Skocz do zawartości
IGNORED

Mitsubishi HC1500 vs Panasonic PT-AX200

kristo1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o poradę, rozważam zakup jednego z wymienionych w temacie projektorków. HC1500 nie jest dostępny w sprzedaży w kraju, ale z moich kalkulacji wynika, że ze sprowadzeniem ze stanów, z cłem, vatem powinno się zamknąć w kwocie ok. 3000 zł (cena -825 USD). W specyfikacji projektora jest, że wyświetla w PAL, proszę o wypowiedź czy wszystko z dźwiękiem będzie też ok, trochę się naczytałem, że różnie to jest ze sprzętem z USA, raz to obrazu nie ma, innym razem dźwięku. Link do specyfikacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiadomo, że ta opcja pozbawiona jest gwarancji w Polsce.

Drugi projektor to zapewne znany wszystkim panas, cena ponad 1000 zł więcej, no i opinie o awaryjności poprzednika ax100.

Projektor będzie wykorzystywany głównie do grania i oglądania filmów ze źródeł hd, sporadycznie do oglądania telewizji, pomieszczenie częściowo zaciemnione. Co będzie najlepszym wyborem? Ewentualnie proszę o inne typy projektorów, ale nie chciałbym wydać więcej niż ok. 4000 zł.

Ukryta Zawartość

kristo1

ja tez szukam dla siebie projektora, w kazdym razie do 4tys najlepszym wyborem na razie jest Sanyo Z5...

z podanych przez Ciebie dwoch modeli nie wybralbym chyba zadnego, HC1500 to technologia DLP wiec co za tym idzie podatnosc na efekt teczy ktora moze ci przeszkadzac a AX200 wlasnie ze wzgledu na awaryjnosc poprzednika

Na Sanyo masz teraz 36mies gwarancji na lampe, po za tym to jeden z najcichszych modeli w tej cenie, solidna metalowa obodowa, dwa wejscia HDMI itd

w kazdym razie rozwaz takze ten model, ponizej podam ci link do dobrego testu z dokladnymi zdjeciami, zapytaj tez o opinie kolegi "Maniek74", ktory uzytkuje ten wlasnie projektor, na pewno ci cos doradzi w wyborze....

Ukryta Zawartość

pozdro

Ukryta Zawartość

kristo1

ja tez szukam dla siebie projektora, w kazdym razie do 4tys najlepszym wyborem na razie jest Sanyo Z5...

z podanych przez Ciebie dwoch modeli nie wybralbym chyba zadnego, HC1500 to technologia DLP wiec co za tym idzie podatnosc na efekt teczy ktora moze ci przeszkadzac a AX200 wlasnie ze wzgledu na awaryjnosc poprzednika

Na Sanyo masz teraz 36mies gwarancji na lampe, po za tym to jeden z najcichszych modeli w tej cenie, solidna metalowa obodowa, dwa wejscia HDMI itd

w kazdym razie rozwaz takze ten model, ponizej podam ci link do dobrego testu z dokladnymi zdjeciami, zapytaj tez o opinie kolegi "Maniek74", ktory uzytkuje ten wlasnie projektor, na pewno ci cos doradzi w wyborze....

Ukryta Zawartość

pozdro

Ukryta Zawartość

wojeknachmej, 14 Sty 2008, 18:22

>ja tez szukam dla siebie projektora, w kazdym razie do 4tys najlepszym wyborem na razie jest Sanyo

>Z5...

Ja z kolei podzielam zdanie pochcia. Do 4000 nie kupi się nic lepszego niż Mitsu HC1100. Po co kombinować ze ściąganiem ze US HC1500?

A efekt tęczy to może i widać, ale jak się go szuka. Moim zdaniem warto "zaryzykować" i kupić DLP.

Kristo1,

Nie chciałem się włączać do tego wątku z dwóch powodów:

- dość precyzyjnie masz już określone swoje upodobania co do projektora (tylko namieszam)

- mój głos nie może być do końca obiektywny, bo zaproponowałbym to czego sam używam.

Ale, że nasz przyjaciel wojeknachmej wywołał mnie niejako do tablicy:) no to odezwę się.

Na marginesie - dzięki za link w tym miejscu, bo jest to naprawdę solidy test i sprawiedliwy.

Jak przeczytałem Twój post, to tak jak wojaknachmej chciałem zapytać, dlaczego akurat te 2?

Przed wyborem swojego projektora naczytałem się tego sterty.

Mnóstwa porad, porównań, testów, danych itd.

Wszystko to owszem - dało sporą dawkę wiedzy,

ale nie pozwoliło wyłonić tego jednego bez żadnych wątpliwości.

Nawet jak uderzysz w konkretny model, to i tak, jak byś nie wziął

- przyjdzie chwila zastanowienia, czy faktycznie najlepszy.

Tyle filozofii, czas na konkrety.

Moim zdaniem kryteria doboru można zastsować takie:

1) Budżet - 4 tys. to dużo i mało - ja uważam, że przywoicie i zupełnie wystarczająco.

I jednocześnie o wiele mniej powodów do zmartwień co wybrać.

2) DLP czy LCD - tutaj wybór jest determinowany przez pkt 1.,

tzn, do 4.000 zł wogóle nie rozważałbym DLP.

Być może jest lepszą technologią, ale pewnie w przedziale 50.000-100.000 zł

Tak więc zostają LCD. (oczywiście dotyczy to projetorów,

bo w dziedzinie tv - ABSOLUTNIE WYBIERAM PLAZMĘ)

3) Producent - jak we wszystkim roważam tylko liczących się producentów,

którzy potwierdzili jakoś swoimi produktami, a nie tylko nagrodą EISA,

za sprzęt, którego nikt nie kupuje.

Ja ograniczyłem się do: EPSON, PANASONIC i SANYO.

W tym przedziale cenowym zmieści się tylko Sanyo (około 3.600 zł)

więc już tutaj można by było dokonać wyboru, ale ważne jest też kryterium czwarte

- według mnie ostateczne.

EPSON TW700 i PANASONIC AX200 kosztują trochę ponad 4.000 zł (max 4.500)

4) Parametry i opinie użytkowników.

Parametry istotne jak dla mnie to:

Jasność - 1100 ansi do kina jest absolutnie wystarczające,

chyba, że chcesz iść z projekotrem na plażę, to odradzam, wtedy przyda się jakiś wojskowy szperacz

Kontrast - według producentów epson i sanyo mają max na tym poziomie czyli 10.000 do 1,

a panas zdaje się 6.000

Głośność - wbrew pozorom jedno z najważniejszych kryteriów doboru,

zwłaszcza dlatego, że na 99% będziesz siedział blisko projektora. Tutaj znów wygrywa sanyo.

No jak dodasz zamykany automatycznie obiektyw, to widzisz co prezentuje się lepiej.

No może jeszcze 12 bitowy przetwornik Sanyo wyróźnia się na tle dwóch pozostałych.

Opinie uzytkowników - praktycznie nie spotkałem się z negatywem sanyo.

Na epsony narzeka się na głośną pracę i warczenie, które skutecznie potrafi rozwalic ciche sceny w filmie,

a panas jednak awarie i kłopoty z lampami - to mnie jakos skutecznie zniechęciło do niego.

Na tej podstawie dokonałem wyboru. Mógł być tylko jeden - Sanyo Z5.

Nie lubię się powtarzać,

ale wrzucę co napisałem miesiąc temu o sanyo Z5:

"naprawdę funkcjonalny sprzęt,

największe zalety na tle konkurencji to cicha praca i automatyczna zasłona obiektywu.

Bardzo żywy kolorystycznie, ostry obraz, czerń na bardzo dobrym poziomie.

Menu intuicyjne - nie potrzeba instrukcji - pięknie kolorowo prezentuje się na ekranie.

Olbrzymia zaleta to lens shift.

U mnie chodzi bez żadego grzebania - na ustwieniach fabrycznych i nie mam ciągotek w nim grzebać.

Jak dasz dobry materiał - odpadniesz z wrażenia.

Jak wspomniałem - nie jestem obiektywny - nie widziałem innych w akcji,

nie mam porównania poza tym Benqiem. Nie wiem jak świecą DLP.

Powtórzę się - może dlatego śpię spokojnie? bo w przekonaniu, że wybrałem dobry projektor?"

I jeszcze fragment o jasności, bo to niektórzy zarzucają sanyo

(choć czytałem, że ktoś podobno mierzył to i wyszło ponad 1300 Ansi, a nie 1.100 jak podaje producent

co i tak nie ma znaczenia, zresztą przecztaj niżej jak się ogląda 2.000 ansi)

"Miałem styczność tylko z firmą Benq, nawet nie pamiętam jaki model,

ale miał 2000 Ansi lumenów - jak dla mnie przy zaciemnionym pomieszczeniu,

to gorzej niż spawanie bez maski

- całkowite oślepienie i nieporozumienie do kina.

Nie wiem jak można wogóle wysiedzieć przy tych 2000 ansi.

Poza tym obraz rozmazany jak picasso - nie do przyjęcia.

Nawet się nieco podłamałem po tym pierwszym doświadczeniu.

Ale uświadomił mnie jeden gość, że projektor do kina zachowa się inaczej."

to tyle ode mnie,

Śmiem twierdzić, że za 3600 zł nie ma lepszego wyboru na dzień dzisiejszy.

Pozdrawiam serdecznie

maniek74

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.