Skocz do zawartości
IGNORED

Czemu wydania dvd krajowe są gorsze?

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

witam, czy ktoś by mógł wyjaśnić DLACZEGO polskie wydania są "wyjątkowe" tzn. dlaczego na polskich wydaniach sd dvd czy hd jest (a przynajmniej taka panuje opinia) gorsza jakość - chodzi mi głównie o dzwięk choć i wizja podobno potrafi się różnić na niekorzysć w stosunku do wydań zachodnich - rozumiem na ścieżce z polskim lektorem, ale czemu ścieżka oryginalna jest gorsza??? Tak samo wizja - tu już wogóle nie rozumiem przecież nie ma powodu żeby "nasi" musieli tu ingerować a nośnik nie jest tu ograniczeniem - więc co - dostajemy gorszy materiał od dystrybutora??? A może to nieprawda że są gorsze? Nie znam się na tym, nie mam zachodnich wydań do porównania a nie uznaje kompromisów (przynajmniej się staram:) i dlatego jestem ciekaw jak to wygląda

pozdrawiam

Podobno ten sam proszek kupiony za Odrą pieni się bardziej. Podobno ta sama kawa kupiona za Odrą pachnie intensywniej.

Producenci tłumaczyli ten fakt, że jest to zgodne z panującymi gustami w danym kraju.

Polacy to może i kombinatorzy, ale o zerowym doświadczeniu w kwestii sprzętu.

Nie mam bezpośredniego porównania, ale rzeczywiście duża większość filmów DVD kupionych w sklepie (a więc nie wydań gazetowych) ma powiedziałbym dość kiepską jakość.

Mam np. płytę do kalibracji DVE. Są tam na końcu testowe filmiki. Żaden film kupiony w Polsce nawet nie umywa się do tego obrazy z DVE.

>Nie mam bezpośredniego porównania, ale rzeczywiście duża większość filmów DVD kupionych w sklepie (a więc nie wydań gazetowych) ma powiedziałbym dość kiepską jakość.

No właśnie - Nie mam bezpośredniego porównania - byłoby dobrze żeby opierać się na konkretach, zeby ktoś mógł stwierdzić - "Tak mam zachodnie wydanie filmu ...X, kupiłem wczoraj wydanie polskie i lipa - jest gorszy obraz/dzwięk" albo "Tak mam zachodnie wydanie filmu ...X kupiłem wczoraj wydanie polskie i nie widze zadnej różnicy w jakości obrazu/dzwięku".

pozdro

Durne mity i generalnie bzdury. Większość "polskich" wydań to tak naprawdę wydania na połowę europy. Często takie same jak w niemczech, czy GB. Czasem dystrybutor zrobi nam kuku zabierając płyty z dodatkami, jednak główny materiał jest bez zmian. Są jeszcze wydania firm działających tylko w Polsce i tutaj bywa różnie, czasem lepiej czasem słabiej. Porównanie mam tylko w przypadku jednego filmu z tej grópy i nie zauważyłem znaczacychróżnic. W obu przypadkach jaosć była podobnie słaba. Nie lubię takich teorii spiskowych.

To jest bardziej kwestia róznic wydań europejskich do innych. Nie wiem czemu ale, filmy wydawane w Europie przez Imperial i Warnera w 99,9 % pozbawione są DTSu. To chyba jakies przepychanki licencyjne, a my na tym tracimy.

Meloman,1 Lut 2008, 16:25

>Podobno ten sam proszek kupiony za Odrą pieni się bardziej. Podobno ta sama kawa kupiona za Odrą pachnie intensywniej.

Nie podobno ale na 100% ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15085-100000871 1202571783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te kwestie są znane od dawna, jednak jak to sie ma do rynku DVD. Zastosowanie większej ilości rozpuszczalnika w farbach lub nmiejszej ilości detergentu w proszkach w prosty sposób przełoży się na koszty produkcji.

Zatrudnienie specjalisty do "zepsucia" obrazu i dźwieku tez przełoży się na koszty, zwiększy je.

>>Zatrudnienie specjalisty do "zepsucia" obrazu i dźwieku tez przełoży się na koszty, zwiększy je.

Materiał źródłowy może być innej jakości. Np. remasterowany, odszumiony o rodzielczości 4K.

My wprawdzie jestesmy region 2 ale może czasem trafia do nas coś z lub na tej samej zasadzie jak w regionie piątym a o nim tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Chodzi o to, że nie trzeba psuć materiału.

Może być tak, że na rynek zachodni trafiają POPRAWIONE jakościowo filmy lub nagrywane z taśm-matek o lepszej jakości...

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.