Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę mi wytłumaczyc

kaliope

Rekomendowane odpowiedzi

Mam amplitunera yamahy który zgodnie z instrukcja ma 65watt RMS przy 8 omach. Z tyłu jest przełącznik na kolumny 4 lub 8 omowe. Przełaczam na 4 omy bo takie mam kolumny (quadral 100watt, 4 omy) Nie moge słuchać głosniej jak godz 10-11 bo już tak drżą kolumny. Wiec skad ten problem? Za słabe kolumny czy wzamczniacz nie radzi sobie z ich wysterowaniem? Moje pytanie bierze się własciwie stad że mam okazje kupic wzmacniacz kenwooda 2x90watt. Jaka będzie róznica na tych kolumnach? Jesli on jest mocniejszy od yamachy to te klolmny jeszze gorzej będę drżec przy małym volume, czy może wrecz odwrotnie zostana w koncu docenione przez duzo mocniejszy wzmacniacz i będę bardzo mocno grały niż z yamaha.

Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/39411-prosz%C4%99-mi-wyt%C5%82umaczyc/

>kaliope

jak "charczą" to może faktycznie dostają za mało prądu?

Ale jakoś mi się wierzyć nie chce, że skoro Yamaha ma 2x65W przy 8 omach (przy 4 więcej) to nie wystarczy do dostarczenia choćby takiej ilości prądu do głośników, że te aż "charczą". Może gdzieś indzie jest "pies pogrzebany".

Ja podłączałem do zestawu mini Denona f-101 (moc 2 x 35 W) Elaki potrzebujące niby dla rozruchu sporej dawki energii i zapasu mocy (ef. ok. 87 db, 4 om, spadek na impedncji nawet do 3,2 oma) i kolumny oczywiście "skrzydeł nie rozwijały", ale żadnych tego typu objawów nie miałem...hm

Prawdopodobnie apli nie daje rady, mialem kiedys yamahe rxv-520 czy jakos tak i przy 4ohm przy galce na np.10h gralo duzo glosniej i z wiekszym basem niz przy ust. na 8ohm. ale przy 12h charczalo, na 4ohm bardziej bo bylo glosniej i wiecej basu,na 8ohm mniej bo bylo ciszej i mniej basu...

>kaliope

może faktycznie ampli "cienki w uszach";), kiepskie zasilanie i teoretycznie "ciągnie" 4 omówki, a w praktyce...słychać jak to jest:)

Tylko, że jak masz 4 omówki to teoretycznie cały zestaw winien grać załóżmy 2 x głośniej niż na 8 omowych. Jak masz przy 4 omach gałkę na 11-tej, to dla kolumn 8 omowych gałka volume musiałaby zawędrować znacznie dalej. USzy Cię nie bolą jak zapodajesz taką dawkę energii?

>kaliope

Może należałoby się rozejrzeć za jakimś wzmakiem albo nawet ampli (jeśli wolisz amplitunery, a audiofilem - jak piszesz - nie jesteś) tylko z jakimś solidniejszym zasilaniem? Albo wymiana kolumn - quadrale chyba też zbyt łatwym obciążeniem dla wzmacniacza nie są (ale może się mylę)

>kaliope

Pewnie trzeba niestety zacząć coś myśleć o zmianach w systemie:) (niestety, bo wiąże się to zaraz z uruchamianiem wolnej gotówki w kieszeni).

Może warto zbudować jednak jakiś w miarę tani ale grający system stereo? Zależy to pewnie od tego jak bardzo potrzebujesz kina domowego i efektów przestrzennych. Ja oglądając dvd zadowalam się puszczaniem dźwięku przez 2 kanały (bo pykawki telewizyjne sobie jednak odpuszczam:)). Tylko, że jak głównie oglądam filmy, w których efekty specjalne nie mają żadnego znaczenia.

Do niczego to nie doprowadzi bo nie wiem co siedzi w Twoim sprzecie (chyba ze jestes 1 wlascicielem) - bierz wzmaka do kumpla i sprawdz na 8 omowych (silnych) - Ja na odwrot - mysle ze to wina kolumn.

>Rectifier

Chyba nie kolumn tylko połączenia ze sobą tych urządzeń, które kaliope posiada. Ale najlepiej "potestować" tak jak Rectifer radzi. Zarówno kolumny jak i ampli z innym sprzętem towarzyszącym. Zanim zaczniesz wydawać pieniądze będziesz miał przynajmniej jasność co do faktycznej natury problemu.

rozumiem wiec ze kolumny 100watowe powinny zagrac lepiej ze wzmaczniaczem 90watt niz 65watt. Powiedzcie mi jescze jedna rzecz. Mam tez w domu super wypasiona mini-wieze sony przeznaczona nawet na organizowanie mini-dyskotek. Ma 230watt poboru prądu, wentylator i naprawde daje czadu na swoich oryginalnych kolumnach (8om) zwlaszcza z funkcja podbicia bassu. Tak wiec na probe wziąłem te glosniki do swoiej yamahy.....i ......kicha straszna......ta sonowka gra 100 razy ładniej na tych glosnikach.......dlaczego yamaha ich nie rozkręca? ....praktycznie zero basu mimo ze podkrecone na full.....nic z tego nie rozumiem.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ta yamaha nie ma prądu nie ma czym ruszyć nawet!

Jak masz przełącznik z tyłu 4/8ohm ustaw go na 8 i podłącz kolumny.

Wbrew pozorom ten przęłącznik działa tak:

ustawiony na 4 om daje mniej prądu na kolumny

ustawiony na 8 om daje wiecej prądu.

Wiem co mówię.

Powinieneś wtedy więcej wycisnąć z yamahy o ile się nie włączy zabezpieczenie.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jakby nie było żadnego przełącznika a ampli miałby 4-8ohm powiedzmy.To kolumny 4om grały by głośniej przy tej samym ustawieniu volume co kolumny 8om.Ktoś po to wstawił ten przełącznik,że gdy wybierasz 4om leci mniejszy prąd na kolumny(z reguły mniejsze zasilanie tranzystorów) i wtedy na kolumnie czy to 8om czy 4om masz podobną głośnośc przy tym samym volume w przybliżeniu.

Ale jak ustawisz te 4om masz mały prąd to grając głośniej masz Przester i stąd charczy.

Ja na swoim ampie przy ustawieniu 4om to przy połowie mocy mam przester i się słuchać nie da!Ustawiam

na 8 om i ciągnie do 3/4mocy.

A przy wzmaku podobnej mocy to amp i tak szans nie ma.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jeżeli nie jest to stary amp to ma zabezpieczenie a jeżeli nie to poprostu rób to z rozsądkiem.Przełącz na 8 i sprawdż przy bardzo głośnym graniu mógłbyś dopiero coś uszkodzić.Włącz na 8 i dojedz do tej samej wartości na której zniekształca przy 4omach.

Albo kup odrazu nowego wzmaka:P

>glosniki do swoiej yamahy.....i ......kicha straszna......ta sonowka gra 100 razy ładniej na tych

>glosnikach.......dlaczego yamaha ich nie rozkręca? ....praktycznie zero basu mimo ze podkrecone na

>full.....nic z tego nie rozumiem.

Podaj prosze oznaczenie tej Yamy ( i gdzie ja nabyles), bom bardzo ciekaw jak to mozliwe ze takie zjawisko ma miejsce,ze sprzetem ktory jest niejako przystosowany (nie ma znaczenia jak to rozwiazano ukladowo) takze do pchania 4 ohm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.