Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słychawkowy dla AKG K340

aquarius01

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie...

Mam ogromną zagwozdkę. Bardzo lubię te słuchawki jednak posiadana obecnie przeze mnie - na szczęście tymczasowo - integra nie jest w stanie wyciągnąć z nich nic ciekawego. Całość ogólnie jest płaska i bez jakiegokolwiek wyrazu (zresztą niczego specjalnego nie spodziewałem się po Technics'ie SU-V570) - w tej konfiguracji Sennheiser HD500 dają lepsze wraźenia mimo ich zdecydowanego podbarwienia w dolnym paśmie. Z racji tego, że nadal chcę używać K340 to wpadła mi do głowy myśl aby zrobić rasowego słuchawkowca jednak niestety nie mam doświadczeń dotyczących samych wzmacniaczy słuchawkowych. Mój Luxman LV-103 świetnie dawał sobie radę z AKG, więc raczej skłaniam się ku konstrukcji stricte lampowej lub hybrydowej. Zanim jednak podejmę końcową decyzję chciałbym poznać Wasze opinie. Prosiłbym o uwagi i sugestie dotyczące doboru odpowiedniego słuchawkowca do napędu AKG K340 - nadmienię, że słuchawki nie są w żaden sposób modyfikowane - na to przyjdzie czas później.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :)

--

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam, posiadam też AKG 340 próbowałem z rożnymi wzmakami słuchwkowymi m.in. MF czy Pro-Ject i kilka innych w tym Sudgen za ok. 4400 zł. Jednak zdecydowanie najlepiej wypadł polski Skorpion a po wymianie lamp z RFT na Telefunkeny dzwięk nabrał aksamitu i powietrza pomiędzy instrumentami, wytworzyła się tez spora przestrzeń której nie było w przypadku lamp RFT. Co do modyfikacji osobiście bym się wstrzymał najmniejsze uszkodzenie np. elementu elektrostatycznego czy zwrotnicy lub przypadkowe przegrzanie lutownicą spowoduje dyskfalifkację sprzętu.

Podobno AKG K340 grają dobrze z lampowym chińczykiem DarkVoice 336i. Nie miałem niestety okazji się o tym przekonać. Co do modyfikacji K340 to muszę przyznać że warto się pobawić - szczególnie wycięcie grilla nad przetwornikiem i zastąpienie tego materiałem a także zabawa z wytłuemieniem obudów (bluetak + oryginalne wypelnienie) daje zadziwiające efekty.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

>karbidoczaszka

Dziękuję bardzo za zainteresowanie :)

Właśnie o podobnym modzie myślałem. Myślę, że wersja fabryczna ma jeszcze sporo ukrytego potencjału, tym bardziej, że słuchawek od nowości nikt nie rozbierał a należy im się już konserwacja. Myślę jeszcze nad zmianą okablowania, co również powinno wprowadzić znaczące zmiany - może jakiejś sugestie ? :)

Co do wzmacniacza to oczywiście najbardziej słusznym wyborem może być lampa, jednak wersje fabryczne są po za moim zasięgiem - bynajmniej na razie - i w tej chwili muszę skłaniać się raczej do konstrukcji DIY i jak na razie raczej mój wybór padnie na Corda HA-1 lub może zrobię jakąś hybrydę tego ampa z buforem lampowym - sam nie wiem, zanim będę miał trochę wolnego czasu i środków mam nad czym myśleć i mam nadzieję, że mój wybór będzie bliski ideału :)

--

Pozdrawiam

Zbyszek

Co do wymiany kabelka to radze uwazac. Ja podczas wymiany kabelków przegrzalem driver dynamiczny. Na szczescie na head-fi znalazl sie czlowiek ktory wyslal mi za darmo parę driverów do K340. Jako kabelka użyłem niebieskiego Cardasa - jeszcze sie nie wygrzał ale pierwsze obserwacji są takie, że krew leci z uszu ;-) Ale więcej wniosków będę mial dopiero w weekend. Co do Cordy to zamowilem sobie plytki i zamierzam sobie ja sklonowac.

- Duke Ellington -

>karbidoczaszka

Cenna uwaga - jak widać trzeba uważać z temperaturą. Dziękuję Ci bardzo za ostrzeżenie. Co do kabla to na początek poszukam coś budżetowego a ewentualnie później może faktycznie przyjdzie czas na Cardas'a ale najpierw wzmak - to jest priorytet :)

>endy

Dzięki za sugestie. Jak widać temat wymaga głębszego przemyślenia. Intuicja podpowiada mi, że powinna to być lampka OTL w klasie A i chyba pokuszę się o skonstruowanie takiego "malucha" i eksperymentowanie - możliwe, że potem urodzi się coś zdecydowanie lepszego :)

Co do modu słuchawek to lutownica i rozbieractwo nie jest mi obce i przy odpowiedniej dozie ostrożności spokojnie dam sobie z tym radę, jednak za wszelkie uwagi na ten temat będę ogromnie wdzięczny i oczywiście skrzętnie będę je magazynował :)

--

Pozdrawiam

Zbyszek

Jako ciekawostke podam fakt, ze ta dokumentacja jest do dzisiaj dostepna do sciagniecia na stronie AKG ;-)

- Duke Ellington -

>karbidoczaszka

No popatrz - od jakiegoś czasu szukam tu i ówdzie informacji a temat K340 i na stronie AKG niewiele znalazłem, lub też kiepsko szukałem ;)

Będę wdzięczny za podanie linki lub wysłanie materiałów na emila (aquarius01(maupa)poczta.onet.pl) - ciekaw jestem czego się tam doczytam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Duke Ellington -

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.