Skocz do zawartości
IGNORED

Stx... i ich... nowości

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

>Ciekawe czy te wszystkie nowinki i fajerwerki to tylko małpowanie czy stx przeprowadza jakieś >badania rozwojowe.

Mam dobre relacje se Sławkiem Trzaskowskim, bo mu troche elektroniki projektowalem, wiem ze dosc duzo angazuje w prace badawcze co widac w jego nowosciach. Osobny temat to zaopatrzenie i powtarzalnosc produkcji, jestem godny podziwu ze on sam to wszystko ogarnia. A bedzie mial coraz wiecej roboty bo tonsil znika coraz bardziej wiec on przejmuje to na siebie. Jak na razie chyba nikt z DIY nie mysli powaznie o chinskich glosnikach.

>Ciekawe tylko czy te rurki nie sieją jakimiś rezonansami.

To akurat bardzo latwo zmierzyc.

• 6 miesięcy później...
  • 1 rok później...
  • 6 miesięcy później...

Wczoraj na stronie AWX zauważyłem "nowości"

Jedna z nich to 15-tka wzorowana na 18AWX, jej symbol to GDN-15-100-8-AWX.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wprowadziłem parametry do symulatora, o dziwo wielkości obudów i F3 niemal identyczne do większego brata.

Głośnik pewnie jest szybszy, wiec można zastosować wyższy podział do wysokotonowego.

Objętość wyliczona to około 17-20dm3.

Wiec można z niego zrobić średniej wielkości monitor, bądź 2,5 drożna obudowę stojącą.

Ktoś się zatknął z tym głośnikiem?

Cena dość zachęcająca 133PLN wobec 149 za 18AWX

Ukryta Zawartość

Ktoś się zatknął z tym głośnikiem?

Ja go mam, na razie leżą w pudełkach na szafie i nie zanosi się żebym coś z nimi robił. 17-20l dla tego głośnika to zdecydowanie za dużo, optimum 12-13l. Głośnik całkiem ok (w przeciwieństwie do 18AWX którą uważam za porażkę), dobrze by było połączyć go z jakąś lepszą kopułką (np szmacianym seasem)

Co z tym głośnikiem jest nie tak?

Całkowicie nie moje brzmienie, w ogóle jakiś taki dziwny ten głośnik. Miałem i szybko sprzedałem. Za to 15AWX prezentuje odmienną kulturę gry

Dlaczego?

Bo na razie mam Tonsile GDN 13/50/9 które przewyższają tego GDNa

benek161 ma problemy ze słuchem o czym można na DIY audio przeczytać. On tak w ogóle inaczej słyszy i inne też inaczej ... hmhm podobno.

To i to, średnie jakieś takie chłodnawe, bezpłciowe. Lubie ciepełko, miodną średnicę ;) Bas czasami nisko schodził ale nie mój styl

śrdnie jakies takie chłodnawe
? benek to mo że warto farelkę włączyć na mid zakres.

benek161 również napisał, że lubi

"ciepełko i miodną średnicę"
:) nie będę podawał tym razem alternatywy :)))

Bas czasami nisko schodził ale nie mój styl
A jaki jest Twój styl? Ciepełko?

benek161 jak lubisz ciepełko to chyba nie to forum? Nie ma w Mińsku placów?

Seria AWX z STX jest wręcz wyznacznikiem proporcji jak kupić bardzo dobry produkt za jak najmniejszą kwotę. Jeżeli się mylę podajcie kontrprodukt do dyskusji.

Innym problemem jest "inaczej słyszący" benek161. Dla mnie jest pospolitym mośkiem pod wieloma awatarami.

90% negatywów o STX-awx jest autorstwa tej samej osoby pod wieloma nickami. W tym wątku jest to benek161. Sprawdźcie sami wpisując w wyszukiwarkę.

Dajcie chłopakowi spokój. Może napiszecie jak wy słyszycie, to wtedy my się pośmiejemy?

I chyba każdy prawo do własnej opinii? A może cenzure wprowadzić? Sporządźcie więc liste firm na które nie można złego słowa powiedzieć.

El sueño de la razón produce monstruos.

Ilość pochlebnych opinii na temat głośników AWX i AKX była i dla mnie zastanawiająca ... Na początku drogi z stereo miałem kiedyś monitory Phonar Compact 2 , piękne granie , taki ciepły dynamit , długo za nim tęskniłem również mając już MX-140 (diy) i pewnego dnia ... stało się kupiłem używki Phonarów , wielki come-back , pierwsza miłość itd... bez pośrednie porównanie i ... zostały AWX-y. Dalej uważam że Phonary to świetne kolumny ale MX-140 są od nich po prostu lepsze . Nauczyłem się jednego , forum traktuję jako wskazówkę i tak sam ocenię i chociaż nie ma nic za darmo !!! to nie zwykle rzadko, zdarzają się perełki a bądźmy szczerzy to forum słynie z grania PLN-ów , było już kilka przykładów jak to się piało z zachwytu nad brzmieniem drogich kolumn z głośnikami ze stajni STX-a czy Tonsil-a do puki nie okazało się ile kosztowały same przetworniki , wtedy zapadła tylko nie zręczna cisza ...Miłego dnia :)

P.S. Jedyne co szczerze zarzucam firmie STX (mam nadzieję że ktoś przeczyta !!!) to mała dynamika rozwoju własnych konstrukcji , a można by mieć znacznie więcej w ofercie niż jeden monitor i 2,5way , z takim głośnikami można by namieszać , co się stało z NEXTON-em Panowie ? Może inna marka ?

(xxxx)

Nie ma co się przezywać, co do STX-a to fajnie co ostatnio produkuje firma a porównywanie jej najlepszych produktów do Tonsila to chyba jaki żart :) 18AWX i ceramika uwazam za bardzo udane głosniki i cena jest przystępna dla kazdego, tak trzymac i zyczę firmie żeby rozwijała sie nadal, może kiedy powstanie np jaki ceramiczny sredniotonowy, fajnie by było.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Używanie w takich dyskusjach, jako argumentów określeń rasistowskich, jest dowodem aberracji, niezależnie od "szlachetnych" intencji. Zaraz się pojawią masoni, libertyni, żydokomuna, a wreszcie postmoderniści (co o dziwo ostatnio też używane jest deprecjonująco). A na koniec będzie rozpylony hel i bomba paliwowo-powietrzna w Smoleńsku.

Firma STX, można stwierdzić (nie zaglądając właścicielowi w spodnie) - ma na swoim koncie niezłe osiągnięcia. Nie robią kolumn powalających na kolana wyglądem i ekskluzywnością, ale niektóre głośniki nie odbiegają jakością od czołówki europejskiej. Należy cieszyć się, że takie firmy powstają i oby było ich więcej. W malutkiej Danii tuż obok nas jest masa fabryk i fabryczek, a czasami wręcz manufaktur produkujących fajne urządzenia audio. Często znane są tylko lokalnie, czasem pojawiają się ich wyroby na rynku wtórnym w Polsce. Oby u nas było tak samo. Jakość będzie coraz lepsza, a ceny nie będą szybować w kosmos.

Niestety cena accutonów nie bierze się z nikąd. Jeżeli STX wypuści takie głośniki to będzie to tylko ich namiastka. Membrana Accutonów wykonana w całości jest z tworzywa ceramicznego, jest to trudne technologicznie do wykonania aby taka membrana była jednocześnie twarda i nie kruszyła się pod wpływem drgań. Najczęściej dla minimalizacji kosztów powierzchnia ceramiczna napylana jest na wcześniej przygotowaną membranę z innego materiału. Mamy tzw. " kanapkę" więc trudno w takim przypadku mówić o głośniku ceramicznym.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mam kolumny zrobione na głośnikach STX. Początkowo miały być tylko na STX, ale GDWK-10-200-8-PJ kosztuje 32 złote i tak też gra. Wysokie dźwięki były jakieś takie mało precyzyjne. Niby były, ale sprawiały bardziej wrażenie hałasu. Kolejny w kolejce kopułkowy STX kosztuje już 115 PLN i z tego powodu miejsce STX zajęły głośniki Vify, które odkupiłem trochę używane.

Średniotonowy to GDM-14-130-8-SC i wydaje mi się bardzo dobry, średnie tony są zarazem precyzyjne i otwarte, a przy zasilaniu z Manty V3 ładnie ocieplone. Zdecydowanie gra lepiej niż wskazuje na to jego cena.

Niskotonowy to GDN-17-200-8-SW. Ma bardzo nisko schodzący bas, ale dobrze moim zdaniem kontrolowany. Membrana z włókien węglowych, duży magnes, Xmax=10,3mm (7,9). Ten głośnik ma potencjał, z którego ja nie korzystam, bo nie lubię bardzo głośnego słuchania.

Zwrotnica też jest STX.

Podczas robienia tych kolumn zdałem sobie sprawę, że wiem "mniej niż zero" i może mi z tego wyjść nic fajnego. Miałem więcej szczęścia jak rozumu i jednak się udało. Uzyskałem dźwięk prawie taki o jaki mi chodziło.

post-38867-0-32201000-1330205926_thumb.jpg

post-38867-0-11894100-1330205952_thumb.jpg

Zwrotkę masz uniwersalną? Poproś kogoś o pomiary i zobaczysz, że dużo lepiej to zagra niż aktualnie... Swoją drogą na dole nie widać żebyś miał 17SW a jakiś inny woofer..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zwrotkę masz uniwersalną? Poproś kogoś o pomiary i zobaczysz, że dużo lepiej to zagra niż aktualnie...

Zwrotnicę zastosowałem 6dB na oktawę zupełnie celowo, bo oprócz ładnego basu, chciałem żeby kolumny miały dobry otwarty środek. Przyznałem się już bez bicia, że jestem lamerem i dobry efekt to zawdzięczam głównie szczęściu, bo to równie dobrze mogła być totalna porażka.

Zapewne inna zwrotnica mogłaby wiele zmienić i jestem otwarty na sugestie, ale kompletnie nie mam pojęcia o pomiarach. ;) Nawet nie bardzo wiem jakie masz na myśli. ;)

Swoją drogą na dole nie widać żebyś miał 17SW a jakiś inny woofer..

Aż z niepokojem zajrzałem do środka. ;)

To jest ten. Na zdjęciu STX chyba jest nieco wcześniejsza wersja tego głośnika. O ile pamiętam, znajomy robił podstawkowe kolumny na tych głośnikach i miały one taką właśnie plecionkę na membranie. Teraz membrana jest lekko prążkowana z włókna węglowego.

post-38867-0-60160000-1330274971_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.