Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  581 członków

NAD Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Może ktoś mi pomoże. Mam NAD-a 319 i chcę do niego podłączyć suba KEF PSW 2000.

Czy jest jakiś sposób żeby to razem dobrze współpracowało? Jakoś nie mam pomysłu jak to ogarnąć.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3115257
  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich. To moja pierwsza oficjalna wizyta na forum, bo do tej pory tylko podglądałem ;).

Jutro prawdopodobnie stanę się posiadaczem zestawu składającego się z amplitunera NAD 712 i kolumn T+A Triton R90. Co sądzicie o takim małżeństwie, czy przypadkiem nie popełniłem mezaliansu ? Zamierzam słuchać czasem muzyki klasycznej, gitarowej, jazzu, rocka, ale raczej tego klasycznego, czyli: deep purple, pink floyd, steve vay, itd... czyli żadnej łupaniny. Co sądzicie o takim zestawieniu ? I jeszcze jedno, czy z podłączeniem gramofonu nie będzie problemu, mam zamiar sporo słuchać z winyli ?

Nadmienię, że wcześniej chodził mi po głowie inny amplituner, mianowicie Yamaha RX-396...

Jeśli ktoś ma wiedzę i może rozwiać moje wątpliwości co do doboru sprzętu, to serdecznie proszę o poradę.

Z góry serdecznie dziękuję i obiecuję podzielić się wrażeniami z odsłuchu już własnego sprzętu, choć nie mając w tej dziedzinie żadnego porządnego doświadczenia, będę raczej mało obiektywny ;)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3124272

Witam

Miałem dziś zostać szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza NAD C356BEE, niestety zdechł mi samochód. Następny wolny termin jaki mam to wtorek i mam nadzieję że wtedy nic nie pokrzyżuje mi moich planów i będę mógł oficjalnie zapisać się do klubu NAD. Jednak nie wytrzymałem i piszę teraz.

Jest to mój, po 11 latach, powrót do świata stereo, nie żebym w stereo nie słuchał muzyki, bo robiłem to, robię cały czas i nadal będę robił, ale kiedyś zaślepiony nowością jaką było kino domowe 5.1 zamieniłem mój wzmacniacz stereo Technicsa na wzmacniacz kina domowego Yamaha RX-V630RDS.... Teraz okazuje się że 95% tego co słucham to muzyka stąd też wniosek że trzeba wrócić do stereo ze (mam nadzieję) sporą poprawą jakości dźwięku. Mam na celu całkowitą zmianę sprzętu i zaczynam od wzmacniacza, w przyszłym roku przyjdzie czas na kolumny (obecnie mam TDL RTL 3) i na końcu zmiana cd (obecnie to Pioneer PD-S707).

Miałem dziś testować też i inne wzmacniacze, ale czytając różne fora (a przede wszystkim to) zaobserwowałem że nie ma lepszego wzmacniacza do 3000 zł, szczególnie do muzyki, której ja słucham, a jest to przede wszystkim muzyka elektroniczna (Schiller, Enigma, Oldfield czy Jarre) ale i jak to moja żona nazywa „moje starocie” czyli Bad Boys Blue, Fancy, Sandra czy nawet (nie wstydzę się tego) Modern Talking.

Chciałem też zapytać się o kable, ponieważ to co mam obecnie jest chyba na tyle stare że nie mogę nic znaleźć na ich temat w necie. Okablowanie kupowałem mniej więcej 11 lat temu i jestem ciekaw waszych opini czy jest sens je zmieniać. Kable jakie posiadam to, do kolumn (jako ze mam bi-wir) do głośników wysokotonowych:

- Audioquest Type 4 Hyperlitz Multi Guage LGC Copper (dokładnie przepisane z kabla)

KGrHqFrUFDfr5UGZVBRDmBh8kZ60_35_zps8ed3be13.jpg

Niskotonowych:

- Monster Cable Superflat Black Ultra Low Profile Speaker cable

indeks_zpsc691edf6.jpeg

A mój kabel RCA:

- Musical Fidelity X-Link

6537453773_2b1779fea3_zpsa694cfbd.jpg

Czy te kable są dobrej jakości, prawdę pisząc jedynie co pamiętam to to że jak je kupowałem sprzedawca powiedział mi że to dobre kable (nie żadna wyższa półka). Teraz z perspektywy czasu zastanawiam się czy je też będzie trzeba wymienić.

Edytowane przez Grzesh
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3125543

Ja przeszedłem bardzo podobną drogę co kolega bo od wzmacniaczy Technicsa do obecnie NADa C356BEE chociaż docelowo marzy mi się NAD C375BEE (różnica pomiędzy nimi jest dosyć znaczna brzmieniowo a i cenowo też). Ale biorąc pod uwagę poprzednie doświadczenia ze wzmacniaczami ten odpowiada mi wyjątkowo. Niebawem planuje zakup kolumn do niego a w szczególności polecane są KEFy (w moim wypadku - biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia, rodzaj muzyki to KEF-y Q5). Jako że lubię posłuchać sobie trochę płyt winylowym to najpierw buduję tor wzmacniacz - kolumny a później dopasuje sobie do tego zestawu okablowanie. Pomijam pozostałe elementy typu gramofon (fony), przedwzmacniacze czy też tuner, deck lub CD bo tego na razie nie wymieniam i są już jakoś wpasowane w ten tor mniej lub bardziej udanie). Okablowanie mam na razie słabe ale zabiorę się za nie dopiero w tedy gdy podłącze kolumn KEF Q5. Wówczas najdogodniej wydaje mi się jest dopasować okablowanie do całości a z tego co widzę kolega ma i tak jeszcze w miarę wystarczające.

Oczywiście nie zaszkodzi robić rozeznanie w okablowaniu już teraz ale ostateczny zakup nastąpi wówczas kiedy już będą te kolumny. To jest oczywiście mój punkt widzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3125594

Dziś stałem sie szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza NAD C526BBE. Niestety czas nie pozwolił mi nawet na zainstalowanie wzmacniacza w zestawie, ledwo udał wyjąć go z pudełka.... Mam pytanie do posiadaczy tego wzmacniacza czy pilotem do niego można obsługiwać odtwarzacz CD innej firmy?? ja mam obecnie Pioneera i w starym wzmacniaczu (Yamaha), mogłem sobie wpisując kod obsługiwać ten odtwarzacz. czy w NAD-dzie też się tak da zrobić?? Byłoby mi łatwiej o ilości pilotów na stoliku nie wspomnę....

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3130852
  • 2 tygodnie później...
Dziś stałem sie szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza NAD C526BBE. Niestety czas nie pozwolił mi nawet na zainstalowanie wzmacniacza w zestawie, ledwo udał wyjąć go z pudełka.... Mam pytanie do posiadaczy tego wzmacniacza czy pilotem do niego można obsługiwać odtwarzacz CD innej firmy?? ja mam obecnie Pioneera i w starym wzmacniaczu (Yamaha), mogłem sobie wpisując kod obsługiwać ten odtwarzacz. czy w NAD-dzie też się tak da zrobić?? Byłoby mi łatwiej o ilości pilotów na stoliku nie wspomnę....

Jeżeli masz pilot NADA uniwersalny, który obsługuje inne urządzenia to owszem, czemu nie. Przypuszczam, że masz pilot zwykły dedykowany do wzmacniacza i nici z Twoich planów..

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3140596

Mam pytanie do posiadaczy tego wzmacniacza czy pilotem do niego można obsługiwać odtwarzacz CD innej firmy??

A jakiego masz pilota? Pytam bo nie wiem czy to nowy czy używka ten wzmak. Jeśli to oryginalny od tego wzmacniacza (NAD SR8) to ilość obsługiwanego sprzętu przez ten pilot znajdziesz na googlach wstukując: NAD SR 8 SYSTEM REMOTE CONTROL. Ściągnij sobie całą instrukcję w pdf-ie tam znajdziesz kody. Bodajże w instrukcji obsługi wzmacniacza też to powinno być jako część tej instrukcji.

Natomiast pilot SR8 nie jest uniwersalnym pilotem i znajdziesz tylko kody do niektórych modeli NADa.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3140668

A jakiego masz pilota? Pytam bo nie wiem czy to nowy czy używka ten wzmak. Jeśli to oryginalny od tego wzmacniacza (NAD SR8) to ilość obsługiwanego sprzętu przez ten pilot znajdziesz na googlach wstukując: NAD SR 8 SYSTEM REMOTE CONTROL. Ściągnij sobie całą instrukcję w pdf-ie tam znajdziesz kody. Bodajże w instrukcji obsługi wzmacniacza też to powinno być jako część tej instrukcji.

Natomiast pilot SR8 nie jest uniwersalnym pilotem i znajdziesz tylko kody do niektórych modeli NADa.

Mój pilot to SR 8, wzmacniacz nowy kupiony miesiąc temu... W instrukcji obsługi są informacje tylko o produktach firmy NAD, więc chyba mojego CD (Pioneer) nie da się obsłużyć.... Szkoda następny pilot na stoliku :(.

Czy w takim wypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zakup pilota uniwersalnego?? Jeśli tak to jakiego najlepiej??

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3146353

Z pewnością musisz się rozejrzeć za jakimś dobrym pilotem uniwersalnym. Jest tego sporo i w dość przystępnej cenie. Nawet tu gdzieś na forum widziałem taki temat dotyczący pilotów uniwersalnych. Trzeba byłoby poszperać na audio.pl jak i wujek google też pomoże.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3146396

Witam,

Panowie poszukuję CD do NADa 320bee. Posiadam obecnie 514 i chciałbym zamienić na coś co gra tak samo albo i lepiej ;) w podobnej kwocie, a stylistycznie będzie pasowało do 320bee. Czytam i czytam ale głównie posty już stare i ceny się też pozmieniały.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3152935
  • 2 tygodnie później...

Witajcie,

Proszę o poradę „bo mi szumi”.

Do rzeczy: mam NAD 375+NAD546+RX8

Spięte – IC VdH integration i Chord Carnival.

NAD – nowy, grany 50h.

RX8 grane na wcześniejszym zestawie (740 CA).

Bez muzyki z CD – potencjometr na max. – cisza

Po włączeniu muzyki z potencjometrem ustawiony od godz. 9-10 – słychać coraz głośniejsze szumy.

Muzyka przez BR to samo, ale bez muzyki też szumi.

Prośbę o uświadomienie czy jest norma czy mam szukać przyczyn i gdzie?

Mam wrażenie, że na CA nie było tego problemu, albo był niesłyszalnie mały.

Proszę o Wasze sugestie bo słabo jakoś wygląda i zabija radość ze słuchania.

...szum z głośników dla jasności.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3161084
Gość

(Konto usunięte)

Witajcie,

Proszę o poradę „bo mi szumi”.

Do rzeczy: mam NAD 375+NAD546+RX8

Spięte – IC VdH integration i Chord Carnival.

NAD – nowy, grany 50h.

RX8 grane na wcześniejszym zestawie (740 CA).

Bez muzyki z CD – potencjometr na max. – cisza

Po włączeniu muzyki z potencjometrem ustawiony od godz. 9-10 – słychać coraz głośniejsze szumy.

Muzyka przez BR to samo, ale bez muzyki też szumi.

Prośbę o uświadomienie czy jest norma czy mam szukać przyczyn i gdzie?

Mam wrażenie, że na CA nie było tego problemu, albo był niesłyszalnie mały.

Proszę o Wasze sugestie bo słabo jakoś wygląda i zabija radość ze słuchania.

...szum z głośników dla jasności.

Sprawdź, czy ten szum jest również z wpiętymi tylko IC, czyli odłącz je, ale tylko od odtwarzaczy.

A normą na pewno to nie jest, bo posiadam akurat C 375 i żadnych tego typu szumów nie ma.

Jednakże kiedyś miałem taką sytuację i sprawcą okazał się właśnie IC Chorda, a raczej sprawcami, bo miałem i Crimson, i Cobra. Na wzmacniaczu innej firmy cisza, u mnie w NAD szumiało :( Być może NAD miał focha na pojemność tych kabli ;) Wymieniłem na inne i problem zniknął. Co ciekawe, to tak działo się tylko w C 375 - w innym modelu wzmacniacza NAD również nie było problemu.

Edytowane przez eMeReKo
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/61/#findComment-3161394
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.