Skocz do zawartości
IGNORED

Mitsubishi HC 3100 czy OPTOMA HD 800x

skalmen

Rekomendowane odpowiedzi

>>Skalmen

Skąd masz informację, że HD800x oparta jest na DC3? Bo wszędzie w necie piszą, że DC2...

To tak samo, jak z Sim2 Domino D10... Nowość, a oparta na starych układach. Cwaniaczki!

Zajrzałeś do środka projektora? Możesz zrobić fotkę, bo cośik mi się nie chce wierzyć.

Ten model jest w kręgu moijego zainteresowania, pod warunkiem, że ma na pokładzie DC3.

Daj spokój Meloman, nie jaraj się tak :) Masz niezły projektor to zaczekaj na DarkChip4 1080p, w tym roku pojawi się parę modeli poza infocusem IN83 (jakoś nie lubię tej marki...).

Poza tym prawdopodobnie Benq obniży ceny na modele Benq W5000 i benq W20000, bo inaczej optoma ich wykosi z rynku jak nic. Muszą obniżyć ceny, nie ma wyjścia!

>>americano

Widziałeś w akcji DC4? Bo ja na razie opieram się wyłącznie na informacjach.

Dziwne, że jeszcze Mitsu nie wprowadził DLP 1080p.

Projektory rozwija się w takim tempie, że aż strach pomyśleć co będzie za 3-4 lata...

Jakość C3X za 10 tysięcy? Kto wie...

Jednoczipowego na DC4 nie widziałem na żywo.

Z 3-4 lata pewnie będzie boom na super płaskie telewizory OLED z kontrastem rzędu 1mln:1.

Projektory będą musiały być bardzo jasne, żeby konkurować z płaskimi wyświetlaczami funkcjonalnością. Już teraz widać taką tendencję, np. optoma HD71 z 2400 ANSI (ponad 800 ANSI lumenów w najlepszym trybie cinema).

Myślę, że jakość C3X za 3-4 lata osiągnie się za 5 tys. zł spokojnie...

pojawił się test benq W5000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

witam

jeszcze pare fotek z optomy, udało mi sie zdobyc statyw wiec bedzie duzolepiej z ostroscia zdjęcia z HD DVD Blood Diamond, Phantom in Opera,DVD z return of The King LOTR, ale po upskalu do 1080p przez toshibe hd-xe1, oraz pare fotek z płyki testowej ONKYO, projektor już po kalibracji,niestey nie udało mis ie sciagnac go zeby sprawdzic jaki chip siedzi w środku, ale wkrótce to sptrawdze obiecuje, jesli chodzi o zwykłe DVD to jesli material jest dobrej jakosci to robi sie prawie HD alre mimo wszystko jest troszke gorzej, zwłaszcza szczegoły i toszke ostrośc, polecam ten projektor bo do 6000 PLN nie ma konkurencji oczywiscie mozna kupic np Epsona TW 2000 który jest podobno lepszy ale cena to 3100 Euro wiec juz powyzej 10000 PLN. Z fullhd to napewno najlepszy pierwszy projektor

Ukryta Zawartość

post-8592-100008538 1204394702_thumb.jpg

post-8592-100008539 1204394702_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze

Ukryta Zawartość

post-8592-100008533 1204394766_thumb.jpg

post-8592-100008534 1204394766_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli tendencja cenowa się utrzyma to ceny optomy na Europę zaczynają mi się podobać :) Wreszcie ktoś zrewidował politykę cenową typu 1 EUR za 1 USD (choć nie w Polsce bo tu chcą już 8000 zł a nie 6000 zł)... Zobaczymy jak będzie z cenami innych modeli w kontekście dopasowania całej oferty do nowej strategii cenowej ;)

W każdym razie ze zdjęć widać, że obraz jest dynamiczny i z głębią, wygląda świetnie, na tyle na ile można ocenić ze zdjęć na kompie...

Ale jak jest z tą głośnością w trybie ekonomicznym, da się wytrzymać w cichych scenach? Przesiadka z 25dB może być odczuwalna pewnie...

nie jest tragicznie ale faktycznie troche głosniej niz 25 db, najlepiej jest w trybie 1080p 24hz lub 1080p 50hz czyli przy filmach z dvd w palu i tych z wielkiego ekranu znaczy kinowych w Hd DVD czy BR, zarówno w Toshibie jaki PS3 mam opcje wymuszenia trybu 24hz więc nie ma dla mnie problemu, wtedy praktycznie go niesłychac , duzo gorzej kiedy cos ma rozdziałke 60hz, wtedy jestz decydowanie głosniej, takze ntsc i filmy hd 60hz głosniej ale i tak akceptowalnie, dramatycznie głosno robi sie prz właczonym trybie AI czyli niby optymalizacji obrazu i na lampie w trybie bright, wtedy te 29 DB naprawde słychac, duzo mocniej, faktem jest że projektor wisi nad moja głowa około 1 metra, w nowym mieszkanku bedzie około 2 metrów w tył i 1,5 m w górze więc pewnie wogóle nie bedzie słyszalny,wczesniej pisałem juz że chalasuje nie wentylator tylko koło barwne co jest dla mnie szokiem ale może predkośc 6x to dosyc duzo

skalmen

no niestety, coś za coś, ale 27dB w eco to całkiem ok., nowe infocusy in82, in83 mają po 30dB co się nazywa "whisper", moje ulubione sharpy DLP są też nieco głośniejsze od średniej...

Dzisiejsze projektory

stałe są poprostu podwyższone i masz racje ta funkcja wg moich obserwacji to bardziej bajer niż praktyczna poprawa, także chyba nie bede je uzywał tym bardziej ze od razu powoduje przejscie lampy w pozim bright

• 4 tygodnie później...
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Potwierdzam opinię Skalmen-a. Ja mam obecnie przekątną 3,1m (ż ustawiałem te3,7m-na max zoom) bardzo fajny obraz. Jasność jest dobra, da się oglądać nawet w nie do końca super zaciemnionym pokoju.

---> Meloman,

Mitsubishi zrobił projektor Full HD w technologii DLP. Nazywa się toto HC3700 i wygląda na klon Benq.

Ja z koleji odkrywam wspaniały wpływ na poprwę obrazu zastosowania zewnętrznego videoprocesora. Idealny deinterlacing i skalowanie no i pełna kontrola nad obrazem.

Pozdrawiam,

Milimetr

• 9 miesięcy później...

W pionie w ramach matrycy to znaczy o ile mniej więcej można przesunąć bo jestem zainteresowany zakupem tego proja ale mam trochę ograniczeń w pokoju jeśli chodzi o montaż i nie wiem czy uda mi się uzyskać odpowiednią dla mnie wielkość obrazu.

-> maracz

jesli chcesz HC3100 moge Ci zalatwic. Prawie nowy, legalny. Kupujesz od dystrybutora z pelna gwarancja na sprzet i krotka na lampe ale zawsze. Pisz na priv jesli Cie to interesuje. Moze tez byc nowy HC1100, demo HC6000 (60h lampy w LOW) oraz wszelkie inne Mitsu.

• 8 miesięcy później...

Witam odswierzam temacik, bo miałem dostep do otwartej optomy hd800x wiekszośc ukałdów scalonych i kosci jest z HD80 no i wspomniany chip DLP ktos rozpozna jaki to rodzaj?

Ukryta Zawartość

post-8592-100004140 1254727936_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DAD 1000 to generator przebiegów "kasujących" mikrolusterka; dla wygaszonego piksela zapewnia ustawienie lusterka w neutralnym położeniu...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

DMD montowany jest gdzieś w okolicach "początku" obiektywu, ale z jednej strony ma lusterka a z drugiej radiator, ciągnie około 100 W mocy... Nie wiem czy tak łatwo odczytasz oznaczenie. Powinien być jeszcze jeden (lub dwa) scalak TI, procesor obrazu sterujący chipem DMD, ale nie kojarzę czy ich typ i ilość pozwoli na określenie rodzaju chip'a wyświetlającego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.