Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepe testy odsłuchowe - jak to działa?

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

są plazmy full-HD? Ja mam plazmę HD-Ready o rozdziałce 1024x768 i jestem bardzo zadowolony - za nic w świecie nie zamieniłbym na LCD, napewno nie teraz. A w jakim formacie masz tego Blade Runnera? HD DVD czy Blue? To jeden z moich ulubionych filmów - a muzyka.... rewelacja!

Kal

Są plazmy fullHD, ja mam Panasonica TH-42PY70, a Blade Runnera mam tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poniżej też ciekawa dyskusja ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

śłepy test kart dźwiękowych:

Ukryta Zawartość

wynik pozytywny, słyszalne różnice.

pojawia sie tylko jedno pytanie, czy test byl wiarygodny??

Ukryta Zawartość

Konopa:

To nie był ślepy test w sensie, w jakim był omawiany w tym wątku.

Nie było porównania A - B, tylko opis charakteru każdej karty po kolei bez znajomości marki. Uczestnicy testu opisywali "brzmienie" kart, a istota testu ABX o który się spieralismy jest wskazanie KTÓRA KARTA GRA i wskazanie tego z wymaganą przez statystykę trafnością w zakresie określonej ilości prób odsłuchowych.

W przytoczonym na początku wątku teście w "Stereo Review" uczestnicy też opisywali brzmienie poszczególnych wzmacniaczy, a później nie byli w stanie odgadnąć, który z nich jest włączony.

Pozdrawiam

Mike_Poznan, 19 Sty 2008, 09:43

>uczestnicy też opisywali brzmienie poszczególnych wzmacniaczy, a później nie byli w stanie odgadnąć, który z nich jest włączony.

Wydaje mi się ... a nawet jestem pewien że identycznie byłoby z tymi kartami dźwiękowymi (nie wszystkimi może). Cały ten test to pic na wodę.

• 2 miesiące później...

Znalazlem ciekawy artykol :) wsam raz dla audiofili

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy wątek, szkoda, że się zaczął w szwach rozjeżdżać.

Dla odmiany chciałbym trochę wrócić do tematu.

Kal zapytuje, czy testy ABX mają jakąś wartość w kontekście Hi-Fi Audio. Hipoteza jest taka, że ABX nie ma wartości, bo w żadnych testach różnice nie wychodzą.

Słusznie było powiedziane tutaj, że test ABX odpowiada jedynie na pytanie: czy słyszę różnicę.

Inaczej mówiąc: czy różnica, którą słyszę wynika z róznic sprzętu czy z placebo/złudzenia.

W kwestii, czy ABX wykazuje różnice w audio - zdecydowanie tak. Wystarczy wspomnieć porównania formatów kompresji stratnej. Każdy kto dysponuje dwiema parami kolumn i wzmakiem z wyjściami A/B może sobie też zrobić od ręki test ABX kolumn i niechybnie uzyska wynik pozytywny.

Inny przykład pozytywnego wyniku ABX (stare):

>[ABX] demonstrates quickly and

>easily that a difference is audible. In an AES workshop last October we tested for the audibility >of the Carver CD-fixing box, the so-called Digital Time Lens, using pink noise as a source, and >124 out of 124 responses were correct.

Podsumowując ślepe testy są miarodajne.

Jednak nie można powiedzieć, że tylko obiektywne różnice w brzmieniu decydują o poziomie zadowolenia słuchacza. Skłaniałbym się raczej ku temu, że to placebo właśnie ma decydujące znaczenie i trzeba to po prostu zaakceptować.

BTW Niedawno robiono badania leków, w których wyszło, że cena ma znaczny wpływ na subiektywną ( a też i obiektywną - jak wiadomo - placebo działa na prawdę ) ich skuteczność.

Zresztą każdy to wie, kto nie kupi Polopiryny S tylko aspirynę Bayera.

pozdr. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.