Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi. A czy krótko mogę prosić o opisanie co taka Nuvista wnosi w porównaniu do m6si @Piopio ? Albo takie M8 zasugerowane przez @lamario ?

1 minutę temu, yooro napisał:

Dziękuję za odpowiedzi. A czy krótko mogę prosić o opisanie co taka Nuvista wnosi w porównaniu do m6si @Piopio ? Albo takie M8 zasugerowane przez @lamario ?

Przed chwilą dopisałem

2 godziny temu, yooro napisał:

A czy krótko mogę prosić o opisanie co taka Nuvista wnosi w porównaniu do m6si @Piopio ?

To zupełnie inna klasa. Każdy aspekt dźwięku jest lepszy. To klasa premium w porównaniu do średniej półki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pobudziłeś moją ciekawość i zgłębiłem budowę integry Nu-Vista. I tak jak się spodziewałem wszystko ładnie pięknie do pewnego małego szczegółu. Doczytałem się:

"Sygnały z wejść XLR są więc desymetryzowane, co nie musiałoby dyskwalifikować wejść XLR, jednak rzeczywiście nie należy wobec nich być zbyt entuzjastycznym - w tym przypadku niższy poziom zniekształceń zapewniają wejścia RCA."

Nie wiem dlaczego już na wejściu zaciągają hamulec.

Jednak wolę klasyczną dzielonkę, ale tylko dlatego że dzielonka nu-vista to cenowy odlot.

23 godziny temu, lamario napisał:

Pobudziłeś moją ciekawość i zgłębiłem budowę integry Nu-Vista. I tak jak się spodziewałem wszystko ładnie pięknie do pewnego małego szczegółu. Doczytałem się:

"Sygnały z wejść XLR są więc desymetryzowane, co nie musiałoby dyskwalifikować wejść XLR, jednak rzeczywiście nie należy wobec nich być zbyt entuzjastycznym - w tym przypadku niższy poziom zniekształceń zapewniają wejścia RCA."

Nie wiem dlaczego już na wejściu zaciągają hamulec.

Jednak wolę klasyczną dzielonkę, ale tylko dlatego że dzielonka nu-vista to cenowy odlot.

Mam aktualnie Nu Viste 600 i w ślepym teście nie jestem w stanie ocenić czy gra po xlr czy rca sprawdzałem.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Dokładnie tak jak piszesz, te xlr-y w integrach MF to to samo co RCA. Przedwzmacniacze nie są zbalansowane. Miałem nadzieję, że w nu vistach będzie już full wypas. 

46 minut temu, PanAntoni napisał:

Mam aktualnie Nu Viste 600 i w ślepym teście nie jestem w stanie ocenić czy gra po xlr czy rca sprawdzałem.

W Heglu też sprawdzałeś może? 

Panowie aby wyjscie / wejscie XLR nie było symetryzowane to cała budowa urządzenia musi być symetryczna a to inna bajka pod względem kontrukcji jak i kosztów, stąd jak juz kolega napisał powyzej, w wiekszości przypadków to nic lub niewiele wnosi. jesli nie słyszycie różnicy to i tak dobrze 🙂 bo sa tacy producenci co nie symetryzują sygnału (koszty)  tylko biora jego jedną połówkę.

jedyne plusy ktore ja widzę to:

1. kabel xlr nie zbiera / zbiera znacznie mniej zakłuceń

2. poziom sygnału , jesli jest symetryzacja zrobiona zgodnie z definicja xlr, jest wyzszy wiec mozemy działać na np. niższym wzmocnieniu i potencjalnie miec mniejsze zniekształcenia

i chyba na tym koniec 

sa firmy jak np. balanced audio technlogy (BAT) ktore sie specjalizuja w symetrycznych budowach urzadzeń no ale to inne koszty. z cyfrowych grajków to np Lumin T2 rownież. 

co do pytań o Nu-Viste 600 -  opisywałem na forum można poszukać ale kluczowa różnica to lampy nuvistorowe w PRE (bedace w Klasie A) tej integry. ma ona bardzo ładną barwę choć nie tak ciepła jak klasyczne banki ale zdecydowanie polecam jak mozna nabyc  w dobrej cenie bo już nie produkowana. bardzo dobra wydajnosc pradowa i pelne dual mono budowa. bardzo wysoka jakość wykończnia. nowej Nu-Visty nie miałem wiec sie nie wypowiem .

W dniu 20.10.2024 o 21:14, yooro napisał:

Jak zacznę pisać co mam to zaraz będzie abym kolumny zmienił, do innej chaty się przeprowadził i żebym sąsiadkę do trójkąta namówił bo w trójkącie najlepiej muzykę słychać 🙂

Skoro są różnice w charakterze wzmacniaczy to pytanie jest o kolejny wyższy model od m6si i co on wnosi w porównaniu do m6si i tu jest pytanie o Wasze doświadczenia i wskazówki.

twoj wybór, nie chcesz nie pisz ale ma to znaczenie jakie kolumny. prosty przykład jak masz paczki 98dB to M6si500 jest bez sensu ze swoim 2x500 wat ale jak masz B&W lub Infinity 86dB to zdecydowanie ma sens. 

m6si jest wg mnie  najlepiej wycenionym klockiem 

vs. M6500i / M6si500 bo to jest to samo to

1. lepsza scena 

2. totalna swoboda grania bo to potega mocy i dual mono

3. barwa ciut bardziej neutralna 

4. wysteruje kazde kolumny - patrz co powyzej napisalem

5. lepszy atak, dynamika 

oczywiscie jak pozostale elemnty toru go nie ograniczaja 

11 godzin temu, lamario napisał:

Miałem nadzieję, że w nu vistach będzie już full wypas. 

Posłuchaj lepiej a nie narzekaj ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Stwierdzam tylko fakty. Nie wiem czy posłucham nu visty. Jeżeli gdzieś będę miał okazję to na pewno posłucham.

Zdaję sobie sprawę, że to świetny wzmacniacz.😀

pamiatajcie ze pelna symetria budowy => XLR, niesie ze soba inne okreslone proglemy, wiec nie ma co sie na siłe napalać. dobre RCA pieknie gra i dasze mieszkania / domy to nie estrada gdzie kilometry kabli sa (no moze u niektórych 🙂 ) wiec szczerze - nie ma co deprecjonować RCA. dla mnie te symetryzowane XLR to marketing chyba ze  ktos ma np PRE XLR to wowczas jest to dla mnie wygoda polaczenia. ja u siebie nie mam wejsc RCA w pre wiec np do CD starszego musialem dokupic symetryzator ale nie takie badziewie na kablu tylko porzadny :

https://matway-electronics.pl/pl/p/Konwerter-RCAXLR-RCA-XLR-/112

i wowczas pieknie zagrało CD. 

oczywiscie swietnym rozwiazaniem jest :

https://matway-electronics.pl/pl/p/Przedwzmacniacz-VCS-XLR-RCA/197

i wowczas mamy wszytsko co chcemy na wejsciach i do tego swietnej jakosci PRE zaprojektowane i zbudowane w PL.

22 godziny temu, lamario napisał:

Dokładnie tak jak piszesz, te xlr-y w integrach MF to to samo co RCA. Przedwzmacniacze nie są zbalansowane. Miałem nadzieję, że w nu vistach będzie już full wypas. 

Nie wiem czy jest full wypas ale dla mnie na chwilę obecną wzmacniacz docelowy, niczego nie brakuje, słucham na XLR.

21 godzin temu, Ajothe napisał:

W Heglu też sprawdzałeś może? 

Pewnie tak ale niestety nie pamiętam już moich spostrzeżeń, z tego co sobie przypominam to jest bardzo podatny na okablowanie, gra zupełnie inaczej z różnymi kabelkami, warto wiec poeksperymentować nad efektem końcowym i co za tym idzie własnym zadowoleniem .

• 2 tygodnie później...

Witam,

pozwolę sobie zamieścić w dziale ogłoszenie.

Jakby ktoś zastanawiał się na zakupem przetwornika, to sprzedaję M3X DAC.

Stan fabryczny, gwarancja PL.

https://www.olx.pl/d/oferta/musical-fidelity-m3x-dac-przetwornik-c-a-CID99-ID12o442.html

Zapraszam

W dniu 22.10.2024 o 22:47, Marcin Wielgus napisał:

m6si jest wg mnie  najlepiej wycenionym klockiem 

vs. M6500i / M6si500 bo to jest to samo to

1. lepsza scena 

2. totalna swoboda grania bo to potega mocy i dual mono

3. barwa ciut bardziej neutralna 

4. wysteruje kazde kolumny - patrz co powyzej napisalem

5. lepszy atak, dynamika 

Hej tutaj prośba o doprecyzowanie - czy te punkty co wymieniłeś to wskazujesz, że 500i jest lepszy w tych aspektach od m6si?

4 godziny temu, yooro napisał:

Hej tutaj prośba o doprecyzowanie - czy te punkty co wymieniłeś to wskazujesz, że 500i jest lepszy w tych aspektach od m6si?

tak

a4fba364191c662837e8495be6b509e8.jpg
TAK. To jest w 100% czysty analog dual mono poza cyfrowa bardzo precyzyjna regulacja volume.

I polecam takie nóżki jak dałem mojemu bo radiatory w przeciwnym razie tną palce przy przestawianiu. Na dzwiek nie mają wpływu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W sprawie daty produkcji to po prostu odezwałem się do MF i napisali mi datę 🙂 także ładnie z ich strony, szczerze to nie spodziewałem się, że będą pomocni a tu proszę taka miła niespodzianka.

Melduję się z m6 500i na pokładzie. Jak ktoś się zastanawia czy można iść w górę w świecie MF po m6si za mniej  niż nerkę to tak, fajny krok do przodu, na pewno bardzo przyjemny dla uszu. Gorzej z plecami jak się go nosi więc mało mobilny sprzęt 🙂 wszystko co pisali koledzy - potwierdzam, zwiewa majtki podczas słuchania. Jak ktoś się zastanawia to niech się już nie zastanawia 🙂

Dziękuję za porady i pomoc.

20241114_185142.jpg

Edytowane przez yooro
W sprawie daty produkcji to po prostu odezwałem się do MF i napisali mi datę także ładnie z ich strony, szczerze to nie spodziewałem się, że będą pomocni a tu proszę taka miła niespodzianka.
Melduję się z m6 500i na pokładzie. Jak ktoś się zastanawia czy można iść w górę w świecie MF po m6si za mniej  niż nerkę to tak, fajny krok do przodu, na pewno bardzo przyjemny dla uszu. Gorzej z plecami jak się go nosi więc mało mobilny sprzęt wszystko co pisali koledzy - potwierdzam, zwiewa majtki podczas słuchania. Jak ktoś się zastanawia to niech się już nie zastanawia
Dziękuję za porady i pomoc.
20241114_185142.thumb.jpg.249915ac319620eec19cfe032857ffa8.jpg

Super że daje tyle radości.
Zdradz z czym gra .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja już czekam na MF Nu-Vista 600. Zmieniam Pier Audio MS-680 SE na Nu-Vistę. Pier Audio będzie do sprzedania. Pozdrowienia dla Marcin Wielgus. To on mnie zaraził do MF 🙂 i dzięki niemu mam M6X DAC. Teraz dobre kable zbalansowane. 

9 minut temu, hlary napisał:

Ja już czekam na MF Nu-Vista 600. Zmieniam Pier Audio MS-680 SE na Nu-Vistę. Pier Audio będzie do sprzedania. Pozdrowienia dla Marcin Wielgus. To on mnie zaraził do MF 🙂 i dzięki niemu mam M6X DAC. Teraz dobre kable zbalansowane. 

Aktualnie użytkuję Nu Vista 600 i miałem jakiś czas temu przez chwilkę pomysł na M6X DAC, fajnie jak byś opisał w klubie połączenie tych komponentów w porównaniu do samej 600.

Gratuluję wyboru, przygotuj się na długie godziny cudownego obcowania z ulubioną muzyką....

3 minuty temu, PanAntoni napisał:

Aktualnie użytkuję Nu Vista 600 i miałem jakiś czas temu przez chwilkę pomysł na M6X DAC, fajnie jak byś opisał w klubie połączenie tych komponentów w porównaniu do samej 600.

Gratuluję wyboru, przygotuj się na długie godziny cudownego obcowania z ulubioną muzyką....

Dzięki, jak tylko dojdzie i po odsłuchach coś skrobnę.

15 minut temu, hlary napisał:

Dzięki, jak tylko dojdzie i po odsłuchach coś skrobnę.

Za ile kupiłeś jeśli to nie tajemnica ?

3 godziny temu, hlary napisał:

poszło na priv. Używany kupiony na ebayu. 

Ostatnimi czasy wymiotło je z rynku...

W dniu 23.11.2024 o 15:47, szczypior88 napisał:

Panowie chce ktoś się pozbyć m6si ? 🙂

Zapraszam na wycenę jeśli nie uda Ci się znaleźć rozsądnej oferty na używany sprzęt 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Q21 napisał:

Zapraszam na wycenę jeśli nie uda Ci się znaleźć rozsądnej oferty na używany sprzęt 😉 

Nie stać mnie na nowy sprzęt nawet po Waszych rabatach 😄

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.