Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

I nie ma lamp w przedwzmacniaczu
Tak ja pisze @Marcin Wielgus, jest nowa seria Nuvista z lampami. Ten ma pre-amp w klasie A. Bardzo fajnie wyszło MF to połączenie (porównując do Hegel H390 czy Moon 390+330A

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Gratulacje i witamy w klubie. Zakup nowego ? Ile się wygrzewał ? Słuchać było zmianę ? Czy też poprzednik wygrzał ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dzięki. Prawie nowego - zakup z salonu, w którym stał i czasem zagrał. Raczej był już wygrzany jak do mnie dojechał. Natomiast potrzebuje ok 20 min, żeby złapać ten rozmach, którym później częstuje w dużych porcjach.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

10 minut temu, Renia239 napisał:

No to już komplecik.

MF 3.jpg

MF All1.jpg

pieknie sie prezentuje. ciesze sie ze mogłem "rzyłożyć ręki" 🙂 i nawet audiolab wpasował sie elegancko.

no i nie sposób nie zauważyć porządków ktore zrobiłeś . jak ci teraz gra ? co wniosł DAC ? 

MF Dac wnosi ciepełko, detal, dobry bas i średnice , HD20 nie jest zły ale gra trochę krańcami pasma i nie jest tak płynny w w tym zestawianiu jak MF DAC.

Może ktoś wie jak wyłączyć MF6 sr dac  z pilota, na pilocie mam tylko wyłącznik CD I AMP, chyba tyko guzikiem STBY ???

Edytowane przez Renia239
W dniu 27.06.2022 o 07:35, Adah napisał:

Cześć 

Tak jak piszesz, może to być kwestia "wygrzania" . Może to być również kwestia ustawienia( za blisko nie zaadoptowane, miejsca pierwszych bocznych odbić.) Ale u mnie wspomniną ostrość, jasność, jazgotlwość wywoływały zawsze, podstawowe kable zasilające. Zmiana na ciut lepszy, likwidowała efekt.

U mnie Antale  z wymianą/dodawaniem, kolejnych komponentów, (kabel, filtr, Dac, el. akustyki) wspinały się na kolejny "dźwiękowy szczyt".

Jestem pewny że m6si da "Kometom", nową, lepszą jakość. A jeśli zakup, nie zrujnował by budżetu,  M8s500s "rozwinął" by, je jeszcze bardziej. 

Witam,

dziękuje za informację.

Po czasie grania z różnymi poziomami głośności stwierdzam, że dźwięk stopniowo się zmienia.

Wcześniej wydawał się zbyt jasny, co mogło być powodem bardzo skąpych niskich tonów, dźwięk był przesunięty ku górze - wydawał się "chudy", jasny.

Obecnie coraz lepiej słychać tony niższe (chyba układa się zawieszenie głośnika średnio-niskotonowego), co spowodowało, że dźwięk staje się pełny, pojawia się przeciwwaga - kolumny zaczynają "czarować".

Naprawdę zaczyna grać bardzo ładnie.

Jest jednak niedosyt dotyczący wzmacniacza i zastanawiam się nad sprzedażą M3si i zakupem M6Si.

Czy w stosunku do M3si wzmacniacz M6si charakteryzuje się również graniem po cieplejszej stronie?

Nie chciałbym spowodować uwypuklenia tonów wysokich, a chciałbym uzyskać jeszcze lepszą dynamikę szczególnie przy niższych poziomach głośności.

Zaznaczam, że M6si to max założonego budżetu:)

Pozdrawiam

Jacek

Edytowane przez sul76

Z mojego krótkiego choć intensywnego słuchania M6si + Msrdac + Triangle Antal Ez wynika, że na charakter dźwięku ma bardzo duży wpływ transport i tak Onkyo C 7000r gra po cieplej stronie z ciepłą średnicą ale bardzo nie precyzyjnym basem (dosyć obfiytym) o ile w nagraniach  typu : Yellow, JMJ, Kraywerk, słucha się tego fajnie o tyle w Jazzie  o szczególnie tym starszym nie z ECM słucha się tego kiepsko gdy kontrabas jest jakiś mętny,  Audiolab CDT 6000 bardziej po neutralnej stronie z z dużą precyzją, wiec trzeba próbować co komu pasuje bardziej  u mnie Onkyyo spakowane do sprzedaży.

Edytowane przez Renia239
Witam,
dziękuje za informację.
Po czasie grania z różnymi poziomami głośności stwierdzam, że dźwięk stopniowo się zmienia.
Wcześniej wydawał się zbyt jasny, co mogło być powodem bardzo skąpych niskich tonów, dźwięk był przesunięty ku górze - wydawał się "chudy", jasny.
Obecnie coraz lepiej słychać tony niższe (chyba układa się zawieszenie głośnika średnio-niskotonowego), co spowodowało, że dźwięk staje się pełny, pojawia się przeciwwaga - kolumny zaczynają "czarować".
Naprawdę zaczyna grać bardzo ładnie.
Jest jednak niedosyt dotyczący wzmacniacza i zastanawiam się nad sprzedażą M3si i zakupem M6Si.
Czy w stosunku do M3si wzmacniacz M6si charakteryzuje się również graniem po cieplejszej stronie?
Nie chciałbym spowodować uwypuklenia tonów wysokich, a chciałbym uzyskać jeszcze lepszą dynamikę szczególnie przy niższych poziomach głośności.
Pozdrawiam
Jacek

Jacek zapewniam cię że M6si będzie cieplejszy , nie podbije góry, wypełni bas i go bardzo poprawi. Będzie głębszy i zapewnić ci super równowagę tonalną. Co więcej da twoim przetwornikom nareszcie tyle prądu ile chcą. Różnica pomiędzy M3si a M6si jest kolosalna w budowie i jakości.
Pewnie czytałeś forum więc wiesz że jak trzeba to pomogę i jakoś nie ma tu wpisów że "słabo mi ten M6si" zagrał.

Oczywiście reszta toru też się liczy jak @Renia239 napisał ale robota jaka ma wykonać Wzmak będzie wykonana przez M6si a do tego bardzo dobrej klasy przedwzmacniacz w tej integrze jest. Chwalony tutaj w klubie.

15 godzin temu, sul76 napisał:

M6si zagra tak jak tego oczekujesz, przeskok jakościowy jest ogromny względem M3si. Jeśli będziesz szukał dobrej ceny daj znać, z chęcią pomożemy.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Dziękuję wszystkim za opinie i informacje.

Teraz tylko pozostaje sprzedać m3si (którego zresztą miesiąc temu kupiłem u Was) i celem jest m6si.

Pozdrawiam 

Edytowane przez sul76
1 minutę temu, sul76 napisał:

Dziękuję wszystkim za opinie i informacje.

Teraz tylko pozostaje sprzedać m3si (którego zresztą miesiąc temu kupiłem u Was) i celem jest m6si.

Proszę zatem o kontakt mailowy, może uda nam się dogadać na wymianę 🙂

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów. Kilka dni temu sprzedałem Hegla H200. Stoję teraz przed kupnem wzmacniacza i na tą chwilę zastanawiam się pomiędzy Musical Fidelity m6 lub też Hegel H300. Pomieszczenie ok. 30 m.kw. kolumny na tą chwilę Xavian Jolly ( świetne analogowe brzmienie ale jednak wydaje mi się że są trochę za małe do mojego salonu i najprawdopodobniej będą także zmieniane). Hegel H200 bardzo fajnie się z nimi zgrał jednak chciałem pójść wyżej, a że nadarzył się kupujacy no to sprzedałem. Wiem że może to być wpływ całości ale brakowało mi trochę soczystości i ( przepraszam za słownictwo) tzw. mięska. Czy miał ktoś okazję porównać Musical Fidelity m6 z Heglami H 200/300 i czy kupując M6 zyskam to na czym mi zależy? Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez kaziu106
Witam serdecznie wszystkich klubowiczów. Kilka dni temu sprzedałem Hegla H200. Stoję teraz przed kupnem wzmacniacza i na tą chwilę zastanawiam się pomiędzy Musical Fidelity m6 lub też Hegel H300. Pomieszczenie ok. 30 m.kw. kolumny na tą chwilę Xavian Jolly ( świetne analogowe brzmienie ale jednak wydaje mi się że są trochę za małe do mojego salonu i najprawdopodobniej będą także zmieniane). Hegel H200 bardzo fajnie się z nimi zgrał jednak chciałem pójść wyżej, a że nadarzył się kupujacy no to sprzedałem. Wiem że może to być wpływ całości ale brakowało mi trochę soczystości i ( przepraszam za słownictwo) tzw. mięska. Czy miał ktoś okazję porównać Musical Fidelity m6 z Heglami H 200/300 i czy kupując M6 zyskam to na czym mi zależy? Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

Jako miłośnik i znający dość dobrze MF to nie jestem obiektywny ale pytasz więc odpowiadam
Sygnatura dźwięku M6si jest lekko ocieplona w stosunku do Hegla który w moim odbierze jest szczegółowy ale chłodny. M6si da ci ciepły , głęboki bas który jest filarem wybrzmien w muzyce i dla mnie ma kolosalne znaczenie. To jest wg mnie ta gęstość , mięso którego ci brakuje . Zresztą poczytaj o dzwieku - jak ci będzie brakowało gdzies w wysokich kHz to nawet nie zauważysz a jak w zakresie np. 40-120 Hz to od razu powiesz że brakuje wybrzmien , że dziwiek za lekki, bez ciała i mięsa .

M6si ma również wysokiej klasy przedwzmacniacz który dodaje od siebie kolorytu. Pre działa w klasie A . Jeden z forumowiczów nawet samego PRE z M6si używał tak je lubi.

No nic tyle ode mnie. Jak się ktoś nie zgadza to się nie obrazę piszcie co uważacie .

Aha ~ jak będzie chęć i pora i trochę kasy to daj znać pomogę . I poczytaj forum. Paru kolegów już jest happy

M 6 nie znam mam  M6 si,  też sprzedałem Hegla 200 , tylko jak kupowałem  MF konkretnie pod  głośniki Triangle, także jestem zadowolony, Hegel pod Triangle w  ogóle  słabo bardziej  pasował do Dali Helicon  400,  Co dwudźwięku to zyskasz na plastyczności, bo Hegel owszem gra dużym dźwiękiem szczegółowym ale bez polotu ,  ja już  na Hegla bym się nie zdecydował.

Musical i dac.jpg

Edytowane przez Renia239
M 6 nie znam mam  M6 si,  też sprzedałem Hegla 200 , tylko jak kupowałem  MF konkretnie pod  głośniki Triangle, także jestem zadowolony, Hegel pod Triangle w  ogóle  słabo bardziej  pasował do Dali Helicon  400,  Co dwudźwięku to zyskasz na plastyczności, bo Hegel owszem gra dużym dźwiękiem szczegółowym ale bez polotu ,  ja już  na Hegla bym się nie zdecydował.
1371017641_Musicalidac.thumb.jpg.f8d012d8238a52620fa971eac2b146c8.jpg

No to @kaziu106 masz tu najlepsza rekomendacje bo Renia239 pograł trochę na Heglu więc wie więcej niż ja.

Dodam tylko że M6si to duża wydajność prądowa więc wysteruje bez problemu dużo kolumn i nie jest marudny co do "parowania" z kolumnami. U mnie grał z różnymi jak JBL , Tannoy, Focal no I oczywiście Triangle. Czemu oczywiście bo jak wyżej kolega napisał to bardzo dobry duet generalnie Triangle to niedoceniane kolumny w PL. We Francji / Niemczech mają znacznie wyższa "pozycję rynkową" w percepcji audiofili.

@Renia239 myślę że wpis kolegi że myśli o M6 to był skrót myślowy. MF produkował M6i i obecny jego następcą to M6si . Oba miałem

Dziękuję za odpowiedź. Tak chodziło mi o M6i , mój błąd. No to z tego co widzę powinienem uzyskać to czego mi brakowało w Heglu. Na jednym z portali jest jedna sztuka MF M6i ( na Się jeszcze brak budżetu) więc będę coś działał w tym kierunku. Chyba że ktoś z szanownych klubowiczów miałby zadbaną ( czarną) sztukę MF M6i na sprzedaż to poproszę o informację być może bym zakupił:-).  Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Ps @Renia239 jaki to model Triangli? 

Dziękuję za odpowiedź. Tak chodziło mi o M6i , mój błąd. No to z tego co widzę powinienem uzyskać to czego mi brakowało w Heglu. Na jednym z portali jest jedna sztuka MF M6i ( na Się jeszcze brak budżetu) więc będę coś działał w tym kierunku. Chyba że ktoś z szanownych klubowiczów miałby zadbaną ( czarną) sztukę MF M6i na sprzedaż to poproszę o informację być może bym zakupił:-).  Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Ps [mention=15753]Renia239[/mention] jaki to model Triangli? 

Podeślij link na priv. Popatrzę czy wszystko ok i podpowiem ci na co zwrócić uwagę / o co pytać przy zakupie używki.

W dniu 13.07.2022 o 10:39, Renia239 napisał:

Może ktoś wie jak wyłączyć MF6 sr dac  z pilota, na pilocie mam tylko wyłącznik CD I AMP, chyba tyko guzikiem STBY ???

Tak - ja swój wyłączam poprzez przycisk stby.

No i stało się:) Wczoraj drogą kupna stałem się posiadaczem Musical Fidelity m6i 🙂 Więc oficjalnie chciałbym się przywitać w klubie 😇 Bardzo dziękuję za rady kolegów @Renia239 @Marcin Wielgus

Właśnie teraz mam dopiero chwilę by usiąść i posłuchać. Dam Wam znać jak wrażenia....ale już teraz po około godzinie słuchania jest dobrze....wokal😇

🙂

Screenshot_2022-08-03-16-22-57-191_com.miui.gallery.jpg

No i stało się:) Wczoraj drogą kupna stałem się posiadaczem Musical Fidelity m6i Więc oficjalnie chciałbym się przywitać w klubie  Bardzo dziękuję za rady kolegów [mention=15753]Renia239[/mention] [mention=70329]Marcin Wielgus[/mention]
Właśnie teraz mam dopiero chwilę by usiąść i posłuchać. Dam Wam znać jak wrażenia....ale już teraz po około godzinie słuchania jest dobrze....wokal

Screenshot_2022-08-03-16-22-57-191_com_miui.gallery.thumb.jpg.c8c17a161e0d290d218e0d1d8702158e.jpg

Cieszymy się razem z tobą fajnie że mogłem pomóc. Wszystko sprawne ? Trafo ciche ?
No i czekamy na więcej po odsłuchach

Gratulacje! Ciekaw jestem Twojego zdania jak już dłużej posłuchasz. Sporo myślałem przed zakupem swojego m8xi o Heglu 390.

Opaczność cię uchroniła

55 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Opaczność cię uchroniła emoji1.png

Sporo mysłałem, to jeszcze nie ostateczna decyzja o zakupie 🙂 Hegel dobrze się zgrał z Dynkami i w końcu usłyszałem jak one grają dobrze napędzone prądem. Norweg też lepiej zagrał niż dzielony kanadyjski Moon z końcówką 330A. W planach były jeszcze odsłuchy ATC P1, Luxman 550.

MF ma wszystko i zgrał się genialnie i może zostać ze mną nawet jakby mi się udało zrobić upgrade to 2-3x większego salonu 🙂

Sporo mysłałem, to jeszcze nie ostateczna decyzja o zakupie  Hegel dobrze się zgrał z Dynkami i w końcu usłyszałem jak one grają dobrze napędzone prądem. Norweg też lepiej zagrał niż dzielony kanadyjski Moon z końcówką 330A. W planach były jeszcze odsłuchy ATC P1, Luxman 550.
MF ma wszystko i zgrał się genialnie i może zostać ze mną nawet jakby mi się udało zrobić upgrade to 2-3x większego salonu

A daj znać ja się spisuje DAC w M8XI ?

Bardzo dobrze się spisuje tzn. odczuwam ogromną przyjemność z jakości prezentacji materiału muzycznego, ale nie porównywałem go jeszcze z zewn. DACami. Plan na przyszłość jest, żeby zastąpić streamer oparty o Raspberry PI (z liniowym zasilaniem) na coś z wyższej półki. Wtedy czeka mnie wypożyczenie kilku DACów i właściwe testy.

Wczoraj miałem okazję z dobre dwie godziny posłuchać w spokoju muzyki ( żona z dziećmi wysłana nad jezioro:) ) W skład mojego zestawu wchodzi MF M6i, Xavian Jolly, Topping D70, Chord Clearway X ( głośnikowe), oraz Melodika Purple Rain (RCA ). Powiem tak. Całość gra dźwiękiem który można słuchać godzinami. Lideruje oczywiście średnica które jest naturalną, a całość dopełnia świetny bas, który w porównaniu do Hegla H200 jest większy w jego wyższym zakresie co ładnie łączy się z niższym środkiem. Góra jest delikatna i fajnie dopełnia resztę pasma. Podsumowując w porównaniu do Hegla H200 MF gra bardziej dociążonym dźwiękiem z klimatem analogowym ( przynajmniej w połączeniu z Xavian Jolly). Bas w moich kolumnach schodzi teraz niżej i jest go więcej. Hegel był bardziej zdyscyplinowany jeśli chodzi o kontrolę ale MF słucha mi się po prostu przyjemniej gdyż bas nie jest rozlazły ale jest jakby bardziej mięsisty. Hegel nie jest złym wzmacniaczem ale łączył bym go z systemami które wymagają ukontrolowania. Za to MF M6i daje dobry...nie wiem jak to nazwać... dobry klimat gdzie czuć dużą moc ale nie jest to brutalne. Dzisiaj lub jutro być może uda się obejrzeć jakiś film i dam znać jak wzmacniacz sprawuje się w oglądaniu filmów. Ps. mam jeszcze pytanie. Na tą chwilę raczej nie będę zmieniał kolumn gdyż po rozmowie ze sprzedającym mi wzmacniacz uświadomiłem sobie że lepiej poczekać i dozbierac odpowiedni budżet aby przeskoczyć półkę lub dwie wyżej ( tym bardziej że Xavian Jolly naprawdę zaczął grać o wiele lepiej) i pierwsze co chciałbym jeszcze polepszyć będzie przewód rca lub xlr. Melodika którą aktualnie posiadam gra naprawdę przyjemnie i tej cenie uważam go za świetny interkonekt ale wiem, że można lepiej:) I tu pytanie...czy po xlr ten wzmacniacz zagra lepiej niż po rca. I drugie jakie kable polecacie do MF M6i ( RCA/XLR ) w cenie do ok. 600 zł.. używany ( min. 0,7 m. ). Wstępnie myślałem o Tellurium Q Black wer. 1 lub 2 ( RCA ) lub Audioquest Red River (XLR ). Z góry dzięki za odpowiedź i jeszcze raz dzięki za rady w wyborze wzmacniacza.

Edytowane przez kaziu106
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.