Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka końcówka mocy do ampli z pre-out

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie wynika z dość małego doświadczenia jeśli chodzi o końcówki mocy i wszelkie kombinacje z nimi związane ale do rzeczy. Podłączyłem amplituner kina domowego Sony do starusieńkiego NAD 3130 przez pre-out do wejśc main, czyli korzystam z jego końcowki mocy i pre amplitunera. Wiadomo, fronty "odżyły" ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i chce sie więcej. Upatrzyłem sobie kilka aukcji końcówek mocy Sony, bo interesuje mnie komplet jednej firmy.

Jednak mam obawy o jakość przedwzmacniacza w amplitunerze tj. czy opłaca sie wydać np. 800 zł na końcówkę mocy, a wtedy ampli nie zdegraduje jej możliwości?

W tej chwili mam jakby minimalnie mniej basu, aniżeli słuchałbym z samego wzmacniacza (ten NAD ma go aż za dużo, więc się nawet ucieszyłem) ale co jak kupię coś porządniejszego? Czy stracę na jakości?

Witam ja tez mam podobny problem i szukam pomocy w wybraniu wzmaka,lub koncowki mocy do mojego amplitunera Yamaha RXV 640.Obecnie mam ten amplituner podlaczony do wzmacniacza Cambridge Audio i jest nie zle ale jak dam skale sily glosu powyzej 12 to wzmacniacz zaczyna sie dlawic przerywac itd,widzialo go paru elektronikow i nic tam nie znalezli moze jest za slaby bo ma tylko 2x25 wat.Dlatego szukam cos mocniejszego zeby dobrze gralo w stereo razem z B&W 602 s2.

Właśnie ten NAD też ma 2x25W i to trochę mało, aż się prosi o więcej. Też myślę, że amplituner ma przedwzmacniacz "taki sobie" i przystopuje możliwości nawet najlepszej końcówki. Tyle, że jakąś muszę sobie sprawić, a za bardzo nie wiem co będzie odpowiednie.

-> jerzy_x

"wąskim gardłem będzie lichy przedwzmacniacz amplitunera"

Też mi się tak wydaje. Dlatego polecam bardziej "koszerne" rozwiązanie jak na rysunku. Oczywiście analogowo do wzmacniacza stereo (do odtwarzania muzyki) zamiast DVD może być podłączony odtwarzacz CD, SACD, DAC czy co kto chce. Dzięki temu w muzyce jest najkrótsza możliwa droga sygnału, czyli:

źródło -> wzmacniacz stereo -> kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ten sposób jest całkiem sensowny, ale jeśli wypnę zworki ze wmacniacza to:

- głośność reguluję z CD z wyjścia analogowego regulowanego (ja mam więc nie ma problemu)

- w kinie domowym bez zmian - wykorzystuję przedwzmacniacz amplitunera

Więc chyba wystarczy mi koncówka mocy - po co cała integra jeśli i tak jej nie użyję (tzn. zgodnie z przeznaczeniem jako wzmak)

Jeśli końcówka mocy posiada 2 komplety wejść, a Twoje źródło faktycznie ma dobre wyjście regulowane, to rzeczywiście nie ma sensu się pchać w integrę.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tez kiedyś zalożyłem, że Denon 2560 sterujący z wyjścia regulowanego wprost koncowka mocy da lepszy dźwiek niz przez jeszcze podłaczony przez pre w środku. Kombinacja taka okazała sie sromotna klęską, denon grał na cwierć gwizdka, szaro, matowo, płasko i kompletnie bez wyrazu. Nie wiem, czy to byla wina niedopasowania stopni, czy cienkiej jakosci wyjscia regulowanego CD.

Generlanie nie ma reguły w takich połaczeniach, zbarza się, że pominięcie pre przyniesie polepszenie dźwięku, zdarza się, ze jego znaczne pogorszenie.

Ja pomiędzy wyjściem stałym a regulowanym nie słyszę żadnej różnicy. Celowo próbowalem na tych samych przewodach. Biorę pod uwagę fakt, że sprzęt jest budżetowy, choć dość solidny (Maranz CD 6000, PM 7000, Sony CDP-XB 930QS, Paradigm Monitor 3 i Eltax Symphony 8.2.) i może takich różnic nie być.

Szukam natomiast odpowiedzi na pytanie ile pieniędzy warto wydać na końcówkę do kina domowego do zestawu jak na początku postu. Zwyczajnie nie chcę przepłacić, bo pewnie nie wykorzystam jej w przyszłości dokupując osobny pre.

Do kitu z tym wyjściem regulowanym - nie można normalnie ściszyć tylko zjechać od zero do -20dB a i tak jest dosyć głośno. Ponaddto za każdym wyłączeniem CD wraca na zero i można przez nieuwagę się nieźle wystraszyć.

A podłączenie na wejście CD nie działa, bo i nie może gdy w main wpięty jest amplituner (nie zwróciłem na to uwagi wcześniej).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.