Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN (MC-100B i MS-12B)

crategus

Rekomendowane odpowiedzi

Yaqin pogrywa sobie od 2 dni. Na razie trochę tnie po uszach i basik trochę taki słabawy. Czy to jest kwestia niewygrzania czy nieodpowiedniego źródła?

No właśnie - jakie źródło polecacie do lampy na KT88?

Pozdrawiam

Nawet w towarzystwie z Sony ES gra wyśmienicie. Zdecydowanie lepiej niż posiadany do niedawna Sony TA-F870 ES. Zadziwiająca dynamika, wybitny bass. Jestem niesamowicie zadowolony.

Nigdy wcześniej nie miałem lampy, więc nie mam punktu odniesienia wśród lamp. Już raczej do tranzytora nie wrócę.

Gratuluje grzesik i co nie taki diabel straszny... Napisz gdzie i za ile dorwales.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Kupiony tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Byłem zdecydowany na zakup Prima Luny na L34, ale jeden z forumowiczów namówił mnie na zakup MC-100B. No i to był strzał w dziesiątkę.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

I jak wrażenia? Ja zamówiłem z HK, liczę, że za 2 tyg go posłucham.

Nie znam się na lampach i mam takie pytania: chcąc wymienić lampy 6SN7 (4 szt) powinienem szukać kwadry, czy wystarczą 2 pary? I w ogóle większy efekt będzie przy wymianie tych 6SN7, czy też pary 12AX7?

Wystarczą 2 pary, nawet mogą być np RCA + Sylvania, choć zapewne lepiej mieć kwadrę. Najwięcej da wymiana 6sn7 (stereofonia, scena), wymianą 12ax7 skorygujesz jedynie barwę

• 2 tygodnie później...

No i się doczekałem :-) Przyjechał w całości, lampy niepotłuczone, pancernie opakowany. Ciężki jak diabli!

Na razie grałem go ze 3 godziny w sumie, więc nie powiem za wiele o brzmieniu. Jedno co słychać od razu, to więcej "mięcha" i dołu, w dodatku zdecydowanie bardziej zróżnicowanego niż w moim CA 640.

Mam następne "lamerskie" pytanie: czy bias trzeba ustawiać po każdej wymianie którejkolwiek z lamp, czy tylko po wymianie KT88?

Na początku wystarczy Allegro ;]

12AX7 RFT u mnie spowodowały zaokrąglenie konturów, pojawiło sie więcej mięsistego dołu i dźwięk nabrał więcej powietrza. Z biasami też nie miałem problemów ustawiałem z 5 razy teraz trzymają z dość dużą dokładnością.

Jednak porównując ceny NOSów na allegro i ebayu, to na tym drugim jest jednak dużo taniej.

Co do lampek do Yaqina, tu jest ciekawy wątek/post na diyaudio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu pare fotek wnętrza, może się przyda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

W moim wzmacniaczu YAQIN MC-100B pojawił się niepokojący objaw, a mianowicie buczenie w lewym kanale. Jest ono niezależne od wybranego wejścia i jego poziom nie zależy od poziomu głośności. Co więcej, gdy próbowałem sprawdzić bias, punkt pomiarowy V1 nie daje żadnego odczytu (pozostałe są ok). Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć? Nie znam się na elektronice, więc pewnie skończy się na naprawie u kogoś bardziej doświadczonego. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Chyba sam zlokalizowałem przyczynę - wygląda , że zwalona jest lampa mocy. Pozamieniałem lampy KT88 i problem niemożności pomiaru biasu związany jest zawsze z jedną konkretną lampką, niezależnie w której podstawce ona tkwi. Dodatkowo, po przeniesieniu tej felernej w tor prawego kanału, buczenie przeniosło się w prawą kolumnę :-(

Podobno lampy mocy należy wymieniać spasowanymi kwadrami. Czym ryzykuję, jeśli wymienię tylko jedną? Może wystarczy wymienić parę w jednym kanale?

Jeżeli wzmacniacz grał tylko kilka miesięcy, to wystarczy wymienić parę w jednym kanale, ale musi to być ten sam typ.

Jeżeli natomiast wzmacniacz grał ze dwa lata, to raczej lepiej wymienić wszystkie.

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można np. za 122 euro (z wliczonymi kosztami wysyłki do PL) kupić kwadrę 6550 Electro Harmonix platinum match. A są też Tung Sole, Gold Liony, Valve Art, a także tanie chińskie 6550.

Zagadaj też do Crategusa, zdaje się że chciał kupić jedną KT88-98 Shuguang, może się dogadacie.

Te Shuguangi grają nienajgorzej, ale w ciągu ostatniego pół roku doszły mnię słuchy o co najmniej pięciu "padach" kilkutygodniowych bądź kilkumiesięcznych zaledwie lamp, tak więc z jakością wykonania musi być nienajlepiej.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

DLA ZAINTERESOWANYCH-DWA TYGODNIE TEMU KUPIłEM WZMACNIACZ YAQUIN MC 100 W PORóWNANIU Z NAD-em 372 W KAZDYM ASPEKCIE BRZMIENIA WYPADA LEPIEJ A NAJWIEKSZA NIESPODZIANKA I ZASKOCZENIEM DLA MNIE BYłA DYNAMIKA TEGO WZMACNIACZA,TZN.LEPSZA NIZ NAD-a 372.BEZ ZADNYCH PROBLEMóW WYSTEROWAł MOJE 2,5 DROZNE ,CZTEROOMOWE KOLUMNY NA SCEAN-PEAKACH REWELATORACH NA PYTANIA CHETNIE ODPOWIEM TEL.042-719-90-23 LUB 501-735-275

Piotr

• 2 tygodnie później...

crategus: jak Ci sie sprawuje ten yaqin z castle'ami. Szczerze mowiac po tym jak polecil go McGyver poczytalem sobie troszke no i zaciekawil mnie ten wzmacniacz. Mam takie same kolumny jak twoje - zatem jestem bardzo zainteresowany Twoja opinia :)

POzdr.

Moim zdaniem zestaw jest bardzo synergiczny. Harlechy potrzebują odrobinę prądu- yaqin im to daje. Przestrzeń fenomenalna (tak grają Harlechy ale yaqin tylko im w tym pomaga), brak efektu burczybasu, świetnie zlokalizowane źródła. Jedyne czego mi brakuje to jeszcze więcej drive'u/wigoru... ale wszystkiego naraz się nie da i być może więcej z Zameczków wykrzesać się po prostu nie da. Sam yaqin jest trochę "chłodny"- u mnie właśnie z Castlami oraz mocno przegrzebanym pd-9300 (być może trochę ocieplony) daje bardzo równy, niepodbarwiony zakres. Jeśli jesteś zadowolony z tego, co oferują Ci Castle Harlech (dość specyficzna szkoła dźwięku) z Yaqina powinieneś być bardzo zadowolony. Tutaj uwaga- uważam, że w tym zestawie bardzo dużą rolę odgrywa samo źródło. Jeśli będzie grało zbyt jasno, chłodno efekt końcowy może być ciężki w odbiorze :) Nie mówię tu o ilości informacji/detalach- ile źródło poda tyle na koniec wyjdzie.

crategus:

Dzieki za opinie. Obecnie moje castle sa napedzane przez mocne classe. W zasadzie wzmak jest bardzo transparentny - niewiele dorzuca od siebie. Czegos podobnego oczekiwalbym od lampy, plus oczywiscie ta odrobina cieplego czarowania, ktora przykuwa do fotela i nie pozwala sie z tamtad ruszyc :)

Nad lampka zaczalem sie zastanawiac po uslyszeniu AudioNote u kolegi. Cos takiego na dlugo zostaje w pamieci. W mojej opinii 2x18W od AN to troszeczke za malo aby rozruszac Castle, dlatego szukam czegos mocniejszego. Yaqina nigdy nie slyszalem (jak zreszta zadnej innej lampki, poza AN kolegi), ale po 'znajacy sie' go polecaja a i wyglada porzadnie na fotkach.

Castelki kupilem w zasadzie okazyjnie. Staly sobie w sklepie skurzone. Ktos je przyniosl w rozliczeniu za inny sprzet. Posluchalem w sklepie przez chwile, a niedlugo pozniej mialem je juz w domu. Pierwsza rzecz jaka mi sie rzucila w uszy gdy je uslyszalem to pelna kontrola, wszystkiego, nic, ale to absolutnie nic sie nie narzuca :) A bas, to zupelnie inna historia... :)

Pozdrowienia :)

W takim razie być może troszkę Cię zmartwię ale Yaqin nie ma właśnie tego "typowego" dla lampek ciepełka... :) Jak pisałem- być może daje nawet ciut ochłodzony przekaz

crategus:

Dzieki za opinie. Obecnie moje castle sa napedzane przez mocne classe. W zasadzie wzmak jest bardzo transparentny - niewiele dorzuca od siebie. Czegos podobnego oczekiwalbym od lampy, plus oczywiscie ta odrobina cieplego czarowania, ktora przykuwa do fotela i nie pozwala sie z tamtad ruszyc :)

Nad lampka zaczalem sie zastanawiac po uslyszeniu AudioNote u kolegi. Cos takiego na dlugo zostaje w pamieci. W mojej opinii 2x18W od AN to troszeczke za malo aby rozruszac Castle, dlatego szukam czegos mocniejszego. Yaqina nigdy nie slyszalem (jak zreszta zadnej innej lampki, poza AN kolegi), ale po 'znajacy sie' go polecaja a i wyglada porzadnie na fotkach.

Castelki kupilem w zasadzie okazyjnie. Staly sobie w sklepie skurzone. Ktos je przyniosl w rozliczeniu za inny sprzet. Posluchalem w sklepie przez chwile, a niedlugo pozniej mialem je juz w domu. Pierwsza rzecz jaka mi sie rzucila w uszy gdy je uslyszalem to pelna kontrola, wszystkiego, nic, ale to absolutnie nic sie nie narzuca :) A bas, to zupelnie inna historia... :)

Pozdrowienia :)

Twoje oczekiwania w tym zakresie raczej Yaqin nie zaspokoi, co nie wynika z marki wzmacniacza a rodzaju zastosowanych lamp kt88. Dynamika plus odrobine ciepła daja lampy np. 805. Taki Ming Da na 805 sprawdziłby się znakomicie.

Witajcie!Cały czas męczę się czy kupić 100B na KT88 czy MC 10L na EL 34.Z Waszych opisów wynika że 100B nie gra ciepło, a może ktoś ma ten model MC10 L - inne lampy- może gra cieplej? Mam klony ProAC 2,5 na scan speakach, czy MC10 L - da radę? Kurcze czy zawsze musi być tyle dylematów. Byłbym wdzięczny , gdyby odezwał się właściciel MC10L i coś napisał o brzmieniu.Yaqin MC-100B jest w miarę opisany i wiem czego się spodziewać. Główne pytanie: jak grają wzmaki na EL -34 w porównaniu z KT-88? Będę wdzięczny za wpis na ten temat.Serdecznie pozdrawiam - Jacek

MC1oL budzi moje obawy ze względu na toroidalne trafa wyjściowe. Może być nie tyle ciepły, co wręcz rozlazły. Kup tego MC100B, on wprawdzie nie gra ciepło, ale do klonów R2,5 to akurat w sam raz. Opanuje poluzowany bas z R2,5.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.