Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono miłośników MF, do których sam też się zaliczam. Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem wzmaka A3, i zaczęły się schody. Wzmak z dobrymi opiniami, a nie bardzo chce grać z tym co mam ( Kef Canton Celestion). W sumie jest ok  ale… do momentu pojawienia się wokali.Gdzieś na styku wysokie średnie / wysokie dziwięk jest szeleszcząco- trzeszczący  jakby trochę zniekształcony. Mam kilka zabawek MF współczesnych, kiedyś miałem Electre E10. I z żadnym takich problemów nie było. Będę wdzięczny za jakieś sugestie co może być przyczyną w/w przypadłości. 
Z góry dzięki.

20 minut temu, Plumsky napisał:

Witam szanowne grono miłośników MF, do których sam też się zaliczam. Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem wzmaka A3, i zaczęły się schody. Wzmak z dobrymi opiniami, a nie bardzo chce grać z tym co mam ( Kef Canton Celestion). W sumie jest ok  ale… do momentu pojawienia się wokali.Gdzieś na styku wysokie średnie / wysokie dziwięk jest szeleszcząco- trzeszczący  jakby trochę zniekształcony. Mam kilka zabawek MF współczesnych, kiedyś miałem Electre E10. I z żadnym takich problemów nie było. Będę wdzięczny za jakieś sugestie co może być przyczyną w/w przypadłości. 
Z góry dzięki.

Jeśli jest nowy wzmacniacz, to musi trochę pograć. Może to jest przyczyna.

6 godzin temu, szczypior88 napisał:

Panowie kupie M6Scd. Znacie kogos kto chce się pozbyć? 🙂

Gdybyś nie znalazł używanego w rozsądnej cenie, to zapraszam na wycenę 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki ale chyba nie tu jest problem.To jest pierwotne A3 bez kropki , także miał 20 lat żeby się wygrzać. 

No to na pewno wygrza aż do wysuszenia kondow elektrolitycznych. Warto byłoby wymieć je tym bardziej że od pewnego czasu MF oszczedzal i Nike dawał już Nichicon tylko Jamicon a ta lipa. Te z zasilania nie powinny mieć takiego wpływu ale to w torze dźwiękowym to wg mnie na pewno.
Ściągnij z netu schemat i podpytaj jakiegoś elektronika o koszt wymiany . Nie schodzi jakością poniżej Nichicon a jak nie ma dużo sztuk to warto coś lepiej

Może być już że nawet spuchły Jamicon to widać ale jak wyschły to nie

Wysłane z Wrocławia

6 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No to na pewno wygrza aż do wysuszenia kondow elektrolitycznych. Warto byłoby wymieć je tym bardziej że od pewnego czasu MF oszczedzal i Nike dawał już Nichicon tylko Jamicon a ta lipa. Te z zasilania nie powinny mieć takiego wpływu ale to w torze dźwiękowym to wg mnie na pewno.
Ściągnij z netu schemat i podpytaj jakiegoś elektronika o koszt wymiany . Nie schodzi jakością poniżej Nichicon a jak nie ma dużo sztuk to warto coś lepiej

Wysłane z Wrocławia

W sumie to taka była moja pierwsza myśl, że recap w mniejszym lub większym zakresie będzie niezbędny. Ale żeby aż taki efekt condy dawały? Ten dźwięk jest momentami jak przester. Z drugiej strony jak zobaczyłem co oni tam nawsadzali to się za głowę złapałem, Jamicon to nic, tam jest jeszcze pełno tej chińszczyzny Teapo. Chyba masz rację że dla MF to już czasy mega oszczędności były, to bodajże ostatni( albo przed) wzmak przed przeprowadzką na Taiwan. 
Masz może pomysł jakie konkretnie kondy by się tu sprawdziły? Ja serwis robię sam bez problemu, ale kilkanaście lat przerwy było i przyznam że trochę orientację nt. kondensatorów straciłem. Ostatnio serwisowałem PM 80 Marantza i świetną robotę zrobiły Audio Note Kasei, ale już Elna Cerafine (  Czarne-następca moich kiedyś ulubionych  złoto bordowych) dużo chaosu wprowadziły.

Z góry dzięki za wszelkie pomysły.

W dniu 14.03.2025 o 12:46, Marcin Wielgus napisał:

Wysłane z Wrocławia

Marcin, a nie wiesz co siedzi w M8S (pre i końcówka), czy jakieś doświadczenia z upgradem tego sprzętu?

Ktoś może miałby pomysł jna kondensatory w zasilaniu ( 10000/63) jakie sprawdziły by się we wzmacniaczu MF A2.

Przyznam że im więcej czytam na ten temat na forum tym mniej wiem:)

Mundroff ok ale, efekciarskie i dziura w średnicy. Tamte mulą system itd itp. 
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. 

A jak by  ewentualne pomieszać 2 typy o tej samej pojemności i napięciu? Tam są 4 czyli 2 takie i 2 takie -symetrycznie. 

Marcin, a nie wiesz co siedzi w M8S (pre i końcówka), czy jakieś doświadczenia z upgradem tego sprzętu?

Niestety nie miałem i nie wiem.

Wysłane z Wrocławia

Ktoś może miałby pomysł jna kondensatory w zasilaniu ( 10000/63) jakie sprawdziły by się we wzmacniaczu MF A2.
Przyznam że im więcej czytam na ten temat na forum tym mniej wiem:)
Mundroff ok ale, efekciarskie i dziura w średnicy. Tamte mulą system itd itp. 
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. 

A jak by  ewentualne pomieszać 2 typy o tej samej pojemności i napięciu? Tam są 4 czyli 2 takie i 2 takie -symetrycznie. 

Jeśli chcesz blisko oryginału to stosowane przez MF kondy Nichicon lub CDE Naprawdę są dobre. Lepiej to np Vishay ale patrz na ESR przede wszystkim i jeśli coś się grzeje w środku to może na 105c zamiast 85c standardowe.
A jeszcze lepiej to się schody zaczynają tak jak powyżej napisałeś. Ile ludzi tyle różnych opinii a problem polega również na tym że po wstawieniu nowych kondensatorów będziesz musiał 50 lub nawet 100 h pograć żeby się ułożyły na początku wcale nie musi być lepiej.

Wysłane z Wrocławia

Jeszcze mi przyszło do głowy że mógłbyś na portalach poszukać używanych będą przynajmniej wygrzane
Panasonic, Nippon, Mundorf czy Jantzen
Tylko koszty niestety

Wysłane z Wrocławia

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Jeśli chcesz blisko oryginału to stosowane przez MF kondy Nichicon lub CDE Naprawdę są dobre. Lepiej to np Vishay ale patrz na ESR przede wszystkim i jeśli coś się grzeje w środku to może na 105c zamiast 85c standardowe.
A jeszcze lepiej to się schody zaczynają tak jak powyżej napisałeś. Ile ludzi tyle różnych opinii a problem polega również na tym że po wstawieniu nowych kondensatorów będziesz musiał 50 lub nawet 100 h pograć żeby się ułożyły na początku wcale nie musi być lepiej.

Wysłane z Wrocławia

Jeszcze mi przyszło do głowy że mógłbyś na portalach poszukać używanych będą przynajmniej wygrzane emoji1.png
Panasonic, Nippon, Mundorf czy Jantzen
Tylko koszty niestety

Wysłane z Wrocławia

Koszty na poziomie Mundrofa do zaakceptowania.  Robię go dla siebie do kolekcji - miała być Electra będzie A2. 
Trzeba będzie poeksperymentować. 
A co myślisz na temat pomieszania kondensatorów w zasilaniu (10000/63) 2+2 symetrycznie? Np. Mundrof MLytic + coś  bardziej neutralnego z większą równowagą tonalną. 
Zasadnicze pytanie to czy ten pomysł jest w ogóle ok?

Koszty na poziomie Mundrofa do zaakceptowania.  Robię go dla siebie do kolekcji - miała być Electra będzie A2. 
Trzeba będzie poeksperymentować. 
A co myślisz na temat pomieszania kondensatorów w zasilaniu (10000/63) 2+2 symetrycznie? Np. Mundrof MLytic + coś  bardziej neutralnego z większą równowagą tonalną. 
Zasadnicze pytanie to czy ten pomysł jest w ogóle ok?

Jak najbardziej dobry ale coś ci podpowiem o czym nie wiesz ja też mam m.in MF A2
I tutaj o nim wszystko przeczytasz

https://www.audiostereo.pl/topic/146482-musical-fidelity-a2-wymiana-kondensator%C3%B3w-potencjometr/

Łącznie z rodzajem kondow . Kolega z wrocławia się postarał i super wyszło.

Jak masz blisko do Wroclawia wpadaj posłuchamy jak brzmi. Już wygrzany. Chwilowo u kolegi który był zaskoczony ale zaraz wróci.

No to masz nad czym myśleć takie nasze życie ale A2 za obecną kasę to bardzo dobry Wzmak.

Wysłane z Wrocławia

Dzięki wielkie, sporo przydatnych informacji. Wkradł się błąd, coś mi podmieniło A3 na A2 😅 . Nie są one znów aż tak od siebie odległe. 
Jestem w stanie uwierzyć Ci co do klasy A2. Miałem kiedyś Electre E11 ponoć zbliżone brzmieniowo. 
Teraz padło na A3 ponoć też całkiem zacny, zobaczymy co co się da z niego wycisnąć. 
Zapytam Cię jeszcze Jak byś miał wybór Supertech 2TSlit  Foil czy Cornell Dubilier SPLX który byś wybrał? 10000 do zasilania oczywiście.

Dzięki wielkie, sporo przydatnych informacji. Wkradł się błąd, coś mi podmieniło A3 na A2 . Nie są one znów aż tak od siebie odległe. 
Jestem w stanie uwierzyć Ci co do klasy A2. Miałem kiedyś Electre E11 ponoć zbliżone brzmieniowo. 
Teraz padło na A3 ponoć też całkiem zacny, zobaczymy co co się da z niego wycisnąć. 
Zapytam Cię jeszcze : Jak byś miał wybór Supertech 2TSlit  Foil czy Cornell Dubilier SPLX który byś wybrał? 10000 do zasilania oczywiście.

Niestety nie znam Supertecha. CDE mam w swoim pre BAT I się dobrze spisuje właśnie w zasilaniu. W torze audio Mundorf silver - gold oil I to na duże napięcie więc ruina finansowa

Wysłane z Wrocławia

To że dobrze się spisuje w BAT to już jest dobra rekomendacja. 
Połącze go Mundrofem i zobaczymy co z tego wyjdzie. 
Dzięki 

Daj znać co się udało ?

Wysłane z Wrocławia

Ok. Dam znać, ale najpierw muszę spisać „ z natury” parametry kondków. Przy okazji chcę też wymienić w paru innych punktach (też nie najlepszej jakości).

Ale jak to w MF schematu -serwisówki oczywiście nie ma. 
Może ktoś ma pomysł skąd wyczarować schemat do A3?

• 3 tygodnie później...
W dniu 22.05.2015 o 09:22, Paweł Klonowski napisał:

Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem następującego zestawu:

Musical Fidelity A308 + A308CR.

Kolumny to Phonar P30S.

Wszystko na chwilę obecną podłączone kablami własnej produkcji.

Nie będę ukrywał, ale zrobiło się bardzo miło, dźwięk stał się bardzo szczegółowy, niskie tony potrafią zaskoczyć, ale nie przytłaczają, jestem bardzo zadowolony z wyboru tej elektroniki.

Z czasem zakładam wymianę kolumn na coś z Audio Physic, ale na chwilę obecną jakieś tam kombinacje z kabelkami 🙂

Pozdrawiam,

Paweł.

Zastanawiam sie nad taka kombinacja - mozesz naisac jakie kable Ci dobrze podeszly lub jakie inne zestawy warto rozważyć pod ten wzmacniacz. Budzet na uzywane 3k pln - to zestaw do sypialni wiec nie chce tam przeinwestowywać, głównego i tak nie pokona 🤣

Cześć. Mam pytanie. Czy ktoś z was wie jakie bezpieczniki (jakiego typu i o jakiej wartości) są w Musical Fidelity M6si. Czy ktoś wymieniał bezpieczniki na inne ? Nie rozkręcałem wzmacniacza, ale ze zdjęć w necie widać, że są chyba 4 szt. bezpieczników.

pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.