Skocz do zawartości
IGNORED

LME49830 MOSFET-Amp

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem, to UniAmp to jest wzmacznacz stereo - z transformatorem 250VA 2x35V AC daje 130W na 4ohmach i 90W na 8 ohmach. Zresztą te parametry też się wydają zawyżone, bo w takim razie dwa kanały pobierałyby 260W - a gdzie jest jeszcze sprawność wzmacniacza. Więc to chyba nie jest najlepszy przykład.

Akurat co do moc to zgadzam się z Łukaszem. Oceniam ten wzmacniacz na 200W na 4Ohmach ale przy dobrym (dużym) radiatorze i dużym transformatorze. Bliskość tranzystorów trochę budzi obawy o dobre odprowadzanie ciepła i w rezultacie może być trochę mniej niż 200W.

Łukasz trochę mnie dziwią te diody pod płytką ale pomyślałem, że większość elementów w zabezpieczeniu mogłoby być w wersji SMD.

Doczytałem, że układ LME ma w sobie wyciszanie przy właczeniu. Czy ktoś wie jak skuteczne jest to wyciszanie? Oczywiście zabezpieczenie, to jest oddzielna sprawa.

Marek

Weź zrób pomiary wzmacniacza przy trafie 2x35V 150VA i 300VA zobaczysz co Ci wyjdzie. Zamiast teoretyzować o sprawnościach wielkich radiatorach proponuje trochę praktyki i pomiarów.

Nic Ci nie da ze do wzmacniacza np. o napięciu zasilania +-45V dasz trafo 1kVA bo i tak będzie miało praktycznie tyle samo mocy co z trafa 200VA Pamietaj ze muzyka to nie "sinus".

Dla mnie 200W to jednak moc mierzona przy sinusie. Akurat ja robię wzmacniacze estradowe i mówienie o osiągnięciu 200W ze wzmacniacza przy transformatorze 150W to jest jakiś kosmos. Znam się trochę na fizyce i wiem, że moc oddawana przez wzmacniacz (i wydzielana jako ciepło na tranzystorach) nie może być większa od mocy dostarczanej. Proponuję na tym zakończyć to dyskusję. To jest temat o wzmacniaczach na LME...

Marek

Ostateczna wersja płytki, jeszcze tylko całość, sprawdzić i do produkcji oddać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Łukasz, mam kilka pytań do zabezpieczenia. Widziałem datasheet do uPC1237 i wiem, że jest tam jeden kondensator 330uF. Zastanawiam sie co się stanie jak na wyjściu pojawi się ujemne napięcie. Czy nie powinno być raczej dwóch kondensatorów?

Skąd wziąłeś układ do zabezpieczenia (ten podłączony do nóżki 1 układu)? Czy to jest jakiś patent? Szukam wartości elementów do tego układu a nie wszystkie opisałeś na schemacie.

Zastanawiam się, czy celowo dałeś obwód Zobla "za" przekaźnikiem. Przy odłączonym głośniku ten obwód też nie jest podłączony. Czy to nie pogarsza warunków pracy wzmacniacza?

Ogólnie to płytka mi sie podoba. Poza może bliskością tranzystorów wyjściowych i diodą LED od spodu płytki :-). Ale rozumiem, że diodę LED można podlutować na przewodach.

Marek

>Łukasz, mam kilka pytań do zabezpieczenia. Widziałem datasheet do uPC1237 i wiem, że jest tam jeden

>kondensator 330uF. Zastanawiam sie co się stanie jak na wyjściu pojawi się ujemne napięcie. Czy nie

>powinno być raczej dwóch kondensatorów?

W każdej aplikacji jest zwykły elektrolit i nic się nie dzieje. Można dać bipolarny, pojemność może być mniejsza np.

Ukryta Zawartość

Skąd wziąłeś układ do zabezpieczenia (ten podłączony do nóżki 1 układu)? Czy to jest jakiś patent?

>Szukam wartości elementów do tego układu a nie wszystkie opisałeś na schemacie.

Jest to zabezpieczenie prądowe, zaczerpnięte z dwóch wzmacniaczy. Przy podanych napięciach ograniczenie zadziała przy około 13A.

Gdy spadek na rezystorach emiterowych jest na tyle duży, że załączy tranzystor wyjściowy transoptora przez który zacznie płynąć niewielki prąd załączający tranzystor Q8 i poda dodatnie napięcie na nóżkę 1 układu U2 uPC1237, przekaźnik wyjściowy odłączy głośnik.

C17 - kondensator 22nF skasowanie awarii po wyłączeniu wzmacniacza; zwora - automatyczny reset ja zniknie awaria.

>Zastanawiam się, czy celowo dałeś obwód Zobla "za" przekaźnikiem. Przy odłączonym głośniku ten obwód

>też nie jest podłączony. Czy to nie pogarsza warunków pracy wzmacniacza?

>Ogólnie to płytka mi sie podoba. Poza może bliskością tranzystorów wyjściowych i diodą LED od spodu

>płytki :-). Ale rozumiem, że diodę LED można podlutować na przewodach.

To już jest zmienione.

Najpóźniej pojutrze zamawiam pcb.

Schemat

Ukryta Zawartość

post-40-100001578 1226417758_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

To, że transformator ma moc nominalną 250W nie oznacza że nie może on oddać większej mocy. Wszystko zależy od konstrukcji, ale krótkotrwałe przeciążenie może wynosić kiladziesiąt procent bez zniszczenia trafa, mówił mi to stary elektronik. Zatem możliwe jest osiągnięcie mocy wyjściowej rzędu 300W z trafa 250W (mówimy o krótkotrwałym przeciążeniu).

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Są płyteczki, jeszcze tylko poskładać i zobaczymy co z tego będzie.

Ukryta Zawartość

post-40-100000068 1228158896_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

W czasie prób.

Ukryta Zawartość

post-40-100009207 1229259881_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

piotr5000, 6 Lut 2009, 01:43

>Panterka>

> ja jestem chętny na 2 sztuki.

>Pozdrawiam.

Cześć, nie będę zamawiał już płytek, tymczasowo nawet nie mam czasu żeby się nim zająć.

pozdrawiam Łukasz

• 1 rok później...

witam wykonlem wzmacniacz na PCB Veterana z zdiecie ponizej na ukladie LME49810 czesci zgodne ze schematem Veterana zamiast Mosfetow 2SK1530/2SJ201

uzylem 2SK1529/2SJ200 jedna pare i mam problem, mam DC na wyjsciu gdzie szukac przyczyny?

Witaj V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) eteran

zamiennie za MJE340 zastosowałem KSE340 poza tym LME szybko mi się grzeje

post-15899-054753300 1293958635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Widzę brak zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego (wyprowadzenia rezystorów wyrównujących masz podłączone bezpośrednio do wyjścia - biały przewód)

2. Brak zobla (10R i 100nF - bez niego wzmacniacz może być niestabilny).

3. Przy braku sygnału warto wejście (przynajmniej na początku) zewrzeć do masy.

4. LME49810 wymaga niewielkiego radiatora.

5. Skręciłeś P1 na najmniejsze napięcie mierzone pomiędzy wyprowadzeniami 11-12?

Powyższe na początek do sprawdzenia ;)

Nie chcę się czepiać arkotic, ale staranność zmontowania - żadna. Przecież jest płytka drukowana a wygląda jakby było na uniwersalce od niechcenia zrobione. Zdaję sobie sprawę, że prąd i tak popłynie, ale w takim chaosie łatwiej coś przeoczyć. Zmontuj najpierw cały układ starannie jak należy zgodnie ze schematem i uruchamiaj z rezystorami ograniczającymi prąd w zasilaniu i sprawdź to, co kolega powyżej napisał.

1. pętlę sprzężenia zwrotnego zamknięta

2. 10R i 100nF - wmontowane

3. wejście zwarte do masy

4. radiator na sadzony na LME

5. P1 skręcone na minimum

nadal mam DC na wyjściu -21.5V

przy pierwszym uruchamianiu zapomniałem wlutować C3, KSE340 wlutowany jest od spodu napisami do góry

Ukryta Zawartość

post-15899-086621100 1293974498_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przylutowanie C6 do tego padu nic nie da - tam chyba nie mam masy.

T1 jest przykręcony i odizolowany od radiatora?

W takim razie proponuję wykonać krok wstecz i wylutować tranzystory mocy. Załączony schemat pozwoli na sprawdzenie LME49810 (wylutowanie R9 i dodanie szeregowo do R10 i R11 rezystorów 10k).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak wygląda sprawa przedwzmacniacza do tej końcówki? Da radę bez problemu ją wysterować z typowego źródła 2Vrms czy potrzebne jest dodatkowe wzmocnienie 2-4x preampa? Moja aktualna końcówka mocy na LM3886 nie radzi sobie bez wzmocnienia napięciowego w preampie i szukam alternatywy...

• 2 lata później...

Jakiś czas temu walczyłem trochę z tymi scalakami. Wyszło to, co poniżej na zdjęciach :). Wersja zbalansowana. Trzeba trochę posiedzieć nad schematem, żeby przy dość niskim napięciu zasilającym uzyskać dużą sprawność. Układ stabilny, uruchamia się bez problemów. Dobrym pomysłem byłoby zaprojektowanie na tych układach czegoś dużej mocy np. do subwoofera.

Ukryta Zawartość

post-23093-0-10310900-1377781459_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.