Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego nie sluchacie Neila Younga ?

Gość Arek__45

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

ja też słucham, wokal uwielbiam (jak taki głos może kogoś drażnić?)...

uważam, że jak ktoś nie zna go wcale to może zacząć od Unplugged. same piękne piosenki, wokal bolesny.

Nie slucham Neila Younga właśnie z powodu jego głosu. Nie dla tego że drażni, po prostu taki głos nie nadaje się do śpiewania. Niestety mam słuch muzyczny i nie jestem w stanie słuchać jego głosu:)

• 2 tygodnie później...

Chyba zaczynam się uzależniać od Neila ,nabyłem "After The Gold Rush" i "Harvest" ,wciąga mnie coraz bardziej :-) .

Był u mnie kolega jak słuchałem Neila ,ale u niego to tylko jazz i klasyka ,powiedział ,że "gościu brzdęgoli na

gitarze ,śpiewa słabo ,nie trzyma tonacji" a jego 6 letnia wnuczka ,którą przyprowadził ze sobą ,orzekła,że

to są "kombojskie klimaty" :-)

• 2 miesiące później...

Posłuchałem dzisiaj trzech płytek Neila w tym doskonałej "Freedom" ,potem musiałem sobie podać "tlen" w postaci Milesa Davisa "On The Corner" bo zwoje mózgowe zaczęły mi się rozprostowywać :-)

• 1 miesiąc później...

Uwielbiam Neila Young, znam chyba większość płyt, ale mam też trochę dziur.

Najbardziej lubię "On The Beach", chociaż coraz zadziej ją włączam, bo tak jakby ją "zasłuchałem".

• 1 miesiąc później...
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..i nastepna premiera za miesiac 13 czerwca ..."A Treasure"

1. Amber Jean [Nashville Now TV - Nashville, TN]

2. Are You Ready For The Country? [Riverbend Music Center - Cincinnati, OH]

3. It Might Have Been [Austin City Limits TV - Austin, Texas]

4. Bound For Glory [Gilleys's Rodeo Arena - Pasadena, TX]

5. Let Your Fingers Do The Walking [universal Amphit - Universal City, CA]

6. Flying On The Ground Is Wrong [Greek Theater - Berkeley, CA]

7. Motor City [Greek Theater - Berkeley, CA]

8. Soul Of A Woman [Greek Theater - Berkeley, CA]

9. Get Back To The Country [Greek Theater - Berkeley, CA]

10. Southern Pacific [Minnesota State Fair - St. Paul, MN]

11. Nothing Is Perfect [Minnesota State Fair - St. Paul, MN]

12. Grey Riders [Pier 84 - New York City, NY]

'A Treasure' includes songs – 5 of which are previously unreleased - recorded during Young's 1984 and 1985 U.S. tours without the support of an album or Young's then record label due to unique and unusual circumstances. 'A Treasure' features Young's onstage work with some of the greatest artists in the history of country music, including the late, great Ben Keith on steel and slide guitar and Rufus Thibodeaux on fiddle, along with living legends Spooner Oldham and Hargus "Pig" Robbins on piano, Tim Drummond and Joe Allen on bass, and Karl Himmel on drums, among many others. A Treasure is Young's first release since last year's Grammy - and Juno Award-winning album, 'Le Noise.'

The live album captures this iconic artist during a fascinating time in his career, when he was facing criticism and lawsuits from his then current record company for exploring a more traditionally country sound. "You can call me erratic," Young said when asked at the time about his tendency toward musical shape-shifting, "but I've been consistent about it, consistently erratic." Always celebrated for his musical versatility, A Treasure, is akin to a sonic time capsule, instantly transporting the listener to the time and place when it was made. "I love this record," Young says. "I hadn't heard these takes in 25 years, but when we unearthed them co-producer Ben Keith said, 'This is a treasure.'"

Part of what makes 'A Treasure' so compelling is the musical contributions of The International Harvesters, with whom Young was playing at the time. Many of them were already paragons within the country music world and their notoriety has only grown in the years since. "I just love to hear those guys," Young says. "They're all country music legends." Those behind the scenes also made significant contributions to A Treasure's sonic potency. Tim Mulligan mixed and mastered the tracks. At the time these songs were recorded, Bob Sterne was the tour manager, Tim Foster ran the stage, and Larry Cragg was in charge of the band's instruments.

http://neilyoungnews.thrasherswheat.org/2011/04/treasure-new-neil-young-album-coming.html

...

post-15075-0-75365600-1305388177_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

Kilka miesięcy temu kupiłem e Empiku na analogu koncert chyba a 1989 r . Nie pamiętam teraz tytułu płyty ale to jest artystyczny majstersztyk . Tak na gitarze nie gra chyba nikt. Jak przychodzą goście obejrzeć mój pokój odsłuchowy zawsze puszczam im ta płytę i nie było osoby która by nie odleciała . Chciałbym mieć jego więcej płyt ale boję się czy któraś dorówna tej .Takiego przeżycia doznałem słuchając wiele lat wcześniej Simona & Garfunkela .

Jak pięknie wpleciono dwa nagrania Neila Younga w ścieżkę filmową " Módl się, Kochaj Jedz "

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..."A Treasure" juz sie kreci...a wlasciwie dwie bo jest dodatkowo Blu-ray Disc...

...a z tydzien druga plyta...

http://hmv.com/hmvweb/displayProductDetails.do?ctx=280;0;-1;-1;-1&sku=134389

post-15075-0-81332100-1307972884_thumb.jpg

..."A Treasure" juz sie kreci...a wlasciwie dwie bo jest dodatkowo Blu-ray Disc...

...a z tydzien druga plyta...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisz jak oceniasz tą płytę , jaka jakość Blu Raya. Neila Younga posiadam analog najczęściej grany przeze mnie w ciągu ostatnich miesięcy Dreamimin` Man Live 92 ( płyta perła ) i Low Noise na Blu Rayu. Chciałbym mieć jeszcze coś jego wybitnego a najbardziej mnie kręcą jego ballady na gitarze akustycznej ( miodzio w slangu niektórych forowiczów )

Ukryta Zawartość

..to plyta raczej dla fanow..zapis z koncertow folk-country z 1984-85..a Blu-ray raczej jako uzupelniajaca ciekawostka ,tylko fragmenty ,wiekszosc nagran bez obrazu..

na podobne oceny natknąłem się w internecie , opisujące to wydawnictwo , szukam takich muzycznych rarytasów jak Dreamin` .....

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..jesli takich akustycznych to moze pierwowzor..Dreamin...czyli.."Harvest Moon"i "Unplugged"...wczesniejsze "American Starn Bars".."Four Way Street" z CSN&Y...pozniejsze "Silver and Gold", "Praire Wind"..

Polecam płytkę Neil Younga and crazy horse ,,AT THE FILLMORE 1970" - rewelacyjny koncercik.

A drugi równie genialny jest: CROSBY, STILLS, NASH & YOUNG -,,4 WAY STREET" (2CD), można go kupić na amazonie w stanach, w Polsce ciężko, rewelacyjnie zarejestrowany, zresztą posłuchajcie sami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..jesli takich akustycznych to moze pierwowzor..Dreamin...czyli.."Harvest Moon"i "Unplugged"...wczesniejsze "American Starn Bars".."Four Way Street" z CSN&Y...pozniejsze "Silver and Gold", "Praire Wind"..

wielkie dzięki , wprowadzę te tytułu na listę poszukiwań i stopniowo będę wzbogacał kolekcję Younga

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ten kawałek zrywa beret

Widze, że jest na tej najnowszej płytce, ciekawe czy w tej samej wersji.....

...jest w tej samej wersji tylko bez pierwszych..9 sekund odliczania...

do fanów N.Y.

Znalażłem w sklepie Fan sporo płyt Neila , wybrałbym ze trzy najlepsze ale chciałbym aby były tak dobre jaj Live 92.Sklep ułożył je chronologicznie aja podaje tytuły tylko dostępne :

1.A Tresure (2011)

2.Evrebody Knows This Road Is Nowhere (2009)

3.Fork In The Road (2009)

4.Live192 ( ta mam i do jej jakości porównuje wszystko ) 2009

5.Chrome Dreams 2 (2007)

6Live At Massay Hall (2007)

7.Living With War (2006)

8.Prairie Wind (2005)

9.Greatest Hits (2004)

10.Greendle 2003(2004)

11.Hawks & Doves 2003( remaster z 1980)

12.Are Youpassioate (2002)

13.Road Rock V.1 (2000)

14.Silver & Gold (2000)

15.2CD Your Of The Hourse-Live ( 1997)

16.Broken Arron - sountrack (1996)

17.Dead Man - soundtrack (1996)

18.Live (z Crazy Hourrs )1995

19.Mirror Ball 1995

20.Sleep With Angels 1994

21.Luck Thirteen 1993

22.Unplugged 1993

23.Harvest Moon 1992

24.Weld 1991

25.Ragged Glory 1990

26.Freedom 1989

27.Rust Never Sleps 1988

28.This Note`s For You 1988

29.Landing On Water

30.Old Ways 1985

31.Trans 1983

32.RE-AC-TOR 1981 (2004)

33.Live Rust 1979

34.Comets a Time 1978

35.American Stars 1977

36.Decade 1977

37.Tonight The Night 1975

38.Zuma 1974

39.Harvest 1972

40.After The Gold Rush 1970

41.Live At The Filmore Eact 1970 (2006)

42.Evrebody Knows This Is Nover 1969 ( 1987)

43,Suger montain Live Catubery House 1968

44.Brige School 1968

Można kochać , podziwiać artystę ale proszę wybierzcie 3-5 najlepszych płyt z tak obfitej dyskografi

Brakuje tu mojej ulubionej płyty, która jest naprawdę wyjątkowa i gorąco ją polecam- "On the Beach".

Polecę jeszcze "Tonight's the Night"- także świetna płyta.

Oprócz tego posprawdzaj sobie na jutubie piosenki z największych klasyków: płyt nagranych z Crazy Horse czy "After the Gold Rush" albo "Harvest". Albo jeśli lubisz coś ostrzejszego to np. "Freedom" albo jeśli lubisz Pearl Jam to "Mirror Ball".

Samej mega-klasyki jest więcej niż 5 płyt, więc posprawdzaj sobie wśród wymienionych co najbardziej ci pasuje.

Brakuje tu mojej ulubionej płyty, która jest naprawdę wyjątkowa i gorąco ją polecam- "On the Beach".

Polecę jeszcze "Tonight's the Night"- także świetna płyta.

Oprócz tego posprawdzaj sobie na jutubie piosenki z największych klasyków: płyt nagranych z Crazy Horse czy "After the Gold Rush" albo "Harvest". Albo jeśli lubisz coś ostrzejszego to np. "Freedom" albo jeśli lubisz Pearl Jam to "Mirror Ball".

Samej mega-klasyki jest więcej niż 5 płyt, więc posprawdzaj sobie wśród wymienionych co najbardziej ci pasuje.

sorry pominąłem przez pomyłkę On The Beach , powinien być za Zumą . Choć boję się wracać aż do roku 1974 , dzięki Twojemu konekcji właśnie tą płytę zamówię jako numer 1

Choć boję się wracać aż do roku 1974 , dzięki Twojemu konekcji właśnie tą płytę zamówię jako numer 1

Dlaczego się boisz? Co jest nie tak w roku 1974?

No i ocenić, co dla Ciebie będzie "równie dobre" jak Dreamin' Man Live'92 (album zresztą mi akurat nieznany) raczej nie sposób... Neil to temat-rzeka.

Najważniejsze dla mnie płyty Neila:

Everybody knows this is nowhere (1969)

On the beach (1974)

Tonight's the night (1975) [!!!]

Zuma (1975)

Rust never sleeps (1979)

Live rust (1979)

Weld (1991, podwójny koncertowy) [!!!]

Sleeps with angels (1994)

Dead Man (1996, soundtrack do filmu Jarmuscha)

Le noise (2010)

...no i skorzystaj z typów Arka... chyba nikt tutaj nie zna dyskografii Neila lepiej od niego.

Dlaczego się boisz? Co jest nie tak w roku 1974?

No i ocenić, co dla Ciebie będzie "równie dobre" jak Dreamin' Man Live'92 (album zresztą mi akurat nieznany) raczej nie sposób... Neil to temat-rzeka.

Najważniejsze dla mnie płyty Neila:

Everybody knows this is nowhere (1969)

On the beach (1974)

Tonight's the night (1975) [!!!]

Zuma (1975)

Rust never sleeps (1979)

Live rust (1979)

Weld (1991, podwójny koncertowy) [!!!]

Sleeps with angels (1994)

Dead Man (1996, soundtrack do filmu Jarmuscha)

Le noise (2010)

...no i skorzystaj z typów Arka... chyba nikt tutaj nie zna dyskografii Neila lepiej od niego.

Zuma na analogu Saturnie za 20 zł . trochę zastanowiła mnie ta niska cena , że to może niewypał . Nie mam nic do 1974 , może to że skończyłem akurat podstawówkę .Obawa wynikała z tego że zmieniają się czasy , zmienia się otoczenie wokół nas ( samochody , ubiór , domy i kanony piękna , urody )

i zmienia się też muzyka , sposób jej rejestracji , zapisu i moda na pewne gatunki. Może nie ulega takiej ewolucji sposób grania na instrumentach i wokal . To takie podświadome obawy wynikłe z tego że choć kocham Pink Floyd trudno mi się zakochać w ich pierwszych płytach , podobnie jest z Rolings Stones . Jak zastanowię się głębiej to jest to trochę bezpodstawne - bardzo szanuję i lubię klimat lat 60-tych ( Nat King Cole jest na mojej osobistej liście osobistej w pierwszej 10-20 wykonawców wszechczasów )Simon & Garfunkel w dziesiątce płyt wszechczasów , złote przeboje Cata Stevensa i Jimi Reevesa to obowiązkowe odsłuchy kilka razy roczne od dwudziestu lat. Wasze sugestie są bardzo cenne , kupuję ostatnio sporo płyt i zauważyłem ze zaczęło to się to się wymykać spod kontroli . Nie chcę aby ilość zaczęła dominować nad jakością . Tym koncertem z 1992 jestem oczarowany , mogę powiedzieć że Neilu Youngu słyszałem wcześniej ale nie znałem jego twórczości . Po tej płycie zapaliła się u mnie w głowie czerwona żarówka , super muzyka , super brzmienie gitary , super wokal , chciałbym mieć jeszcze jego kilka płyt i dlatego pojawiłem się w tym forum.

Wybór będzie z waszych poleceń .

Pozdrawiam

...jest w tej samej wersji tylko bez pierwszych..9 sekund odliczania...

dzięki za info.:)

ALL

Wczoraj wyszukałem i zamówiłem na allegro le noise w dobrej cenie 24,90(minipack), zawsze można zaoszczędzić......

Ukryta Zawartość

Jaś

"Zuma na analogu Saturnie za 20 zł . trochę zastanowiła mnie ta niska cena"

Zumę, o ile pamiętam kupowałem jakiś czas temu na Fan w podobnej cenie, wiec nie ma obaw, te mało kupowane płyty są dużo tańsze, normalka, taki rynek, Lady Gaga dziś w cenie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.