Skocz do zawartości
IGNORED

Stx... i ich... nowości

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie w STX zastanawia jedno. Park maszynowy do robienia głośników jest dość drogi. Mają własną fabrykę, zlecają w Chinach ?

Sprzedaży chyba też nie mają dużej. Brak STX w produktach renomowanych firm, na stronach diy zachodnich cisza. Nawet tutaj ze świecą szukać konstruktorów, którzy coś zrobili na tych przetwornikach.

Konstrukcyjnie i cenowo wyglądają bardzo ciekawie. Ale żeby wysokotonowy za 27 zł grał lepiej od scana za 600 ? Trochę to dziwne.

Chociaż z drugiej strony Seasy 27TBFC/G, 29TAF/W, 22TAF/G też grają lepiej od 9900.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz.

ScanSpeak od serii Revelator począwszy zdecydowanie stara się uzyskać wysokie wartości Qms w granicach (cewki kaptonowe, niskostratne zawieszenia dolne i górne). Kontynuacja w serii Illuminator.

STX wręcz przeciwnie. Qms w granicach 1-2. Nawet piszą, że impregnują górne zawieszenie w nowym średniotonowcu aby zwiększyć stratność.

Qubric:

Co do strojenia tego GDN 17/100 - może taki numer jak obudowa labiryntowo - rezonatorowa byłby do pomyślenia, ale problemów jest dużo - wielka buda, kupa roboty ze strojeniem, mnóstwo pasożytniczych rezonansów po to żeby coś wykrzesać z taniego przetwornika. Jak dla mnie dość nieopłacalna impreza. Ten czas i środki wolę poświęcić na lepsze przetworniki. Zresztą - eksperymenty z udziwnionymi obudowami jakoś ostatnimi czasy się skończyły, większość producentów stosuje zwykły BR.

W kwestii tej indukcji - jak dla mnie im większa tym lepsza, bo pozwala dostać większe Xmax (przez wydłużenie cewki) przy tych samych Fs, Qts i Vas. Szkoda że Tonsil z tego nie skorzystał. Być może zresztą osiągnęli tą indukcję zwężając szczelinę do tego stopnia że nie zmieściło się w niej odpowiednio dużo drutu cewki. Tak czy siak Fs/Qts jest na poziomie Scana 18W8545, niestety nie jest poparte wychyleniem objętościowym.

Tak czy siak - STX daje możliwość strojenia "harmonijnego" gdzie wszystko do siebie pasuje, natomiast Tonsil niestety oznacza zejście nie poparte wychyleniem (jeżeli denny impuls nam nie przeszkadza).

PiotrSz:

Z tego co wiem przynajmniej kiedyś STX sam produkował swoje głośniki - nawet membrany do nich. Na zachodnich stronach cisza, bo brak anglojęzycznej strony czy efektywnego systemu dystrybucji, zresztą - dziś główny rynek DIY to USA, a tam 135 PLN za GDN-18-130-8-AKX to wcale nie jest taka okazja - za tyle mogą mieć Seasa ER18.

Stratność - uważa się że stratność mechaniczna (pochodząca od zawieszeń) prowadzi do utraty mikrodetali - być może na zasadzie przejścia tarcie statyczne - dynamiczne, choc nie widziałem jeszcze pomiaru potwierdzającego takie teorie. Natomiast stratność "mechaniczna" (wchodząca do Rms a więc i Qms) pochodząca od prądów wirowych w aluminiowym karkasie nie powinna dawać takich efektów.

Qubric, 26 Sty 2008, 22:14

Jeszcze co do sugestii wpływu B na impuls - dla odpowiedzi impulsowej systemu basowego liczą się tylko Qts oraz H=Fb/Fs i alfa=Vas/Vb czyli strojenie. I tutaj rozważane Tonsile są po prostu denne.

Natomiast co do "szybkości basu" to już inna historia - wydaje mi się że profil zniekształceń ma tutaj znacznie więcej do powiedzienia niż klasycznie definiowana odpowiedź impulsowa (czy na skok napięcia).

No własnie tak mi coś chodziło po głowie... Charakterystyka wypadkowa GDN 17/100 w 15 litrowej obudowie strojonej na 41-42 Hz wychodzi z bardzo wczesnym opadaniem. A wiec w tym przypadku symulacja przebiegu w WinISD jest guzik warta. -3bd gdzieś przy 50Hz choć wg norm Tonsila czestotliwość graniczna -10db sięga znacznie poniżej 40 Hz - na oko gdzies do 35hz.

Ogólnie charakterystyka opadania jest nawet łagodniejsza na basie niż z STX 18-130-8-AKX w 20 litrowej obudowie.

Oczywiście zejście Tonsila okupione jest znacznie nizszą efektywnością.

Gdzieś czytałem - teraz nie potrafię sobie tego przypomnieć, że mierzenie odpowiedzi impulsowej ma sens tylko wtedy gdy niski bas jest rzeczywiście słyszalny. Im mniejsza jego zawartość w sygnale tym jakość impulsu staj się mniej istotna, a właściwie chyba nie tyle mniej istotna co impuls mierzony dla wyższych czestotliwości będzie się poprawiał... Nie pamiętam dokładnego wyjaśnienia - chyba było przy okazji recenzji ESA Furioso 3 w AUDIO (???)

Qubric:

Impulsu nie mierzy się dla żadnych częstotliwości tylko po prostu w dziedzinie czasu. Natomiast co do "szybkości basu" - założyłem nawet wątek traktujący o tym i do konkluzji w onym nie doszliśmy. Moje zdanie jest takie że oprócz odpowiedzi na skok napięcia kolumny decydować będą pomieszczenie, zniekształcenia nieliniowe i maskowanie. No i oczywiście nieśmiertelna auto i nie-auto sugestia.

Tam był taki tekst dotyczący impulsu dla głosników średniotonowych. I wyjasnienie dlaczego Qts ni ema takiego znaczenia jak w niskotonowych. W przypakdku Furioso 3 ni echodziło jednak o głosnik typowosredniotonowy, bo nie był filtrowany od dołu.

Nominalnie impuls GDN 17/100 nie jest rewelacyjny ale tez nie jest bardzo tragiczny. W dodatku kształt charakterystyki na basie sugeruje że powinien być już całkiem dobry.

Słuchałem monitorków stx-a na tej 15stce i wysokotonówce, produkowanej pod marką nexton... Wykonanie sprawia na prawdę profesjonalne wrażenie (super stolarka), ale brzmienie dość słabe. Szczegółowe i analityczne, ale też w niektórych momentach ostre i zimne, wokale odchudzone, bas niby pod wysoką kontrolą, ale wycofany, scena dość rozłożysta, ale na jednej linii - niezbyt głęboka. Cena za komplet to prawie 2tysie i w tej kwocie to nie jest jakaś konkurencja dla bardziej 'markowych' kolumn (nawet usherów s-520). Biorąc pod uwagę ceny samych przetworników można klonować, ale nawet tutaj klony mite w moim odczuciu brzmią lepiej (choć mniej detalicznie, to trzeba przyznać).

bo zwrotka jest skopana, ciecie za nisko ok 2k. dlatego wali piachem po uszach...

na diyaudio.pl Irek zrobil alternatywna zwrotke z lepszym podzialem. gra to zdecydowanie lepiej!

zwrota jest w podklejonym temacie - zapraszam.

Tonsil ma na pewno konkurencję, jednak obydwaj producenci mieszczą się raczej w niższym jakościowo segmencie... jeżeli ten sam wysokotonowiec był w konstrukcji wysokoefektywnych kolumn arturap, to muszę powiedzieć, że i tam stanowił słaby punkt programu... za ostro, za zimno, sycząco.

Pewnych rzeczy przy takim budżecie nie przeskoczą, ale jeżeli sam producent wycenia aplikację tych przetworników w okolicach 2tys to własnym sumptem można je wykorzystać w zdecydowanie 'przyjaźniejszy' dla kieszeni (i ucha) sposób ;-)

Zrobiłem fotkę tego głośnika w moich Nextonach, bo prezentuje się świetnie, bardzo dobrze się komponuje z brązowym fornirem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mam wrażenie że zarówno STX jak i Tonsil zaczynają obierać dobry kierunek. Jak tak dalej pójdzie to kto wie - może za parę lat będą stanowiły konkurencję dla takich marek jak np. Peerless. Moim zdaniem firmy te powinny dążyć do stworzenia kilku dobrych droższych głośników a tanią tandetę nadal produkować tylko pod inną marką, bo jak znam realia życia, to właśnie największy zarobek to póki co na najtańszych produktach mają. Bo póki co w Polsce z głośnikami to tak jak z winami - w monopolowym można kupić całkiem niezłe wina po 100 czy 200zł ale czego najwięcej sprzedaje się? No oczywiście że "jaboli", sam ostatnio widziałem jadąc do pracy, jak jeszcze przed otwarciem sklepu lokalni smakosze kolejkę utworzyli i nie mogli się wprost doczekać. I to właśnie główny dochód sklepu.

Podobnie z głośnikami. Rynek audio się sukcesywnie rozwija, jest coraz więcej miłośników dobrego brzmienia, jednak póki stanowią oni tylko niewielką część, bo i tak większość nabywców jak narazie nie stawia na jakość, szukają zwykle czegoś co będzie robiło łomot i jazgot. Nie mam naprawdę pojęcia z czego to wynika.

Widze ze wreszcie czytelnicy lukara zaczeli interesowac sie pozadnymi glosnikami :P

Generalnie za taka cena (glosniki o ktorych mowa w temacie) esteiksy prezentuja sie calkiem niezle, cieszy mnie to ze cos w polskim swiatku oemowych przetwornikow zaczyna sie dziac. Mam juz od ponad roku zestaw na 15ax i seasie 22, niestety zestaw wystruganay z odpadow i resztek ale gra naprawde przyzwoicie. 18 wydaje sie byc dosc ciekawa jednakze kunsztem inzynierji audio nie jest (dosc niskawo ten 8db rezonans, cewke mozna jeszcze przezyc, wiele osob ma duzo mniej efektywniejsze xt18 i nie narzeka). Z pewnoscia bedzie sie dalo na jej podstawie zrobic calkiem przyzwoity zestaw (sam bardzo chetnie bym ja przetestowal).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

dolphin123, 3 Lut 2008, 01:38

A taka:

4,7r(3,3r)-----4,7uf-------4,7r--seas

------------------------0,33uh-----seas

---------1,2mh--------------stiks

---------------------6,8uf----stiks

Zwrotnica zostla wykonana w oparciu o wrazenia sluchowe, powstala z odpadow elektronicznych, nie ponosze zadnej odpowiedzialnosci za niezadowolenie z zestawu badz tez niepoprawny montaz elementow zwrotnicy. Zastrzegam sobie rowniez prawo do przrobki w/w zwrotnicy (ktora wystepuje w wersji = 3) w celu osiagniecia poprawnych wrazen sonicznych.

pozdr

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• 2 miesiące później...

Reaktywacja tematu .... Takie pytanie do was...Czy jest sens i można

Ogólnie chodzi o to że chce powymieniać wszystkie głośniki tj. ( gdwk 11/100 , Arp 150 , 2x ARN 226/07 , bez smiechu ale to konstrukcja z przed paru lat :) ) i z czasem pewnie zwrotnice choc jak dla mnie one są porządne zwrotnice tonsil takie stare dość wysoko odcięty konstrukcja 3-way (zdjęcie niżej moje są podobne ale lepsze kondki:) i zadbane bardziej hehe) ( cewki powietrzne i stare dobre miflexy (podobne do styroflexów ale dużeee :P ) więc jeśli to tylko dla nowych głośników ze względu na parametry ... Paki zostają bo są nowe robione były na teraz i przyszłość ok 70L 20mm MDF , br fi=8 5cm gąbki wszędzie.

na Wysokie tony mam kompletny wodór z mózgu... ale coś do 100, 100 z hakiem jeśli bezkompromis

zastąpić ARP150 tesli na 15AKX ?

jak poradzi sobie ze średnimi ?

niskie ...TONSIL GDN 20/100/3 [4 ohm] VS STX GDN-22-140-8-SCX Oba to nowości i mało o nich w necie albo nic nie ma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No bardzo Ciekawe.... nie jestem z tych co nic nie poszuka a od razu pisze... nawet nie wiesz o czym mowa a kazesz mi szukać, to wpisz sam i zobacz ile jest u nas o tym.... o gdn 20/100 tonsl i o gdn20/140 stx , no zobacz sam... albo jak sie zachowa 15akx przy wysokim odcięciu.

Macie jakieś doświadczenia z tym STX'em ? GDN-14-100-8-SCX

Ukryta Zawartość

Mam zamiar zbudować "trochę większy" monitor, oparty na dwóch 14-tkach. Podobny do konstrucji Visatona - Couplet light. Tyle, że z mniejszą kompensację baffle-stepu, ponieważ kolumn słucham w 10m2 i stoją one blisko tylnej ściany.

Z prostych obliczeń szacunkowych wychodzi, że z kompensacją 3, 4dB można uzyskać 90, 91 dB efektywości napięciowej. Tyle, że o brzmieniu tego przetwornika nic nie wiem.

post-17766-100003545 1209907627_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a kto jak niedawno wyszly i na razie nikt ich nie ma ? na diyaudio takero zamowil parke i napewno powstanie jego recenzja i zwrotka zapewne ale to za jakis czas

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Moja dzisiejsza praca- obudowy dębowe d o nowych monitorów na GDWK-10-250-8-AKX i GDN-18-130-8-AKX .Planuje odzielną obudowę dla GDWK,a całość politórowana.

Ukryta Zawartość

post-14771-100003338 1210436799_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.