Skocz do zawartości
IGNORED

Który kabel optyczny w rozsądnej cenie?

Coyote2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Aktualnie poszukuję kabla optycznego (tylko takie połączenie jest możliwe, także proszę nie proponować koaksjalnego), który nie kosztowałby kPLN. Najchętniej zmieściłbym się w 200zł, a jeszcze chętniej w 100zł. :) Długość - min. 50cm.

Przeglądałem forum i wiele się pisze o Profigold, ale nie wiem czy to na chwilę obecną jest najlepszy wybór. A jeśli tak, to który Profigold? :)

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Coyote

Niektórzy nie wierzą,ze kabel optyczny lub coaxialny mogą mieć wpływ na brzmienie

ale ja wypróbowałem masę kabelków i wiem,że ma.

Opiticalem nie "wyprowadzisz " dobrego sygnału no chyba ,że szklanym a nie plastikowym

ale taniej będzie chyba zmienić żródło.

Cytując Elberoth'a:

"Proponuję sprawdzić kabel optyczny van den Hul OptoCoupler mk 2. Koszt to ok 250zł, a niektórych aplikacjach bije na głowę nawet najdroższe kable koaksjalne."

Dla świętego spokoju i dobrego samopoczucia można te 250PLN wydać.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Spoko spoko, pewnie będzie. I pewnie zaczną się niedługo odsłuchy kabli SATA/ATA, USB, FireWire, różnych kart pamięci, dysków (bo już płyty CD-R mają na forum określone "sygnatury brzmieniowe"). Także cierpliwości :D

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>Niektórzy nie wierzą,ze kabel optyczny lub coaxialny mogą mieć wpływ na brzmienie

>ale ja wypróbowałem masę kabelków i wiem,że ma.

>Opiticalem nie "wyprowadzisz " dobrego sygnału no chyba ,że szklanym a nie plastikowym

>ale taniej będzie chyba zmienić żródło.

Akurat problem w tym, że kupiłem dopiero co źródło i chcę zobaczyć co z tego będzie.

Niechciałbym jednak chwilowo wydawać aż 250zł na OptiCoupler, bo to połowa ceny źródła na chwilę obecną.

Czy naprawdę do budżetowego zestawu optyk jest aż takim przestępstwem?

>Polecam naturalny cyfrowy interkonekt optyczny z włosia niedźwiedzia polarnego. Ma jasne, chłodne,

>przejrzyste brzmienie ;-)

Nie wątpię. Ale na Allegro nie ma, a podróż na biegun trochę potrwa.

>Spoko spoko, pewnie będzie. I pewnie zaczną się niedługo odsłuchy kabli SATA/ATA, USB, FireWire,

>różnych kart pamięci, dysków (bo już płyty CD-R mają na forum określone "sygnatury brzmieniowe").

>Także cierpliwości :D

No właśnie chodzi o to, że nie chcę popadać w paranoję, ale też nie chcę nic popsuć próbując zaoszczędzić 20zł. :)

tadeo, 29 Sty 2008, 21:12

>Opiticalem nie "wyprowadzisz " dobrego sygnału no chyba ,że szklanym a nie plastikowym

>ale taniej będzie chyba zmienić żródło.

Szklane mają brzęczące nieprzyjemne brzmienie i są kompletnie bez basu, jeśli chcesz mieć muzykalnego toslinka z uporządkowaną sceną to tylko plastikowy.

-> Coyote2

To może Oehlbach Red Opto Star? Ma 3 gwiazdki (jakości wg producenta ;), więc pewnie nic nie "popsuje" :) Do dostania w każdym MM. Ceny zaczynają się od 15EUR.

Sam mam, używam i potwierdzam, że działa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem tylko potrójny splot warkoczowy szklanego włókna z dodatkiem złota oraz dodatkowego metalowego przewodu usztywniającego ( przed zbyt dużym kątem zagięcia) zapewni dobry dźwięk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.