Skocz do zawartości
IGNORED

Lampówka - zaczynamy budowę

AmadeosFather

Rekomendowane odpowiedzi

potwierdzam! bardzo dobry sprzedawca.

co do układu to mysle aby koszty elementow (bez obudowy) nie przekraczały kwoty 1zł (?)

tetrody to dobry pomysl, duzo dobrego slyszalem o ukadach opartych na takich lampkach, a moze jakiegos klasyka na el34?

ps. nowosc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>miało być 1kzł ;)

Zgadzam się .

Warto więc poszukać czegoś dobrego na EL34 . W 100% spełniała nasze wymagania . Potrzebny nam tylko dobry sprawdzony projekt.

Popieram projekt, wybrac dobra, prosta i sprawdzona konstrukcje (na tym etapie poswiecic troche czasu) i pozniej wspolne zamowienie, i wspolne skladanie, bez rozdrabniania sie na rozne wersje. Zeby zbytnio nie kompkikowac.

Dziś znalazłem coś takiego . Opis w języku południowych sąsiadów . Plik w formacie pdf . Niestety nie ma tu upload- u.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak od strony montażowej .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczypiecie się, oszczędzacie, i w rezultacie wymęczycie jakieś przeciętniactwo. Warto się spinać dla czegoś takiego? IMHO NIE warto.

Chcecie zrobić klasyka na EL34? Zróbcie jakiegoś Williamsona. Dobrą bazą do tego byłby zamieszczony na Fonarze projekt Concertino bo jest znakomicie opisany. Wprowadziłbym tam drobne zmiany: trafa głośnikowe obowiązkowo EI (zasilający może sobie być toroidalny), a lampy mocy EL34 zamiast 5881. I to będzie GRAĆ pełną gębą, a nie tylko udawać. Zastanówcie się. Chcecie zrobić wzmacniacz lampowy pełną gębą, czy jakieś byle gówno?

To samo miałem napisać

w DIY nie ma miejsca, czasu i pieniędzy na "zwykłe" projekty

skoro już robić, to lepiej uwzględnić od razu w budżecie dodatkowo 300zł i zrobić coś co jest sprawdzonym dobrym układem, na dobrych trafach i innych elementach

Swego czasu AudioNote oferowało tzw KIT's, jest tego troszke w internecie, dość dobrze opisane, ze stronki AN można podejrzeć jak to powinno wyglądać.

Ja coprawda do lamp jeszcze nie "dojrzałem" na tyle aby je budować, ale gdybym miał zaczać na pewno nie byłby to przypadkowy schemat znaleziony na jakimś forum.

Pozdrawiam

jesli ktos juz mysli na el34 to moze pujsc pietro wyzej i na kt88

ale tanio nie bedzie

na niektorych elementach nie warto oszczedzac

sporo kasy zabiera pozadna obudowa ,tranzystora mozna zrobic na deseczce ale lampiaka bym sie bal ,tam czasem ponad 500V stalego lata -naprawde moze byc niebezpieczne

McGyver właśnie o to nam chodzi aby zbudować coś co jest sprawdzone, czyli coś będzie grało, aby nie pluc sobie później w gębę. Jeśli reszta była by za to ja już mam do Ciebie prośbę .. a mianowicie o patronat nad projektem, jeśli nie miałbyś nic przeciwko :)

Pozdro

F4

>wego czasu AudioNote oferowało tzw KIT's, jest tego troszke w internecie, dość dobrze opisane, ze stronki AN można podejrzeć jak to powinno wyglądać.

McGyver

>Chcecie zrobić klasyka na EL34? Zróbcie jakiegoś Williamsona. Dobrą bazą do tego byłby zamieszczony

>na Fonarze projekt Concertino bo jest znakomicie opisany. Wprowadziłbym tam drobne zmiany: trafa

>głośnikowe obowiązkowo EI (zasilający może sobie być toroidalny), a lampy mocy EL34 zamiast 5881

Dokładnie!! Na takie porady czekamy : )

Dzięki Panowie

Odwrotnie niż tdrozd bedę sugerował raczej Williamsona na EL34 (KT77, 6CA7), dlaczego?

Otóż wzmacniacz na EL34 będzie brzmieniowo bardziej uniwersalny niż KT88. EL34 w push-pullu będą się zgrywać ze znakomitą większością średnio-trudnych do napędzenia kolumn. Jak trzeba, to pociągną osiemnastki Scan-Speaka bez zająknięcia, problemy zaczną się dopiero przy wielkich, niskoefektywnych trójdrożnych potworach. Z takimi to faktycznie, niezastąpiona jest KT88 (6550), natomiast brzmieniowo nieco się "gryzie" z np. tak popularnymi w DIY głośnikami jak Vifa M18WH czy Seas CA18. EL34 gra z nimi bezproblemowo. Poza tym lampy EL34 są średnio trzykrotnie tańsze niż KT88. A Wy chcecie raczej budżetowy projekt, nie? Domyslam się, że z drogimi kolumnami to raczej nie będzie współpracować, dobrze myslę? Więc dobry wybór to EL34. I trafa wyjściowe z odczepem ultralinear. Uzyskujecie wtedy możliwość pracy w trzech trybach: pentode, ultralinear i triode, każdy tryb o nieco innym brzmieniu.

Przy zamawianiu żelastwa (trafa głośnikowe, dławiki, sieciowe) proponuję moc pomnożyć przez 1,5. wtedy będzie pewność, że nic się nie "zdusi".

naprawdę warto przewymiarować nie tylko sieciowe ale i wyjściowe.

wyjściowe może być i toroid, byle dobry. piltron? żartowałem, "lekko" drogi :)

to, ze bedzie to EL34 to mysle ze jest juz ustalone ;)

(ufff.... jakis maly krok ku sukcesu)

o Williamsonie duzo dobrego slyszalem wiec chyba idzie sie tylko zgodzic, pozatym powinny byc do neigo dobre opisy dla DIY'wcow...

Jeżeli projekt nie ma być drogi, to IMHO spokojnie można sobie odpuścić dławiki sieciowe. Zawsze można zrobić CRC z dużymi kondami, w końcu tam nie będzie tak dużych napięć jak na 211.

pawcio, 22 Sty 2008, 22:09

>Przy zamawianiu żelastwa (trafa głośnikowe, dławiki, sieciowe) proponuję moc pomnożyć przez 1,5.

>wtedy będzie pewność, że nic się nie "zdusi".

>naprawdę warto przewymiarować nie tylko sieciowe ale i wyjściowe.

Co to za amatorszczyna? Wszystko ma być ZOPTYMALIZOWANE a nie "na zapas".

Jak sobie w transformatorze do końcówki SE zrobisz za dużą szczelinę ("na zapas") to to ma niby lepiej zagrać?

hmmm dlaczego EI ... a widział ktoś w ogóle dobre trafo toroidalne ?? Toroid może i do zasilania jest ok, choć myśle że EI jest takze tutaj lepsze, ale jeśli chodzi o trafa wyjściowe to tylko EI, rdzenie amorficzne i jak najcieńsze blaszki.

jasne że są, a na to co powiedziałeś to ja Ci powiem że Audionote stosuje EI i co ?? i gówno. Poza tym biorąc pod uwage prostote dostania EI od ogonowskiego to chyba najlepsza opcja no nie ??

wovo, 23 Sty 2008, 16:22

>powiem że Audionote stosuje EI i co ?? i gówno.

przechodzisz burzę hormonalną, czy ktoś Ci dzisiaj nadepnąl na odcisk?

poluzuj trochę bo Ci żyłka strzeli ;-)

Kubedes, ja jestem wyluzowany. Wulgarnie napisałem a Ty to źle odebrałeś. Sorry ;) Chodziło mi o to że to czy jakaś firma stosuje dane trafa czy nie to to jest sprawa danej firmy. Dla nas ważny jest dostęp do traf, cena i adekwatni ich jakość.

P.S. A jeśli patrząc ogólnie to znaczna większość firm stosuje EI :)

wovo, 23 Sty 2008, 16:06

>hmmm dlaczego EI ... a widział ktoś w ogóle dobre trafo toroidalne ?? Toroid może i do zasilania

>jest ok, choć myśle że EI jest takze tutaj lepsze, ale jeśli chodzi o trafa wyjściowe to tylko EI

E tam...

Popatrz sobie na obrazki - całkiem sporo jest wzmacniaczy z okrągłymi "garnkami" na wierzchu.

Okrągłymi - po pod nimi siedzą toroidy.

pawcio, 23 Sty 2008, 16:23

>>dudivan

>a dlaczego AN Conquest ma 1 x 18W i trafo głośnikowe 50W?

Nie wiem.. może z głupoty?

AN czasem stosuje głupie rozwiazania układowe.

Miałem kiedyś okazję porównać dwa niemal identyczne wzmacniacze lampowe DIY. Różniły się tylko trafami wyjściowymi. Jeden miał EI, drugi toroidy. Ten z toroidami kompletnie nie miał życia, żadnej energii, na basie, rozmiękczony, spowolniony dźwięk z zamazanymi konturami.

Może i istnieją jakieś dobre wyjściowe trafa toroidalne. Ale czy warto ryzykować?

Jeśli mogę coś sugerować:

Trafa wyjściowe raczej EI - po prostu bardzo dużo sprawdzonych rozwiązań, kropka. Nie ma co wyważać otwartych drzwi, zwłaszcza jeśli ktoś dopiero wchodzi w temat. Jeśli chodzi o dławki to sprawa wcale nie jest taka oczywista. Wcale nie upierałbym się przy nich, ale jeśli w torze zasilania będzie lampa to jest wręcz niezbędny, wtedy pierwsza pojemność 32uF, na pewno nie większa od 50uF, wynika to wprost z punktu pracy lampy prostowniczej.

Ktoś tutaj pisał że nie ma udokumentowanych konstrukcji. Jest tego od groma, google Waszym przyjacielem, ot choćby po polsku

Ukryta Zawartość

2 minuty i pierwszy z brzegu ciekawy projekt

Ukryta Zawartość

Brać, wybierać:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.