Skocz do zawartości
IGNORED

SONY CDP - X779 ES opinie

dobrus

Rekomendowane odpowiedzi

>Rolandsinger

>No dobra, ale czyż 360-konne S8 z 1995 r nie przerabia nowej 122-konnej Laguny na mielonkę?

A co to ma do rzeczy? Wszystko to co piszesz wyraźnie pokazuje że jesteś pięknym przykładem człowieka nafaszerowanego medialną papką. A jest ona wbrew pozorom bardzo przemyślana, precyzyjna, dokładnie sytuująca i określająca odbiorcę.

Bohaterem tego tematu jest Sony z najwyższej półki, a idąc Twoim przykładem jeśli chcemy znaleźć jego odpowiednika na czterech kółkach to raczej byłaby wybitna ponadczasowa marka z charakterem, a nie współczesne wielkoseryjne g. wytwarzane na taśmie. Z całym szacunkiem dla A8.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ja posiadam 779ES po tuningu Svobody z nowym laserem i nie zaluje ani jednego wydanego na niego grosza. Dla mnie to źródło na miare potrzeb, zarówno estetyczncy jak i dźwiękowych. Kiedys mialem 505ES z 15 letnim laserem, ktory czytal wszystko i wyszukiwal utwory z predkoscia swiatla.

A skoro jestesmy przy porownaniach do aut to znajomy kupil Jaguara XJ z silnikiem V12 z 83 roku, do ktorego tez jest problem z czesciami....i co z tego? Ma usmiech na twarzy za kazdym razem kiedy na niego patrzy. Wiem ze cd z padnietym laserem to nieuzytek, ale i tak mysle ze 779ES od pewnego wlasciciela, ze sprawnym laserem (lasery nie padaja z reguly z dnia na dzien) to dobra inwestycja, szczegolnie w porownaniu do dzisiejszej tandety.

Sorry, S8 kosztuje znacznie mniej niż podałem. Jestem nie na czasie.

`97, pełna opcja, xenon - 25 kzł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli ten absurd w audio się pogłębia.

Ukryta Zawartość

Tak jest Roland

S8 rocznik 1997 + trochę ciemnej folii na szyby i jest mega wypas, a jak jeszcze troche gadasz po rosyjsku to już w ogóle sąsiedzi się posrają ze strachu jak takim czymś zajedziesz.

Przepraszam za off topic

>Rolandsinger

>S8 nie jest seryjne. To seria limitowana, bardzo ceniona przez motomaniaków.

Widzę że dobrze nawiązałem do oddziaływania medialnej papki :(

Seria limitowana itd., dobre sobie. Ile jest wart jest A8 po np. 20 latach? Nie powiem że jest to auto dla dresa bo to nieodpowiedni przykład, ale Ty po prostu nie czujesz bluesa, szkoda.

Trochę sensu poproszę.

>pomysł z wykorzystaniem X779ES jako DACa wcale nie jest taki głupi /../

To jest bardzo dobry pomysł.

Trochę sensu poproszę.

saczek_XTRM, 24 Sty 2008, 21:48

>pomysł z wykorzystaniem X779ES jako DACa wcale nie jest taki głupi jak się to niektórym wydaje

Jest bardzo dobry... tylko za 2200 zł to możesz sobie kupić po prostu DAC...

->Rolandsinger

Odkad pamietam bronisz srebrnej, marnej i nowoczesnej tandety...jestes kolejnym naganiaczem z Polpaku? Albo masz cholerna awersje do cudzych odciskow palcow na Twoim sprzecie, albo kontakty ze podstarzalymi babkami utwierdzily Cie w przekonaniu, ze dobre jest tylko stare wino...i whisky ewentualnie.

Z calym szacunkiem, ale naprawde nie wiemn, skad w Tobie tyle zatwardzialosci?

saczek_XTRM, 24 Sty 2008, 21:55

>>>zoltar7

>

>Można, tylko czy będzie lepszy. Np Kustagon First mkII .... będzie lepsiejszy hmm..?

saczek_XTRM a skąd ja mam to wiedzieć... hmm ?

Możnaby je porównać tylko trzeba mieć oba urządzenia u siebie i to nie na dwie-trzy godzinay a na conajmniej 2-3 dni.

ps. Kustagon napewno wytrzyma (chociaż nie końiecznie musi być lepszy) porównianie z Meridianme 506.20/24 a pewnie i z takim wynalzkami jak E-SOUND CD E5 i pare innych opartych na CS4929/90, w tym np. Stelmachami. Silną stroną Kustagona jest dobrze zaprojektowany stopień analogowy, który może być oparty (zależnie od wersji DIYa) na najlepszych wzmacniaczach operacyjnych np. AD797 czy lepiej OPA627, a do tego jeszcze BUF637 i zero mute... Jednak należy pamiętać, że teoretycznie lepiej jest mieć wbudowany doby DAC w CD niż zewnętrzny DAC.

ale wiesz co saczek_XTRM to trzeba usłyszeć (bo teoria często rozchodzi się z praktyką), u mnie Kustagon z palcem w d... rozłożył NAD C542 (którego w związku z tym się pozbyłem) za którego sklepy wołają 1800-2200 zł (ŁOMATKO nie jest tyle wart !!!).

Rolandsinger, 24 Sty 2008, 22:05

>A jesteście pewni, że ten Sony jako DAC rozjedzie np. nowego Audionemesisa?

>

>Ja nie byłbym.

Ciekawe jak gra ten SONY czy Audionemesis... ale to Audionemesis to mi pachnie jakimś kontowersyjnym rozwiązaniem w stylu NOS-DAC na TDA1543 :( bo to chyba jest NOS-DAC... czy się mylę?

saczek_XTRM, 24 Sty 2008, 22:09

>Ja niczego nie jestem pewien, tym bardziej że nie miałem przyjemności posłuchać tego CD. Na pewno

>nie jest problemem zrobienie z niego DACa

Tak jak kupisz go na szrocie (z zepsutym laserem) za powiedzmy 50-100 zł O tak w takiej sytuacji to jest super oferta, ale nie za 2200 zł :(

A czy to SONY ma możliwość pracować jako zewnętrzny DAC... bo ja wątpię, problem w tym, że jeśli nie posiada to znaczy że DAC w SONY nie ma odbiornika do konwersji sygnału z wyjścia cyfrowego z jakiegoś transportu (może być MANTA :)) Tak więc użycie go jako DAC wymagało by podpięcia go do jakiegoś CD na zasadzie jakby to był wbudowany DAC, lub trzeba by (i to jest lepsze rozwiązanie) wbudować nie tylko wejście koaksjalne w ten SONY ale również płytkę z odbiornikiem, a to już grubsza robota dla DIYaMana...

Reasumując pomysł generalnie nie trafiony (chociaż możliwy do realizacji).

Znam Roland ten artykuł, to W. Pacuła wypromował w Polsce ten DAC, może i dobrze.

Ale generalnie to ludzie mają o nim różne zdanie, zależy od systemu.

A tak na marginesie po co kombinować przecież SONY miało w swojej ofercie DAC Sony DAS-R1 na 2xTDA1541

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak komuś nie pasuje TDA Philipsa to wersja R1a była na kościach 2 x CXD2552Q....takie kości były w 333ES , 555ES i kilku innych....

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

W 779ES jest 2 x CXD2562Q a to chyba różnica (przynajmniej w symbolu)...a co do wystepowania R1a na rynku wtórnym to samego Dac'a nie stwierdziłem

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Skorzystałem kiedyś z pomocy Molibdena, który to przerobił mój ówczesny CD na DAC-a. Cała operacja trwała może z godzinę, trzeba było tylko dołożyć jedną płytkę z elementami odbiornika spdif. Koszt części też znikomy, najdroższy był CS8412. Także przerobienie CD na DAC-a jest jak najbardziej możliwe i w ostateczności (czytaj braku nowego lasera) należy tę możliwość wziąć pod uwagę.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.