Skocz do zawartości
IGNORED

Stx... i ich... nowości

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nadal uważam, że 18 AKX to bardzo dobry przetwornik w swojej cenie i warto go stosować, z tego co na forach czytam, nie tylko na tym, to wiele osób aplikuje go ze sporym powodzeniem. Co kolega zatem uważa w podobnych okolicach cenowych jak 18 AKX za najlepszy głośnik, bijący w/w na głowę?

Chodzi o to że charakteryzuja sie dobrymi parametrami a co za tym idzie cechuje ich bardzo dobre przetwarzanie dzwieku, a ze stosunek jakość/cena maja jaki maja to nic tylko sie cieszyć.

Ja zamiast 18AKX wolałbym Daytona DA175 i zamiast Vify na górę dac Seasa 27tbfc/g.

Nie wime czy ten zestaw pobije na głowę AKXy, ale wolałbym zestaw który opisałem. Nie wiem jak kluchowata membrana AKX ma odtwarzac średnicę. To tylko moja opinia do której nikogo nie przekonuję.

Stosowanie w hajendzie danych głośników o niczym nie świadczy. jakoś seasów potwierdzają jednak pomiary, które są jedyna do tej pory obiektywną metodą oceny.

Z STXa nie widziałem żadnych, a opinie różne. Po wprowadzeniu daytonów i osttanio TangBandów na rynek, STX już nie jest tak konkuremcyjny.

po tym co zaprezentowal nexton stx za wiele nie zyskal i przez to wiekszosc ma wyrobione zdanie o tej marce. jednakze nawet sam 15akx z dx25 na gorze gra juz duzo duzo lepiej od nextonow m-100, ktory swoim niskim podzialem zabil glosniki, bo nie dawaly rady.. W tej cenie co stx prezentuje naprawde mozna miec przyzwoity budzetowy zestaw, a firma ciagle sie rozwija i zobaczymy co jeszcze czas pokaze.

Jestem ciekaw 18tki z serii AWX

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Servantess, 11 Paź 2009, 21:16

-za jakość trzeba

>poprostu zapłacic i koniec".

>

I tu sie mylisz kolego bo jak cos jest drogie nie oznacza to ze jest dobre, a w wiekszosci przypadków jest wrecz odwrotnie znajac zycie i realia. no ale to juz typowe audiofilskie myslaenie polegajace an tym ze placac 1000zl za kableek warty 10zl otrzymujemy "jakośc" buhaha

No widzisz brachu-najpierw trzeba dogłębnie przeanalizować czyjąś wypowiedz a potem dopiero sie nabijac.Dalej podtrzymuje to że za jakość trzeba niestety zapłacić-ale płacąc musisz mieć wystarczającą wiedze na temat produktu który kupujesz-wiedza to podstawa inaczej pójdziesz z torbami i bedziesz sie dalej bujał z kablami których test ukazał sie w ostaniej kolorowej gazetce i dosta xxx iloćć gwiazdek-a tak naprawde okazuja sie kolejna gumka od majtek.Tyle.

Bez urazy ale ten nowy AWX z STX nie jest dla "idiotów".

Vifa 18 PL

KEP 18

Perlless 18 HDS

są zdecydowanie gorsze od tego z AWX STX. O cenie nie wspomnę bo mnie ... trafia jak można za jej pomocą znależć jelenia. Ale może warto będzie wrócić do tematu za rok jak cenosnoby gdzieś tego posłuchają.

"Dołożysz 50zł to za 150zł można mieć kopułki seasa, stosowane w hajendzie". a za 100 można mieć dobre głośniki STX, na pewno nie różniące się diametralnie jakością czy dźwiękiem od w/w seasów. Za 200tys zł kupisz dobre BMW, za 120 tys lub mniej kupisz także bardzo dobre auto, choć może nie tak uznanego producenta. Zaręczam jednak, że przyjemność z jazdy będzie także bardzo wysoka, a pozostałe w kieszeni 80tys zł znakomicie zrekompensuje fakt nieposiadania BMW:) Tak samo z głośnikami, można ciągle dokładać, mowić sobie, że jak kupie to i to, jak nieco jeszcze dołożę, to będę miał super kolumny i z nich idealny dźwięk. I tak bez końca- a można poprostu skalkulować budżet, powiedzieć sobie, co jest dla nas priorytetem, kupić i cieszyć się dźwiękiem, najlepszym w danej cenie, jaka byliśmy gotowi zapłacić. Proste. Nie wszyscy muszą mieć seasy czy scan speaki, a STX udowadnia, że za mniejszą cenę także da się zrobić dobre przetworniki, warte więcej niż to, za ile je się kupuje. Niech powstanie kilka dobrych konstrukcji na AWX ach to niejednemu koparka opadnie:) Tak samo jest z AKX-em, to dobry głośnik, który przy odpowiedniej aplikacji potrafi wiele.

Czyżby kolega sugerował jakiś spisek? Według mnie polski rynek audio tak jak inne rynki został opanowany przez wiodących europejskich i światowych producentów oraz tanią chińszczyznę. Koniec. Kropka. Ten rynek jest cholernie trudny, bardzo ciężko zostać producentem głośników czy kolumn i przetrwać na rynku w konkurencji z w/w.

Mieliśmy, bogu dzięki nadal mamy Tonsil, który mimo wachlarza naprawdę porządnych,dopracowanych a przy tym niedrogich głośników, tego potencjału nie potrafił wykorzystać i przekuć w naprawdę znaczący sukces rynkowy. Jak skomplikowana i złożona jest sytuacja prawno- własnościowa tej firmy nie muszę nikomu mówić i tak dziw, że nadal kontynuują produkcję. Oby obecny właściciel firmy lepiej potrafił nią pokierować i wykorzystać wszystkie atuty.

Jest też STX, firma jak wiadomo zaczynająca od słabych jakościowo przetworników, jednak rokrocznie poszerzająca asortyment, jakość produktów i "idą do przodu". Zarówno Tonsil jak i STX są bardzo potrzebne na naszym rynku, za niewielkie relatywnie pieniądze oferują dobrej jakości głośniki i kolumny głośnikowe. Oby rywalizowały jak najdłużej i dostarczały nam coraz to nowych dobrych produktów.

Innych polskich producentów nie znam, ale jeśli są, to pozdrawiam. Panowie, wyjdźcie z ukrycia.

Juz wczesniej napisałem, że w cenie 2-way na tych nowych AWXach można zbudować lepszy IMO zestaw.

Jeśli ktoś nie chce widzieć dużo wiecej poza STX to nie musi, ale niech raczy udowodnić swoje stanowisko.

Nie twierdzę, że zestawy na STX brzmią źle. Jednakże warto przejrzeć to co oferuje rynek zanim zacznie się forsowac wątplliwej jakosci pólprawdy.

Dopóki nie pojawią się pomiary zniekształeń, dopóty ocenę przydatności tych głosników można wystawić jedynie w katergoriach luźnych dywagacji.

rafaljakichmalo:

Szczerze powiedziawszy niewiem jak grają te nowe stx, z bardzo entuzjastycznych ( póki co) opini ich użytkowników można sądzić, że są warte swojej ceny.

Jestem ciekaw alternatywnych przetworników jakie byś zaproponował w cenie 440 - 500 złotych za komplet 4 przetworników, z tym że warunkiem jest aby niskośredniotonowy miał około 18 cm średnicy.

W tym wątku nam, osobom które wyrażają się pozytywnie o STXach nie chodzi o udowodnienie ich wyższości a tego, że są alternatywą, jaką można rozważać. Że jest polska firma, której głośniki można już porównywać z zagranicznymi konstrukcjami. Chodzi też o to, by pokazać, że firma ta z montera tandetnych, badziewnych i tanich szajsików zamienia się powoli w poważnego gracza na polskim rynku audio. Sam nie wiem, czy podany przez kolegę Dayton i Seas zagrają lepiej niż zestaw na AWX-ach, serio mówiąc nie słyszałem jednego i drugiego, możliwe że tak, ale jak pisał wcześniej dolphin123 już 18 AKX z dobrą kopułką potrafią fajnie zagrać i żeby nie sugerować się dość przeciętnym brzmieniem nextonów, budowanych na w/w akx, które miały złą zwrotnicę. Poczekajmy na testy i pierwsze konstrukcje na nowych STX-ach, ciekawy też jestem opinii ewentualnych nabywców ich nowych 3-way a mianowicie FX-200, gdzie użyto właśnie nowej kopułki AWX.

Odnośnie wcześniejszych wpisów.Nie chce sie sprzeczać ani przegadywac na temat co jest dobre co bardzo dobre,a co kompletny shit,bo mnie takie cos irytuje.Każdy ma swoje zdanie.

Myśle jednak ze dla ambitnych konstruktorów DIY produkty firmy STX sa "przejsciowym" materiałem.

Po pewnym czasie zaczniecie znowu gonić przysłowiowego króliczka i tak "w koło Macieju".Mnie juz to przestało bawic.Postawiłem na norweskiego Seas-a który spełnia moje oczekiwania w 100%.Stosunek cena/jakość na dzien dzisiejszy jest rewelacyjny.

Pozdrawiam i miłej zabawy.

Szczerze doceniam starania STX. Brawa dla nich.

Jako konsument sentymenty zostawiam jednak na boku. "Kochajmy się jak bracia, targujmy się jak wrogowie".

I dayton i Seas sa pomierzone choćby przez Zapha. Ten tweeter miałem i cięzko mi znaleźć jakiekolwiek jego wady. Może aluminiowy front z pierścieniem jak w Millenium by nadał odpowiedniego "looku", ale to już wybrzydzanie.

Qasi50 masz potwierdzone moze swoja teorie na temat AWX ? Bo akurat kepa sluchalem i mi przypadl do gustu a troche nie chce mi sie wierzyc ze AWX go bije. Ale mam nadzieje ze jest wart swojej ceny. I skonczcie ta gadke kto jaka ma teorie i gusta a przedstawcie jakies pomiary itd jesli mozecie, temat dot w koncu stxa;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

>>Po pewnym czasie zaczniecie znowu gonić przysłowiowego króliczka i tak "w koło Macieju".Mnie juz to przestało bawic.Postawiłem na norweskiego Seas-a który spełnia moje oczekiwania w 100%.Stosunek cena/jakość na dzien dzisiejszy jest rewelacyjny.>>

Jak z autami, nie każdego stać na BMW, Mercedesa czy Audi a nawet nową Toyotkę. Dlatego ich kompromis cena/jakość musi się znaleźć na innym poziomie cenowym niz innych... niestety... I nie dla takich osób niestety są głośniki Seasa czy Scan Speaka, większość musi się zadowolić czymś z niższej półki, i dla takich jak ja obecnie jest STX. Ale przyznam rację, jest to etap przejściowy i napewno kiedyś, wcześniej czy później stanie u mnie w salonie porządna konstrukcja na dobrych uznanych głośnikach.

• 2 tygodnie później...

Dokonałem odsłuchu w celu porównania kopułki STX AWX i Visatona G25FFL. Oba głośniki grały w tych samych testowych obudowach z STX 15AX na tej samej zwrotnicy. Dla 15AX szeregowa cewka 0,82 mH/ 0,37 Ohm z drutu 1,2 mm i równolegle 10 Ohm + 10 uF, a kopułki podłączone tylko przez kondensator Miflex MKSE 4,7 uF. Wykorzystałem płyty:

Oldfield "Tubular Bells II"

Suzane Vega "Solitude standing".

Visaton G25FFL na Oldfieldzie zagrał wyraźnie metalicznie, praktycznie w każdym utworze robiąc sobie notatki pisałem metaliczność. Dźwięki były ostre, ale ostrość ta nie polegała na ostrych, wyraźnych transjentach, bo te były raczej niewyraźne, lecz na ostrym, metalicznym wybrzmieniu dźwięków. Dotyczyło to dźwięków dzwoneczków, talerzy, gitar. Brzmienie było też wyraźnie podbarwione rezonansem fs kopułki, który dla G25 leży w okolicach 1600 Hz. Na płycie Suzane Vegi Visaton zagrał z lekką zawartością sybilantów na wokalu, który znowu był podbarwiony rezonansen fs głośnika. Wokal był wypchnięty do przodu w stosunku do dźwięków instrumentów. Dźwięki były znowu "okraszone metalicznością" oraz były dość mało zróżnicowane pod względem barw. Brzmienie Visatona odebrałem jako dosyć monotematyczne, monotonne barwowo.

Po zmianie kopułki na STX AWX ponownie zacząłem słuchanie od Vegi. AWX zagrał praktycznie bez sybilantów, może w bardzo minimalnym stopniu były one słyszalne. Wokal nie był wysunięty przed instrumenty, był otoczony dźwiękiem instumentów. Odebrałem to jako bardziej zrównoważone brzmienie. Nie usłyszałem też żadnego podbarwiania pochodzącego od rezonansu kopułki STX, którego częstotliwość jest znacznie niższa niż Visatona. Dźwięki były wyraźnie czystsze, pozbawione metalicznych naleciałości jakie trapiły kopułkę Visatona. Dźwięki np. talerzy były przez to bardziej naturalne, dźwięczne i posiadały większą paletę barw. Na płycie Oldfielda również nie usłyszałem żadnych objawów metaliczności. Dźwięki dzwonków, gitar i talerzy posiadały ostre transjenty, kontury i krawędzie natomiast samo wybrzmienie było czyste i pozbawione metalicznego nalotu, przez co dźwięki tych instumentów odebrałem jako bardziej łagodne niż Visatona. Gitara w utworze 6 na przykład pomimo, że wyrażnie były słyszalne metalowe struny, była zagrana czysto. Brzmienie kopułki STX na Oldfieldzie znowu było bardziej zrównoważone tonalnie.

Biorąc pod uwagę moje subiektywne odczucia muszę stwierdzić, że o wiele lepiej podobało mi się granie STX AWX, którego uważam za lepszy głośnik od kopułki Visatona G25FFL. Zarówno biorąc pod uwagę bezwzględną jakość brzmienia STX okazał się być lepszy praktycznie w każdym aspekcie, a w odniesieniu do relacji jakość/cena przy cenie ponad 200 PLN za Visatona G25FFL kopułka STXa jest wobec niego bezkonkurencyjna.

Porównania dokonałem na moim systemie:

CD Denon DCD-3000

wzmacniacz Pioneer A400X (głośność ustawiona na godz. 10)

interconekt diy z kabla coax RG 142B/U

kabel głośnikowy jakiś tani 2,5 mm2, mam go od wielu lat

pokój 14 m2 pustawy i słabo wytłumiony, kolumny stały 65 cm od bocznej ściany i 127 cm od tylnej mierząc do osi kopułki wysokotonowej na przedniej ściance kolumny.

Patefil , twój test nie ma sensu . Te głosniki filtrowane taką samą zwrotniczką mają zupełnie inna charaktrystyke przenoszenia a co za tym idzie będą brzmiały zupełnie inaczej . I może w przypadku Visatona taka zwrotnica spowoduje podbicie sybilantów a dla STX-a odwrotnie .

Z takiego testu nic nie wynika i w zasadzie może tylko prowadzić do błędnych wniosków .

...there is no spoon...

Głośniki użyte przeze mnie były oczywiście "dotarte". AWX mam od miesiąca, więc pograł już trochę,bo obecnie tylko na nim słuchałem muzyki, Visatona mam ponad 4 lata, a AX 3 lata.

Arturp, to chyba zrozumiałe, że dwa głośniki o różnej konstrukcji, parametrach i charakterystykach zagrają z tą samą zwrotnicą inaczej. Po to przecież zrobiłem to porównanie, by zobaczyć jakie będą różnice. Po to użyłem prosty filtr o dość niskiej częstotliwości odcięcia, by głośniki mogły grać szerokim pasmem, że tak się wyraże "jak je fabryka stworzyła". Dzięki temu, że obie kopułki grały na tej samej zwrotnicy z tym samym niskośredniotonowcem w moim porównaniu wystepowała tylko jedna zmienna "techniczna", którą były kopułki, bo reszta systemu była niezmienna. Gdybym zrobił oddzielne zwrotnice do pary AX +AWX i AX + G25 zmiennych byłoby więcej, gdyż zwrotnice byłyby zapewne różne, a więc porównanie nie byłoby już takie obiektywne. Po to użyłem taki filtr, by właśnie zobaczyć czy będzie słychać jakiś wpływ częstotliwości fs kopułek na ich brzmienie przy tak niskim cięciu, w szczególności w przypadku AWX, gdyż poprzedniej kopułce z serii AKX zastosowanej w kolumnach Nexton zarzucano nieczyste brzmienie właśnie niby z powodu zbyt niskiego cięcia zwrotnicy.

Z tego porównania można wyciągnąc kilka wniosków. AWX może zagrać z niskim podziałem nawet z prostym filtrem, co może być korzystne biorąc pod uwagę ewentualne koszty zwrotnicy i mozliwość zastosowania głośnika przez początkujących diyowców, którzy nie są w stanie zrobić sobie lepszej zwrotnicy, jednak trzeba pamiętać, że taki filtr stwarza duże ryzyko przeciążenia głośnika. Visatona G25FFL nie można nisko ciąć, gdyż jest słyszalny wpływ rezonansu fs. Byc może również ostrość i metaliczność, którą zaobserwowałem w jego graniu jest spowodowana zbyt niskim cięciem. Jednak o jego ostrym i metalicznym brzmieniu pisałem już 3 lata temu w tym temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a przecież w mojej kolumnie gra na innej zwrotnicy o większym tłumieniu i zrobionej z innych elementów na kondkach Jantzena. Może Visaton zagra lepiej dopiero z droższymi kondensatorami, może trzeba użyć Mundorfy albo inne drogie kondki. STX AWX gra dobrze nawet z tanim Miflexem.

Obie kopułki zapewne zagrają inaczej na innych zwrotnicach. Ja chętnie słucham muzyki zarówno na Visatonie jak i na STXie.

Ukryta Zawartość

Patefil, 25 Paź 2009, 22:50

Ja bym radził dorzucić cewkę 0.22 - 0.33mH do filtra dla wysokotonowego. 4,7uF to ogólnie sporo jak na filtr pierwszego rzędu, który nie ma korekcji RLC dla wygładzenia piku impedancji rezonansu.

Masz rozjazd fazy z obecną zwrotnicą. Zgrana faza jest albo na suficie albo na podłodze. Na pewno nie na osi prostopadłej do frontu. Poprzechylaj sobie kolumny do przodu i do tyłu o na przykład 15stopni, a potwierdzisz moje słowa.

Józefkania, ta zwrotnica była stworzona tylko do tego porównania. Nie wnikałem w to czy była zachowana spójność z głośnikiem niskośredniotonowym, bo interesował mnie tylko zakres wysokich tonów i na nim skupiałem uwagę podczas odsłuchu. Nie porównywałem brzmienia całego zestawu tylko samych kopułek.

Patefil, 25 Paź 2009, 22:50

>Po to użyłem prosty filtr o dość niskiej częstotliwości odcięcia, by głośniki mogły grać

>szerokim pasmem, że tak się wyraże "jak je fabryka stworzyła".

Ciężko mówić o niskiej częstotliwości podziału. Tutaj symulacja z Boxsima. Można to zinterpretować, że podział czyli -6dB jest przy około 1.5kHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.