Skocz do zawartości
IGNORED

SONY CDP - X779 ES opinie

dobrus

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, że jest możliwe, tylko tyle, że trzeba mieć kogoś kto się na tym zna :))

CS8412 to dzisiaj rzadkość, ale CS8414 kosztuje minimum ok. 50 zł... czyli koszt takiej przeróbki nie jest wysoki...

ALE OCZYWIŚCIE JEST TO MOŻLIWE

Wejście z sygnałami z odbiornika SPDIF jest możliwe, jednak w przypadku CDP Sony możemy napotkać na zgrzyt w postaci utajniania datasheet do ich układów. Chodzi o to by wejść z sygnałem zamiast z demodulatora EFM na filtr cyfrowy lub DAC go posiadający. Jeśli nie dysponuje się skrawkiem schamatu/serwisówki tej częsci lub datsheet jednego z dwóch w/w ukladów to podłączenie tych 3-4 sygnałów może być kłopotliwe. W przypadku H/K nedj'a nie było z tym problemu, a nawet potrzebne sygnały były wprost opisane na druku, jakby ktoś przewidział taką przeróbkę ;-)

Niektóre DATy mają opcję pracy jako DAC i stosowne wejście - w końcu mogą służyć do nagrywani sygnału nie tylko analogowego, ale i cyfrowego wprost ze źródła cyfrowego CD/MD/DAT lub innego.

powiem w temacie tak:

posiadam Sony cdp 505ES, laser czyta z prędkością światła wszystkie płyty - Ktoś już o tym pisał.. Nie wróżę mu dożywocia, ale mam nadzieje, że tak szybko nie zejdzie... Niewykluczone, że bądzie chodził wieeeele lat... A brzmienie? :) Właśnie to brzmienie rekompensuje podjęte ryzyko... można go kupić w cenie 1200-1500zł.

Dzwięk mnie urzekł i zostaje przy nim :))) To była niespodzianka.... pisałem w opinii...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

konstatacja - chcecie ryzykować dziada za półtora tysiączka?? Ja nie żałuje ani złotka.

Ukryta Zawartość

CXD2552 to dac 18 bitowy a cxd2556 to dac w pełni 20 bitowy taka róznica....18 bitowe maja ładniejsza srednice taka bardziej kremową..w XA3,5,30,50es dodawali na wyjsciu ekpander do wyrównania fazy..nazwali to full feed forward..genialnie!

czech swoboda tuninguje sony es..wstawia lepsze zegary do daca i filtru cyfrowego a nawet do serwo.

wstawia nowa płytke audio o innej charakterystyce filtru dolnoprzepustowego..roznica ..jeszcze bardziej otwarty i czytelny dzwiek ..niestety słoooono sobie za to kaze płacić.

marcins737, 25 Sty 2008, 04:00

>to się mylisz , DAT to najbardziej skomplikowany mechanizm jaki występuje w audio , wymaga

>regularnego serwisowania i jest pełno uwalonych mechanicznie na rynku

Pewnie masz racje, w życiu nie miałem DATa... :)

Rolandsinger - widze że nie tylko jeśli chodzi o dziewczyny gust mamy podobny :) Musimy Roland się kiedyś wybrać na piwo, dupcie i to taką Audicą :D

A jak ktoś mysli że to auto dla dresa to niech weźmie rozbieg i soczyście przypierdzieli sobą w ściane :)

Teraz do rzeczy ... Nie będe pierwszy który to powie ale lasery SONY wytrzymują bardzo długo. Sam miałem 227ESd z drogim KSS150 i mam CDP-710 z tanim bodaj 213 ?? albo nawet 210 i obydwa pomimo tego że są niewiele młodsze ode mnie trzymają się lepiej niż ja :) Ale cóż ... audio to jednak loteria.

A8 jest super, pod warunkiem, że jest nowe i że się na nie uczciwie zarobiło :))

Ale dla mnie wzorcowym samochodem zaprojektowanym dla kierowcy a nie dla pasażera jest... Alfa 156 2.5T (wiem, że jakościowo to do d... ale sam samochód koncepcyjnie i silnik są super).

oczywiscie rozważałem nowe A8 i nie zakupione przez posiadacza wielu łańcuchów i garniaka z 3 paskami :D

hehe zdziwisz się... jeżdżę AR GT :) ...choć przyznam że poważnie myślę o ostatnim dziele pana De Silvy

dobrus, 25 Sty 2008, 13:29

>jakim cudem samochod z napedzana przednią osią moze byc uznawany za wzorcowy ? to jakby powiedziec,

>ze wzmacniacz na STK moze byc wzorcowy.

Widocznie może... :)) Nie jestem ortodoksem.

Jak pożyjesz jeszcze ze 30 lat to będziesz kolejną generację audi A8 tankował... z gniazdka z prądem :)))

hehe wszystko na to wskazuje. Ale to akurat bedzie miał sporo zalet, choc poczatki beda sie na pewno wiazaly ze sporymi kompromisami.

a powracajac do tematu to jednak zaryzykuje tego 779ES. Jestem teraz na etapie negocjacji ceny ;) i pojadę po niego osobiscie razem z moimi wyjechanymi cd-r'ami i zrobie mu małą sprawnościówkę przed zakupem. dam Wam znac co sie bedzie dalej z nim działo. :)

Alfa to auto dla kolekcjonerów którzy chcą dużo płacić i często siedzieć w serwisach. Co prawda Breno i nowsze serie sportowe wygladają obłędnie ... ale tylko wygladają. Jesli chodzi o sportowe samochody to chyba tylko japończyki, natomiast Audi to klasa sama w sobie. Powiedziałbym taki troche DCS a na pewno MBL wśród CDkow :)

dobrus poczytaj wątek o Yahasze CD-S2000 tak jeden kolega kupił tą Yamaszkę i porównuje ją ze swoim... (werble) Sony 779ES !!! No i powiem ci, że pisze, że Yamaszka jest wg niego tylko troszkę lepsza (a weź poprawkę, że koleś ją dopiero co kupił więc nie świadomie daje jej fory :)))

dobrus, 25 Sty 2008, 13:29

>jakim cudem samochod z napedzana przednią osią moze byc uznawany za wzorcowy ? to jakby powiedziec,

>ze wzmacniacz na STK moze byc wzorcowy.

Są i tacy co uważają że wzmacniacz na 2xSTK wszystko "pozamiata"

Ukryta Zawartość

:)))))))))

Ukryta Zawartość

zoltar sluchalem tego nowego zestawu Yamahy - wygląda super zarowno w srodku jak i na zewnatrz, waży tez swoje. Dzwiek fajny. Ogolnie podobalo mi sie z tym,ze cena chyba 'ciut' zawyżona. Skoro 779 okazal sie lepszy to tylko utwardzilo mnie w tym wyborze:) Zresztą z tym laserem to jest tak,ze do moich obecnych CD denon dcd-2560 oraz marantz cd-17 tez ciezko z laserem. do denona kss 151a juz jest niedostepny od niedawna a z tego co slyszalem to w przypadku marantza sprzedaja tylko kompletny naped za ... 1200zl. hehe. Takze bede jechal dalej na tym samym wózku.Najwyzej przerobimy na DAC'a.

a co do wątku o diorze to juz go czytalem wczesniej - mialem swego czasu diore ws-354, mialem wzmacniacz technicsa na STK podpiety pod Altusy 110 a takze 140 :P no coz .. jesli kogos takie zestawienie w pelni zadowala to zazdroszcze !! tyle kasy bedzie mial na inne przyjemnosci ;)

Jeszcze jest taki aspekt,ze nie kazda muzyka brzmi dobrze na audiofilskim sprzecie - ja np u mnie plyt hip-hopowych (kaliber44 np) wogole nie slucham. sa po prostu tak kiepsko nagrane i zrealizowane,ze tego sie nie da sluchac. nawet wychwalany pod niebiosa na audiokarmie preamp w moim SA-9900 niewiele pomaga. Podobnie pewnie sytuacja ma sie z techno, house no i utworami mp3 sciaganymi z Bearshare itp. Jesli ktos slucha tylko tego to naprawde moze byc bardziej zadowolony ze sprzetu pokroju Diory WS-504. pozdrawiam

dobrus skoro masz denona dcd-2560 oraz marantza cd-17 to na cholere ci jeszcze to SONY??

Masz prywatne muzeum.

ps. ja też mam 4 Cdeki ale wszystkie taniuchne o wartości rynkowej od 50 zł do ok. 150-180 zł. U mnie gra tani Marantz jako transport a za jakość odpowiada DAC DIYa

Zoltar bo mialem przez chwile (znaczy 1 dzien) tego Sonego w moim systemie i byla kolosalna zmiana. Wreszcie przestalo mi brakowac basu w mojej muzyce. do tej pory przy cichym sluchaniu wieczorami bylo ok, ale jak chcialem dodac do pieca to przy wyzszych glosnosciach bylo go zbyt malo. a z tym sonym byl wrecz nadmiar ! scena lepsza, ogolnie duzo lepszy kontur wszystkich instrumentow. a na beyerdynamicach to juz wogole pelen odjazd... dlatego tak mi zalezy. Na tym etapie zakonczylbym zabawe z klockami przynajmniej na rok, a skupilbym sie na doszlifowaniu calosci, tj. kable glosnikowe musze kupic bo mam no-name z MM oraz ustawienie kolumn itd popierdółki.

wovo - jakie masz doświadczenia z marką Alfa Romeo ??

wiesz , jeżdżę kolejną już Alfą i ani nie płacę dużo za serwis ( nieautoryzowany , idiotom z ASO nie pozwalam dotykac auta , jedyne co mogę zrobić w ASO to kupować części...) ani nie mam usterek... grunt to mity powstałe pod słupkiem z napisem TAXI...

aa przepraszam , w GT pękła gumowa rurka dolotu powietrza - całe 200 zeta w ASO plus 5 minut własnej pracy aby ją wymienić... rzeczywiście , drogooooooooo jak diabli...

no chyba że dobry olej za 50 zeta za litr to drogo - cóż , sa tańsze... tyle że ne wszystkie silniki kręci się do 7kobrotów

...a może rozrząd drogi ...a może wahacze :D

aha , Alfa o której piszesz nazywa się Brera...

btw , jeśli tylko japończyki to wskaż mi proszę jaki japoński samochód z wolnossącym silnikiem benzynowym posiada moment obrotowy większy niż 100Nm z jednego litra pojemności...

...włoski mogę wskazać jakby co :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.