Skocz do zawartości
IGNORED

Pora na KD - kilka pytań amatora

psylocyb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postaram się w skrócie nakreślić o co chodzi.

Słucham muzyki - dużo bardzo :). Zestaw stereo mam juz skompletowany i jestem raczej zadowolony z końcowego rezultatu jaki uzyskałem jeśli chodzi o brzmienie.

Oglądając ostatnie filmy na DVD coraz częściej nachodzi mnie ochota skompletowania sobie zestawu KD.

No i oczywiście pytania spadają na moją głowę lawinowo a ze w tej materii jestem lajkonikiem proszę wszystkich forumowiczow o rade :)

Mam DVD i telewizor i co dalej ?

Salonik 22m2. Zestaw stereo w innym pokoju , połączenie go z KD nie wchodzi w grę - w ogule.

Nie zależy mi bardzo na super dźwięku z KD - chociaż ze względu na moje zainteresowania nie może on tez być bardzo kiepskiej jakości co by mnie zbytnio nie drażnić, chciałbym za to zęby udało się oddać zestawem KD klimat filmu i w ogóle.

No dobra musze przestać pisać bajki i zacząć zadawać pytania.

Ostatnie info jest takie ze górna granicą wydatków na KD jest 4500PLN.

Pytania

1. Czy biorąc pod uwagę to co napisałem powyżej powinienem rozważać zestawy typu ; KEF 2005 KHT 2005; JMlab Sib&Cub; BW seria Leisure ?

?. Czy lepiej zacząć od amplitunera i dwóch głośników np. BW602?

3. Jaki amplituner powinienem wybrać odpowiednio do pierwszego i drugiego rozwiązania ? Czy Yamaha 440 wystarczy ?

4. a może całkiem źle myślę, może doradzicie jeszcze inne rozwiązanie, inne zestawy ?

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.

Nie ukrywam że zbliżają się święta z KD było by tam choinkowym prezentem dla samego siebie :).

Dzięki bardzo i sorry jeśli przynudziłem :)

https://www.audiostereo.pl/topic/3974-pora-na-kd-kilka-pyta%C5%84-amatora/

Yamaha 640, Onkyo 500, Denon 1803 kupione na allegro to poniżej albo około 2000 zł.Zostaje 2500. B&W ale ze względu na budźet seria 300, Paradigm monitor 3v3, Avans Omegi, Eltaxy. Wszystko bez subwoofera. Jak komplet z subem to tylko Koda, ale to musisz koniecznie posłuchac. Wygospodaruj pare zł na kabelki:))

z tego co zrozumiałem

sugerujesz zakup 5 jednakowych kolum ?

Czyli rozwiazanie numer jeden odpada całkiem :) ??

A co z rozwiazaniemu numer dwa ?

Słyszałem ze Yamahy radza sobie dosyc dobrze z budowaniem dzwieku przestrzennego na systemie stereo - czy to ma sens ? przynajmniej jako tymczasowe rozwiazanie ?

:)

dobrze ze zapytałem :)

kabelki mam - qued flat - zostały mi po wymianie w systemie stereo.

widziałem na allegro Yamahe640 za 1740PLN to chyba dobra cena.

Do tego myślałem kolumienki B&W DM 602 S3 tez na allegro na razie sa za 1500PLN.

Co myslisz o takim zestawie ?

w sumie oko 3500PLN czyli bardzo znośnie jeśli chodzi o mnie :)

Gdzieś słyszałem/wyczytałem ze BW nie powinny być napędzane Yamaha - czy to reguła czy rzecz gustu ?

Jeszcze taki dwa pytani mi sie nasuwają.

Myslę o głośnikach podstwkowych bo nie bardzo mam jak postawić w pokoju podłogowce, daletgo mam lekki dylemacik jeszcze - musze postawic te głosniki na regale (na krótszej scianie pokoju regał z TV około 80cm wysokośći po całej scianie) - czy bardzo ucierpi na tym jakość KD (jest to jeden z powodów dlaczego nie chce mieszac systemu stereo z systemem KD) ?

Zakładając że zaczne od dwuch kolumn + aplituner, jakie powinny być moje następne zakupy? Chodzi mi o kolejność.

To zależy od Ciebie, ale B&W to dużo wyższa klasa. Tannoye MX1 akurat miały takie sobie opinie, zdecydowanie lepsze i tańsze są starsze Tannoy M2. Kosztują w Mediamarkt 599 za parę. Wejdź na stereo, tam jest wątek o Tannoyach M2. 6 sztuk Tannoy to brzmi sensownie i w muzyce i kinie. Tylko potem jakiś bum bum dobry musisz kupić, np Paradigm, bo z tych monitorków bomby nie dostaniesz:) Tak, Yamaha bardzo dobrze gra z B&W i to wcale nie przez jednego dystrybutora sprzętu, Yamaha jest miękka,duży bas ale wolny, B&W to detaliczność,szczegóły i krótka kontrola twardego, dużego basu. Razem grają świetnie. Jak z kasą cienko, zobacz 601 a na tył 600.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.