Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto zmienić JBL E90 na JBL L880?

Joku

Rekomendowane odpowiedzi

ja korektora nie stosuję ale w dawnych czasach dobrej jakosci takowe urzadzenia uznawano za niezbedne.Nie chodzi oczywiscie o podbicie skrajów pasma.Korektory zalecano jako rozwiazanie problemów z pomieszczeniem.Dobrze opracownay LOUDNESS jest przydatny ponoc w cichym nocnym słuchaniu.

Grundig High Fidelity

radark

Słusznie prawisz >korektor nie jest cudotwórcą < Sam kiedyś posiadałem zestaw radmora, nie był to może wyrafinowany sprzęt, ale kłopotu z korektorem było co nie miara. Każda następna wkładana płyta do odtwarzacza wymuszała zmianę korekcji. Zmiany jakie wprowadzał czyniły więcej zamieszania niż dobroci jaka z tego wynikała.

korektor yamahy jest na tyle subtelny, że nie wymaga zmiany ustawień do każdej płyty, kilka godzin trzeba posiedzieć aby ustawić optymalny dla siebie dźwięk a potem nie ma potrzeby w nim dłubać, radmora kiedyś miałem ale po kilku tygodniach wszystko zaczeło w nim trzeszczeć, wbrew opiniom audiofili dobry korektor wcale nie obcina detali, newet je wyostrza

radark

dzięki za info.

Mój wzmak to Onkyo A-8850 (miałem Yamahe 1020 i Nad-a C352 ale zostawiłem Onkyo bo poprostu dla mnie zaprezentował się najlepiej)

CD to również Onkyo DX-771 (testowany z Nad-em 542 i jakimś Denonem, pozostało Onkyo ma piękną średnice)

Druty to Audionova Illuminator MKII i IC Audionova Aurora na zmiane z Straight Wire Sonata II.

Wszystko razem gra bardzo przyjemnie i tak jak pisze na niektórych płytach bas dudni, być moze to wina nagranego materiału.

A jeszcze jedno.

Mam płyty granitowe 5cm pod kolumnami na kolcach profigolda.

Hmmm niewiem co jeszcze moge poprawić, może położyć gdubszy dywan?, hmmm może

pozdrawiam

to że czasem bas zadudni na niektórych płytach to normalne tak po prostu są nagrane żeby to złagodzić polecam ci korektor, będziesz mógł bas konkretnie podregulować tak ze dudnienie w niektórych nagraniach będzie minimalne

pozdr

ok panowie audiofile, naturalny dźwięk wasza sprawa, co do kolumn to miałem kilka zestawów i to dużo droższych, których się szybko pozbywałem bo nie dało się na nich słuchać większości płyt, więc po co mi takie kolumny, muzyka ma sprawiać przyjemność, a naturalne brzmienie to rzecz mocno dyskusyjna, każdy sprzęt ma swój charakter i barwę więc co to jest właściwie ta naturalność? pytanie retoryczne

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

L890 mają efektywność na poziomie 87dB (przy 91dB dla E90) i żeby zagrać odpowiednio głośno będą potrzebowały znacznie więcej prądu niż E90. Mocowo L890 to odpowiednik E100, ale 2x20cm to nie 25cm.

Ja bym ich nie próbował jeżeli pokój masz mniejszy niż 30m2

Nie ma co zawracać sobie gitary tymi parametrami, większość producentów/recenzentów coś tam zawsze mataczy przy pomiarach. Powiem tylko, że te JBL-e (seria studio i E) urywają głowę wykopem. W innych kolumnach tego przedziału cenowego, po przekręceniu volume powyżej pewnego poziomu, głośniki nie wyrabiają :/ A JBL-e dopiero wtedy zaczynają grać. Potrafią tak dać czadu, że napewno zaspokoją potrzeby najbardziej przygłuchych fanów łomotu ;)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Joku,

przy tak malej roznicy ceny, zalezy czego oczekujesz jesli takiego natezenia jak z e90 to nie ma sensu, lecz jesli wiekszej miekkosci, kultury i rownowagi to ewidentnie l880. generalnie gadki o mocy wzmaka to belkot bo zawsze kazde kolumny zagraja z mocnym lepiej, do podlogowek dosc mocnych jak 880 czy 90, 100 watt uczciwych to mininum. no chyba ze a klasa. napewno l880 tak nie przypier. jak e 90 lecz tu nie o ilosc lecz jakosc chodzi.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

hehe, ja jak miałem E80 z HK970 to grało to na +3dB na skali i się śmiałem że to shit jakiś, przez chwilkę pomyślałem o E100, ale jak dopadłem yamaszkę ax900 to po przekręceniu gałki głośności na godzinę 11 poleciały mi zakola od basu hehe !!

master

Wiem co potrafią. W kinie są zejebiste, szybkie, dynamiczne i trzęsą pokojem. Lecz w tereo oczekiwałem troszke większej kultury i zrównoważenia.

Jeszcze zmienie dywan na grubszy i większy i zobacze może czasem występujące "dudnienie" się zminimalizuje.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Jak na E90 masz za mały pokój to niestety - nic na to dudnienie/buczenie nie poradzisz. Ja miałem przez chwilę E90 w 18m2 - porażka, po trzech dniach stały już E80

Chodzi o to, że jak masz dudnienie i buczenie, przy e90, to przy L890, również będziesz miał tornado w pokoju, bo bas mają ilościowo podobny. To są kolumny do duzych powierzchni i mocnego wzmacniacza, który będzie te swawolne 2x20 na basie trzymał w ryzach. Z moich doświadczeń z serią E wynika, że buczenie znika z odpowiednio mocnym piecem, a bas staje się szybki i głębszy. Jak ktoś napisał wyżej, te JBL-e stawiają wymagania. Trochę to dziwne, bo to docelowo klasa budżetowa...

GT

dzięki za wpis.

Ja przymierzam sie do zmiany na L880 a nie na L890. L890 wiem że będą wymiatac jak E90. Dlatego chce uzyskac informacje na temat mniejszych L880.

Basu mam bardzo dużo, chce mieć mniej ale lepszej jakości i stąd mój pomysł na zmiane na L880.

Jak wiesz, L890 to bardzo podobna konstrkcja do e90 (~ wielkość, strojenie, przetworniki ...), daje niemal identyczne cisnienie basu, wiec tak na zdrowy rozsądek będzie to przesiadka z deszczu pod rynnę. Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że przyzwyczaiłes się już do potężnego dzwięku :) I po przesiadce na L880 (które basik mają dużo lepszy od e80, bo głębszy i nie tak twardy (ale przepaść ilościowa w porównaniu do e90), będzie Ci czegoś brakować. Tak więc masz ciężki orzech do zgryzienia. Tak czy siak, seria studio to wyższa półka i w sumie warto czasem zrezygnować z trzęsienia ziemi w pokoju, na rzecz bardziej stonowanego (audiofilskiego) dzwięku. Kto co lubi... :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.