe ? Warto na to wydac te 2,5 tys ?

http://w626.wrzuta.pl/film/8t1oESwAczZ/denon_chr-f103_radio_internetowe

To wersja DAB, która w polskich sklepach raczej nie występuje.

http://w626.wrzuta.pl/film/8t1oESwAczZ/denon_chr-f103_radio_internetowe

To wersja DAB, która w polskich sklepach raczej nie występuje.

czyli ściągane z zagranicy ?

Focal + Naim

Miałem, opis tutaj:

http://www.audiostereo.pl/testy-opinie-miniwiezyczek_75816.html

W skrócie, dysk hdd 40GB(można nieoficjalnie podmienić na większy, ale chyba nie większy niż 100 czy 200GB, już teraz nie pamiętam). Zgrywa płyty audio cd do dwóch typów plików(bezstratnych i mp3), oczywiście także odtwarza płyty audio cd czy mp3, radio internetowe(trzeba tylko wpiąć kabelek w tył odtwarzacza), jakość samego radia w porządku, w zależności jakiego się słucha. Świetna obsługa sprzętu. Brzmienie generalnie troszkę lepsze niż normalny zestaw Denona 102. Mówiąc krótko, coś jak Denon CN-7, tylko że bardziej gustowny.

@ Angel

Nie kupisz go już raczej w sklepie, model wycofany z produkcji, tak samo jak Denon 102.

Edytowane przez DawidM

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.