Skocz do zawartości
IGNORED

tranzystor w cenie 5tys.PLN-co wybrać?

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Za radą kilku osób zamieszczona w tym wątku posłuchałem Metaxas'a Solitare . Gdyby to nie była tylko końcówka to chyba nie szukał bym dalej . Barwny bas i całkiem zwinny . Góra lekko wycofana i nieco zbyt mało obecna ale za to średnica ... lepsza niz z lampy . Każde szarpnięcie struny miało siłę , wokale były tak obecne i ciepłe , zero natarczywości czy metalicznego nalotu , dużo detali , cholernie muzykalny . Bomba . Przestarzeń znakomita , dźwiek oderwany od głosników i precyzyjna lokalizacja w szerokości i głebokości sceny .

No ale to nie jest najciekawsze . najlepsza jest szybkośc . Czasem miałem wrażenie ,że muzyka gra szybciej niz jestem w stanie jej słuchac ;p . Niebywałe . Ale to nie była nerwowość , poprostu dźwieki zaczynały sie i kończyły natychmiast gdy instrument zaczynał i porzestawał brzmieć .

No i ten wygląd .

...there is no spoon...

zdjęcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

czy mogłbyś opisać zjawisko na czym polega natychmiastowe skonczenie brzmienia instrumentu, zawsze mnie to dziwilo takie opisy,szybko gaszony dzwiek zawsze wydawał mi sie bardzo suchy, w naturze instrumenty wybrzmiewają długo, np akord gitary powiedzmy Gdur zagrany na 6 strunach, a po nim D dur zagrany na 4 to te dwie gorne struny z G dur slychać jeszcze dlugo potem, jesli jest to natychmiast zgaszone....to troche dziwnie;/// ja w swoim sprzecie wlasnie z tym walcze, ma wybrzmiewać dlugo a nie szybko sie gasić...

"Elberoth.Zapytam jeszcze z czystej ciekawości - tak polecacie to NVA, a czy ktoś z was tego słuchał ?

Bo ja dla przykładu słuchałem ... (monobloki + pasywny pre)"....Mógłbyś opisać jak to grało?Zapamietałem tą markę jeszcze z początków mojego zainteresowania tamatyką audio.Pamiętny wzmacniacz NVA A 25/bodajże/.Bardzo dobrze oceniony przez HiM;jescze numery czarno-białe /1995-1994?/

Anthem Integrated 2 - synonim lampowego brzmienia z dobrymi i złymi cechami . Bas nisko schodzi i jest obszerny ale za to bułowaty i powolny . Średnica uroczo miodna ale bez mikrodetali . Słodka i całkiem plastyczna , nieco brakuje dynamiki . Cechy wyjątkowe i bardzo pozytywne to łagodność i ciepełko , brak metalicznego nalotu i szorstkości . Delikatne sybilanty - żadnego wyskakującego syczenia i jazgotów . Góra dośc ładna ale nieco wycofana . Ogólnie słuchanie tego wzmacniacza to pełen relaks - podobał mi sie po 30 minutach słuchania ale po godzinie chciałem troche więcej ataku , drapieżności , nasycenia barw , blasku i oddechu .

Kiedy podłączyłem mój wzmacniacz na 300B to pojawiła sie szeroka i głeboka scena , oodech i rozmach , słychac sale i oddechy ale utraciłem ciepełko i masę na średnicy - dźwięk się osuszył .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Artur >>>

No i tak gra Metaxas - najszybsza końcówka na świecie ! Czasami perkusista nie nadążą za rytmem...hehe.

A kontrabas dosłownie ŁEB URYWA !

Cóż - nie ma sprzętu IDEALNEGO ! A ten jest całkiem, całkiem...

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Faktycznie chwilowo prawadzi Metaxas . W przyszłym tygodniu posłucham wersji drugiej - Solitare II . Tylko cholera nie ma kasy na preamp do tego ;p

...there is no spoon...

Preamp, IC i sieciówkę. Lekko licząc, podkreślam słowo "lekko", wyjdzie drugie tyle.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie ma co straszyć...

Metaxas znakomicie wypada sterowany bezpośrednio z dobrego CD, np. Wadii. Oczywiście warunek: CD z regulowanym wyjściem. Wtedy pre odpada. Jeszcze lepiej - znaleźć tą końcówkę z wejściami XLR i prowadzić sygnał prosto z CD.

Ponadto - sami wiecie, że integra za 10 tys. to nie to samo, co dobrany zestaw pre + końcówka. A tyle max. kosztuje z drugiej ręki Solitaire z dedykownym pre Maruquis.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Z tego co napisał, kolega nie ma CD z regulowanym wyjściem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Słuchałem kiedyś czegoś takiego Hafler 9505 2x250Wat 8Ohm szczena opada. Teraz jest na licytacji i cena mieści się w temacie (tylko to niższe napięcie zasilania z deczka kłopotliwe)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

a tutaj schemacik Haflera 9505 panowie elektronicy proszeni o opinię

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 1 miesiąc później...
  • 6 lat później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.